Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szelényi Zsuzsa

1 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai és társadalmi elit is újfajta beállítódással forduljon a nők felé. Az elmúlt évtized egyértelműen megmutatta, hogy azok az országok növekednek dinamikusan, amelyek a nők és férfiak képességeit is maximálisan…..
Szelényi Zsuzsa 2012.04.26 13:56:19
@Gergő77: Kedves Gergő!
A svédekhez való viszonyítás sok tekintetben nem értelmezhető ránk, nem is feltétlenül ez a követendő, annyira más a társadalmi kontextus, sokkal egalitáriánusabb. És a pénzük is több.
A tendencia azonban nem csak Svédországban működik, hanem sok más fejlett országban is, pl az USA-ban, ahol pedig nincs is szülési szabadság, mégis szülnek a nők több mint két gyereket. Szóval sok más rendszer is működőképes, nem csak a svéd. Ami viszont van ezekben az országokban: nagyon komoly erőfeszítések a nők esélyeinek egyenlőségre. Amiben igazad van, hogy az a jó, ha ez egy természetes igényként fogalmazódik meg. Mindenféle állami kényszert rossz ötletnek tartok, a nők munkába kényszerítését is. Ugyanakkor nagyon sokat tudunk ma már arról, hogy a nők megerősödése (empowerment) milyen komoly gazdasági stimulus, és a nők családban betöltött státuszát is erősíti. Remélem ettől nem tart senki.

A gyermekvállalás serkentése nagyon komoly feladat egész Európában. Az a helyzet azonban, hogy a szokásos magyar módszerekkel ez nem működik. 1967 óta amikor a GYES-t, GYEd-et emelték a pozitív hatás csak egy-két évig mutatkozott, azután újra csökkenni kezdett a születések száma, szóval nem mutatkozott fenntartható fejlődés. Ha azonban a nők és a családok számára kiszámítható és flexibilis a családtámogatás és a gyermekellátás rendszere, tudnak tervezni a fiatalok.
Szelényi Zsuzsa 2012.04.26 13:56:19
@tiburi: Gyerünk, csináljuk! És nagyon menő lenne, ha a felvilágosut férfiak is nyíltan csatlakoznának a nők mellé!
Szelényi Zsuzsa 2012.04.26 13:56:19
@smartdrive: @nele: Abszolút! A férfiak is szeretnek gyereket nevelni, csak nem merik mondani.