Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tarkalevél (törölt)

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai és társadalmi elit is újfajta beállítódással forduljon a nők felé. Az elmúlt évtized egyértelműen megmutatta, hogy azok az országok növekednek dinamikusan, amelyek a nők és férfiak képességeit is maximálisan…..
tarkalevél (törölt) 2012.04.20 12:35:14
Nem csak a munkaerőpiaci esélyeket kell növelni és a gyermekes családokat kiszolgáló egységek számát, színvonalát (ovi, bölcsi, napközi, stb)., hanem a családokon belüli mentalitást is. Mert az nem állapot, mikor hazánkban még szép számmal vannak olyan családok, ahol mind a férfi, mind a nő főállásban dolgozik és a nő munka után háztartási robot lesz, míg munka után a férfi kevésbé járul hozzá az otthoni teendőkhöz (akinek nem inge, ne vegye magára).

Az, hogy a nő végezzen minden háztartási munkát, csak akkor lenne lehetséges, ha ő otthon van (ám a négyfal mentálisan sem ideális). Ha nincs önálló keresete a nőnek, akkor a férfi jóindulatán függ, kiszolgáltatott a helyzete. Nehéz ügy igazságosan megtalálni az arányokat.

A részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségek szélesedése szerintem sok mindent megoldhatna. Mellette könyebb lenne megteremteni az egyensúlyt a munka és az otthon, gyereknevelés körüli teendők között. Csak ez nem csak ott csúszik el jelenleg, hogy nincs elég részmunkaidős munka nők számára, hanem ott is, hogy sok család két teljes fizetésből is alig tud kijönni, így a nők is teljes munkaidőt keresnek. Tőlünk nyugatabbra ez jobban működik. Kérdés, ha ennek lehetősége nálunk is jobban kiépülne, a férfiak elfogadnáék-e, hogy a nő nem csökkent értékű azáltal, hogy részmunkaidős, és kevesebbet keres, hanem a gyereknevelés, háztartási teendők is munka.(Ám, ha a részmunkaidő miatt kevesebb a befizetett nyugdíjjáruléka, akkor a nők idős kori elszegényedésének lehetősége problémakörbe is befutunk).

Ám, a gyerekválalláshoz az sem ösztönzően hat, ha a magyar munkáltató rendszeresen túlóráztatja a dolgozókat, megalázóan alacsony bérért. Nem idilli gyereknevelés, mikor anyuka, apuka is kimerültségük dolgozik, idegesek, feszültek, alig tudják az oviba zárás előtt érni, és egyszerűen mókuskerék az életük, adódhatnak olyan helyzetek, mikor a saját gyereküket is nyűgnek érzik, legszivesebben "visszacsinálnák", ha tehetnék. Mindezek mellett valójában nagyon is szeretik a gyereküket, de túlhajszoltak. Persze a társadalom elvárja a boldog család képet, és kifelé igyekeznek megtartani. Biztos vannak pszichológusok, akik tudnának mesélni, hogy olykor a valóság ehelyett meg mi a családokban.

A gyed kimerítése után, a gyes összege a maga kb. 28500 forintjával megalázóan kevés. És a probléma az, hogy vannak családok, ahol kénytelenek igénybe venni a gyest, mert visszamenne a nő dolgozni, de nem tudnák megoldani a gyerek bölcsibe vitelét, és nem csak helyhiány miatt, hanem mert nem alkalmazkodnak a szülők időbeosztásához.

A mai világban, mikor az emberek jelentős része több műszakban dolgozik, vagy nem a klasszikus reggel nyolctól munakkörben, talán ideje lenne bevezetni, hogy a bölcsikben, ovikban reggeltől, egész estig tudják fogadni a gyerekeket.

Szerintem sokat javíthatna a helyzeten az is, ha a bölcsikben, ovikban bevezetnék legalább a rggel hattól este 20-ig való nyitvatartást, zárási időpontot (nyilván a hajnalban kezdő viszi reggel, a később kezdő, meg később a gyreket, nem ugyanaz a gyerek lenne egész hajnaltól estig bent).

Egy ovódai, bölcsödei pedagógus is dolgozhatna nyugodtan két műszakban. (és ez még mindig nem oldja meg azoknak a szülőknek a problémáját, akik műszakja este nyolc előtt sem jár le). De már ez is jobb lenne, mint a jelenlegi feltételek, több nő munkába állását könnyíthetné, nem amiatt kényszerülne állásokat nem elfogadni, mert tovább tartana a szülők munkaideje, mint bezárna a gyerekőrző intézet. Szerintem ez is ösztönözné a gyerekvállalást, mert vannak akik azért nem vállalnak gyereket, mert olyan a szakmájuk, olyan időbeosztással jár, hogy esélyük sem lenne utána abban dolgozni, ha bölcsik, ovik hamar beharangozzák a zárórát.
tarkalevél (törölt) 2012.04.20 12:35:26