Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balogh Zsolt

550 bejegyzést írt és 673 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt rövid időszakban sikerült megtapasztalnom azt a híres "Magyarország fejlődik!" élményt, amire a kormány annyira büszke, ezért most megírom a tapasztalataimat róla. Figyelem! Ha külföldön élő magyar vagy, extra óvatossággal olvasd! Első szín Pár hete megkaptam életem első e-receptjét…..
Van abban valami vicces, hogy az élet mennyire megismétli önmagát. Miről lesz szó? Hitelezés, lakhatás, politika, történelem. A mai lakhatási gondokról, lakásvásárlási nehézségekről fogunk beszélni, de ehhez vissza kell néznünk az elmúlt időszak történéseire és magyarázatot kell találnunk arra,…..
Voltaképpen akár szenzációsnak is nevezhető adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Ezek szerint ugyanis tavaly évtizedes trend fordult meg, hiszen több Magyarországon született állampolgár költözött vissza, mint amennyi elment – magyarán megfordult a kivándorlás. „Az utolsó…..
Balogh Zsolt 2020.05.21 00:46:20
@Herr Géza: Köszönöm a részletes választ, de valami nekem még így sem kerek.

Én ha itthon vagyok és nem dolgozom, akkor bejelentem, hogy munkanélküli vagyok. Ilyenkor a hivatalok egymás között elrendezik a papírokat, mivel kintről jellemzően nem kapok semmi használhatót. És ami a lényeg számomra: lesz érvényes magyar TB-m. Most hogy ezt ki fizeti és ki nem, azt nem tudom, de ha a hazatérőket a TB alapján regisztrálják, akkor én hazatértem, mert kint nincs TB fizetve utánam, itthon viszont van.
Néhány hete jelent meg a hír, miszerint a MÁV új, akkumulátoros üzemre is alkalmas, hibrid motorvonatokat szeretne vásárolni, hogy a nem villamosított vasútvonalakon is színvonalas szolgáltatást tudjon nyújtani. Azóta sokan sokfélét álmodtak már, hol és hogyan lenne érdemes bevetni ezeket az új…..
Mióta kipróbáltam a vonattal való utazást Spanyolországban, azóta nagy rajongója vagyok a spanyol vasutaknak és vonatoknak. A kezdeti lelkesedésemet azonban fokozatosan átveszi a fejcsóválás, ahogy egyre többet tudok meg ennek a nagy országnak a kötöttpályás közlekedéséről. Spanyolország vasútja…..
Balogh Zsolt 2020.05.17 10:41:28
@sebi77: Infrastruktúra van, jármű viszont nincs, vagy ha mégis, olyan időpontban és olyan gyakorisággal jár, hogy nem alternatíva.
Balogh Zsolt 2020.05.17 19:53:39
@Dottodo: Azért ez a számítás nem túl precíz...

Több, mint 10 ezer milliárd Ft-nyi Uniós forrásról tudok, ez azóta csak nőhetett. És akkor még hol marad az önerő? Szóval ez lehet akár 20 ezer milliárd is...
Balogh Zsolt 2020.05.17 20:28:37
@sebi77: Nekem a toledói vonal is meglehetősen furcsa. Oda vezetett korábban vasút, de bezárták és elbontották. Aztán újra megépítették, de csak kb 50 km hosszú, mivel a barcelonai vonalból ágazik ki. A vége egy fejállomás, tehát továbbépülni már nem fog. És ezen egy Flirt kapacitású motorvonat ingázik óránként. Ez csak nekem tűnik pazarlásnak?
Az Alstom Avelia Horizon a francia Alstom vasútijármű-gyártó cég legújabb nagysebességű villamos motorvonata, a TGV Duplex és a Alstom Avelia Liberty továbbfejlesztett változata. Az új Horizon szerelvények egyelőre még csak a tervekben szerepelnek, forgalomba állásuk 2023 után várható. Az Alstom…..
Balogh Zsolt 2020.03.19 10:40:35
@sncf: A képeket áttöltöttem a blog.hu-ra.

A tágasság nekem is feltűnt, lehet a turistaosztály meg 5+2 elrendezésű lesz, így átlagba jó lesz majd a kihasználtság! :)
Balogh Zsolt 2020.05.13 19:46:01
@424-es gőzös: Jogos, 3 kV nem lesz benne
Franciaország egyik nemzeti büszkesége, továbbá a világ leggyorsabb vonata a TGV. A márkanév természetesen nem egy járműsorozatot takar, hanem a francia Alstom által a francia nagysebességű vasútvonalakra tervezett és gyártott járműsorozatok sokaságát. TGV-hez hasonló motorvonatok közlekednek még…..
Balogh Zsolt 2020.05.13 19:29:24
@brlv24: Ha van kínálat, megjelenhet a kereslet is. A járvány utáni világban azonban kérdéses, mennyi lesz a hosszabb nemzetközi utazás keleten, lesz-e még turizmus és üzleti utazás?
Balogh Zsolt 2020.05.13 19:31:05
@Digitális Dzsihád: Valóban el vanank a pályák kerítve, de nem fallal, hanem többnyire csak drótkerítéssel. De ez nem olyan nagy szám, az autópályák tán nincsenek?
Balogh Zsolt 2020.05.13 19:33:04
@GyMasa: Jól tudod, de én sem írtam mást. Menetrend szerint 320 km/h jelenleg, tervben van a 350 is, sőt az Egyesült Királyságban a 400 km/h-val kacérkodnak, igaz az nem TGV lesz már. Meglátjuk, meglépik-e.
Lehangoló képpel illusztrálta a Miniszterelnök, hogy mit jelent, ha egy munkahelyen elmarad a digitalizálás. Az egész ország számára reményt nyújthat azonban az az őszinteség, amelynek jegyében az Elnök nyilvánossá tette ezt a fogyatékát. Korábban is hallottuk már, hogy Orbán Viktor nem a technikai…..
Balogh Zsolt 2020.05.12 23:41:11
A járvány után mindenki home office-ben fogja nyomni? Felülírja az új helyzet a megszokott irodapiaci struktúrákat? Számos kérdés felmerül a koronavírus-járvány hatására jelentkező új munkahelyi változások kapcsán. Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat...
Balogh Zsolt 2020.05.11 00:55:33
@ProF!: Nem, beismerem, nem dolgoztam. Nem irodai munkát végzek. Az én szakmámban a home office kizárt, de szerencsére a csapatépítő is.

Viszont én rengeteg embert ismertem meg munkahelyen és ezzel mások is így vannak. Ha mindenki otthonról dolgozik, annak szerintetek nem lesz szociális hatása?
  A Biblia szexuálerkölcsre vonatkozó legismertebb törvénye a tízparancsolat egyik pontja: ne törj házasságot parancsa, melyet, tévesen szoktak „ne paráználkodjnak” fordítani, bár valójában ez a konkrét parancsolat a más feleségével való szexuális együttlét tilalma. Már ez a parancs is elég…..
Balogh Zsolt 2020.05.09 21:17:45
@HgGina: Csak úgy elméletben gondoljuk ezt végig... Elméletileg azért nem helyes a túl közeli rokonok között a házasság, mert a hibás gének könnyen felhalmozódhatnak az utódban és nagyobb eséllyel lesz fogyatékos, mint ha legalább az egyik szülője arra az egy tulajdonságra egészséges géneket ad át.

De mi lehetett a Paradicsomban? Ott elméletileg nem lehettek hibás gének, Éva és Ádám genetikai kódja pedig lehetett a lehető legtávolabbi egymástól, így sok-sok generáció is születhetett úgy, hogy nem károsodtak a gének és a hibás változatok sem öröklődtek tovább.
Balogh Zsolt 2020.05.10 13:16:08
@CCnick: Jó, elismerem, nagyon pongyola megfogalmazás, nem vagyok biológus.

Én nem akarom a Bibliát védeni, vallásos sem vagyok, csak elméleti oldalról gondolkozom.

Ha azért nem egészséges két rokon kapcsolata, mert nagyobb eséllyel öröklődik mindkét oldalról hibás gén, akkor, véleményem szerint, két tökéletesen egészséges embernek, legyenek bármilyen közeli rokonok is, nem lehet fogyatékos utódja.
Az osztrák Westbahn nevű vasútvonal Ausztria legfontosabb és legforgalmasabb vasútvonala. Fejlesztése folyamatos, az utóbbi évek a vonal négyvágányúvá való bővítéséről szóltak. Az építkezés lassan halad, hiszen az osztrák terep nem kedvez a vasútépítőknek, ráadásul sokszor sűrűn beépített részeken…..
Balogh Zsolt 2020.05.07 23:00:24
@sncf: Gépelési hiba, 60 km/h akart lenni! :)
Balogh Zsolt 2020.05.07 23:49:35
@sncf: Én eddig azt gondoltam, te inkább TGV-vel és hasonlókkal utazgatsz külföldön és Magyarországot csak a hírekből ismered! :)
Egy történet újramesélése, amiből többet tanulhatsz a politikáról és a nagybetűs életről, mint gondolnád. Lucasfilm's official marketing logo for Star Wars Day..
Balogh Zsolt 2020.05.06 22:18:28
Érdekes elemzés! :)

Én is mutatok egy hasonlót nektek:
m.blog.hu/vo/vonattal-termeszetesen/image/film.jpg

A lázadók egyértelműen terroristák, akik valóban nagyon fanatikusak. Kezdve a gyerekek fegyverforgatásra tanításával és az állandó bujkálással.

persze ez csak egy film, egy mese... nem kell komolyan venni.
Van, aki elképzelni se tudja az életet nélküle, mások már rég pálcát törtek felette. Kinek jutott eszébe egyáltalán, mi szól ellene és mi mellette? Neked mi a véleményed?..
Balogh Zsolt 2020.05.05 21:36:57
@Túl sok felhasználó: Bizonyos iskolákban az otthontanulás mennyisége felér az iskolában töltött idővel. Tanára válogatja...

Néhány megtörtént eset a diák éveimből:
* havi egy kötelező olvasmány, és ez csak az irodalom tantárgy;
* ragozd el a félévben kiszótárazott összes német igét alanyi, tárgyas, részes, birtokos ragozással;
* kézírással másolj át egy füzetbe egy egész leckét a tankönyvből;
* oldd meg a feladatgyűjtemény összes feladatát, ami a témakörhöz tartozik (külön spirál füzetet vettünk csak ehhez a házihoz);
* évszámok megtanulása, pl.: összes magyar király és uralkodó Árpádtól kezdve
Balogh Zsolt 2020.05.05 21:42:26
@neet-: az 5 osztályzat valóban nagyon kevés, főleg úgy, ha a ketteshez 50%-kell, utána kb 10%-onként egy érdemjeggyel jobb jön.

Egyik tanárom bevezette a nullást is, az értékelhetetlen dolgozathoz és feleltetéshez, egyéb hibákkal lemehettél akár -3-ig is! Ezt egy ötössel kettese tudod kijavítani.

De olyan is volt, hogy bizonyos tantárgyból nem volt se feleltetés, se dolgozatírás, mert a tanár nem akart vesződni vele. Találomra kaptunk félévkor jegyet, amit év végén is megkaptunk (átlagolva az egész évi jegyeket)
Balogh Zsolt 2020.05.06 17:12:50
@#szájbergyerek#: Volt egy német tanárom, ő a csoportban az összes fiút megbuktatta, mert fiúk... És a fiúk rosszak, fegyelmezetlenek... És igen, volt olyan tanárom is, aki lánynak négyesnél rosszabbat soha nem adott, soha! És szaktantárgyat tanított!

Most így visszanézve mégis az osztályomból a lányok nem vitték semmire, a kettes-hármas fiúk közül meg néhányan igen magas szintre jutottak.
Bár a nyugati kultúra, főként korunkban, azt proponálja és tanítja, hogy a testünk saját tulajdonunk, ezért azt teszünk vele, amit szeretnénk, a zsidó értékrendben a test Istené és „csak” kölcsönbe kaptuk földi életünk időtartamára, ezért, mint minden kölcsönkapott dologra, a testünkre is nagyon…..
Balogh Zsolt 2020.05.06 17:07:09
2019-ben Dr. Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója egy izgalmas PDF bemutatóval rukkolt elő, melyben bemutatta, hogyan állnak a futó fejlesztések, milyen következményei lesznek és mi a START elképzelése a közeli- és a távoli jövőről. Korszerű IC vonat Magyarországon Érdekes lett…..
Mintha újra kéne gondolni a köszönési szokásainkat. Miért is kellene kezet fogni? Vegyük át újra mindazt, amit a köszönési formákról tudni kell és talán updatelni is. Napjainkban sok minden átalakul, többek között megváltozhatnak a köszönési formák a világban. A keleti kultúra mindig is kerülte…..
Spanyolország gőzerővel építi nagysebességű vasútvonalait, melyek hossza már meghaladja a francia TGV hálózat hosszát is, mindezt úgy, hogy 11 év hátránnyal indultak. A spanyol belföldi nagysebességű vonalak folyamatosan közelednek az országhatárok felé, Franciaország irányába már elértek a Földközi…..
Balogh Zsolt 2020.04.23 23:06:58
@sncf: Az árakat egy Madrid-Lisszabon vagy egy Párizs-Lisszabon útra érted?

Az utolsó bekezdés némi túlzás volt, a vasút még nem akar ekkora távon versenyre kelni a repüléssel, bár én szívese kipróbálnám ezt a ma még fiktív utat.

Érdekes lesz a jövő, ha a légitársaságok fele tönkre megy, fele pedig árat emel, akkor a vasút is új utasokat szerezhet. Ha a légijáratok száma megritkul, miközben a vasúté változatlan marad vagy éppen bővül, az még több embert csábíthat a vasútra.

Ahogy már mások is rámutattak, a vasút a légi közlekedéstől évtizedekkel le van maradva, még csak most jár a nemzeti légitársaságok időszakánál, amikor a repülés még inkább luxus volt, mint sem a tömegturizmus része. Hiányoznak még az igazán "fapados vonatok", a sűrű székezéssel, kevés csomaggal és kevésbé frekventált vasútállomásokkal a városközpontok helyett. Oké, Izy és Ouigo már van, de ez még nagyon az út eleje...
Mikor még Németországban éltem és dolgoztam, akkor többször is megfordultam Lindauban. A város a német-osztrák határon fekszik a Boden-tó partján, nem messze Svájctól. Lindau egy szigetre épült és a vasútállomása is ott található. A fontos vasúti csomópont, mely egy fejpályaudvar, azonban egyre…..
Tudás vs látvány. Hitelesség kontra dramaturgia. Tanulás helyett cirkusz. Ezt kapjuk manapság a legtöbb „műveltségi” vetélkedőtől. Azért, hogy minél változatosabban teljen az idő, amit itthon a négy fal között töltünk, igyekszünk mindenféle programot kitalálni, így például elég sokat puzzle-özünk.…..
Szúnyog, bolha, poloska – nem örülünk az ilyen vérszívóknak, de nem is szokatlanok. Néha azonban olyan állatok is belénk bújnak, amelyek egyébként sosem tesznek ilyet.  Írta: Lazányi Eszter (Magyar Természettudományi Múzeum, Soklábúak Gyűjteménye) A teljesség igénye nélkül következik néhány…..
Balogh Zsolt 2020.04.19 16:24:04
@midnightcoder2: A galandféreg is elvan egész életében a bélrendszerben...
Indonézia lakossága alapján a negyedik legnépesebb ország a világon, az ázsiai országban több mint 265 millió ember él. Fővárosa Jakarta, egy 10 milliós, agglomerációval együtt 24 milliós lakosságú metropolisz. Bár a várost és környékét behálózzák az elővárosi vasútvonalak, a közlekedési igényeket…..
A vitustánc – orvosi nevén chorea Sancti Viti – állítólag Szent Vitus geislingeni kápolnájáról kapta nevét. Ennél a kápolnánál ugyanis, a 12–13. században, minden év májusában összegyűlt a környék fiatalsága, és addig táncolt egyfolytában, amíg össze nem esett. A táncot ekkoriban nem betegségnek,…..
Egy kedves olvasóm osztotta meg velem a carto.metro.free.fr weboldal létezését, ahol több tucat város metróhálózatát lehet térképen megtekinteni. A térképeket böngészve számos olyan technikai részletre bukkanhatunk, melyet sem utazás közben, sem a hagyományos térképeket bújva soha észre nem…..
A Hot Wheels kisautók mindig híresek voltak az elrugaszkodott, extrém stílusukról illetve a meglehetősen vad színvilágukról. Ez régebben is így volt, a Matchbox-ok visszafogott, realisztikus megjelenéséhez képest a Hot Wheels mindig egy extrém megjelenéssel operáló, feltűnő ellenpólus volt.…..
Franciaország fővárosa számos látványosságot tartogat az odalátogatóknak. Még felsorolni is nehéz lenne, nem hogy végigjárni a műemlékeket, múzeumokat, parkokat, templomokat, bevásárlóutcákat és még ki tudja mi mindent, amit Párizs nyújt az idelátogatóknak. Ám nem csak a felszín tartogat…..
Balogh Zsolt 2020.03.28 15:34:49
@Byk001: Javítva az is! :)
Balogh Zsolt 2020.03.28 15:35:38
@Gerardus A. Lodewijk: Lellenőriztem, valóban nem gumikerekes, köszönöm az észrevételt és a dícséretet! :)
Balogh Zsolt 2020.04.12 22:26:07
@Gerardus A. Lodewijk: Köszönöm a linket, ez a weboldal egy önálló posztot is megér! :)