Regisztráció Blogot indítok
Adatok
musicus

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyot fordult a világ két hét leforgása alatt. Amit akkor sokan médiahisztinek gondoltak, de a megfontoltabb véleményalkotók is egy komoly, de jól kezelhető problémaként beszéltek róla, mára súlyos következményekkel járó, mindenkitől fegyelmezett erőfeszítéseket igénylő válsághelyzetté nőtte ki…..
Vérszilva kompótot készítek de rövid lével, hogy sűrű vérszilvavelőt kapjak a végére: Fazékba teszem a mosott, kimagozott szilvát, ráfacsarok egy fél citromot, megszórom kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal. Ha van bármi kandírozott gyümölcs (cukrozott citromhéj,narancshéj, ha csak magamnak készítem,…..
A múlt héten koncertszerűen bemutatott Földindulással Balassa Sándor operaszerzői életműve minden emberi számítás szerint teljessé vált. Nem valószínű, hogy a nyolcvanéves komponista új zenedráma megírásához fogna, miután negyedik műve tizenöt évet hevert az…..
Tegnap hivatalosan is átadtuk a megújult Németvölgyi utat. A két közlekedő sáv mellé egy parkolósáv is épült, amely azért fontos, mert az ott lakók ezentúl nem a zöldterületen, hanem a parkolósávban állhatnak. A felújítás során közel 2300 négyzetméter földet…..
musicus 2014.09.10 12:41:38
Kedves Alpolgármester Úr!
Örvendetes ez a beruházás, hiszen valós igényeket elégít ki. A temető kerítésénél levő hosszú szakasz indokoltsága talán megkérdőjelezhető, de a magam részéről hasznosnak tartom, mert a temetőlátogatók előbb-utóbb felfedezik, és akkor a kihasználtság is rendben lesz.
Egy aggályom megmarad viszont. Lehet, hogy a parkoló itt is fizetős lesz? A temető miatt elképzelhető, hogy az a cég, aki a biopiac átépítése során tovább szedhette a parkolódíjat a Novotel parkolóban, majd most lenyelte a templom körüli és a Jagelló úti parkolókat, ezt is megkísérli megcélozni. Kérem, ha lehetséges, cseréljék le ezt a céget és azokat is, akik támogatják nyomulását a PMH közelében.
A templom körüli parkolás fizetővé tételéről nem jelent meg előzetes híradás a Hegyvidékben, csak a már "jogerőre emelkedett" intézkedésről tudattak minket. Visszatetsző az egész ügy, és indoklása is gyenge lábakon áll. A helyi lakosoknak kell parkolóhely? Mi itt lakunk a téren, és mindig találtunk parkoló azelőtt is. A helyi lakosoknak általában este van szükségük a parkolókra, a környéken dolgozóknak és az üzletek látogatóinak nappal, nem volt különösebb konfliktus. Mióta a parkoló fizetős a kihasználtság mérhetően csökkent. A parkoló P+R jellege megszűnt, ami szerintem káros, hiszen a téren buszvégállomás, két áthaladó buszjárat megállója mellett villamosmegálló is van, ami már indokolhat egy ilyen parkolót, hiszen nem véletlenül létesítették ezt annak idején éppen itt.
A valós ok szerintem a Hegyvidék Bevásárlóközpont fizetőparkolójával kapcsolatos lehet... túl sokan parkoltak a téren ingyen?
Kérem, hogy ha olvassa ezt a bejegyzést, jelezze az illetékes iroda felé.
Köszönettel: Kassai István
A Vatikán és az alvilág gyanús kapcsolatai Február 11-én, a katolikus világ nagy megdöbbenésére XVI. Benedek pápa bejelentette, hogy idős korára elhagyta az ereje, így nem tudja tovább betölteni a katolikus egyházfői tisztséget, ezért február 28-án lemond. XVI.…..
musicus 2013.05.01 02:27:05
Sajnálom, bővebben nem volt időm kifejteni a problémát.
Az Egyház mi vagyunk, keresztények. Nem a klérus, hanem minden megkeresztelt ember. Akkor is, ha nem gyakorolja hitét, vagy éppen a hit, vagy Isten ellen fordult. Az Egyház tehát olyan, amilyenek mi vagyunk.
Az Egyház maradt az egyetlen szervezett erő, amely képes szembeszállni a jelenlegi globális rémuralommal, amely a kommunizmus édesapja, tejtestvére és leszármazottja egyben. A kommunizmus ugyan nem múlt ki a világból (lásd Kínát), de természetesen nem csak a gaz kommunisták találják ki a lejárató kampányokat, hanem a globalista agytröszt. Mert most ebben a formában támad a senki.
Az Egyház leghatékonyabb fegyverei közé tartozik a hitelesség. Az Egyház ellenségei tudják ezt, és éppen ezért a történelem során kitartóan igyekeztek ezt kikezdeni. Már mindent és mindennek az ellenkezőjét kitalálták, kissé unalmasak már.
A történelemben az Egyház alkalmazkodni volt kénytelen a kor diktálta követelményeihez. Például, ha nem törekedett volna a világi hatalomra, megmaradt volna bábnak a helyi hatalmasságok kezében, mint az az ezredforduló előtt és közvetlenül utána (római nemesség és német császárság őrlődő helyzetben) volt. Most a pénzvilág diktálta helyzetet kell kivédeni, ez nem más, mint önvédelem. Ha nem ezt tenné az Egyház, összeomlana a struktúra (az Egyház által fenntartott oktatás, egészségügy, szociális háló, mindaz, amivel az internácizmus nem törődik, sőt pusztítja, ahol éri).
Mi az, hogy a Vatikán pénzügyileg kivételezett helyzetben van? És ezzel visszaél?! És azok, akik ezt mondják, ŐK mire fordítják pénzügyileg valóban kivételezett, sőt törvényen felüli helyzetükben a mérhetetlen vagyont?
Hogyan, milyen erkölcsi alapon kérik számon azok az Egyház hibáit, akik nyakig ülnek a bűnben, részletezzem, felsoroljam az Isten és emberellenes hatalom képviselői? Ki és mi pénzeli a médiát, hogyan uralkodnak a bankok, milyen pénzekből nyerik azt a vagyont, amiből hatalmukat gyakorolják, látjuk, milyen következményekkel?
Gyümölcseiről ismerszik meg a fa.
A mostani világpolitikai helyzetben Benedek pápa úgy ítélte meg, hogy az Egyház nem maradhat hónapokra, évekre kormányos nélkül a jelenlegi drámai világhelyzetben. Az érvek közismertek.
Egy pénzügyi botrány nem elégséges egy pápa lemondásához, különösen, ha egy olyan kemény emberről van szó, mint Ratzinger. Botrányok mindig voltak az Egyház körül, és lesznek is, súlyosabbak is, komolyabbak is. Az Egyház túlélt mindent. És hol vannak azok a világi hatalmasságok, akik ellenségei voltak a hitnek, mert érdekeik úgy diktálták? Eltűntek, és el is fognak tűnni, de az Egyház örök, mert Isten hozta létre. A Szeretet Istene, akinek képmását ugyan el lehet torzítani, de arcát nem.
Könyvtárnyi könyvet lehet írni ezekről, de ezt megtették mások.
Szeretettel: m2
Mostanában sajnos ismét csend honol az aktuális kultúrpolitikánkban olykor fellángoló kezdeményezés körül, miszerint támogassuk-e meg a Los Angeles-i Operaházat néhány millió forinttal, hogy színre hozhassák a Bánk bánt. Azt hinnénk, új keletű téma, Erkel műveinek külhoni…..
musicus 2012.10.15 00:41:19
@caruso_: Kedves Caruso! Mivel a magyarországi sajtó sohasem volt szabad, a zenekritika sem más, mint zenepolitikai irat (ld. Szabolcsi-féle Zenei Lexikon 1. kiadás). Az 1880-as évektől kezdve még a megelőző időszak maradék etikáját is elvesztette (Legány Dezső mondata, amit készséggel elhittem neki).
Az Erkel operák eredeti formájának előadását egyszerűen be kellene indítani, és édeskevesen reklamálnák az átdolgozást. Az eredeti Bánk bemutatója előtti sok ironikus-szkeptikus hang is jószerivel elnémult a premiert követően, így lenne a Hunyadi, és a többi Erkel opera esetében is.
Domingo BE AKARTA MUTATNI a Bánkot. És nem kapott kottát... Abból az operából nincs kottaanyag, ami (állítólag) a magyarok nemzeti operája? Mit gondoljon Domingo? Ezek a magyarok úgy látszik, nagyon nem akarják a Bánk bemutatót, ha ilyen mondvacsinált ürügyet hoznak fel. Akkor minek erőlködjek, nem igaz?
Kettőnk közt, lehet, hogy vannak ebben az országban, akik tényleg nem akarnak Erkel- bemutatót külföldön. Uszkve százötven éve nem akarják. Potosabban 1846, a Rákóczi induló pesti bemutatója óta, mióta rájöttek, hogy a zenének igenis, van hatalma.
musicus 2012.10.21 23:58:34
@caruso_: Kedves Caruso! Az előadóművészet azóta lett egyenrangú az alkotóművészettel, mióta van hangrögzítés. Addig valóban az maradt meg belőlünk, amit a kritikus írt rólunk. Most már rögzítik a legtöbb helyen az előadásokat, tehát "kritikus, hazudj, csak rajt ne kapjanak", és mégis, "rajtakapható" írásokat olvashatunk itt is, ott is. Ha tehát a kritikusok ma ilyen gátlástalanul képesek mindenfélét összeírni, aminek alig van köze a valósághoz, mi tartotta vissza őket akkor, amikor úgyszólván semmi kontroll nem volt? A kritika kordokumentum, pusztán ennyi, semmi több. Ezt persze lehet értékelni, súlyozni, mérlegelni, összehasonlítani, és akkor, talán, sok tapasztalattal, valamit megsejthetünk a valóságról is.
Tévedsz, az összes színház nem, csak az a néhány színház, amelyik képes volt játszani valaha a Bánkot, rendelkezik kéziratos kottaanyaggal. Rongyos, koszos, százéves kópiákkal és azok fénymásolataival. Sem a századelőn készült Hunyadi és Bánk zongorakivonatoknak (Kern), sem a Nádasdy féle zongorakivonatoknak nincsen nyomtatott partitúrája, sem szólamanyaga. A 2000-ben elkezdődött Urtext partitúra kiadásnak nincsen szólamanyaga, sem zongorakivonata, sem kóruspartitúrája. Színpadi előadás céljára mindegyik eddig megjelent nyomtatvány ALKALMATLAN.
Elképzelhető, hogy az albánok nehezebben értik meg a Bánkot, hiszen más kultúrkörbe tartoznak. Az európai romantikára nem minden nemzet fogékony. A XX. század ebből a szempontból már egyetemesebb. Egyébként honnan származik ez az értesülésed? Erkel operáit előadták Albániában?
Amikor a Bánk részleteit Bukarestben játszották, nagy sikere volt a román hallgatók körében. Legnagyobb előadói sikereim egyébként éppen Erkelhez kötődnek, belföldön és külföldön is. Nem értem, hogy ha ez esetemben így van, miért ne lenne ez így más előadó(k) esetében is? Ki kellene próbálni végre.
Az operett már száz éve is hazug volt minden elemében. Egy soha nem létezett világban hamis problémák mentén mézeskalács emberek cukorszirupban tocsogó szemetet énekelnek. Thália szentélye: a színház, az önmagát komolyan vevő, teremtő kultúra elleni alattomos támadás volt ez…..
musicus 2012.04.15 15:10:54
@GL-581 g:
Tudod, lehet megmondani az őszintét, ahogy Robi tette, de csak akkor, ha tudja, hogy miről beszél. Ld. az utolsó hsz.
musicus 2012.04.16 00:06:52
Kedves Peacetárcia!
Örülök, hogy hangneme szelídült.
Ön nem Erkelt rángatta le a sárba, hanem a magyarnótát, amit Erkel (és családja) megnemesített, fölemelt. A magyarnóta, a verbunkos stílus - amiből a magyarnóta kinőtt - a Sarolta és a Névtelen hősök c. két Erkel vígopera alapja.
A malackodó magyar népdalok, ahogy pár perc alatt nézem, nincsenek rajta a neten, és ez nem csoda. A Magyar Népzene Tára kötetei viszont megtalálhatók minden nagyobb könyvtárban. A virágénekek közt található a legtöbb szabadszájúság, de még a siratók közt is van ilyen. Az évezredes hagyománynak meg van a hordaléka is, és ez természetes.
A mulatósnak már alig van köze a magyarnótához. Üzleti termék iparszerűen előállítva, akár a világzene. Nem a múlt gyökeréből nő, hanem élősködik rajta, így pusztítva azt.
A népdal kontra magyarnóta kérdés sokkal bonyolultabb, hogy el lehetne intézni néhány általánosító mondattal. Én is utáltam a magyarnótát, amikor zeneakadémista voltam, mert megutáltatták az emberrel. A rémesen rossz nótaénekesek, a sznob "ízlésformálók", stb. Amikor elkezdtem a XIX. század magyar zenéjével foglalkozni, rájöttem, hogy amit erről a területről az emberek fejébe passzíroznak, annak az ellenkezője sem igaz. Egy link, amely a nótázásról szól (és ez csak ízelítő problémakörből):
www.magyarszemle.hu/cikk/ne_felejtsuk_a_notat_-_sarosi_balint_antologiaja