Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NagyH

21 bejegyzést írt és 161 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Sokáig azt gondoltam, hogy majd jól nem írok semmit menekült-ügyben, mert a dolog annyira magától értetődő, hogy szinte röhejes leírni. Ám ahogy telnek a napok és sokasodnak a menekültekkel foglalkozó írások, vélemények, mémek, viccek és egyéb aktivitások úgy mélyül el…..
NagyH 2015.06.30 09:29:32
Ésszerű megoldás lehetne az ENSZ Gyámsági Tanács reaktiválása. en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Trusteeship_Council

"The United Nations Trusteeship Council, one of the principal organs of the United Nations, was established to help ensure that trust territories were administered in the best interests of their inhabitants and of international peace and security."
Angela Merkel igen okos asszony. Ezt persze eddig is tudtuk, vagy legalább reméltük, de a Bundestagban csütörtökön elmondott beszéde után már semmi kétség: sokkal eszesebb annál, mint amire a pár nappal korábbi szavaiból következtetni lehetett. A párizsi tüntetés, illetve a…..
NagyH 2015.01.16 12:28:47
Az utolsó mondat sajnálatos módon szép nagy piros vonalként húzza keresztül az egyébként érdekes írást, és most nem a "mohamedán" szóra gondolok. Javaslom az idzstihád fogalmának tanulmányozását.

en.wikipedia.org/wiki/Ijtihad

"Progressive Muslims have re-opened the gates of ijtihad, in order to accommodate the religion with modern society. However, this ijtihad they have advocated is one that is quite novel. Progressive Muslims want to apply contemporary intellectual methods to the task of reforming Islam. This reformed ijtihad and its new ideals were put forward by progressive thinkers such as Sir Sayyid Ahmed Khan, Jamal al-din Al-Afghani, and Muhammad Abduh in response to elements of modernization. These thinkers all wanted to reconcile Islamic traditions with the rapid pace of the modernizing world."
Drága feleim ott a monitorok előtt. Január 7-én a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadással Párizsban belecsapott a közmondásos szar a ventilátorba. Ennek okán szeretnék lelombozni és/vagy felhúzni néhány lelkes értelmiségi orchideát, akik az új 9/11-ről, a civilizációk…..
törökgáborelemez 514. A tét 2014.12.04 02:11:12
Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai szenátor mégis ezt gondolja. S amit mond, az legfeljebb árnyalatokban, jelzőkben tér el…..
NagyH 2014.12.04 09:26:04
Gondolom a beszédet mindenki végighallgatta, mielőtt hozzászólt a témához. Azt fel se merném tételezni, hogy a kommentelők az eredeti forrás ismerete nélkül, a magyar médiában megjelent különféle átiratokra alapozzák a véleményüket.

www.c-span.org/video/?c4516988/senator-mccain-hungary

Az öreg alaposan kiosztja Obamát és Orbánt is, de nincs benne semmi olyan, amit ne hallottunk volna már például a bp-i nagykövetségtől.

Talán mellékszál, de érdekesség, hogy az n-betűs szó az eredeti felszólalásban nem, csupán a rövidített jegyzőkönyvi átiratban jelenik meg, ráadásul olyan kontextusban, hogy az értelmezés nagymértékben függ az írásjelektől ("...ha mindenki beleegyezik én magam nem ellenezem", ugyebár):

1.usa.gov/12oCi5s

Ja, és mindezt kb 10 percbe tellett kideríteni (jó, a videó megtekintésével együtt 17 perc).
Egy kedves olvasónk jóvoltából ma újabb címmel bővülhet a világ hadimúzeumait bemutató sorozatunk. Következzen tehát néhány kép a nagy német román uralkodóról, I. Ferdinándról elnevezett bukaresti hadtörténeti múzeum különlegességeiről. A képanyag mennyisége talán nem…..
NagyH 2013.02.26 00:39:23
@NagyTeve:

Én nem jártam a múzeumban, csak néhány rövid kommentárt fűztem a kapott képanyaghoz, amint azt írtam is.
NagyH 2013.02.26 00:53:09
@milliliteratura:

Az bezzeg már nem tűnik fel, hogy egy Scud Bukarestből legfeljebb vontatóval érhetné el Budapestet.
5.g & CN & NagyH & Rammjaeger83 & SchA Tapasztalataink szerint nemcsak kis hazánkban, de a nyugati világban is népszerű tévhitek alakultak ki a hagyományos hadviselésről, elég csak az ezzel kapcsolatos közbeszédben etalonnak számító II. világháborúból eredő…..
KatPol Blog [KNN] Kalózok alkonya 2013.02.03 15:47:52
A közel-keleti forradalmak és polgárháborúk nyilván jóval izgalmasabb témát jelentenek, mint azt figyelni, hogy éppen hány halászhajó legénységét tartják fogva gumicsónakokban keménykedő kelet-afrikai kalózok. Ettől függetlenül azonban a szomáliai önkényes hajófoglalók…..
NagyH 2013.02.03 18:09:52
@postabelyeg:

Tény, hogy a szomáli vizekre rendszeresen rájárnak a környékbeli államok, sőt kínai és koreai hajók is, de a kalózok általában a nagyobb zsákmányt/jobb váltságdíjat jelentő teherhajókra és tankerekre utaztak. Egyébként sem hiszem, hogy a szomáli halászat olyan volumenű, hogy ez gondot okozna.
NagyH 2013.02.03 18:10:37
@djangyu:

Hát az kellemetlen. Délelőtt még működött.
NagyH 2013.02.03 18:17:29
@Kullancs1983:

Erre én is kíváncsi lennék, ugyanis a zsákmányból kenőpénz formájában valószínűleg bőven jutott a helyi közszférának is. Az esetleges jobb ajánlat mellett az is közrejátszhatott, hogy Puntföld régóta szeretné elismertetni magát mint szuverén államot. Talán ezzel akar jó pontokat gyűjteni.

Az írásban amúgy Puntföldröl van szó, Szomáliföld valószínűleg hasonló kaliber, de az északabbra van.

businessafrica.net/africabiz/images/somalia.jpg
Egy ideje már őrizgetem ezt a fórumlinket, de most ellövöm, mert éppen vasárnap délutáni könnyed szórakozásnak való kis marhaság. A NeoGaf olvasói viccelődtek azon, hogy ismert videojátékok címéből kivettek egy-egy betűt úgy, hogy a cím továbbra is értelmes maradjon, majd…..
Oosterbeek csendes, takaros kis holland mintaváros Közép-Hollandiában, a német határtól nem messze. Nem mellesleg pedig Arnhem elővárosa, amely a második világháború legnagyobb szabású (és valószínűleg legkevésbé sikeres) ejtőernyős hadműveletének, a szövetségesek által a…..
IDDQD Nyerj videojátékos sci-fit! 2012.11.22 14:40:48
Nemrég megemlítettem Ernest Cline Ready Player One című könyvét, ami most jelent meg az Agave kiadónál (a lenti bannerben is összefuthattok vele), és akkor célzást tettem holmi nyereményjátékra is. A kiadó jóvoltából három IDDQD-olvasó megkapja még karácsony előtt a könyvet,…..
NagyH 2012.11.23 12:37:38
@Arilian: Hasonlóképpen. És most kénytelen leszek megint végigjátszani.
Több tucat játékhőst zsúfolt egy képre egy ismeretlen grafikus – hogy ki, azt nem tudom, mert sajnos a kép eredeti forrását nem tudtam kinyomozni (a képet innen szedtem, de a cirill betűs feliratokból ítélve orosz lehet az elkövető). A karikatúraszerűen megrajzolt karakterek…..
Akkor most a nagy hurráhangulatban megkérnék szépen mindenkit, hogy egy pillanatra álljon meg, és próbáljon a rózsaszín ködön túl gondolkodni és értékelni. Ideje leszállni a földre, és csakis a szikár tényekre szorítkozni - elfogultság nélkül. Mondjuk ki: Peking óta…..
NagyH 2012.08.13 11:40:11
hvg.hu/w/20120813_olimpia

Szinte szóról szóra:D
A szerkesztőség a tavalyi és tavaly előtti sikereken felbuzdulva idén is író-olvasó találkozót hirdet, ahol egyben blogunk 5. születésnapját is méltó körülmények között megünnepeljük. Helyszín: Budapest Dátum: 2012. szeptember 1. (szombat) Szokásunkhoz híven első…..
Hosszú még az út, amíg a videojáték-sajtót tényleg újságírásnak lehet tekinteni - a zsákszámra osztogatott ingyen játékok, a kiadó által fizetett stúdiótúrák, a szinte kizárólag pozitív előzetesek és a jövőbeni hozzáféréssel sarokba szorított írók nem éppen…..
NagyH 2012.06.08 23:31:11
Csak egy újabb forduló a feneketlen hardcore vs kazuár vitában. Azt meg már ezerszer kifejtették itt is és máshol is, hogy miért tolódott el a játékfejlesztés a casual irányába.

@AbuBakr: Magunkfajta csupaszseggű civilként azért oda nem nagyon lehet bekerülni. Főleg hogy Blackwater mint olyan már nem is létezik. Arról nem is beszélve, hogy legtöbbünk itt vsz túl idős vagy eleve alkalmatlan katonai szolgálatra :)
Hácsé. Akaraterő, hatvannapos átváltozás, kilencvennapos diéta, 180 fokos fordulat, korábbi életvitel és leragadó embertársak megvetése, hittérítés, kéretlen szakértősködés, besserwisserkedés. Nem látod? Ne már, így nézz meg, oldalról, ha behúzom a hasam. Na, ugye, hogy…..
NagyH 2012.03.12 11:33:42
@NagyH:
klasszikusokat csak pontosan, szépen :)
A kommentekben folytatott viták során szóba került már itt a blogon is a nemzetközi fejlesztési és segélyszervezetek és a katonai/biztonsági magáncégek (PMC-k/PSC-k, pontatlanabb ámde romantikusabb megfogalmazással élve zsoldoscégek) közötti, időnként furcsának ható…..
Korábban már megjelent a blogon egy cikk, ami azt ecsetelte, hogy a vallást belekeverni a modern háborúkba nem feltétlenül szerencsés dolog. Akkor ez a téma a COIN kapcsán jött elő, most viszont a hadviselés másik végletébe, a nukleáris fegyverekhez ugrunk. Ha az atombomba és…..
NagyH 2011.12.05 10:08:36
@Untermensch4:

Ez a gyakorlatban olyan módon valósult meg, hogy a tábori lelkész mellé van már tábori rabbi, imám és csapatpszichológus is, így ki-ki ízlése szerint válogathat a lelki segélyből.

Ami azt illeti, már annak idején Szent Ágoston is részben azért dolgozta ki az igazságos háború doktrínáját, mert az amúgy is rogyadozó római seregben egyre népszerűbbé váló korai kereszténység hatására a katonák sorra tagadták meg a szolgálatot, vagy legalábbis súlyos kételyek támadtak bennük, az pedig nincs jó hatással a harci morálra..
A szerkesztőség a tavalyi sikeren felbuzdulva idén is meghirdeti az író-olvasó találkozót, avagy közismertebb nevén Katpol-blogbuli hadműveletet! Kitűzött cél: Az ellenséges alkoholtartalmú italok felszámolása, továbbá felhőtlen szórakozás. Helyszín: Budapest Dátum:…..
Érdekes cikk jelent meg a kanadai Globe and Mail internetes kiadásában még februárban (elolvasható itt). Bár maga a cikk már vagy három hete lejött, azért írunk róla mégis hírrovatunkban, mert én csak most találtam meg és bizonyos szempontból változatlanul aktuális. Továbbá,…..
NagyH 2011.03.19 21:04:16
@mrZ:

Ahogy SchA is megjegyezte, az, hogy valami független/underground, önmagában még nem erény.

"Secretive Plan For a Global Currency",
"Nuclear Apocalypse in Japan"
"The American Dilemma in Libya: To Bomb, Invade, Partition, Or All of the Above"

Csak néhány olyan cikk a globalresearch.ca címlapjáról, ami miatt már eleve nehéz komolyan venni ami utána következik. Mellesleg a "légicsapás=tüzijáték" asszociációban mi utal szerinted az objektivitás hiányára?

@Circus:

Azok a líbiaiak, akik jelenleg Kadhafi mellett állnak azok két dolog miatt teszik ezt: mert a jelenlegi rendszer haszonélvezői és/vagy pénzért. De szervezetlen, gyengén felszerelt felkelők hordáin keresztülrongyolni a sivatagban, légi és minden egyéb fölény birtokában azért nem egészen ugyanaz, mint csendben üldögélni egy légvédelmi rakétaüteg tövében és várni a valahonnan a látóhatáron túlról érkező Mavericket. A muszlim nők népviselethez való viszonya meg egész más kérdés.
NagyH 2011.03.19 21:12:29
@hiryu2,0:

legiero.blog.hu/2008/11/20/maverick_1

jets.hu/news?id=143

Mea culpa, úgy látszik, mégiscsak rendelkezünk ilyesmivel is. Más kérdés, hogy a pilótáink mennyire tudták begyakorolni a használatát.
A szerte az arab világban zajló forradalmakról annyi okos gondolat jelenik meg nap mint nap az interneten, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Gondoltam, én is leteszem a közmondásbeli két centemet a forradalmak leképződéséről a médiában és a nyugati reakciókról általában,…..
NagyH 2011.03.16 08:59:16
@molnibalage:

Ott nem Milosevics Szerbiája/Kis-Jugoszláviája volt a célpont, hanem a boszniai Republika Srpska.
És ez bizony (játék)történelmi esemény, mert ilyen még sosem történt, ahogy a díj átvételekor a szerző, Christopher Tin meg is jegyzi. Az 53. Grammy-gála "Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s)" kategóriájában nyert a Baba Yetu, amit eredetileg a…..
A magyar médiában csak a legolvasottabb híroldalakon jelent meg, de Németországban már jó ideje sajtótéma a Bundesmarine háromárbócos kiképzőhajójának esete. A felzúdulás előzménye, hogy a Gorch Fock fedélzetén még 2010. novemberében az árcbócról lezuhanva halálos…..
NagyH 2011.02.03 23:38:23
@Monarch:

"Ha valóban csak elvi lehetőség lenne, akkor gyakorlati esetben hogy merülhet fel?"

Ld. például az 1972-es müncheni eseményeket. Az az akció (mármint a mentési kísérletek) több szempontból is kiváló állatorvosi ló.

"At the last minute, as the helicopters were arriving at Fürstenfeldbruck, the German police aboard the airplane voted to abandon their mission, without consulting the central command. "

en.wikipedia.org/wiki/Munich_massacre#Unsuccessful_rescue