Regisztráció Blogot indítok
Adatok
meglévő alap

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kereszténység kapcsolata a karácsonnyal megmutatja a kereszténység sok visszataszító vonását. Arról már korábban írtam egy postot, hogy a kereszténység hogyan lopta el a karácsonyt. A karácsonyt ugyanis a keresztények az első évszázadokban egyáltalán nem ünnepelték, ezekután pedig valószínűleg a…..
meglévő alap 2024.02.26 20:38:42
@Brendel Mátyás: Elnézést a karácsonyfa úgy tudom, csak a XIX. században kezdett el terjedni Észak-Németországban, voltak aztán más legendák is erről.
meglévő alap 2024.03.03 22:41:10
@Brendel Mátyás: Nem tudom, elfogadom a választ, nem tudom már pontosan, hol olvastam.
Ateista Klub Éjféli mise 2023.12.22 20:24:39
Az Éjféli mise ("Midnight mass") c. mini-sorozatot valamikor évekkel ezelőtt már kinéztem magamnak. Valami olyasmit olvastam csak róla, hogy különleges sorozat, nem egy kis falusi pap klasszikus története. Az első epizódot azonban viszonylag unalmasnak találtam.Nem igazán érdekelt egy ilyen világ…..
Az egyházak bűneiről szóló ateista írásokra az egyik legbugyutább, de jellemző módon leggyakoribb reakció az, hogy Sztálin is ateista volt (ami igaz, csak érvelésében hibás), és hogy Hitler is ateista volt, ami viszont már faktuálisan is ostoba tévedés. Valamiért mégis ez a rögeszme, illetve…..
Bayer Csóti a napokban megint bemutatta, hogy kb. mi az álszent, elvtelen önellentmondásosság, csúszómászás, gerinctelenség, takonyangolnaság Chimborazója. Vagy inkább Mariana-árka, azaz legalja. A kiindulópont ugye az volt, hogy Bayer Csóti anno önként és dalolva, maga írta azt, és ezt…..
meglévő alap 2023.08.02 21:54:23
Bayer Zsóti tényleg hülye, aposztata lutheránus, csak azért, mert egy evangélikus lelkésztől olyan prédikációt hallott, melyben védelmébe veszi a menekülteket. A katolikus számomra még jobban nem normális vallás, mert akit ért megölt, több tízmillió halottat termelt ki. Igaz a harcos ateizmus sem volt különb, lásd a jakobinus diktatúra Franciaországban a forradalom felfalta saját gyermekeit. A szovjethatalom is százával végeztette ki az ortodox pópákat, ma jelenleg a KGB-s Putyin pedig az ortodoxia legfőbb védelmezője szerepében szeretne tetszelegni, mutatja ezt Athosz-hegyi többszöri látogatása. Bergoglio pedig próbál türelmes lenni és a legnagyobb bálványimádást az ökumenizmust erőlteti, ezt nem tudom, hogy tudja saját hitével összeegyeztetni vagy csak PR arculatváltásról van szó. Amúgy is egy csak a Bibliát valló protestáns is, hogy tud ott hajlongani a pápa előtt, aki lábbal tiporja ezt a hittételt, képeket csókolgat, Magyarországot Mária országának nevezi, ami a katolikus restauráció nyílt támogatása. Egyszer Orbán még 2001-ben a Szent Korona jelenlétében Esztergomba ígérte azt Nagyboldogasszony újra ünnep lehet, az volna még csak a restauráció felé tett lépés, már Mindenszentek és Halottak napja is efelé tett lépés, mely még protestáns körökbe is elhomályosította a reformáció ünnepét. Amúgy is ez az egész halottkultusz meg a pogány Magyarország újjáéledése is. Bayer Zsóti pedig csak egy rossz epizód az evangélikus egyház életében, nem fog neve biztos Kossuth vagy Görgei vagy Bél Mátyás mellé kerülni az evangélikusok arcképcsarnokában.
meglévő alap 2023.08.03 21:34:55
@Brendel Mátyás: Abban igazad van, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni ateista és kommunista közé. A kommunizmus ideológiájában benne volt az ateizmus, de nem minden ateista kommunista. Egy ateista ember lehet tisztességes, demokratikus érzelmű állampolgár, mint ahogy a hívők is lehetnek egy elnyomó rendszer működtetői.
  Társadalmunkban elterjedt rémisztgetés, hogy a nyugat a jövőben el fog iszlámosodni. A menekülthullám okán most a nácik úton-útfélen ezt hangoztatják, még az olyan, kormányon lévő nácik is, mint Rogán Antal. Ebben a cikkben bemutatom, hogy Európa - hacsak nem jön egy évben ide 500 millió…..
meglévő alap 2021.03.16 06:48:14
@Brendel Mátyás: Magyarul írtam, de az Ön ateista kultúrája káromkodásokból áll. Ön épp oly türelmetlen, mint a pápisták voltak a középkorban. Nem véletlenül mondta Luther is róluk, aki kétségbe vonta az emberi lelkiismeret felett az egyházi tekintélyt és ezzel támadást indított a feudális rendszer ellen: Az Antikrisztus teste a török, lelke a pápa, mert az testileg támadja az egyházat, emez lelkileg. Hozzátenném a török bizonyos feltételek mellett megengedte, hogy alattvalói szabadon gyakorolhatják vallásukat, míg a pápizmus ezt sem. Ön tehát nem ateista, hanem kriptopápista, hisz állandóan azoknak a bálványimádását teszi a kereszténység alapjául, holott ők is a kereszténység egy része, még ha ők is vannak a legtöbben. Valahogy tudja nekem nem szépek a romanista templomok, inkább afféle bazárok és elég sokat olvastam történelmükről, ahhoz, hogy rájöjjek igazat mondott abban Voltaire - aki maga sem volt a türelem mintapéldánya - Tipord el a gyalázatost! Persze az ő késői gyermekei, akiknek a Koránját megcsókolta néhai II. János Pál pápa, az iszlám fundamentalisták, akik igencsak elakarják pusztítani a szekularizált Nyugatot. Az ő fő támogatójuk Irán, akivel pacsizott az afroamerikai, de keményebben lépett fel a szőke, de háborút nem indított ellenük, csak kilépett az alkuból. Helytelen volt!
meglévő alap 2021.03.16 15:29:12
@Brendel Mátyás: Utóbbiban igazad van, korának gyermeke volt, az egész bagázs az antiszemitizmusban egységes volt, bár a fogalom meghatározás későbbi eredetű. Erre rámutatott Erasmus is. Kálvin egy fokkal szelidebb volt, de ő is a misét mivel áldozatnak nevezték zsidós bálványimádásnak tekintette. A náci antiszemitizmus, ezért is tudott Lutherre hivatkozni, bár nála inkább antijudaizmusról lehet beszélni, pedig a reformáció elején még írt egy olyan könyvet is Jézus, aki zsidónak született. Egyébként ma már az evangélikus Luther életrajzok is kiemelik Luther pozitiv örökségét a német nyelvű Bibliát pl. és vállalhatatlan örökségét pl. A zsidókról és hazugságaikról művet, de megjegyzem Pázmány bíboros is k.. betűs hangnemben vitázott.
Az, hogy Márki-Zay Péter Iványi Gábort akarja köztársasági elnöknek jelölni, ártatlan dolognak tűnik, hiszen Iványi Gábor olyan ártatlannak kinéző öregember, meg hát úgyse komoly az egész, nem fogják megválasztani. Még kormányváltás esetén sem, hiszen már előtte választanak köztársasági elnököt. A…..
meglévő alap 2022.04.07 20:00:22
@Atomic Warning: Hogyan lenne katolikus Márki-Zay, mikor gender-elméletet vall vagy LMTQ szervezetekkel kokettál, ó úgy katolikus, mint a tengerentúli fönöke a Biden ó misemondó papot is elhívott beiktatására, ráadásul jezsuitát. Szegény Lincoln biztos fordult egyet a sírjában, mikor a jezsuitákat minden háború okának nevezte. Én inkább Márki-Zayt a stockholmi lutheránusnak hazudott (Luther soha nem ismerné el annak, már csak azért sem, mert nő létére veszi a bátorságot, hogy prédikáljon) érsek édestestvére.
meglévő alap 2022.04.09 07:15:20
@Brendel Mátyás: Elfogadom a válaszodat, de úgy tudom, hogy katolikusnak teljes egészében az tekinthető, aki vallja a katolikus hitvallást, ebbe beletartozik, hogy alávesse magát a Tanítóhivatal útmutatásainak, persze ebbe vannak dogmák, amelyet feltétlen engedelmességgel kell fogadnia és vannak kevésbé fontos hittélek. Az mondjuk mellékes, hogy pl. elfogadja a fatimai Mária-jelenéseket vagy sem, de Szüz Mária testi-lelki mennybevitele dogma.
meglévő alap 2022.04.09 09:40:34
@Brendel Mátyás: Akkor felteszem a kérdést, mennyire nem volt katolikus Hans Küng, akitől megvonták a katolikus egyház nevében való tanítás jogát? Persze ettől függetlenül csomó világi kitüntetéssel jutalmazták a rebellis teológust vagy a tradicionalisták, akiket II. János Pál pápa engedély nélküli püspök- és papszentelésért kiközösített, XVI. Benedek rehabilitált. Nagyon vékony a jégd.
Amikor Fontevraud-ban jártam, a butikban találtam egy érdekes kis könyvecskét az inkvizíció történetéről. Érdekes dolog ez, hiszen egy apátságról van szó. Nem annyira meglepő, ha belegondolunk, hogy egy ex-apátságról, mely ma már túrista-látványosságként működik. De azért mégis meglepő ez, a…..
Az alábbiakban Anders Behring Breivik, a norvégiai ámokfutó "2083, European Declaration of Independence" (Európai Fúggetlenségi Nyilatkozat) c. könyvéből közlök pár részletet magyar fordításban. Értelemszerűen vallással, ateizmussal kapcsolatos részeket fogok itt közölni. De azt előre kell…..
A címben feltett kérdéssel kapcsolatban sajnos nemrég történt egy felháborító eset az Egyesült Államokban. Történt, hogy megerőszakoltak egy nőt, akinek nem tudjuk a nevét, és nem is fontos, R.W. a monogramja. A sajnálatos eset után R.W. egy erőszak utáni segítőközpontba vitték. Egy orvos két…..
A pedofília jelensége mögött sok minden meghúzódik. Nyilván beszélhetünk arról, hogy milyen a katolikus egyház intézménye, hogy vannak papneveldék, egyházi iskolák, de ez csak a felszín, hiszen másfajta intézmények, másfajta neveldék és iskolák is vannak. És bár minden emberi intézménynek vannak…..
A jelenlegi koronavírus járvány a vallásoknak egy döbbenetesen őszinte igazság pillanata. Ebben a válságban nagyon egyértelműen, és brutálisan őszintén megmutatkozott, hogy az emberiséggel törődő, jóságos isten hite badarság, hiszen semmiféle olyan csodákról nem hallunk, amit isteni csodának…..
meglévő alap 2021.03.16 21:47:33
@Brendel Mátyás: Van rá utalás, hol mond Jézus egy példázatot a szegény Lázár és a gazdag, de az nem kijelentés arról, hogy a lélek halhatatlan lenne, mint amin pl. a szentkultusz alapul. Viszont azt mondja Jézus, hogy nem tudjuk sem a napot, sem az órát, mikor visszatér az Emberfia, csak az Atya. Amit a latornak mond az homályos, de hol van az leírva, hogy a halál után különítélet következik, meg halottakhoz lehet imádkozni, mint azt teszik a romanisták vagy az ortodox egyházban. Mózes nem elítéli a halottidézést, szerintem ez pl. az, mikor Szűz Máriához vagy a halott szentekhez imádkoznak. A Mindenszentek is, ezért egy pogány ünnep. Idézet János evangéliumából: Én elmegyek, és keresni fogtok engem, de meghaltok bűnötökben, ahová én megyek oda ti nem jöhettek. Pál leveléből: Mert amint felhangzik a riadó hangja, a főangyal szava és az Isten harsonája, maga az Úr fog alászállani a mennyből, és először feltámadnak a Krisztusban elhunytak.. A görög filozófián alapul egyébként Platon és társai nézetén a lélek és test kettőségének a szemlélete.
meglévő alap 2021.03.16 21:49:48
@Brendel Mátyás: Jó kis selejt volt Newton, aki kommentárt írt Dániel próféciáihoz és a Jelenések könyvéhez. Egy közös van bennünk Newton is utálta a római Antikrisztust.
meglévő alap 2021.03.17 16:39:49
@Brendel Mátyás: A görög filozófia gyámsága alatt lévő teológia beszél erről.
Kedves Farkas Attila Márton! Elképedve olvastuk az új ateizmusról szóló írásodat a Kálvinista Apologetika oldalán. Igazad van abban, hogy az új ateizmus nem olyan, mint a régi. Az új ateizmus sohasem fogja már befogni a száját, nem fog a békesség kedvéért úgy tenni, mintha az egyházak, szekták…..
Amikor a keresztények azzal jönnek, hogy az európai kultúra keresztény, vagy, hogy az alapja keresztény, akkor nekünk, ateistáknak az lehet a gondunk, hogy egy igen hosszadalmas, és körülményes vitának nézünk elébe, ha ellentmondunk. És általában nagyon nehéz meggyőzni a keresztényeket, mert…..
Manapság az iszlámmal kapcsolatban nagyon sokszor lobogtatott kritika az, hogy az iszlámban elnyomják a nőket. Ezt legtöbbször olyan keresztények hangoztatják, akik egyébként nem olvasták a Koránt (sokszor a Bibliát sem ismerik), és fogalmuk nincs arról, mi van abban, különösen a nőkről. Sajnos…..
meglévő alap 2018.11.20 19:17:40
@Brendel Mátyás: @Atomic Warning: Minden a véletlen műve lenne? Ebben pont olyan nehéz már elnézést hinni, mint a teremtéstörténetben szó szerint.
meglévő alap 2018.11.20 19:22:05
@Brendel Mátyás: Nem csak katolikusoknál nincs női papság, hanem azoknál az egyházaknál nincs, ahol felszentelt papság van így a keleti ortodox egyházakban sem. A protestánsoknál többségben van, de valahol még nincs illetve visszarendeződés is van, ahol már egyszer engedélyezték, most megint nincs, ha jól tudom valamelyik balti államban a lutheránus felekezetnél.
meglévő alap 2018.11.21 20:24:20
@Brendel Mátyás: Amit a keleti ortodoxiáról mond igaz, de miért is kellene egy nőnek ugyanolyan pozíciókat betölteni, mint a férfiaknak? Önmagában ezt még nem tartom elnyomásnak.
Most olvastam egy riportot Csányi Vilmossal "Hiedelmek nélkül szétesne a kultúránk" címmel, amelyet pontatlannak tartok, egybemos dolgokat, és szerintem roppant veszélyes a szóhasználata, olvasók tömegei fogják félreérteni. A pszichológus vagy szociológus szempontjából ezek az egybemosások lehet,…..
meglévő alap 2018.10.16 21:10:40
@Brendel Mátyás: Pont nincs igaza, mert fentebb elég sok szó esett a zsidókról. Vajon a zsidókat mi tartotta össze? Pont a közös hagyomány és a vallás. A monoteizmus különböztette meg a többi körülöttük élő népektől. Izrael Állam sikerei is elég nagy részben vallásukon is nyugszik, bár jól tudom ott sem mindenki vallásos vagy közömbös, esetleg ateista, de a hagyományt hasonlóan élik meg. Maga a keresztyénség gyökerei is zsidó valláson alapszanak, noha az évszázadok során erről megfeledkezett és végső soron súlyos felelősség terheli a holocaustért.
Mennyi külső anyagi támogatás járjon az egyházaknak? Szolgálniuk vagy szolgáltatniuk kellene? Elvárható-e, hogy csak a hívek tartsák el közösségeiket, és milyen feltételek mellett fogadható el az állami támogatás? Vajon összeegyeztethető-e a keresztény teológiával az egyre növekvő iskolai…..
meglévő alap 2018.10.04 22:02:45
@Egyallampolgar: Mi az, hogy az egyházak lopott javaikat el kell venni? Először is ez maximum a katolikus egyházra vonatkozhat, mert a többi felekezetnek a Habsburg monarchiában a II. József császár által kibocsátott Türelmi Rendeletig nem voltak vagy csak nagyon korlátozva az ún. artikuláris helyeken tarthattak istentiszteletet. A zsidóság emancipációja pedig még később történt meg. A protestáns egyházakat a hívők tartották el és mivel nem voltak arisztokrata mecénásaik, mert a XVII. századra a főurak ismét katolikusok lettek gyakran csak pajtában tarthatták istentiszteleteiket vagy vályogból épült templomokban. A Habsburgok gáncsoskodása tovább folytatódott, mert amikor már szabadott épülni templomot, ha elég protestáns volt a településen gyakran elég lápos, rossz minőségű talajt kaptak, aminek a levét mai napig issza pl. az evangélikus egyház. Egyik éven a kőszegi evangélikus templomot elárasztotta a víz a sok esőzés és a rossz talajminőség miatt. A győri Öregtemplomot alámosta a Rába. Az állam jóvoltából nagy összegekből aláducolták a templomot, mert a kövezet már hullámos volt és a templom süllyedt. Jobban tenné, ha egy kicsit tanulmányozná a kérdést mielőtt a római egyház tulajdonságait és kiváltságait általánosítja minden egyházra.
A másik az előttem szóló. Voltak, akik felpróbálták számolni az egyházat a kommunisták és mi is lett az eredménye a kommunizmus megbukott. Százával bebörtönzött vezetők Magyarországon lásd Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Ordass Lajos püspök vagy erőszakkal lemondatott nagy igehirdetők lásd Ravasz László püspök. Engedtessék meg, hogy mindenki szabadon higgyen, ha előttem szólónak úgy tetszik mesében, másoknak viszont az élő, Mindenható Úrban.
Korábban írtam arról, hogy a Facebook hogy tiltotta, és törölte az Ateista és Agnosztikus Klub eredeti oldalát a Facebookon. Ezzel több ezer like-olót vesztettem, egyébként a Facebook maga is vesztett egy kicsit, hiszen ennyivel kevesebb forgalma van. Meg sem kottyan nekik, de ha ezt rendszerszinten…..
meglévő alap 2018.09.30 20:10:59
@Brendel Mátyás: Van, de a hit védelme is szükséges volt. Egy hívő keresztény pl. általában saját felekezetéből igyekezett elvenni egy lányt vagy fordítva férjhez menni. A felekezetek, azért sem szerették ma sem szereti a vegyes házasságot, mert egyik fél óhatatlanul veszteséget szenved. Mi lett volna, ha mindig minden területen toleranciában élünk. Már nem is lenne Magyarország vagy protestantizmus, katolicizmus, zsidóság stb, A lelkiismereti szabadság nagyon-nagy kincs, amit pl. a katolicizmus csak a XX. században ismert el, de az identitás akkor sem sérülhet.
A napokban nagy híre volt Kásler Miklós egy pár idézetének, aki lehetséges EMMI-miniszter. Az egyik ilyen az volt, hogy: "a halálos betegségek 70-80 százaléka elkerülhető a tízparancsolat betartásával." Voltak olyan keresztények, és nem keresztények, akik ezt a hülyeséget védték.Vannak, akik úgy…..
meglévő alap 2018.09.30 19:54:23
@Brendel Mátyás: Miért mindig Anzelmre hivatkoznak, különben is a katolikus egyház filozófiai rendszeréhez tartozik. Az egész skolasztika a görög filozófia gyámsága alatt állt. A reformáció pont ezzel akart leszámolni. Luther Arisztotelészt ravasz pogánynak nevezte, mert pl. az átlényegülés tana filozófiai alapjai is tőle erednek. Magyarán keresztény tanítást próbáltak nem keresztény filozófusok tanaival magyarázni.
Hívők gyakori benyögése, akár egy vitában felületes beszólásként, akár akkor, amikor már nincs érvük, hogy "zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták". Na most, mielőtt még egyáltalán azzal foglalkoznánk, hogy vajon igaz-e ez az állítás valamilyen statisztikai értelemben, vagy nem, illetve, hogy érv-e…..
Nem csak Gyurcsány öszödi beszéde óta tudjuk, hogy az állam hazudik. Ünnepek és történelmi tények tekintetében különösképpen nagyokat. Egy országot megvezetni, mindig is megérte. Humorosan fogalmazva, a kormány szerint az Államunk olyan jó állapotban van, hogy legalább száz évet simán le lehet…..
meglévő alap 2018.09.25 21:00:07
@vilagnezet.blog.hu: Senki nem vitatja már, hogy Isten nem a jelenleg Szent Koronaként számon tartott koronát kapta esetleg II. Szilveszter pápától. A korona két részből áll a latin és görög koronából. Ezt is sokan elfogadják. A Szent Korona tan pedig a királykoronához kapcsolódó kultusz, de azért igen fontos ékszer volt, mert különben miért törekedett Mátyás király arra és fizetett III. Frigyes német-római császárnak nagy pénzt, hogy szolgáltassa vissza és Mátyást csak 1464-ben koronázták meg, pedig már király volt 1458 óta. A Szent Korona-tan igen is létezik attól függetlenül mikori a Szent Korona.
Távolról úgy tűnhet, hogy az evangélikus lelkészek Luther-kabátban, Mózes-táblával nyakukban formálódnak az anyaméhben, pedig aki ma a Magyarországi Evangélikus Egyházban lelkész akar lenni, annak hosszú és rögös utat kell végigjárnia: első körben egy tizenkét féléves egyetemi képzést. Legalábbis…..
meglévő alap 2018.09.24 21:35:14
@Kolompár Magneto: A dogmatikát nyilván nem tudod igazolni, legfeljebb a Bibliából, már elfogadod azt az isteni kinyilatkoztatás forrásának. A teológia is segítségül hív tudományokat nyelvészetet, filozófiát, földrajzot, irodalmat és egzegetikát, szövegelemzést stb. Jó ezek humántudományok, de mégis az ismeretek széles tárháza.
meglévő alap 2018.09.24 21:39:12
@$pi$: @kvadrillio: Durva hasonlat. Miért valaki úgy lesz gyilkos, ahogy más fizikus?
meglévő alap 2018.09.24 21:43:53
@Ranó Matyi: Cáfolható, mikor a gazdag is hívő volt. Lásd királyok, sőt korábban a mai értelemben vett ateizmus sem volt, talán felvilágosodással kezdődött.
Még a jól működő gyülekezetekben is törvényszerű, hogy bizonyos időszakokban néhányan kilépnek. Ha azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy ma miért hagyják el egyházunkat olyan sokan, a legjobban tesszük, ha őket magukat kérdezzük. Most a válaszok közül ötöt mutatunk meg. Szerző: Kovács Barbara..