Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shanyi

13 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Koh Tao szigetétől délebbre utazva az ember Thaiföld olyan turisták által kedvelt helyeire juthat el, mint Phuket, Phiphi-sziget vagy Ao Nang. A szokásos megoldásokkal ellentétben nekünk persze eszünk ágában sem volt ezekre menni, helyette konkrétan Krabi városát választottuk következő úti célnak,…..
Shanyi 2023.01.10 09:36:47
@UtazóTódi: ó, nekünk már Ao Nang is sok volt, túl turistás, mindenhová be akartak húzni minket, az éttermektől kezdve az öltönykészítő szabóságokig bezáróan. Nekünk Krabi tökéletesen megfelelt, ráakadtunk a nignt marketre meg a többi, helyieknek (is) fenntartott kis kajáldákra. A strandigényünket meg előtte Koh Tau, utána Koh Lantan partjai elégítették ki :)
Thaiföldre érkezésünkkor egy fél napot eltöltöttünk Bangkokban (egy fél estét és egy délelőttöt), és azalatt az idő alatt a város nem lopta be magát a szívünkbe. Túlságosan zajosnak, nyüzsgőnek, kaotikusnak tűnt, elég nagy volt a kulturális sokk Budapest után. Mivel most már öt hét thaiföldi…..
Shanyi 2023.01.10 09:33:45
@UtazóTódi: na jó, itt a szembe irányú motoros közlekedés, a fapadlós buszok és a zajos tuktukok miatt nem csak kaotikusnak tűnik, de az is. Karácsony tájékán pedig még a tömeg is rátett egy lapáttal... :)
Krung Thep – így hívják thai nyelven Bangkokot. A város arculatát nem is lehetne jobban megfogni ezzel a két elnevezéssel: egyrészt jellegzetesen thai, másrészt nyugati. Megférnek itt egymás mellett, bár való igaz, szokni kell. Mivel a karácsony nem igazán helyi ünnep, úgy döntöttünk, december 23-án…..
Csak eljött az idő, amikor rászántuk magunkat, hogy elindulunk kismotorral a szárazföld belseje felé is. Az autóúton átkelés volt az egyetlen neuralgikus pont: a thai utakon lévő kissé kaotikus helyzet aggasztott minket, de úgy voltunk vele: lesz, ami lesz. Gyorsan kijutottunk végül Prachuap Khiri…..
Shanyi 2022.12.08 07:32:05
@Nádor Gábor: igyekszünk. Tapasztalat, hogy az elején mindig sűrűbbek a beszámolók, a végére lustulunk el, akkor lesz majd csak heti 1-2 :D
Valahányszor az öböl melletti sétányon sétálunk beleütközik a szem Prachuap Khiri Khan buddhista templomába, amely úgy magasodik a város fölé, mint egy vár. Mi pár napig hagytuk, hadd magasodjon ismeretlenül, nem csak az erőt gyűjtöttük, de a jó időt is vártuk – ha már megmásszuk azt a pár száz…..
Az előző blogbejegyzés úgy fejeződött be, hogy buszra ültünk. A hatórás vonatúttal ellentétben a busztársaság három órás utat ígért, s úgy sakkoztunk így még világosban fogunk megérkezni a végcélhoz – a városszéli buszmegállóban meg csak fogunk egy tuktukot vagy taxit. Nos, ember tervez, és mindenki…..
Nos, ha a karácsonyi menüről nem is esett a blogban szó, a szilveszterit azért leírom, mert Tenerifén kicsit különlegesebb étkeket próbáltunk választani. Egyébiránt annyira távol van a Kanári-szigetek az anyaországtól, hogy a konyhája is levált róla. Első teljes napunkon nem voltunk még kísérletező…..
Érdemes pár szót ejteni a spanyol karácsonyról is, hiszen mi most új szokásokkal szembesülünk. Ahogy említettem, az első, ami feltűnik mindenhol, azok a fények. Ezen a téren a spanyolok úgy érzik, nincsen túlzás, és a fényfüzérek jellege üzletenként, házanként, sőt a nyilvános tereken kerületenként…..
Majd három hét eltelt azóta, hogy az andalúz körút végén visszaértünk Madridba, és ezúttal a blogírás valahogy a háttérbe szorult. Először azért, mert két napig élveztük a semmittevést, szó szerint, az ágyból sem másztunk ki csak a konyháig, ha már nagyon éhesek voltunk. Jól is tettük, hogy…..
Namost, úgy kezdődött, ahogy végződni szokott: miközben képeket töltöttem fel a cikkhez, kitöröltem véletlenül Évi bejegyzését az Alhambráról. Mivel pedig mindketten szorgalmasan dolgozunk, azaz ezer és ezer leütést írunk délelőttönként, és alkalmanként este is, ha hazaértünk a kis lakásokba, így…..
A buszúton dolgozni szerettünk volna. Nem ment. A táj, annak ellenére, hogy szinte csak olajfaligeteket láttunk (Sándor szerint capriligeteket is) gyönyörű volt.....
Ittlétünk egy hónapja alatt ismerkedünk a borokkal is, nem csupán kíváncsiságból, hanem már csak azért is, hogy melyik ételhez melyiket a legjobb párosítani. Nem vetettem bele magam száz százalékosan a projektbe, szóval ez csak egy rövid, lendületes anyag lesz, a többit majd déli túránkon fogom…..
Na, az ételekről szóló posztban említettem, hogy kísérletezni fogok az articsókával, így három kör után már őszintén tudok ajánlani egy receptet, ami immár félig-meddig az enyém (ki fog derülni a posztból, miért merem ezt állítani). Mindjárt mondom is, honnan indultam és hová jutottam el.....
A napi beszámolók mellett úgy gondoltam, elmesélem azt is, min is élünk. Konkrétan, mivel visszük be a szervezetünkbe a napi 10 kilométernyi gyalogláshoz szükséges energiaadagot... Az első két hét valahol a hagyományos ételek és a felfedezések határán egyensúlyozott. A "hagyományos" azt jelenti,…..
Az ittlétünk során először csütörtökön kellett betévednem az egyetemre, egyfajta orientációs órára, ahol elmondják a fontos dolgokat. Ez együtt járt egy újabb tömegközlekedős kalanddal, mert az egyetememhez (a továbbiakban a rövidség kedvéért: UCM, azaz Universidad Complutense de Madrid) busszal…..
A pontosság kedvéért: nem Madridban vagyunk. Vagyis kb. annyira, amennyire egy pesthidegkúti vagy érdi budapestinek minősül. Az albérletünk ugyanis egy Pozueló de Alarcón nevű kisvárosfélében van, ahonnan tömegközlekedéssel Madrid belvárosa tizenöt-húsz perc. Na jó, a belváros széle... Szóval…..
Az Európai Unió 2014-es felmérése szerint az azt megelőző 12 hónapban a nők mintegy 8%-a élt át fizikai és/vagy szexuális erőszakot, ezenkívül a nők egyharmada szenvedte el a fizikai és/vagy szexuális bántalmazás valamilyen formáját. A rémisztő statisztika és a 2017-ben indult #meetoo mozgalomban…..
Shanyi 2021.03.23 13:04:30
Sherlock Holmes a kultúrtörténet talán leghíresebb nyomozója, akinek a kalandjairól már mindenféle formában és megközelítéssel készült filmes adaptáció, ezeknek a sorába áll be a Netflix részben sajátgyártású Enola Holmes című filmje.  A Holmes-család tagjai közül a legendás detektívet és a…..
Minnesaenger küldte, gyorsan kiteszem, mert most friss: Tegnap este hallottam a magyarul szinkronizált Dr. Csontban legalább négyszer, hogy a szereplők azon vitatkoznak, vajon valaki "tengelyszög"-e vagy sem...Azt hittem, eldobom az agyam! Hogy lehet ilyen igénytelen fordítással…..