Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

8 bejegyzést írt és 2982 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TINTA blog Jó nevek 2020.06.09 10:00:00
Bár az emberi nyelv alapvetően önkényes, szimbolikus, a nyelvben létezik egy általános tendencia, amely révén a szemantikai hasonlóság formális hasonlósággal párosul. A nyelvi jelek abszolút önkényességének ellentmondó jelenségeket az 1970-es évektől elsősorban „ikonicitás” néven tartják számon.…..
Még a Bibliát kevéssé ismerők is hallottak már a Tóra második könyvének híres kijelentéséről: „szemet szemért, fogat fogért.” De vajon mit jelent ez a kifejezés? Vajon jogom van-e a bíráskodást saját kezembe venni és hasonló módon megtorolni az ellenem elkövetett bűnt? A híres kifejezés…..
Mint arról már korábban írtam, a zsidó vallásjog, a Tóra alapján tiltja a szakáll és a haj egyes részeinek pusztítását.1 Az a pusztítás akkor valósul meg, ha az borotvával történik, ollóval, mivel az nem tud túl közel menni a bőrhöz, szabad hajat illetve szakállt vágni. Itt jegyzem meg, hogy a…..
„Flash, I love you, but we only have 14 hours to save the Earth!” Sosem felejtem el, ahogy Melody Anderson ezt sikítja az atlétatrikós, szőke izompacsirta Sam J. Jonesnak a furcsa robotkatonák gyűrűjében, a fahangú narrátor pedig percekkel lemaradva aládünnyög valamit, amire én már nem is…..
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2020.05.12 15:24:49
Aki a 80-as években már tudott olvasni gyerekként az egészen biztosan ismerte és szerette a Hahota magazint, amit negyedévente köröztünk az újságosoknál.A Hahota hihetetlen népszerűségre tett szert szinte azonnal a fiatalok körében, de viccein még az idősebbek is remekül tudtak szórakozni. De…..
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2020.05.04 13:04:53
@bloghunev2: Jó későn láttam csak az etimológiai vitátokat, ahol erősen kikelsz az ellen, hogy jellegzetes pusztai fegyverek neveit a szlávoktól vettük át. Álláspontod szerint ez nonszensz, miért azoktól tanulnánk, akik ezeket nem használták, miért nem a saját szavaink maradtak fenn?

A honfoglalás előtt-alatt-után szláv népek éltek ezen a vidéken. A honfoglaló magyarság létszáma mindenképpen kisebb, mint az itt élőké volt. A honfoglalásunk az itt élő népesség számára lényegében csak egy rendszerváltást, egy uralkodóváltást jelentett; oktalanság lenne felételezni, hogy mindenkit egy szálig kiirtottunk volna, ha már megjöttünk.

A nagyobb népesség azonban nagyobb "tehetetlenséget" is jelent. Ésszerűnek látom feltételezni, hogy ha voltak is az új elitnek (a magyaroknak) szavai a fegyvereikre (nyilván voltak), a népnyelvben megmaradt az, ahogy ezek a szláv népek hívták ezeket az eszközöket, így a régi magyar név kikopott, és mintegy helyébe lépett a szláv.
Olvasónk egy nagyvárosi drogériában dolgozik biztonsági őrként, az utóbbi hetek pedig rendesen próbára tették az ő idegeit is. Amióta 9 és 12 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak náluk, ebben az időszakban a bejárat előtt balhézó 65 alattiak között kell rendet tennie, de a többi időpontban is…..
Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni?..
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2020.03.19 09:03:42
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2020.03.19 09:04:16
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre Tisztelt Munkahelyi Terror! A saját esetemet szeretném megosztani. 3,5 évig egyedül éltem a beteg, fogyatékkal rendelkező gyermekemmel egy békés-megyei faluban, és sajnos én sem vagyok teljesen mentálisan egészséges. Az…..
Vannak olyan zenekarok és dalszerzők, akik kevésnek érzik az önálló szerzemények által alkotott albumokat és a lemezek révén egy egybefüggő, teljes történetet szeretnének elmesélni. Ez lehet egy komplett sztori, ahol a nóták kötött sorrendben mondják el a fejleményeket és ismertetik meg velünk a…..
A Star Wars Univerzum 2019 decemberében egy teljesen új kánon résszel bővült, mégpedig J.J.Abrams rendezésében és a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) címet kapva. Ezzel a számozott fejezeteket tekintve a kilencedik, összesen pedig a tizenegyedik egész estés Csillagok háborúja epizód került a…..
A Csernobil az HBO és a Sky UK közös produkciójában készült történelmi tévé minisorozat, ami az 1986-os Szovjetunióbeli atomkatasztrófa eseményeit, okait, következményeit dolgozza fel úgy, hogy közben részletgazdagon és autentikusan mutatja be a kommunista rendszer embertelen és hazug jellegét,…..
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2019.12.07 15:31:55
@Könyveslány: Furcsa módon a sorozat egyik része sem nyomasztó, annak ellenére, hogy nagyon súlyos eseményeket beszél el, és nagyjából semmi nincs benne, ami ellenpontozná ezt.

Az egész lenyűgözően hihető, a telepen rohangáló gyerekek ciplőjéig bezáróan hitelesnek tűnik, ha éltél már akkoriban, akkor egy csomó tárgy, akár komplett enteriőr is ismerős lesz! Szinte érzi az ember a tapétából áradó olcsó cigeretta-szagot...

Talán az apró "győzelmek" sora az, ami miatt nézhető és érezhető marad anélkül, hogy nyomasztóvá válna. Halad a történet, emelkedik a tét, fejlődnek a szereplők, és közben annyira közérthető marad, hogy már csak azért is nézi az ember, mert érthetően elmagyarázzák, hogy mitől is robban fel egy RBKM-reaktor...
A három nappal ezelőtti alternatív történelmi témaszavazás záródátumát előrehoztam, mert úgy láttam, hogy aki akart, az nagyjából leszavazott az első 48 órában. Összesen 685 olvasó nyilvánította ki véleményét, ők összesen 3016 voksot nyomtak, ami azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 4,4 témára…..
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az alternatív történelmi műveket, lett légyen az regény, film, sorozat vagy bármi. Tudjátok, ez az a "mi lett volna, ha..." műfaj, amitől a történészek nagy része sikítófrászt kap, de ez legyen az ő dolguk. Egy évvel ezelőtt már írtam egy (elég szép…..
Nem mindig könnyű együtt értelmezni egy dal zenei minőségét és szövegének tartalmát. Van úgy, hogy mind a kettő remekmű, olyan is van, hogy mindkettő csapnivaló. Ilyenkor egyszerű a helyzet: az ember a minőséget választja. Tekintsünk most el attól, hogy a tömegmédiában a mulatós,  lakodalmas vagy az…..
A mai modern, nyugati világban az ember és a természet kapcsolata megváltozott, mindent sokkal racionálisabban közelítünk meg, mint az őseink. A természeti népek hitvilága még teljesen más. Akkor is megmaradtak az ősi hitvilág elemei, ha esetleg a térítők, misszionáriusok átterelték őket a…..
Lazítunk. Egész éves hajtás, munka, házi feladat, edzés, háztartás. Alkalmazkodás, kötelesség, elfogadás, tolerancia, stressz. Család, munkahely, utca, bevásárlóközpont, iskola, óvoda – felsorolni is lehetetlen. De most aztán pihenünk, ahogy a csövön kifér: addig alszunk, ameddig, azt csináljuk,…..
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2019.10.25 10:26:27
@midnight coder: Az alacsony átlagéletkor nem úgy jön ki, hogy 35 év felett már minden nap ajándék, 40 felett meg már népmesékbe illő vénember vagy, hanem úgy, hogy nagyon nagy volt a csecsemő- és gyermekhalandóság, Aki képes volt túlélni a gyerekkorát, és nem taposta agyon a mamut, az jó eséllyel elélhetett 60 éven túl is, főleg ha a közösség is gondoskodott róla.

Persze a hiányos táplálkozás (paleo-diéta hö-hö), a mérsékelt higiénia, a kitettség a természeti körülményeknek megtette a hatását, de pl. amíg nem telepedtek le nagy közösségekben (falvak-városok), addig a járványok is kevésbé üthették fel a fejüket és lassabban, korlátozottabban terjedhettek, épp azért, mert ha egy-egy közösséget végig is fertőzött, a ritka csoportok közötti érintkezések miatt nem tudott továbbterjedni. A városias életmód pedig csak az elmúlt 10-10 ezer év hozadéka.
Vajon hogyan került a Kilenclyukú híd másolata egy szántóföld közepére távol minden víztől és úttól? A Zádor-híd így nézett ki 2 héttel ezelőtt! - fotó: Csatangoló..
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2019.10.24 14:19:57
Hogy mennyire nem igaz a "puszta népe" kép, ami a köztudatban él, ha a középkori magyarokat kell elképzelni, és mennyire megváltoztatta a táj képét a XIX. század második felében a Tisza szabályozása, az a Zádor-híd környékének régi térképeit tanulmányozva nagyon szépen kirajzolódik.

A szabályozás előtti Tisza arra tekergett, amerre kedve tartotta (a monda szerint a Jóisten/Szent Péter befogott egy szamarat, hogy azzal szántson, de a számár, ahogy az ekét húzta itt is, ott is meglátott egy csomó ínycsiklandó füvet, vagy egy kívánatos virágot, és ezért is, azért is odakanyarodott, hogy leharapja, de hát húzta maga után az ekét, ami aztán a Tisza vonalát jelölte ki.

Gátak híján áradáskor az Alföld nagy része mocsárrá vált. Ezek a hatalmas vízzel borított területek kiváló halkeltetők voltak, azt mondták, a Tisza igazából két rész hal, egy rész víz. A településszerkezet is a Tisza járásához alkalmazkodott, magaslatra került a település, de közelben kellett, hogy legyen élő Tisza, kellett időszakosan vízborította terület (legelőnek, kaszálónak), és kellett szántónak való föld, ameddig a Tisza általában nem áradt ki. Ahol ma az alföldi települések vannak, ott a mikrodomborzat pont ezt nyújtotta.

Ahogy ma ismerjük az Alföldet, nem is értjük, hogy miért volt a bejegyzésben említett sóút annyira fontos. Hát az Alföldön csak nem olyan nagy művészet utat csinálni... Márpedig az Alföld nagy része olvadástól nyár közepéig víz alatt volt, az őszi esőzések pedig ismét mocsárrá változtatták a vidéket, ami egészen a kemény fagyok beálltáig járhatatlan is maradt - furcsa belegondolni, de éppen télen volt a legjobban járható. Közlekedni viszont mindig kellett.

De mi látszik a térképeken, amire az előbb hivatkoztam (és pl. "első katonai felmérés" címszóra keresve a mapire.eu oldalain elérhető)?

Az első felmérés még a Tisza szabályozása előtt történt, az 1700-as évek második felében. A folyó ma ismert holtágai még jórészt az élő folyó részei, az Alföld nagy része pedig legalábbis időszakosan vízzel borított terület. Helyesebb inkább azt mondani, hogy időszakosan _nem_ vízzel borított terület.

Karcag mintha szigetként emelkedne ki egy tengerből (legalábbis tőle ÉK-K-DK-D-DNY irányban víz borít mindent). A Zádor híd (a város központjától 5,5 km-re ÉK-re) ennek a tengernek egy nyúlványa, a Hármas-halom és a Zádor-halom közötti részen vezet át a jelölt híd.

A második felmérés ugyan 50 évig tartott 1819-1869. között (és az egyes szelvényeknél nem szerepel a keletkezésük), de a Karcag környéki részeket jól keltezi a rajta feltüntetett vasútállomás. A Szolnok-Debrecen vonal 1859-ben épült ki, tehát biztos, hogy az adott szelvény a felmérés időszakának végén készült, és a vízborítottság még mindig jelentős. A közeli Tisza-szakaszok ekkor még szabályozás előtt voltak. A harmadik felmérés is ezt a képet mutatja.

A következő térkép már 1910-ből van, itt már egyértelműen vízrendezett a terület, a hidat már alig jelöli, viszont mellette már látszik a mai napig meglévő csatorna.

Szóval rövid 30 év alatt átalakult az Alföldi táj, és 150 éve kialakult az a kép, amit mi annyira öröknek és időtlennek tekintünk, hogy már-már az identitásunkba is beépült.
"A dolog ott kezdődött, hegy leégett a porszívónk motorja. Mondjuk, kicseréltem, de nem volt olcsó a kínai motor sem. Ennek kapcsán kissé utánajártam a motoroknak, amik a szívó célú gépekben vannak. Ami elsőre feltűnt, hogy más a kialakítása a sima porszívómotoroknak, és más a takarítógépeknek, más…..
Michael 2012-ben gondolt egyet, öt év után felmondott munkahelyén, kivett némi pénzt a számlájáról és finn barátnőjével együtt a skandináv országba költözött. Nagyon bejött neki, azóta is ott él, tapasztalatai pedig akár az oda vágyó magyar határátkelőknek is hasznosak lehetnek...
Kevés olyan designer akad, akinek a szakma vitán felül elismeri tehetségét, egyedi karakterét, de ennek ellenére a nagyközönség visszafojtott sziszegéssel hátrál szinte minden alkotását látva. Ilyen, illetve ilyen volt a szeptember 16-án Karlsruhéban elhunyt Luigi…..