Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tivadar főkancellár (törölt)

0 bejegyzést írt és 565 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Masszív tömegtüntetést követel Andrassew Iván a mai Népszava hasábjain. Nem lenne nagy sportértéke egy népszavás Andrassew-publi elemzésének, de ez a felvetés vitathatatlanul kiemelkedik a szerző szellemi életművéből: a balos publicista a balos napilapban a mielőbbi…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23 17:57:06
@Pelso..: Mesélj, kitől hallottad, hogy minden jó lesz :)
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23 18:00:41
@vakapad: És ezt a 100 milliárd forintot hol veszítettük el? Mert jól hangzik, csak épp azt nem mondja senki, hol veszett el...
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23 18:12:55
@Counter: Nem arról van szó, hogy én mitől tartózkodom, és mitől nem. Pusztán arról van szó, hogy beszélgetünk, vagy mindenki mondja a magáét.

Én egykét órával ezelőtt beírtam ebbe a blogba, és gazdasági témáról sikerült úgy "beszélgetnünk", hogy egyetlen számadat sem hangzott el. Én nem értek a gazdaságpolitikához: leírtam a véleményemet és a kérdéseimet, amire kérdéssel és témaeltereléssel (2008-as népszavazás) kaptam feleletet. Aztán többek között meg lettem vádolva azzal, hogy gyurcsányoztam, csúsztattam, hazudtam, és most itt tartunk. Rendre érveket várt mindenki tőlem, pedig a "vita" végig úgy zajlott, hogy a vitapartnereim kinyilatkoztatták a véleményüket, ami körülbelül ugyanolyan szubjektív alapokon állt, mint az enyém. Köztük a tied is.

Úgyhogy, nyugodj meg: nem fogok a kérdéseidre felelni, aztán hogy ezt miként éled meg, a te szociális problémád. Megélheted úgy, hogy te most felmostad valakivel a padlót, és megélheted úgy is, hogy értelmes kommunikáció helyett személyeskedéssel töltöttél el két órát.
Akár valódi ünnep is lehetett volna Horn Gyula 80. születésnapja a a magyar baloldal számára. Ott ültek az ünnepségen hajdan együtt kormányzó szocialisták és szabaddemokraták, mindkét pártból olyanok is, akik ma már a Demokratikus Koalíció tagjai. A sajtó nem is értette,…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.08 18:57:11
@illaim: Neked egy szavam van: Valium.
Mandiner blog Hölgy keres urat 2012.07.06 10:21:00
  „22 éves, dögös, egyetemista lány vagyok. Látogass meg, ha kedves, ápolt, gáláns úriember vagy. Amit kínálok: erotikus masszázs, egy kis meglepetéssel. Kérlek, hívj!” Amatőr lány. „Fiatal, filigrán, játékos kedvű tinilány, hasonló kedélyű Urak jelentkezését…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.06 19:49:06
@Holger Hartland: Igen, ez így korrekt.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.06 20:08:24
@Dr. GGG77: A drogfogyasztás egy teljesen más történet, mellesleg pedig, amit ma "drogfogyasztásnak" neveznek, vétek egy kalap alá venni. A mondatomban pedig benne volt az "inkább", ami azt kívánja kifejezni, hogy jobb lehetőség híján. Inkább ez, mint hogy elkönyveljük a jelenséget normálisnak, mert nem az.

1 G fű meg nehogy már ugyanaz legyen, mintha valaki heroinista lenne.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.06 21:18:43
@Dr. GGG77: Akkor mondd, mi a jobb lehetőség.
Vannak tanulságai a tegnapi, dunaújvárosi időközi választásnak. Az egyik, hogy a részvétel egy picit magasabb volt, mint a legutóbbi, ugyanitt tartott voksoláson, ami a "dögmelegben" akár biztató is lehet. Ha a pártok szereplését nézzük, egyértelmű, hogy bár már csak egy…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03 00:27:29
@menőmano: A tipikus semmitmondás esete. Lehet, hogy meglesz, akkor majd esetleg történik valami, de ha nem, akkor talán mégsem. Én hol jelentkezhetek hasonló állásra?
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03 09:45:19
@menőmano: Kedves Menőmanó, teljesen mindegy, ki kit zsarol, így nem lesz koalíció. Vagy ha lesz is, abban a pillanatban, amikor esetleg kormányozni kéne az országot, a pártok majd egymás ellen fordulnak. Gyakran feltettem már a kérdést, de senki nem válaszolt rá: hogyan fogják mjad összehangolni a szocialista, liberális, zöldpárti, etc. felek a politikájukat? Láthattuk már, hogy ez az MSZP-SZDSZ-koalíciónak sem ment, jött is a mutogatás, hogy az Orbán a hibás.
2014-től is erre számítsunk?
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03 09:47:05
@menőmano: Én egy ilyen elemzői munkára szeretnék jelentkezni, ahol ha írok egy cikket, hogy az óriás alkák lehet, hogy újra el fognak szaporodni a Földön, de az is lehet, hogy mégsem, akkor megdicsérnek, fizetnek, és nem hajtanak el valamerre nagyon messze.
A Political Capital elemzése ugyanis kb. ezen a szinten mozgott.
Gréczyblog Gyurcsány-Bajnai 2012.06.29 07:33:00
Két napja az a sztori, hogy hogyan is van egymással Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon. Mikor és hogyan találkoztak, miért vesz, vagy nem vesz részt egy rendezvényen egymás társaságában Magyarország két volt miniszterelnöke. Kezdődött a Horthy-konferenciával, folytatódott egy…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.29 13:22:08
@Frick László Emlékzenekar: Szerintem kínaiul is lehet, de a pontos olvasatot sajnos nem ismerem. Na de ott már vadkapitalista szocializmus van, miket beszélek.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.29 13:41:07
@peti6: Ön alacsony iróniafaktorú ember tetszik lenni :)
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.30 17:07:43
@Az igazi sztrovacsek:
"Hogy a nácik is az egységes Európa megteremtésén dolgoztak?
Hát, végül is igen.
Akárcsak Napóleon, vagy Attila a hun, vagy II.Szulejmán.
Na de ezzel párhuzamba állítani....?"

Ha ugyanannyi vérontást követel majd, akkor igen. Mindenesetre Hitler, Napóleon, és még többek kudarcán a mostani Európának is illene tanulnia.
Szemmel láthatólag nem ez történik.
„Hoch Österreich! Habsburg für immer!”(Franz Grillparzer: König Ottokars Glück und Ende)   A kuruc kormány kétéves fennállását egy labanc politikussal ünnepelte. A tündérmesék Magyarországa a végtelen lehetőségek birodalma. Kaland, játék, kockázat.  A kormánypolitika…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.19 21:14:03
@Vhailor: Most már világosan látom Szekfű Gyula befolyását :)

A társadalom immunrendszere szerintem 1918 őszén azzal volt leginkább elfoglalva, hogy ne haljon éhen négy évnyi háború után, miközben özönlöttek haza a rokkantak Magyarországra. Szerinted Oroszországban véletlen tört ki a forradalom, majd novemberben véletlen jutottak hatalomra a bolsevikok? Nem, ennek nagyon is reális okai voltak: infláció, munkanélküliség, szegénység, éhínség. A magyar társadalom "immunrendszerét" is ez gyengítette le, és elárulom, ha ma hasonló helyzet állna elő, újra legyengítené.

"sem a közösségek sem az állam nem csinált az égvilágon semmit"

Újra megkérdezem: fegyveres erő nélkül, anyagi csődben, lerongyolódva mit is kellett volna a "közösségeknek" csinálnia? Az államnak is csak egyetlen lehetősége maradt volna: erőszakot alkalmazni. Tök mindegy, hogy milyen eufemizmussal illetjük (honvédő háború, felszabadítás), de a lényeg az, hogy fegyveres erő kellett volna. Az TALÁN bevált volna, de ez sem biztos. Erről a lehetőségről a Károlyi-kormány mondott le, de a korrektség kedvéért el kell mondani, hogy az ő kudarcukhoz az is kellett, hogy az antant gátlástalanul megszegje a szavát és becsapja tárgyalópartnerét. Ebből az időszakból, ha megengeded, Gömböst ajánlanám, az ő visszaemlékezései igen tanulságosak. De a cikkei is.

"De több mint kétszer ennyien hagyták el az országot ugyanebben az időben! "

Először is meg kéne nézni, milyen nemzetiségűek voltak; többségükben nem magyarok. Másfelől pedig Amerikával ebben az időszakban nem lehetett versenyezni: végtelen üres termőföldek, munkaerőhiány, arany... ma is volna ugyanennyi ember Magyarországon, de merem állítani, bárhol a trianoni utódállamokban, aki ilyen feltételek mellett távozna. Ezzel nem lehet versenybe szállni, egy maradásra bíró szociális háló követelése pedig a 19. század végén több mint irreális. Körülbelül mintha tankot követelnénk a mohácsi csatába.

"Hasonló volt a helyzet Kárpátalján, vagy a Székelyföldön"

Székelyfölddel részletesen foglalkoztam is egy dolgozatomban, és ott például az állam közbelépett a kivándorlás ellen. Ahogy egyébként Kárpátalján is. Külön érdekesség, hogy egyébként ez a fellépés teljes mértékben ellent mondott a kor liberális doktrínáinak.

És a végére még egy gondolat: mindenhol az állam fellépését hiányolod, és teljesen elfeledkezel arról a tényről, hogy a 19. század liberális gazdaságpolitikája (nem csak nálunk) egyáltalán nem adott az állam kezébe gazdasági hatalmat. Laissez faire - szabadon hagyni a folyamatokat. Bár Magyarországon a szerinted "technokrata" liberális politikusok gyakran átlépték ezt az érvet a nemzeti érdekek mentén (lásd MÁV), valójában az állam gazdasági ereje a bankok, vállalatok jóindulatán és támogatásán múlt. Ha megnézed a székely actio történetét, akkor pontosan erre a megállapításra jutsz majd, ugyanis a szándék megvolt, ám a hatalom már nem.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.23 17:30:29
@evil overlord: Úgy látom, tényleg nem érted: értelmetlen erről beszélni, mert Magyarországnak nem állt érdekében tárgyalni a minden szempontból elmaradott nemzetiségekkel. Az európai nagyhatalmi rendszer évszázadok óta szilárd volt, és ha az antant 1917 táján nem dönt úgy, hogy mindent a feje tetejére állít, akkor a nemzetiségek a hajukra kenhették volna a céljaikat, terveiket. Erősek voltunk, és mindaddig azok is maradtunk, amíg nem a világ legerősebb hatalmai döntöttek a fejünk felett.

Azt pedig, hogy minek kell együtt maradnia és minek kell szétesnie, utólag már könnyű megítélni. A napóleoni háborúk végén is keresztül-kasul lehetett volna szabdalni Európa térképét, a győztesek mégsem ezt tették: Franciaország megtarthatta a határait és az egyensúly fenntartása érdekében változtatgattak (ahol megtették). Az első világháború győztesei máshogy gondolkodtak, és lám, 20 éven belül összehoztak egy újabb világháborút.
Még egy kérdésem volna: mi számít életképesnek és mitől számít annak? A Habsburg Birodalom évszázadokig életképesebb volt, mint mondjuk a 20. század elején? Az integer Magyarország? Vagy a Német Birodalom?

És ma mi a helyzet? A mai Közép-Európa életképes? Véleményem szerint nem, de a helyzet nem is fog változni, hiszen a történelmet az erő és az érdekek mozgatják, nem pedig valamiféle magasabb rendű szellemiség. Ha a nagyhatalmak úgy akarnák, megint lehetne nagy(obb) Magyarország, de akár kisebb is, de nem hiszem, hogy ezt az életképesség döntené el.

A trianoni béke például gazdasági szempontból kifejezetten életképtelenné tette ezt a térséget. Elveszett egy hatalmas vámterület, egy koherens gazdasági rendszer, cserében pedig pár, egymással is marakodó nemzet saját államot kapott, amit ugyanazok az ellentétek feszítettek, mint a Monarchiát. Akkor ezzel ki is nyert és mit? A románok, szerbek, csehek kielégíthették azon vágyukat, hogy meghatározó nemzetekként tekinthessenek magukra, ezért pedig feláldozták az egész térség versenyképességét, és perifériára száműzték magukat - velünk együtt. Ez történt, Trianon erről szól. Tudod, mint a Habsburgoknál: azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül, csak most még ők is büntettek minket.

Ami pedig az Európai Egyesült Államokat illeti: nem volt mit elszabotálni, hiszen ez az egész csak álmok és tervek szintjén létezett.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.23 17:32:10
@evil overlord: "ártatlanok voltak ez ügyben" - ez viszont nem történelem, a múltat történészek és nem ügyvédek, vagy ügyészek vizsgálják.
A törökök sem bűnösök, amiért győztek Mohácsnál.
A Népszabadság megpróbált valamit állítani tegnapi számában, szánt rá fél oldalt. A végeredmény az lett, hogy nem bizonyított semmit, legfeljebb sugallt, amivel pedig ártott az MSZP-nek és a DK-nak is. De főleg az ellenzéki együttműködésnek. Az történt, hogy született egy…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.15 12:22:39
@menőmano: Akkor kegyed amnéziában tetszik szenvedni.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.17 18:00:43
@stumbek: Nem akarlak összezavarni, de ő nem "a politikusokról" mondta ezt ki, hanem saját magáról és a párttársairól. És mielőtt még elkezdenél szobrot állítani neki azért, mert ezt "bevallotta" (a párt egy rendezvényén, titokban és egy hangfelvétellel szivárgott ki), elmondom, hogy nem a hazugságával volt a legnagyobb probléma.
Az volt a legnagyobb probléma, hogy a 2006-os győzelem érdekében az MSZP az ORSZÁGGAL játszott hazárdjátékot.

Mert nem a mi érdekünkben hazudtak "reggel, éjjel, meg este", nem a mi érdekünkben alkalmazták trükkök százait, és nem a mi érdekünkben titkolták az ország valódi helyzetét. Azért csinálták, hogy "a szarból visszahozhassák a kormányzást a végére."

Csak azért mondom ezt el, mert az MSZP egyik legnagyobb karrieristája és a megújulás egyik legfőbb akadálya a DK elnöke személyesen.
Gréczyblog Rákosi '47, Orbán '12 2012.06.12 06:46:00
A Kedves Olvasó alább részleteket olvashat Rákosi Mátyás 1947-es, a pécsi bányászok előtt elmondott beszédéből. A többit Önökre/Rátok bízom...   A HÁROMÉVES TERVÉRT A PÉCSI BÁNYÁSZOKHOZ Kedves Elvtársak, pécsvidéki bányászok! Kedves elvtársak! A Magyar Kommunista…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.13 08:57:27
@Az igazi sztrovacsek: Szeretünk, Feri! Szeretünk, Feri! Mi a különbség?

A személyi kultusz nem attól lesz, hogy valakik ütemesen tapsolnak egy politikusnak (főleg úgy, hogy ma Magyarországon nem Orbán az egyetlen ilyen politikus), hanem attól, hogy ha nem teszed, akkor elvisznek követ törni. Erről Magyarországon szó nincs. Az általad említett "személyi kultuszra" viszont a választók egy részében igény volt, igény van és igény lesz mindig is. Mindig lesznek, akik hittel szavaznak majd, akkor az személyi kultusz lesz?

Ma Magyarországon szerinted ez a helyzet?

Én @Scagnetti véleményét még azzal egészíteném ki, hogy Gréczy írása nem csak azért vicces, mert az MSZP és a DK támogatóinak túlnyomó részét szintén a kádárista nosztalgia jellemzi (már csak az átlagos életkorból eredően is), hanem azért is, mert a DK legalább olyan mértékben Gyurcsány személye körül koncentrálódik, mint a Fidesz Orbán körül. Sőt, szerintem jobban, Gyurcsány ugyanis egy ellenzéki törpepárt vezére, aki radikális retorikával igyekszik megtartani a híveit - alkotmányos blokádot hirdet, vagy épp beperel mindenkit, ahogy éppen esik. Hívei majdnem 100%-ban támogatják egy általuk nem kedvelt szobor megrongálását, azt a fajta "destruktív" ellenállást, amikor rombolással fejezzük ki a tiltakozásunkat (Dániel Péterre gondolok). A DK nem demokratikus erő, hiszen úgy van benn a parlamentben, hogy tagjait senki nem választotta be az országgyűlésbe (csupán egy másik párt listáján kerültek be), a ráaggatott jelzővel ellentétben pedig agresszívan konfrontálódik mindenkivel, aki nem támogatja maximálisan az elképzeléseit. Elég megnézni, Gréczy Zsolt írásait például, aki az MSZP-t és az LMP-t rendre azzal revolverezi, hogy a DK-n és a "szélsőségeseken" kívül nincs számukra alternatíva. Vagy Gyurcsány pártját támogatják, vagy az ellenséget, és ha nem viselkednek jól, akkor jönnek a megfelelő fenyegető cikkek, meg a nyílt levelek, hogy ejnyebejnye Attila. Ha ezt nem látod, elfogult vagy.

Orbán a miniszterelnökséggel túl sok energiát veszít ahhoz, hogy a maga jobbágyaiban tartsa a feszkót, és nem is érdeke, hogy ezt tegye.
Ha van egy kis esze, akkor rájön, hogy a Fidesznek az az érdeke, hogy nagy, nyugodt erő legyen, ami középről megvédi a társadalmat a szélsőségektől. Ha a DK lesz a legnagyobb hangadó az ellenzék részéről, akkor ez tökéletesen a malmára fogja hajtani a vizet.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.13 13:01:46
@kalmik: Ezzel magát Gyurcsány Ferencet cáfolod. Emlékeztetnélek sokat emlegetett öszödi beszédére, és az még csak a kezdet.

A nemzetközi megítélésről meg csak annyit, hogy a szomszédaink és a nagyhatalmak sem objektív mércével ítélnek meg, hanem azért, hogy nekik mennyiben vagyunk hasznosak. Mivel ez a térség a nyugati gazdaságoknak elsősorban felvevőpiacként és kifosztandó eldorádóként jelenik meg, ezért hadd ne morzsoljak el egy könnycseppet, ha néha elhangzik egy ejnyebejnye. Gyurcsány idején persze, hogy jó volt a nemzetközi megítélésünk, hiszen a pannon puma a hátára hengeredett, ha meglátta a globális tőkét. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szabadságharc sokkal okosabb taktika lenne, de ez egyáltalán nem volt az.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.13 13:04:26
@Az igazi sztrovacsek: Csak szólok, hogy a szélsőséges pártok, amelyek személyi kultuszt építettek, rendszerint egy törpe, de annál fanatikusabb kisebbségre építettek terveikben. A létszám nem jelent semmit, a jelenség ugyanaz.
Az pedig, hogy mennyire van erre a személyi kultuszra igény, a választói piac mondja meg. Ha nekem nincs erre igényem, senki nem kényszerít Orbán, vagy Gyurcsány imádatára, ezért van nálunk demokrácia.
A személyi kultuszt amúgy eredendően a sztálinista és nemzetiszocialisták diktatúrák kapcsán szokták használni, és túlmutat azon, hogy van egy "vezér." Na nem mintha Orbánból, vagy Gyurcsányból hiányolnám a narcisztikus hajlamot :)
Néhány keresetlen szóval sikerült sokakat megbántanom. Előre bocsátom, nem ez volt a célom. Kérem őket, ne legyenek megbántva. Őszintén szólva meglepett, hogy ennyi ember megsértődött azon, amit írtam. Ha visszanézem a most 600 kommentet, a következő dolgok miatt sértődtek meg…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.09 00:55:59
@BodóBalázs: A zsidó szál nálam semmiféle hátsó szándékot nem jelent, pusztán arra utalok, hogy ez egy olyan történelmi tragédia, amiben nem nagyon tűrnek meg "ellenvéleményt." Ha jól tudom, a holokauszt tagadását és kisebbítését törvény bünteti. Ez egy agyrém, hagyjuk. A fontos az, hogy mint történelmi tragédiában, a trianoni békediktátummal kapcsolatban is kell legyen egy ilyen pont, amit az emberek nagyobbik és értelmesebbik fele a törvény szigora nélkül is elismer és egyként interpretál. Ezért hoztam példának a holokausztot, és nem azért, mert vádaskodnék; mert az, amit június 4-én írt, a zsidóságot ért katasztrófára átfogalmazva simán elférne a kuruc.infón. Remélem, ezzel érzi, hogy a bejegyzésének a szabad véleménynyilvánításon belül (amit én támogatok) hol a helye. Akkor ne siránkozzon azon, hogy azok, akiknek ez a történelmi tragédia fáj, így válaszolnak. Ha a holokauszt emléknapján arról írna, hogy mit kell rinyálni, az örményeket és az ukránokat is érte hasonló demográfiai katasztrófa (halkan jegyzem meg: minket, magyarokat is), önt szélsőségesnek tartanák, és örülhetne, ha per nélkül megúszná. Azért, mert amit írna, az sértő volna. Ahogy a Trianonnal kapcsolatos bejegyzése is sértő volt.

Hagyja a vádaskodást, hogy én nem tartom magyarnak. Ez nem az én tisztem, hogy megállapítsam, az ön privát véleménye, hogy annak tartja -e magát, és hogy ez önnek mit jelent. De figyelmeztetésül mondom, hogy a többség számára a nemzeti öntudat a közös pontok miatt fontos, nem azért, hogy alternatív módon értelmezzék a magyarságukat. Ön megteheti, de akkor ne csodálkozzon, ha kisebbségbe kerül, ha pedig provokatívan nyilvánul meg, mint június 4-én, akkor azon se csodálkozzon, ha durván kezelik önt. Ennyit akartam mondani, én nem haragszom, konzervatív létemre elég liberális vagyok, hogy elfogadjam, ha ön másként gondolkodik. Az igazi baj éppen az, hogy a június 4-i írása már nem ebben a szellemben íródott.

Azért, hogy a végére pozitívumot is írjak: örömmel látom, hogy felismerte, hogy az antiszemitizmus problémáját a rendszerváltás után elég súlyosan félrekezelték (sőt, súlyosbították).
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.10 21:36:24
@BodóBalázs:
"ha a holokauszt emléknap arról szólna, hogy szegény zsidókkal milyen szörnyűség történt"

Erről szól, teljesen jogosan. Azzal, hogy mi "mit tettünk", már óvatosabban bánnék, hiszen a tétlenség nem egyenlő a cinkossággal (főleg úgy, hogy mint a beszámolójából is kiderült, a lakosság nem tudta, hogy mi lesz a zsidók sorsa). Magyarország volt az utolsó Európában, mely kiadta a zsidó lakosságát, ráadásul ehhez is egy katonai megszállás kellett Németország részéről. Magyarország volt továbbá az egyetlen, ahol megakadályozták a zsidóság egy részének elszállítását - ilyenre sehol máshol nem került sor, sőt... A cselekvéssel kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy adott helyzetben ön is csendben maradt volna, ahogy azok, akik akkor élnek. Ugyan mégis ki áldozná fel magát a semmiért? Azzal, ha a sváb nagyanyja közbeavatkozott volna, mit ért volna el azon kívül, hogy kioltják az életét? A svábokért később közbelépett bárki is? Ha igen, mit ért volna vele? Sajnos ez egy ilyen történet. Ön mit tett volna a helyében? Elkezdi taszigálni a gépfegyveres katonákat?

"mint nemzet nem építhetjük magunk köré az ártatlan, megerőszakolt áldozat drámáját"

Ezt többnyire azok használták érvként, akik azt akarták bebizonyítani, hogy igenis felelősek voltunk a világháború kirobbantásáért. Magyarország ugyanolyan mértékben volt felelős, mint bármelyik másik állam, de ha azt vesszük, hogy nem volt önálló külpolitikája és Tisza István sokáig ellenezte is a hadba lépést, akkor annyiban sem. Magyarország vesztesként került ki ebből a konfliktusból, de a korrekt békére így is joga lett volna, ezt azonban nem kapta meg. Sőt, a párizsi békekonferencia hazánkkal bánt a legigazságtalanabb módon - gondoljon bele, még Ausztria is szerzett területeket a mi kárunkra, Németország veszteségei pedig nem említhetőek egy napon a mienkkel. Ez pedig nem csak egyéni sorsokra hatott, hanem egész nemzeti létünkre, hiszen a magyarságot 93 000 négyzetkilométerre szorították vissza. Igen, ennyire, mert nyilvánvaló volt, hogy a 3,5 milliós magyarságot, amelyik a határon kívül rekedt, az utódállamok be kívánják olvasztani, vagy el akarják üldözni. Ez azért több "egyéni" tragédiánál, és úgy gondolom, hogy ha valaki ezt "rinyálásnak" tekinti, akkor nem méri fel a helyzetet. Ilyet nevelő célzattal sem lehet mondani, mert rossz üzenetet hordoz!

A jövőről pedig ismét csak Trianonból kiindulva beszélhetünk, hiszen ez a béke egy stratégiai szempontból nehezen védhető, kedvezőtlen gazdasági pozícióval rendelkező államot teremtett. Nyersanyagforrásainkat, a lehető legtöbb vasúti központunkat elcsatolták, elvették, iparunk felemássá lett, egyedül a mezőgazdaság maradt jelentős, de az utódállamokkal fennálló ellenséges viszony miatt kereskedelmi kapcsolataink is szegényesek. Ez Trianon hibája, és ettől máig szenvedünk. Magyarországnak tehát (ha fel akar emelkedni), csakis az lehet a célja, hogy kitörjön a trianoni béke béklyóiból, mert azok politikai, gazdasági, demográfiai szempontból is reménytelen helyzetben tartják. Ez megint Trianon hibája, de ha erről nem lehet beszélni (hiszen a revízióra való törekvés nem PC), akkor felesleges jövőről gondolkodnunk, hiszen irreális helyzetértékelésből nem születnek jó megoldások.

Tehát, kedves Bodó Balázs, két lehetőségünk van: az egyik, hogy beletörődünk a 93 000 négyzetkilométeres Magyaroszágba, végleg lemondunk a határon túli magyarságról, de akkor az igényeinket is egy bekerített, kisemmizett (a rendszerváltás után másodszor), kisállami létbe kényszerített államhoz kell mérnünk. Akkor ne akarjunk nyugati fizetést, nyugati életszínvonalat, mert csonka iparral, elszigeteltségben ezt nem lehet létrehozni. Belőlünk nem lehet Svájc, mert túl sok állam van, amelyiknek ellenérdekei vannak velünk szemben. Pozíciójánál fogva a magyar állam természetes centruma lehet a Kárpát-medencének, de ha erre nem törekszik (Románia, Szlovákia, Szerbia pedig önszántából sohasem adná át a vezető szerepet), akkor arra a létre van kárhoztatva, ami ma jellemzi őt. Rendben, lépjünk túl a múlton, de akkor egy rossz úton haladunk tovább, rossz megoldások felé.

A másik lehetőség, ha arra törekszünk, hogy változtassunk Trianonon, és legalább magunk közt felvállaljuk, hogy igen, a minket körülvevő államokkal szemben ellenérdekeink vannak. Így egy álomvilágban élünk.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.10 21:41:52
@BodóBalázs: Ami meg a kuruc.infós cikket illeti. Ezt a tettet maximálisan elutasítom, és úgy gondolom, a szlovákoknak igenis joguk van a saját nyelvű utcanévtáblához, és az önkormányzattól ez egy nemes gesztus volt. Sőt, merem állítani a magyarság nagy többsége így gondolja, és elutasítja az ilyen felesleges és buta akciókat.

Az igazi nagy baj az, hogy amíg nálunk ez a fajta akció a radikálisokhoz és szélsőségesekhez tartozik, addig Szlovákiában simán befér a mainstream politika kereteibe magyarellenességgel kampányolni. Ott menő ezzel kampányolni, és erről azok a magyar politikusok, akik kerülnék a konfrontációt a szlovákokkal, nem hajlandóak tudomásul venni. Pedig rá kéne kényszeríteni őket a tárgyalásra, vagy ha nem, aszerint kéne bánni velük.
 „Ma Trianon emléknap a parlamentben. Ehhez mi csupán annyit tennénk hozzá: a birodalom széthullásával a Britek - 1922-höz képest - elvesztették a terület 99,31%-át, a népesség 90%-át. Mégsem rinyálnak, hogy vissza Indiát, az USÁ-t, Ausztráliát vagy Kanadát.…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.06 10:13:42
@Herr SturmLikudnik: Matyival ne foglalkozz, szegény szerintem kicsit Tourette-szindrómás, és a fotelből nagyon agresszív tud lenni :) De le a kalappal, hogy eddig bírtad vele, reménytelen a fazon.

Kedves hozzászólók, itt nagyon sok érvet és történelmi pontatlanságot láttam elröpködni, de igazából ennek a nemzetnek el kéne dönteni, hogy mit akar. Egyáltalán, hogy akar -e nemzet lenni, vagy nekünk édesmindegy, hogy ezen a földön magyarok, szlovákok, németek, vagy hottentották élnek.
Ha a válasz az, hogy nem mindegy, akkor beszélhetünk nemzetstratégiáról, arról, hogy hogyan is akarunk nagy nemzet lenni, és mit vagyunk hajlandóak ezért feláldozni? Meglátásom szerint Trianont visszacsinálni nagyon könnyű, de úgy lehetetlen, hogy csak kesergünk érte. Akinek fáj Trianon, az keressen munkát, adózzon tisztességesen, neveljen sok gyereket és túl azon, hogy a 87. plazmatévét akarja megvenni, vagy felvásárolni a plázákat, kicsit gondoljon a másik emberre. Ha számít, hogy magyarok vagyunk, akkor eszerint is bánjunk egymással.

Tudom, ez most ilyen békeharcos hippiszövegnek hat, de nem annak szántam. Kicsik vagyunk, kevesek vagyunk, tessék tudomásul venni, és anélkül nem nőhetünk nagyra, hogy össze ne fogjunk. Ez a nép a történelemben rengeteg nehéz korban képes volt kihozni magából a maximumot, vagy még annál is többet - meg kell nézni, hogy a török korban, Trianon után, de még a Kádár-korszakban is mi mindenre voltunk képesek, ha volt egy vezérlő akarat. Még a szocializmusban is képesek voltunk arra, hogy a lehető legközelebb maradjunk Európához!

És most? Most kurva nagy szabadság van, és a magyar ember semmi mással sincs elfoglalva, mint hogy még több szabadságot akar. Eltelt 22 év - mekkora változást hozott ez az időszak még a török korban is, mi pedig csak nézünk bambán, hogy mi történik körülöttünk. Más nemzet is így viselkedik, tudom jól - épp ezért lenne fontos, hogy mi ne tegyük.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.06 22:47:17
@Brendel Mátyás: Értelmesen tárgyalni csak azzal lehet, akinek hasonlók a szándékai. Emlékezz, milyenek voltak például a magyar-szlovák kapcsolatok, amikor Gyurcsány és Bajnai "értelmesen" akart tárgyalni. A partnerek a cipőjüket is belénk törölték.
Akkor mi a megoldás?
 A ciklus feléhez érkezve egyre inkább érzékelhető, hogy Orbán hamarabb bukik majd meg, mint ahogy azt akár ő, akár a hívei gondolták volna. A tegnapi tévéinterjú nem csak azt mutatta meg, hogy a jelenlegi magyar miniszterelnök össze-vissza hazudozik, hanem azt is, hogy fogalma…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.31 13:32:41
@Az igazi sztrovacsek: Mondtam már neked a múltkor is, hogy ezek az emberek hiába mondanak okos dolgokat, alapvetően nem látnak távolabb annál, hogy nekik mi az érdekük. Nem is gondolkodnak másban.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.31 15:11:22
@Az igazi sztrovacsek: Elég szomorú az, ha az emberek elfelejtették, mi bajuk az MSZP-vel és Gyurcsánnyal. Épp ezt írtam a hozzászólásomban az előbb de akkor most nyilvánvalóvá teszem: attól, hogy a másik opció is szarnak bizonyult, az első szarhoz talán még nem kéne visszatérni. Nekem például az a bajom az MSZP-vel és Gyurcsánnyal, hogy 2010-re tökéletesen bebizonyosodott, hogy alkalmatlanok a kormányzásra. Ebben pedig az a szép, hogy ezt a párt maga is elismerte, és ígéretet tett arra, hogy megújul. Szerinted már megújult? Szerinted nem ugyanazok az arcok mondják meg a tutit, akik két évvel ezelőtt? Mert szerintem igen, és gyanítom, hogy ha kormányra kerülnek, ugyanazt a "teljesítményt" hoznák másodszor is.

Ami pedig a Tárki számháborúját illeti, az eredményeket sokféleképpen interpretálják. Valaki szerint egálban van a két párt, mások szerint az MSZP beérte a Fideszt, de a valóság az, hogy a biztos pártválasztók körében a Fidesz legyengült az MSZP-hez. Az MSZP-nek semmivel nem nagyobb a támogatása, mint eddig; lehet, hogy ezek a számok most Mesterházyékat megnyugtatják, de az az ő bajuk lesz, mert ők semmivel sem erősödtek. A Fidesz gyengült, ami nem ugyanaz, ami pedig a Jobbikot illeti, ott a Tárki számaival azért én vigyáznék, hiszen 2010-ben csak kb. 350 000 fővel tévedtek a Jobbik szavazóit illetően.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.31 15:16:00
@orient: Kedves Orient, a legnagyobb baj, hogy ez az ország az elmúlt 20 évben elherdálta az összes lehetőséget, amikor az érdekeit érvényesíthette volna, a multikkal szemben, az EU-val szemben, a szomszédainkkal szemben. Mi mindenbe alkudozás nélkül beleegyeztünk, és most kapkodjuk a fejünket. Ez az egyik legnagyobb baj.
Ami pedig a másik baj, épp az adózás. Milyen az adózási morálunk? Borzalmas.

Amúgy meg a lényeget illetően teljesen mindegy, hogy milyen az én hozzáállásom, a kérdés akkor is ez: adót emelünk, hogy fenntartsuk a rendszert, vagy lebontjuk a rendszert. Gondolkodási idő nincs, a ráfizetésesen és rosszul működő intézmények zabálják a pénzt, az emberek türelmetlenek. Ez van most, várjuk a sült galambot, és az ég világon semmiről nem vagyunk hajlandóak lemondani. Egy percre sem.
A ciklus első felét kitöltötte a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz. (KDNP nevű formáció csak a parlamentben létezik, népszerűsége kimutathatatlan, ezért jelzem csak Orbán Viktor pártját.) Nézzük, meddig jutottunk. Minden adat, amelyet közlök, nyilvános és…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29 17:51:10
@lajos0: Lajos, őszintén csodálom a kitartásod, ezen és a hasonló blogokon található szűk látókörű, de annál magabiztosabb "ellenzékiek" a legnagyobb hülyeséget is szemberebbenés nélkül az arcodba vágják, és semmiből sem tanulnak. Ha arról van szó, akár az atomfizikáról is kioktatnak.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29 17:52:17
@Orangekiller: Nem Donald Tusk jön, hanem Jobbik-kormány, és örülni fogsz, ha Orbánék korlátozni fogják a demokratikus jogokat.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29 21:54:16
@Orangekiller: Gondolom ezután Magyarországot az űrlények fogják kormányozni, vagy a sehol sem látott, sajnos sehonnan sem érkező új értelmiség. Lehet álomvilágban élni, de ne csodálkozz, ha egy reggel a bilibe verik a fejed.
  Szeretem ezt a képet. Legjobb tudomásom szerint a felvidéki bevonulás idején készült. Hogy miért szeretem? Összefoglalja a keserves huszadik századunk egyik huszonöt évét. Előtérben az öregedő, tenger nélkül maradt admirális, mögötte óvatos távolságban, nyájként a nép.…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29 19:09:41
@Counter: ""sikerült elintéznie a kormányzónál" a per kedvező kimenetelét."

Akkor mi is diktatúrában élünk, ugyanis a bíróságok máig befolyásolhatóak. De sajnos nem csak itt: mindenhol, ezt te is tudod. Azért hülyének még nem kell magad tetetni.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29 19:11:19
@Counter: Akartam én ezzel valamit is alátámasztani? Nem. Te viszont az egész érvelésed arra alapoztad, hogy "ha sikeres a kiugrás."
Ne próbáld összemosni a kettőt, gyenge próbálkozás.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29 19:17:14
@the last mohican:
Ne haragudj, de sok minden, amit leírsz, szinte minden korszakra igaz, különösen az, hogy attól függ, hol éltél benne. A mára is.

"A "II. világháború meg nem történte" semmivel nem tűnik kevésbé utópisztikusnak, mint a "lézerfegyver magyar feltalálása"."

Ezt kár előhoznod, nekem ezzel semmi célom nem volt.
Közelebb kerülhet az emberekhez és a Nemzeti Együttműködéshez az egykori kormányzó Kenderesen. Valamint táncház és egyéb programok is várhatók. "Horthy Miklóst újra kell értékelnünk, és az eltemetett múlt így szimbolikusan is közelebb kerülhet ahhoz a helyhez, amit a…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.26 13:56:33
@komplikato: Mivel ez a Hírcsárda, itt tilos bármit komolyan venni, de azért vicces, hogy az a Románia "aggódik" Nyírő újratemetése miatt, ahol Antonescu marsallt és a Vasgárdát igyekeznek (talán már sikerült is?) rehabilitálni.
Gréczyblog A Gyurcsány-"ügyről" 2012.05.20 18:06:00
Sokáig gondolkodtam azon, megírjam-e ezt a választ Széky János nyílt levelére (Gyurcsány Ferencnek, saját kezébe, ÉS, 2012/18., máj. 4.) A hezitálás oka az volt, hogy úgy látom, a szerző fejében már összeállt egy kimozdíthatatlan ítélet, amely a balliberális…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24 16:12:06
@Mariann19: Az igazi probléma az lett volna, hogy a kormány így is, úgy is rosszul jár a kérdéssel.

Egyrészt, az új alkotmány kérdése nem mozgósított volna tömegeket egyik oldalon sem, abban viszont egyetérthetünk, hogy egy alacsony részvételű népszavazás a vélhetően győztes igenek számára lett volna kedvezőtlen.
Jól ki volt ez találva, na :)
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24 16:37:12
@Mariann19: Véleményem szerint a piacgazdaság és a szabad verseny között egyenlőségjelet vonni súlyos tévedés! Sőt, amennyire én emlékszem, a nyugati piacgazdaságok (az EGK-EK-EU) pont azzal vált sikeressé, hogy miközben összefogott, ugyanakkor a külső erőkkel szemben szó sem volt szabad versenyről.

A szabad versenyt pedig érdekes módon azok hirdetik, akik ebben a játszmában az élen haladnak. Ne feledd, a liberalizmus az erőseknek kedvez, viszont nem lehet mindenki erős. Az erősek pont a gyengék legyűrésével nőnek meg, és a liberalizmus korlátozása gyakorlatilag a létfenntartást jelenti a gyengék számára.

"amennyiben ebbe a mechanizmusba az állam bele avatkozik,"

Akkor hamarosan visszatérnénk a 19. századi vadkapitalizmusba, ahol 70-80 órát dolgoztak egy héten (legalább), és a munkavállalón még az extra-extraprofitra valót is megspórolták. Ha az állam nem avatkozik be, az erősek zsarolási pozícióhoz jutnak (értsd: ha nem tetszik a 80 órás munkahét és a 20 000 forint jövedelem, akkor el lehet menni).

"torz érdekérvényesítő gátak fékezik a fennmaradását"

Ezzel vitatkoznék. Ezek a gátak teszik lehetővé, hogy alkalmasint az olyan kis halak, mint mi, ne haljunk éhen. A liberális filozófia azonban nem ez, hanem a puszta valóság miatt bukik meg, hiszen nincs végtelen fejlődés. Az erőforrások végesek, a recessziót pedig csak azzal lehet hátráltatni, ha találnak újabb bantusztáni államot, ahol éhbérért lehet dolgoztatni (az a baj, hogy ezek mára elfogytak).
Szóval a liberális filozófia ott bukik el, hogy a fejlődés igenis véges - még fenntartható fejlődés sem létezik, a természet nem köt kompromisszumot. Fejlődés akkor lesz újra, ha a világ egyik fele lebombázza a másikat.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24 17:29:34
@Mariann19: A globalizáció zászlaján szerintem semmiféle új nemes cél nem lengedezett. Maximum annyi történt, hogy átvették (és utólag erősen kiforgatták) a felvilágosodás politikai jelszavait.

"ezen belül a szabad verseny klasszikus jelleggel működött"

Ezt én sem tagadtam, viszont arra céloztam, hogy ez a szabad verseny éppen azáltal vált lehetőséggé, hogy ez a közösség a külvilággal nem a szabad kereskedelem jegyében versenyzett. A komparatív előnyök elve alapján létrejött egy virágzó rendszer (amilyen egyébként az Osztrák-Magyar Monarchia is volt), ez azonban nem jelenti azt, hogy az elv világszinten érvényesülhet. A korlátlan liberalizmus ellenben csak ezt jelenthetné.

"nem a liberalizmus kérdése játszik szerepet, hanem profit mérhetetlen hajszája"

A történelem tanúsága szerint a korlátlan liberalizmus a profit mérhetetlen hajszájához vezetett.

"a kapitalizmus egészségtelen jelenségei klasszikusan, napjainkban halványodnak"

Úgy gondolod, hogy az adósságválság közepén, a középrétegek lesüllyedésekor ez megállja a helyét?
  Életerős polgártársaink egy részénél a sok felesleges energia küldetéstudattal párosul, ám ahelyett, hogy ezt valami hasznos dologra váltanák (például összeszednék a kutyagumit a városban), SPAM-szervezeteket működtetnek. Pont ilyen az Amnesty International magyarországi…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.23 19:39:38
@Counter: Másik dolog: sokan azzal érvelnek a szlovák álláspont mellett, hogy ez igazából egy felesleges dolog. Kérdem én, hogy ha valóban az, akkor miért is volt ez a szlovák válaszlépés? Nem egy sérült lelkületű nemzet kisebbségi komplexusa miatt? De igen, amiatt.

Tudod, kezdem már kicsit unni, hogy a szavak szintjén megjelenő antiszemitizmus és cigányellenesség kapcsán az AI és más szervezetek már a nácik visszajövetelét vizionálják, de a szlovákiai "magyar kártya" kijátszásakor méltóztatnak az egészet szlovák belügyként kezelni. Ez ugyanis kettős mérce.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.23 19:42:43
@Counter: És mi van az eddigi kettős állampolgárokkal? Ők miért esnek más elbírálás alá?
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.23 20:20:45
@kesztió: " kapjanak bár egy elméleti esélyt."

Konzervatívként erre azt mondom, hogy nézzük, mit lép a művelt nyugat. Elméletileg adjunk egy esélyt, de ne mi legyünk a kísérleti nyulak, akik ezt letesztelik. Nézzük meg, mire jutnak ezzel Amerikában, vagy Nyugat-Európában. Ma mindkét oldal hívei (tudniillik, hogy a homoszexualitás "tanulható" vs. a homoszexualitás genetikai alapon jön létre) úgy vélik, nekik lehet igazuk, miközben a kérdést nem tudjuk eldönteni. (én egyébként az ókori görögöket hoznám fel, mint elgondolkodtató példát, ahol nem csak legális, de beavatási homoszexualitás is létezett).

"Hanem pl. azt, hogy ha egy örökbefogadási esetben kizárólag alkoholista, agresszív vagy más súlyos problémával küszködő heteró család lehetne egy normális meleg pár alternatívája a gyerek számára (vagy az árvaház)"

Egyik sem jó alternatíva, és ahogy felettem is írták, nem is nagyon rúghatnak labdába normális esetben.
Na jó, most már azért tényleg álljunk meg egy szóra.Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője felszólalásában a XX. század legnagyobb magyar államférfijának nevezte Horthy Miklóst, és azt javasolta: a volt kormányzó újratemetésének XX. évfordulója alkalmából 2013-at…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.23 02:48:00
@sárkányfő: Ebben ne velem vitatkozz, hanem Romsics Ignáccal, vagy Szerencsés Károllyal. Ők ugyanis nem úgy gondolják, mint te, de szegények biztos csak elfogultak, mint én. Vagy mondjuk a Rubicon folyóirattal.
Most komolyan meg akarod alázni magad ezzel?
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.23 03:03:56
@sárkányfő: A relativizálásom tényadatokból, eseményekből, évszámokból, statisztikákból állt. A tied miből? Ugyanannak a mániákus ismételgetéséből, és az örökös "de"-ből, amivel körbejártuk a világot (szó szerint).
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.23 03:11:19
@anonymand: Sokban egyetértek veled abban, amit mondasz, de könyörgöm, vedd már te is a fáradtságot és ne Nemeskürtyt idézd 1968-ból, hanem idézz már egy mai könyvből. Ugyanis nagyon sok minden ebben az idézetben sincs benne.
Még ha a MEK lusta is beszkennelni a kortárs műveket (ez az ő szégyene!)
Ha egy nép nem ismeri a saját történelmét, akkor könnyen úgy járhat, hogy újraéli azt. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy mi magyarok nem ismerjük a Horthy-korszakot.A Horthy-szobor ünnepélyes avatása Pedig terjed a lelkesedés. Gyömrőn átkeresztelik a főteret…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.16 19:16:20
@Orbán Diktor: A proli lehet, hogy jól élt, viszont ez olyan hatalmas terhet jelentett az országnak, hogy bődületes adósságokba verte magát, ami megalapozta a rendszerváltás utáni gazdasági buktát. Úgy könnyű adni, hogy majd valaki más, vagy a következő generáció fizeti meg. Ugyanez igaz, a 2002-10 közötti "adakozásra" is: nem volt alapja, és tudom, hogy bizonyos téren szükség volt rá, máshol viszont nagyon nem. A proli egyébként ma is jól él, hitelre vett autóval, plazmatévével, laptoppal mászkál, de értékvilágában proli maradt; pont azért, mert nem fogja fel, hogy a "most nekem mindent azonnal" mennyire káros hosszú távon.
Persze ez nem az ő hibája: ez a berendezkedés erre "tanít", nem arra, hogy addig nyújtózkodj, amedig a takaród ér.

Jobboldali kormányokról meg nagyon nincs értelme beszélni: a Fidesz szóban az, az MDF-re kár szót vesztegetni, a Horthy-rendszert pedig nem lehet ezzel összehasonlítani. Egyébként ott is adtak, nem is keveset, még ha pástétom kolléga a "gyengébbek kedvéért" mást is sulykol.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.16 19:20:47
@Ben Franklin: A dátumot elrontottam, bocsánat, az érvekhez elég lett volna az is, hogy a cseheknék volt koncentrációs tábor. Bircamannek reagáltam, próbáltam megértetni vele, hogy hülyeséget mond, ő ugyanis a deportálásokat Horthy kontójára vette. Erre mondtam, hogy ha ezt így nézzük, ha figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy Magyarország megszállt terület volt, akkor a csehek is háborús bűnösök.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.16 19:26:00
@nu pagagyí: Szajkózhatod, hogy Horthy volt a kormányzó, de mivel nem saját elhatározásából nevezte ki a kormányt, nem rendelkezett a haderő felett, magyarán, mivel nem GYAKOROLHATTA ÁLLAMFŐI JOGKÖRÉT, ezért értelmetlen erről beszélni.

Rákosival azért nem lehet összehasonlítani Horthy helyzetét, mert őt nem korlátozták cselekvési szabadságában; egész pontosan azt akarta cselekedni, amit diktáltak neki. Tudod, mint SZálasi.
Várható volt, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik: a magyar kisebbségek szempontjából legfontosabb három szomszédos államban sorra olyan kormányok alakultak, amelyek a korábbiaknál biztosan vagy várhatóan kevésbé kooperatív módon viszonyulnak majd nemzettársainkhoz. Az elmúlt…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.12 13:48:10
@73. Vladys-Vonajugend tiszt, FIDESZ meg baloldali: Ebben mondjuk az is szerepet játszhat, hogy a fekete politikusok nem (csak) a saját zsebük megtömése érdekében politizáltak és nem társultak be a saját etnikumuk maffiájába, mint nálunk.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.12 13:50:15
@Tivadar főkancellár: És még egy kérdés: melyik párt indokolta a többség rasszizmusával a kisebbség által okozott sérelmeket? (vö. Cozma azért halt meg, mert biztos "cigányozott" - hát érv ez egy 21. századi országban, könyörgöm?)
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.12 14:27:24
@yatumux: Ebben meg neked van igazad, de feltett kérdésre válaszoltam.
Május 9.-én az Európa-nap alkalmából mondott nem éppen ünnepi beszédet Nigel Farage az UKIP, az angol függetlenségi párt európai parlamenti képviselője. Egy függetlenség-párti képviselő általában hivatalból szkeptikus az unióval kapcsolatban kapcsolatban, Farage azonban…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.12 11:51:18
@Brix: +1
 - Magyarország ma olyan hely, ahol kormányzati politikusok előbb megjelennek az Élet Menetén, aztán hagyják, hogy Horthy-szobrot avassanak.- Magyarország ma olyan hely, ahol több százmilliárdos megrendeléseket kap a kollégiumi szobatárs és volt fideszes pártigazgató, a többi…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.07 21:17:31
@dr. nomac: Nem vitatom, de ez sosem volt újdonság. A katonai pálya mindig biztos kiugrást jelentett, tehát nincs értelme militarizmusról beszélni.
Militarizmussal II. Vilmos Németországát, vagy a hitleri rezsimet, vagy a modern Egyesült Államokat lehet vádolni, amelyik tudatosan expanzióra akarja felhasználni katonai erejét.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.08 14:59:04
@Salemi boszorkány: Miért számít mélyre süllyedésnek, ha Horthynak emléktáblája van? Engem sokkal jobban zavar, hogy annak a Doktor Sándornak, aki igyekezett jugoszláv kézre játszani Pécset, egészen a közelmúltig szobra állt.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.08 15:29:17
@Salemi boszorkány: Jó, ez eddig egy szubjektív vélemény, nem látom, miért ne kaphatna emlékhelyet.
Három napig olvasgattam a bloggerek véleményét, mit szólnak a Hír TV állításához. Elfogadják-e a Fidesz-közeli televízió "bizonyítékait" a Gyurcsány-féle szakdolgozatról? Látom, hogy sokan készen vannak az ítélettel, ezért én csak néhány kérdést vetnék…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.01 16:42:40
@látjátok feleim szümtükkel: Ebben igazad van, hogy trükkök nélkül nem nyerhettek volna a szocik. A probléma csak az, hogy talán ha két évig nem abba döglöttek volna bele, hogy úgy tettek, mintha kormányoznának, akkor trükkökre sem lett volna szükség, és talán még az ország is jobban jár.
De igazából ezt az eszmefuttatást nem értem. Ezek szerint hálásnak kéne lenni a szociknak, hogy önzetlenül megválasztatták és leszalámiztatták magukat?
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.01 16:45:53
@látjátok feleim szümtükkel: Még valami: ez Kelet-Európa, nem Monte Carlo. Egy kaszinóvárosnak köszönhetően több mint valószínű, hogy itt gyűlne össze a kelet és a Balkán bűnözői selejtje. Tényleg ez kell nekünk?
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.01 17:22:08
@leponex: Igazad van, ebbe bele sem gondoltam :) De nem is akarok kaszinót építtetni :D:D:D
Viszont egy kormánynegyedet bármikor felhúzok :P
  Gyurcsány Ferenc távozott a magyar közéletből. Talán nem örökre, de hosszú időre – függetlenül attól, hogy a Fidelitas vagy a Jobbik ezt követeli-e tőle, vagy sem. Kérdés, hogy belátja-e ezt maga is, vagy tovább küzd, rakkol a pályán, űzi-hajtja a pettyest,…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.30 21:47:46
@Hepci: Szegény beteg, ne foglalkozz vele. Tapasztalat :)
Amikor először vitáztam vele, nagyképűen közölte, hogy őt vitában még sosem győzték le :) ha nem mész le vele a sárba, neked sem lesz lehetséges.
A sokszoros törvénysértés megtörtént, a Fidesz és az MSZP elnökének közös akarata megvalósul: a Demokratikus Koalíciónak nincs frakciója. Ami történt, az gyalázat, és szégyene lesz a Magyar Szocialista Pártnak is.Nyilvánvaló, hogy ha Mesterházy Attila nem állítja a Kövér…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.18 13:53:51
@MAC-Ka: A politikában is lehet valaki tisztességes. Te is bemehetsz a ringbe bokszkesztyű nélkül, de ezt az ellenfeled arra használja fel, hogy kiüssön.
Az, hogy valaki mocskos politikus, számomra nem bűn. A legjobb politikusok mocskosak voltak, a naiv bambákra pedig kiváló példa Károlyi Mihály. Aztán hogy ezek emberként hogy viselkedtek, érdekes, mert tudtak emberként bánni egymással. És a híveik sem várták el tőlük, hogy a Parlamenten kívül is gyűlölködjenek. Károlyi és Teleki Pál például, vagy Károlyi és Apponyi. Persze, nem csak ez volt, és az akkori országgyűlésben is ömlott a szar (sőt...), de valami mégis más volt.
A mai politikai elit viszont egyrészt nincs megfelelően nevelve és képezve ahhoz, hogy jó elit lehessen. Pápai prolikból, felcsúti futballistákból nem lesz igazi elit; felemelkedett parvenük, akik azok is maradnak és úgy is bánnak egymással. Még szomorúbb, hogy ezt a hívek el is várják. És ami nekem furcsa, hogy akik demokratának nevezik magukat, azok rekesztik ki leginkább a "másokat" maguk közül. Meg kell csak nézni, hogy reagálnak mondjuk arra, hogy Orbán szóba áll Vona Gáborral.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.18 14:45:43
@MAC-Ka: Annyiban, mint minimumban azért megállapodhatunk, hogy a rendőrség fellépése bőven hagyott maga után kritizálnivalót. És abban is egyetérthetünk, hogy nem szerencsés (sőt, roppantul arrogáns) lépés a hatalomnak egy ilyen ellentmondásos akciót követően dicséretben és kitüntetésben részesíteni a rendőri vezetőket.
Érdekes módon sokan akik a demokráciáért aggódnak, fel sem kapták a fejüket arra, hogy 2006 őszén a rendőrség és az ügyészség közösen mutyizva mondott ítéletet és tüntetett el bizonyítékokat. Ha valami, hát ez a diktatúra jellemzője, melynek főszereplője a "demokratikus" koalíció vezetője volt.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.18 14:52:18
@Treszoli: Ez a legnagyobb hülyeségük. Együtt sem lennének életképesek, de furcsa úgy kezdeni az együttműködést, hogy fegyvert szegezünk a másikra.
Na mindegy, ők tudják.
Gréczyblog Ki monnyon le utólag? 2012.04.12 07:07:00
Olvasgatom az erőlködést, hogy egyesek megpróbálják összemosni az őszödi beszédet és Schmitt Pál lopását, mondván, ha az egyik lemondott, miért nem mondott le a másik. Megértem, ha a fideszes tábor nem fogja fel, hogyan bukhatott meg Plagi bácsi, aki olyan fess ember, és…..
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.14 15:38:53
@illaim: Talán azért hozzák fel a fideszesek a 23 millió román kampányszöveget (mint pl. a bevallottan karaktergyilkolásra használt "köteles beszédet", mert ennél undorítóbb kampányt párt még nem folytatott a határon túli nemzettársai ellen. Egy ilyen pártot, és annak szellemi örököseit mély megvetés illet, és nem hiszem, hogy akármilyen "nemzeti" kérdésben hallatni kéne a hangjukat.
Ez örök szégyenbélyeg rajtuk, de így van ez jól. Aki a zsebén keresztül próbálja érzékelni a magyarságát, az ne csodálkozzon, ha nemzetietlennek nevezik.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.14 15:41:13
@illaim: A 23 millió román özönlési lehetőségét mégis csak az Orbán- Nastase paktum tette lehetővé - ezt írtad, majd utána elismerted, hogy nem özönlött be sehol még félmillió román sem. Igazából nem is tudom, miért hoztad fel, de elég nagy öngól volt.
Tivadar főkancellár (törölt) 2012.04.14 16:16:15
@illaim: Nem tudom, miről akarsz vitatkozni. Én pusztán annyit bátorkodtam megfogalmazni, hogy a 23 millió románnal azért kampányolnak máig az MSZP ellen, mert ez a valaha volt egyik legmocskosabb kampányhúzás volt. És ez annál inkább igaz, ha a Nastase-paktumot nézzük, főleg úgy, hogy a román vendég munkaerő elsősorban a nyugati EU-tagoknak (pl. Spanyolországnak) jelent gondot, nem nekünk.