Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pettyes wombat

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben posztokat írok különféle lehetőségekről, problémák megoldásáról a különféle Office-modulokban, igyekszem elég széles körből meríteni, de az biztos, hogy az élet kínálja a legjobb témát, hiszen évekig meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer egy Excel-cellába…..
Az 1944-ben alapított, a világ egyik legmegbízhatóbb hírügynökségének számító AFP 'Fake news' another weapon in Orban's illiberal Hungary azaz Orbán illiberális Magyarországának újabb fegyverei az álhírek címmel foglalta össze a kormányközeli sajtó körül zajló eseményeket. Már a leadben tesznek…..
pettyes wombat 2017.04.11 18:58:57
@fynndafrail: Senki sem tudhat mindent (Te sem). Egy hírügynökség abból él, hogy mások helyett - pl. helyetted - híreket gyűjt, azokat közérthető formában leírja, és eladja. Ennek a szolgáltatásnak az előállítása világméretekben nagyon (nagyon!) sokba kerül. A hírügynökségeknek előfizetői vannak: mindazok, akik nem tudnak hatalmas tudósítói hálózatot fenntartani világszerte. Az internet és az ingyenes tartalmak megjelenésével a hírügynökségek is rákényszerültek, hogy honlapokat üzemeltessenek és bizonyos híreket ingyen a köz rendelkezésére bocsássanak, de ez valóban csak töredéke annak, amit "megtermelnek". Ezt Sixx tudta, Te nem. Neki valószínűleg van hozzáférése az AFP fizetős tartalmaihoz, Neked pedig nem. Egy hírügynökség működését messze nem fedezhetnék a honlapjukon esetleg megjelenő lábgomba elleni szerek hirdetései. Ha minden AFP-hírt meg szeretnél találni, fizess rájuk elő. (Drága lesz.) Az MTI - aminek a hírszolgáltatása elvileg ingyenes, vagy egy időben az volt - sem ad ingyenesen olyan prémium termékeket, mint pl. a Tükör (MTI Agenda néven rendelheted meg, pénzért.) Az AFP-cikk tartalmáról és módszertanáról vitatkozhatsz, de azért Te is beláthatod, hogy egy kommentoldalon való névtelen hőzöngés valahogy nincs egy fajsúlyban egy 1944 óta sikeresen működő világhírügynökség szolgáltatásában megjelenő cikkel. Inkább örülj neki, hogy Sixx olyat tudott mutatni Neked, amit Te magadtól nem nagyon találtál volna meg.
JobAngel A csoda száműzetése 2012.06.06 10:00:00
Ezzel a címmel Kornis Mihály írt egy nagyszerű esszét a Vigasztálások könyve című művében. Olvasva az ő sorait a csoda megalázásáról, az jutott eszembe, hogyha az álláskeresők elutasítanák a talmi csodákat,  felhagynának a hamis csodák várásával, talán könnyebben…..
Az álláshirdetések egy jórésze rákérdez a bérigényre, ami érthető is lehetne, de úgy tűnik, a többség mégsem érti. Az álláskeresők tanácstalansággal, kisebb-nagyobb mértékben rosszindulattal tekintenek e kérdésre. Általános feltételezés, hogy „biztos a legolcsóbbat…..
pettyes wombat 2012.05.20 15:09:08
@jobangel: "még véletlenül sem tűnik racionális döntésnek" - munkavállalóként sajnos ritkán tudja az ember, hogy racionális vagy irracionális alapon ejtették-e ki a pályázók közül. Ha azt mondjátok, ez mindegy, azzal azért nem értek egyet, mert a további miheztartáshoz igenis nagy szükség lenne az infóra, mindenféle infóra.
@Allaskereso: "az illető mennyit ér önmaga szerint": nem arról van szó, hogy mennyire értékeli magát, hanem hogy helyzetének a romlásával mennyivel éri éppen akkor be. Én ezért tartom rossznak a fiz. igény megjelölésének kívánalmát, mert így vissza lehet vele élni (bár itt szimpla marhaságból történt). Becsületesebbnek tartottam azt az évekkel ezelőtti gyakorlatot, hogy a cég adta meg a hirdetésében a pozira szánt keretet, s a pályázó dönthetett, pályázik-e egyáltalán az adott feltételekkel.
pettyes wombat 2012.06.05 10:31:44
@jobangel: Kedves jobangel, végre egy szurkolói hozzáállás! Ezt már szeretem! :-)
JobAngel A misztikus adatbázisok 2012.05.07 10:00:00
Ez a poszt most egy kifejtős válasz lesz arra a kommentelői kérdésre, hogy az állásportálokon, vagy a cégek karrieroldalán egy jelentkezéshez miért kell még külön is CV-t feltölteni. Ezúton köszönöm a témajavaslatot! Ugyanitt még ellenérvet találhatunk arra a városi…..
pettyes wombat 2012.05.20 14:51:48
@jobangel: Köszönöm a választ. Némiképp megnyugtatott, de nem teljesen :-): Tegyük fel, az a speciális probléma, hogy kiváló atomerőmű-építő az illető, de erre viszonylag ritkán van igény, ezért addig szívesen csinálna mást. Egy nap feltölt egy önéletrajzot, másik nap egy másikat, harmadik nap egy harmadikat, különböző (nem atomerőmű-építő)fajta állásokra való jelentkezéshez. Biztos adatbázisfüggő a dolog, de többnyire úgy tűnik, hogy egyik kioltja/megszünteti a másikat. Tudnál-e némi belső infót adni arról, valójában hogyan működnek ezek az adatbázisok technikailag? Van, aki azt hirdeti magáról, hogy nála a cégek a CV-k között keresnek - hát akkor máris bukott az, hogy ott különböző típusú állásokra pályázzon az ember CV-vel, egyébként pedig ne töltse fel. Merthogy feltölti az atomerőmű-építőset, és felkopik az álla.
Most nem megoldást, vagy tanácsot kínálok, hanem problémákat, kérdéseket. Mivel nem tudom a válaszokat, inkább csak gondolatébresztőnek szánom eme bejegyzést. Kíváncsi vagyok, másnak milyen ötletei, válaszai, megoldásai támadnak ezt olvasván. Egyfelől már megy a…..
pettyes wombat 2012.05.13 17:46:41
Utópisztikus ötletem: tervezés kell, na jó, előre gondolkodás. De 10-20-30 évre előre. Ez máris utópia, hiszen ehhez meg ún. "nemzeti konszenzus" kell, azaz az, hogy el legyenek döntve a kívánatos fejlesztési irányok, és ezt az egymást követő kormányok tartsák is, hozzá igazítva az oktatási rendszert, a kutatást stb. (Finnország). De kezdetnek elég lenne némi jelen idejű munka/gondolkodás is: pl. nézzük meg, hány ló van az országban, kérdezzük meg, ki mennyit akar ehhez tenyészteni, és ha csak 3 van, akkor ne képezzünk 100 lódoktort. Vagy nézzük meg az álláshirdetéseket: ha mindenki mérnököt akar alkalmazni, akkor talán abból kéne több, és nem papból... Az ún. "életpályamodellek" sajnos most nem egyebek lózungnál, bár legalább azt a felismerést jelzik, hogy kell gondolkodni azon, mi lesz az idősödő emberekkel. (Bár most csak a tűzoltás folyik: nem tudni, mi lesz a nyugdíjasokkal, a fiatal diplomás munkanélküliekkel, a nyugdíj előtt állókkal, a középkorúakkal... egyedül a gyerekekről lehet tudni, hogy - remélhetőleg - fel fognak nőni...)
A kétkezi munka megbecsülése pedig igenis ki fog alakulni, ha majd kiderül, hogy betanított munkásként lehet állást találni, de urdu nyelvtanári diplomával nem. Azt hiszem, nem ért még minket elég sokk, illetve nem ismerjük még a sok ráncigálás valós következményeit, hogy tényleg tegyünk valamit mi, emberek, a "társadalom". Ha teljes valójukban kibomlanak a disznóságok (új Munka Tvk, visszavont és másra költött pályázatok, zsugorodó szoc. háló, hozzá nem értő vezetők stb.) következményei, akkor talán kialakul valami "nemzeti konszenzus", hogy mit is kéne csinálni, és akkor néhány évtized alatt valami felépíthető. Megegyezés nélkül nem.
Azért pikírt megjegyzésem is van :-): korábban is volt fodrász meg kőműves, aki megöregedett - velük mi lett? (Bocsánat, tudom, hogy az idősödő magyarok általános egészségi állapota szörnyű, nem akarok ízetlenül viccelődni.)
pettyes wombat 2012.05.20 14:24:09
@jobangel: Mindhárom kérdésben egyetértek Veled. De szerintem egyre többen látják, hogy "keményedik" a világ, és többet kell tenniük önmagukért (ld. öngondoskodás, civil szerveződések) - persze ez lassan megy. Mindenesetre az, hogy mástól várjuk a megoldást (állam), mintha kicsit kezdene múlni.
JobAngel HR-esek panasznapja 2012.05.09 10:00:00
Szeretném, hogy ha mindkét fél szóhoz jutna itt, és bár általánosságban az álláskeresők szorulnak inkább segítségre, ezt a bejegyzést akár egy „mit ne” gyűjteményként is vehetitek, kedves álláskeresők. Tény azonban, hogy sok-sok jogos panasz érkezik rátok a HR…..
Meghajolva a köz akarata előtt, ami szerint leginkább az önéletrajz-minták keresése hozza ide a kedves olvasókat, íme néhány letölthető minta. A készlet később bővülni fog, az oldaldobozban mindig elérhető lesz. A sablonokat mindenféle minták "kijavításával", és/vagy saját…..
pettyes wombat 2012.04.28 20:53:09
@jobangel: Köszönöm a választ! Következő kérdésem :-): állásközvetítő (és nem fejvadász :-)) portálokon, sőt vállalati saját portálokon is, gyakran belefutok abba, hogy be kell írnom a számítógépes rendszerükbe mindent, ami a CV-mben szerepel, plusz töltsem fel az önéletrajzomat is. Hát ezt így minek? Persze az ember vadul copy-paste-el,de még így is beletelik a dolog vagy fél napba... Tényleg használják ezt az adatbázist keresésre? Mi alapján keresnek? Nem szentelnél ennek is egy posztot?
JobAngel Formátumok harca 2012.04.09 10:00:00
A CV formátumának témája állásos fórumokon mindig egy helyes kis flame-et indít, mindenki hülyézi a másikat, aki másik formátumot küld, nem azt, ami szerinte jó. PDF, TXT, DOC, DOCX, képformátum? Minden mellett lehet érvelni, de egyetlen szempont számít: az olvasóé. Én nem…..