Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aMegmondóEmber

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az önmagát alakító Puskás Öcsitől a tragikomédiába süllyedt Balogh Ko­ki­ig sorra vettünk néhány klasszikus és sztereotíp focista karaktert. A kiválasztott filmekben a magyar focistákról alkotott tipizált képek rajzolódnak ki, ugye te is ráismersz pár karakterre, akik az életben pont ilyenek?(A…..
Az épületek védettsége után közterületek neveinek védelmével is foglalkozott a kerületi közgyűlés még szeptemberben. Némi vita után 22 XV. kerületi utca nevét javasolják védetté tenni (a lista a cikk alján található), vagyis ezeket - ha a Fővárosi Közgyűlés is rábólint - nem lehet később…..
A mai XV. kerület - Rákospalota, Pestújhely és Újpalota - filmes helyszíneit kerestem. Nem volt nehéz dolgom, mert a rendszerváltás előtt több, generációk számára meghatározó film készült itt (pl. gyerekfilmek), melyekre sokan emlékeztek, de az 1990-es és 2000-es években is visszaköszönt a kerület a…..
Emlékezhettek, korábban már volt a blogban kvíz Rákospalotáról (itt) és Pestújhelyről is (itt). Az első rákospalotai igen népszerű volt, sokan megfejtettétek. Most ismét egy palotai kvízzel jelentkezem, ám ezt már kicsit nehezebb kérdésekből állítottam össze. Jó fejtörést kívánok!..
Digitalizálták és az interneten elérhetővé tették a főváros és környékének 1906 és 1943 között megjelent telefonkönyveit az Arcanum munkatársai (erről az Urbanista blogban is olvashattok). A család-, hely-, gazdaságtörténeti kutatásokhoz egyaránt használható dokumentumok…..
Egyáltalán miért Palota a városrész neve? És mióta? És miért éppen Kőrakás park az újpalotai lakótelep egyik közterületének a neve? A két elnevezés bizony kapcsolatban van egymással, bár bizonyos, hogy az egyik névmagyarázat csak legenda, történelmi valóságtartalma nincs.…..
aMegmondóEmber 2016.03.27 23:34:53
Kedves Gábor
Ha elolvassuk Írásné Melis Katalin jegyzetét, leírja, hogy a feltárásról készült térképvázlatok elvesztek, de leírja azt is, hogy 1892-ben lóvasút építés idején találták a kora középkori temetőt. Ezen kívül tudjuk Krizsán Sándor: Rákospalota és Újpest lóvasút-közlekedésének története c. munkájából, hogy "1880 júniusában fizettek munkadíjat
a palotai Vasút (Pozsony) utcában fekvő, Horváth Mihály püspök villája előtti kitérő kivitelezéséért
is. Ez a mai Károlyi Sándor út és a
Szövőgyár utca közötti térségben helyezkedhetett el.". A Retronom oldalon van egy 1903-as Palota térkép, amin rajta van a kitérő, és látszik is, hogy a mai Sín u. folyatásában a mai Platán utca vonalában halad Fót felé. A Szövőgyár u. (korábbi nevén Templom u.) mindkét oldalán 1843 előtt temető állt, mindhárom keresztény felekezet ide temetkezett). A Kőrakás dűlő pedig a mostani Pozsony u. és a Szilas patak közt helyezkedett el a község belsejének széle mellett (tehát az előbb leírt Szövőgyár utcai temetőktől nyugat felé). Mindezekből levonható a következtetés, mely talán nem túl felelőtlen: Posta Béla régész által a lóvasúti kitérő építésekor feltárt Géza fejedelem tér környéke azért rejthette a 171 sírt és a vélelmezett templomromot, mert itt állt a tatárjárás előtti első falu (legyen az Palota vagy Nyír néven is nevezendő). Ezúton védeném meg tehát úgy Gábort, mint Írásnét, vagy bárkit, aki az íróasztala mögül régészkedik, hogy az vessen rájuk bárki követ, aki többet tett le az asztalra. Minél több dokumentum lesz digitalizálva, annál több kutatómunka fog eldőlni az íróasztal mellett. Jómagam is ezt a kis szösszenetet az asztalomnál készítettem, és talán el lehet rajta gondolkodni. Ui: a Magyar Állam egyébiránt sosem hozza nyilvánosságra az egyes régészeti lelőhelyek pontos helyét... Üdv, H.Cs.
Idén 500 éve, 1514-ben zajlott a Dózsa György vezette felkelés, ami a székely parasztvezér kivégzésével ért véget július 20-án. Hogy egy parasztfelkelés évfordulójáról nem emlékezik meg az állam, az végső soron érthető, de hogy egy olyan kerület sem, amelyik több emlékkel…..
aMegmondóEmber 2016.03.27 22:48:43
Szia Gábor!

Megvan a Töklincz István-féle utca a mai Dal utca, korábbi nevén Berzeviczy, még korábban Pacsirta utca.
Ezen a linken:
archives.hungaricana.hu/hu/lear/815636/?query=SZO%3D%28t%C3%B6klincz%20istv%C3%A1n%29
látható, hogy 1902-ben Töklincz István földműves a Berzeviczy u. 2-ben lakik. Az 1929-es térképen:
retronom.hu/image/view/10028/_original
(de a Rákospalota monográfiája mellé készült 1927-es térképen is) ez a mai Dal utca neve még mindig. Tehát valóban nem volt névátnezés, illetve volt, de Pacsirtából Berzeviczy lett. Üdv, H. Cs.
  Tényleg fordítva mennek a házszámok Palotán? Valóban, Pesttel ellentétben nem a várostól kifelé emelkednek a számok, hanem Palota központjától kezdődnek és Pest felé nőnek. Ugyanakkor régi állatkerti vicc, hogy ki van a rács mögött: a majomház lakói, vagy az őket fürkésző emberek?…..
Rákospalota két egyesületi kezelésben működő kertészetnek is helyt adott a XIX. században: az egyiket az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) működtette Istvántelken, a másik a Kertészeti Társulat tulajdonában volt a mai Nyaralótelep területén. Ez utóbbi a Sződliget…..
Szeptemberben alkotta meg a képviselőtestület azt a rendeletet, amelyik a helyi védettséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A rendelettel együtt 136 XV. kerületi épület védettségéről is határoztak, valamint kimondták egész utcaszakaszok, kisebb telepek, sőt, egy kislakótelep…..
MrMojo egész újlipótvárosi társasházának lakásonként 50000 ezer forintot kellene befizetnie a Díjbeszedőnek. 5 éven keresztül ugyanis egyik szolgáltató sem volt hajlandó kikapcsolni a villanyt/gázt a gondnoki lakásban, pedig többször is jelezték az illegális lakásfoglalást…..