Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Taváris

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ködpiszkáló lökd ide a sört... 2014.06.21 16:11:47
Szögezzük le: semmi bajom a sörrel - sőt... De azt azért túlzásnak tartom, hogy ezt az alkoholos italt egészségesként, sőt az egészséget megőrzőként propagálják, különösen Magyarországon, ahol több százezerre tehető az alkoholisták száma. Nyáron nagy a kísértés, hogy…..
A macskákra mindenképpen, különösen akkor, ha az állatot a mikrosütőben szárítjuk. Egy több változatban terjedő városi legenda szerint ugyanis az USÁ-ban megtörtént, hogy egy gondos gazdi a mikróban szárította meg elázott házikedvencét, majd miután az állat elpusztult,…..
Taváris 2012.10.21 09:15:30
@lutria: Az oroszok és a munkavédelem meglehetősen távol állnak egymástól, úgyhogy annyira nem is elképzelhetetlen. De régen szerintem a munkavédelem fogalma az USA-ban sem volt ismerős. Elég csak az 1932-es képet megnézni: www.urbanlegends.hu/2012/09/a-hires-felhokarcolos-kep-tortenete/

@HgGina: Akkor miért olvad el, füstöl és lesz cseppfolyós bármilyen műanyag tárgy, ha beteszem a mikró forgótányérjának közepére és bekapcsolom a mikrót 5 percre?
Ha tényleg minden csodaszer hatásos lenne, amit az interneten rák ellen ajánlanak, akkor valószínűleg nem a rosszindulatú daganat lenne az egyik vezető halálok Magyarországon. Gyakori jelenség, hogy anyagi haszonszerzés reményében vagy jóhiszeműen, hiteles bizonyítékok nélkül…..
Taváris 2012.07.16 01:40:19
"Az viszont nem fogadható el, ha ezzel visszaélve nyilvánvalóan hatástalan vagy bizonyítatlan hatásosságú készítményeket akarnak "eladni" nekik."

Ezzel egyetértek! De ami még ennél is elfogadhatatlanabb az az, hogy egy olyan világban, ahol naponta halnak meg emberek a FEJLETT ORSZÁGOKBAN gyógyítható betegségekben, mert az egészségyügy pusztul le ott meg akarják magyarázni a szakemberek, hogy valójában ha én, mint átlag melós rákos leszek, ugyanazt a kezelést fogja állni nekem a TB, amit Bill Gates vagy Rothschild fog kapni hasonló esetben.

Az pedig nem kérdés, hogy melyik lesz az eredményesebb a kettő közül.

Most pedig, hogy tisztáztuk: Az egészségügy nem kevésbé szól a pénzről, mint bármi más, elkezdhetünk gondolkodni, hogy vajon tényleg mindent megtesznek-e, hogy egyes kezelési módok ELTERJEDJENEK széles körben.

Az internetes félreinformálásnak pedig szerintem az az oka, hogy magyar nyelven nagyságrendekkel kevesebb minőségi írás. Aki pedig nem tud elég jól angolul az honnan tud kiindulni? A femina.hu egészség rovatából? Vagy az antalvali.hu-ról?

@...0 .. 0...: Bizony! És itt jön képbe Gyuri bácsi, a füves ember. Csak ez a Gyuri bácsi másfajta füvekkel foglalkozik.

@ritmikus csimpifon: Talán ha az életszínvonal jobb lenne... De amíg fél kiló párizsi, fél kiló májkrém és egy kiló fehér kenyér nagyságrendekkel olcsóbb, mint a növényvédőszerekkel kezelt zöldség, gyümölcs, a BIO termékekről nem is szólva, vagy a teljes kiőrlésű kenyér, amely nagyapáink idejében még a szegények eledele volt, akárcsak a barna cukor, egészen addig amíg ki nem derült róla, hogy egészséges, utána aztán az egekbe szökött az ára.

Arra pedig nem tenném rá a nagy esküt (de lehetne róla írás itt a blogon is), hogy egészségesebb a tüdőnek a nagykörúton végigkocogni, mint a mozgásszegény életmód. Akkor már inkább fekvőtámasz vagy helyben futás az irodában, még ha a kollégák hülyének is néznek.

Aki pedig nem éppen ergonomikus nehéz fizikai munkát végez, nem nagyon lesz sem ideje sem kedve még vidéken, a jó levegőn sem sportolni.
A válasz egyszerű: a serdülő lányok petefészkében termelődő ösztrogénhormonok hatására fejlődik ki a női emlő. Sokakat azonban ez a válasz nem elégít ki, de őket általában nem az élettani ismeretekben való elmélyülés, hanem a mellek méretének fellnőttkori növelése érdekli elsősorban. A média által…..
Taváris 2012.06.28 00:16:50
@belekotyogok: Az egyszer lekerül róluk és akkor fény derül az igazságra.
A napokban egy olvasónktól érdekes körlevelet kaptunk, a következő kísérőlevéllel: "Sziasztok! Nemrég kaptam ezt a felháborodott levelet egy ismerőstől, akit én a "véranya" kategóriába sorolok, ezért elég szkeptikusan fogadtam azt, hogy a naptej ilyen káros lenne, hogy senki…..
Taváris 2012.05.05 07:23:25
@Nűnű: "Ez a naptól elkapott bőrrák is leginkább azokban az országokban a legelterjedtebb, ahol kifejezetten világos bőrű, északi népek költöztek (szub)trópusi éghajlatra, mint az angolszászok Kaliforniában, Ausztráliában."

Ilyen irányú átfogó statisztika készült valahol valamikor, vagy az már a rasszizmus határait feszegetné?
"A Boiron Laboratórium az Oscillococcinumot a világ mintegy 80 országában forgalmazza, ez az egyik legismertebb terméke. Alkalmas az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére. Alkalmazását az influenza kezdeti tüneteinek jelentkezésekor meg…..
Taváris 2012.04.14 16:11:39
"Ha ez igaz, akkor vajon miért nem ennek alkalmazását javasolják a szakmai szervezetek, hatóságok járványok idején?"

Mert nem ők kapnák a szabadalom után a pénzt, hanem Joseph Roy.

"Miért költenek (sokak számára kellemetlen, sőt, félelmetes) védőoltásokra milliárdokat"

A könyvelés nem publikus, nem tudjuk mennyit költenek. Eldönthetjük, hogy hiszünk vagy nem hiszünk nekik. Én a Nokiás dobozok, a 4-es metró és a Megyeri híd óta valahogy már nem hiszek a milliós és milliárdos becslések valóságtartalmában, akárki is mondja. Bizonyíték nélkül annyi a hitelessége, mint egy 4 éves óvodásnak, aki a Mikulás létezését bizonygatja.

"és miért hal meg évente több tízezer ember influenza következtében"

Általában azok halnak meg benne, akik olyan szegények, hogy még 500 forintos kiadás is gondot okoz számukra, vagy veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak, esetleg mindkettő. Vagy épp az anyagi helyzetük okán több más kezelhető krónikus betegségben is szenvednek, ami tovább gyengíti az immunrendszerüket.

Olyat nem hallottam még, hogy jómódú emberek haltak volna meg ilyen betegségekben, ha nem társult mellé más is, ami általános immungyengeséget okoz. Például Lyme kór vagy AIDS. Esetleg mellette nem két végén égették a gyertyát ágynyugalom helyett vagy hittek az öngyógyulásban.

Ezzel nem az Oscillococcinum mellett tettem le a voksomat, csak arra próbáltam rámutatni, hogy ez egy elég béna rávezető érvelés volt.
Taváris 2012.04.24 16:38:28
@stro-B: Nálunk ez úgy ment és megy a mai napig a háziorvossal, hogy
- Nyisd ki a szád.
- Á
- Nagyon csúnya a torkod. Fáj is?
- Igen.
- Orrod el van dugulva?
- Igen.
- Milyen színű a váladék?
- Fehér és sárgás.
- Jól van, írok neked Augmentin DUO-t, Ambroxol Q-t és Ephedrines orcseppet.

Az interneten pedig azt olvastam, hogy anélkül nem is írhatna, hogy ne venne mintát a nyálból és nézné meg, hogy jelen van-e Strepptococcus baktérium és annak milyen törzse, mivel influenzára és sima megfázásra nem szabad antibiotikumot adni.

A mondandóm végére pedig egy elméleti fejtegetős kérdés: Mi történne, ha egy napon a személyes tapasztalatod ellentmondana a kettős vak, multicentrikus, randomizált vizsgálatok eredményeinek? Tehát nem tudnád semmi másra ráfogni, arra sem, hogy anélkül is meggyógyultál volna és olyan betegséged volt amiből még senki nem gyógyult meg placebo hatására. El kéne fogadnod, hogy attól gyógyultál meg, aminek a hatásosságára nincs bizonyíték (vagy csoda történt).

A tudományban dőlne meg a hited, vagy a tudományos világban is jelenlévő korrupció létét fogadnád el? Ha mondjuk nincs se pénzed, se a szükséges eszközök saját magad tesztelni, megismételni házilag a kísérletet de több olyan kutatólabor is bebizonyította, akiknek eddig adtál a szavára és hivatalosan egymástól függetlenek.
"A savas pH rossz. Értem? Ezért lúgosítani kell, de mégis hogyan? Nos, ennek most alaposan utánanéztünk!” Számos újságcikk, internetes blogbejegyzés kezdődik hasonlóan magabiztos felütéssel, mióta már-már mindenki számára evidenssé vált, hogy a szervezet „elsavanyodása” káros, ezért az egészség…..
Taváris 2012.04.14 15:28:58
@kodpiszkalo: Nem a publikálásért kell fizetni, hanem a hozzáférésért. Ha nincs hozzáférésed, nem olvashatod el a hivatalos tanulmányt első kézből, amit az MIT tudósai írtak, vagy az Aspirin gyógyszergyár kutatói. Második kézből megjelennek a fizetős tudományos folyóiratokban, amit már elolvashatsz, ha van előfizetésed. Ezekből aztán átveszi a CNN, a BBC meg a New York Times, ezekből pedig a lokális sajtó, mint Index meg Blikk meg Bors és eljut az átlagemberekig.

Mivel a plagizáló újságírókat nem szeretik, az újságírók pedig humán beállítottságuk okán hozzá sem szagolnak a témához, az átfogalmazások és a bulvárosodás miatt ritkul, rövidül, zanzásodik és teljesen más értelmet kap a lefordított tanulmány a láncolat végén. Ezeknek a hírportáloknak már csak a kattintás és a szenzációhajhászás a lényeg, nem az, hogy autentikusan fogalmazzák át a forrást, amit még sok-sok forrás előz meg, mire lejutunk a kiindulási pontig.