Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szigetközi Pecás

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vízparti randevúk A hely 2015.03.06 18:31:36
Mielőtt belefognék ebbe a téma, már itt az elején elnézést kérek azoktól, akik úgy gondolják bolondság - amit összehordok, nem ért velem egyet - vagy csak kiverte nála a biztosítékot. Ez a téma nem nekik szól! Miről is járatom számat, akarom mondani, pötyögöm a sorokat. A…..
Kereken öt esztendő telt már el, mióta útnak indítottam horgászblogomat. Ilyenkor az ember megáll egy pillanatra és eltöpreng: Vajon mi célt szolgál mindez? Mi értelme, a hihetetlen mennyiségű befektetett munkának, időnek és energiának? Úgy gondolom, hogy a belül szunnyadó…..
  Pergettyűs Tomi szépen eligazított a Salmo kupa után. – Vilikém – kezdte, miközben kitöltött két kupica pálinkát –, nem kellene neked ezt erőltetni. Hagyd a pergettyűzést másra, foglalkozz csak a pontyaiddal. Az való neked, az a kuka horgászat, amikor csak ülsz, és lesed…..
Horgászkalandok Tél derekán 2014.04.30 08:00:00
// Télen érezhetem magamat igazán szerencsésnek, hogy dunai horgász vagyok, hiszen szeretett folyóm akkor nyitja meg bőségkosarát, mikor más vizek vastag jégpáncél alá rejtőznek. A horgászok nagy része ekkor a négy fal közé szorul és a fűtött szobában tavaszról…..
Horgászkalandok Tiszai kavicsok 2013.12.25 08:00:00
// Horgászpályafutáson során megfordultam jó pár vízen, de a Tisza ez idáig valahogy mindig kimaradt az útitervből. Hallottam meséket, olvastam történeteket a halakban bővelkedő szőke folyóról, de a nehezen áthidalható távolság miatt sosem jutottam el a lassan…..
Pelsológia Nyugdíjas otthon 2013.12.08 18:56:38
Az otthonba új lakó érkezett. Ahogy általában szokás, erőszakkal került oda, sőt, sokáig azt sem tudta, mi történik vele. Hosszú élete során nem volt rá példa, hogy ne a saját törvényei szerint cselekedjen. Ösztönösen tudta, hogy most olyasmi történik, amit eddig csak a…..
// Szeptember közepét írjuk. Számomra a márnaszezon lassan a végéhez közelít, de ezidáig egyetlen egy példányt sem sikerült elcsípni kedvenceim közül. Nemhogy nekem, de barátaimnak is nagyon soványan adta a Duna a halat ezen a nyáron. A szokatlanul alacsony vízállás és a…..
Ez a kirándulás már az elmúlt esztendőről húzódott, de Csabi szeptember végén rám parancsolt: se tovább! Azaz, ha törik, ha szakad, el kell látogatnom hozzá Márnafalvára, mintegy viszonzásképpen az ő balatoni kiruccanásaiért. Azt azonban nem gondoltam, hogy törni is fog, és…..
Újra eljött az október és egy újabb évet tudhatok magam mögött, mely blogom indítása óta sorban már a negyedik esztendő. Bizony, négy év és több mint száz megírt kerek történet áll mögöttem. Csak aki már próbálta, azt tudja csupán elképzelni, mennyi munka, energia és…..
Totum A semmiről, gazdagon 2013.09.15 10:04:00
Ropog a lépteim alatt a sok kavics, battyogok hazafelé a fene nagy éccakában. A szokásos nappali hangzavarhoz képest ugyan csönd van, azért hallatszik ennyire, de nagy némaságnak azért még nem nevezném. Először is ott van a hetvenes, az autók mormogása folyamatos. Ehhez alapzajként…..
Szigetközi Pecás 2013.09.21 23:19:51
// A harcsa horgászata már régóta piszkálta a fantáziámat, de ez idáig még nem volt alkalmam, lehetőségem komolyabban belekóstolni. Minden évben horgom végre akad ugyan két-három bajuszos, de sosem beszélhettünk tudatos, célzott harcsahorgászatról. Januári gumihalas dunai…..
Szigetközi Pecás 2013.08.21 13:02:09
Horgászkalandok Balinhajsza 2013.08.07 08:00:00
// Lassan, nesztelenül osontunk a sötét, kietlen ösvényen. A hajnali harmatól még nedves gazban gázolva, nadrágunk szára pillanatok alatt átázott és néhány perc múlva már lábunk is hangosan cuppogott cipőnkben. A szúnyogok hada sem kímélt minket, de mindezen zavaró…..
Pelsológia Harcsavarázs 2013.07.15 21:11:27
"...Június közepét pergeti a kalendárium. A Balaton smaragdzölden terpeszkedik csónakom alatt, odafönn türkizkékben pózol az égbolt. Éppen annyi szél lengedez, amennyire „szükségem” van. Kezem időnként lendül, és az apró fejű fadarab öblös (bizony, olykor-olykor még…..
Horgászkalandok Születésnapomra 2013.06.12 08:00:00
// Ez az év iszonyú nehezen indult a horgászat szempontjából. A zord, csapadékos időjárás nemcsak az egész márciust, de az április nagy részét is elvette tőlünk. Már bőven benne jártunk a hónap második felében és ezidáig egyetlen csuka került csupán horogvégre,…..
// Számos könyvet és újságcikket olvastam már a téli csónakos, nagy gumihalas süllőzés világáról és bár, régóta járom a tavak, folyók partját, ez idáig még nem adatott meg a lehetőség, hogy megtapasztaljam ezt a horgászmódszert a gyakorlatban. Így, egy álom vált…..
Menjünk pecázni! - Műcsalival ragadozó halra A "Menjünk pecázni" horgász szakkönyv sorozat harmadik kötete a ragadozó halak műcsalis horgászatának témáját járja körül. Szó esik belőle a pergetési technikákról, a különböző típusú műcsalikról és a pergethető hazai…..
Ha Gáborról van szó, igazán egy mozgalmas pillanat jut eszembe mindannyiszor: állunk a csónakban, ő pedig lehajol a kifárasztott süllőjéért. A hal csap egyet, Gábor riadtan mozdul, és ezzel a mozdulatával kecses ívben kirúgja csónakunkból a patinás Fenwick botját, ami a Balaton…..
// Lassan újra elérkezett az október, a nagy csukák ideje. Ilyenkor márnázó botjaimat a sarokba támasztom, figyelmem újra a pergetés felé irányul. Az elmúlt évben teljesen új szemléletmódban kezdtem el horgászni ezekre a gyönyörű rablóhalakra. Bár, a régóta alkalmazott…..
Horgászkalandok Márnák hava 2013.01.09 08:00:00
// Szeptember első hétvégéjét még rászántam, egy egész éjszakát átívelő márna horgászatra a Dunán. Barátaimmal ismét egy sóderos partszakaszt választottunk, de ezúttal egy lapos részen vertünk tanyát, ahol a folyó a parttól harminc-negyven méterre is alig éri el a…..
Gondolom, nem árt egy kis visszatekintés: mi történt az elmúlt évben szűkebb hazám tájékán? Sajnos nagy fogásokról, rekordokról nem tudok megemlékezni, ahogy ezzel a rendszeres olvasó tisztában is lehet. Egy esztendő azonban hosszú idő, ami alatt átél és megtapasztal az ember…..
// Ahogy lassan véget értek a nyár hónapjai, figyelmem újra a ragadózó halak felé irányult. Vajon hol tegyem próbára a szezonban első alkalommal szerencsémet csukákra, süllőkre pályázva? Hol ütközzön műcsalim horga a falánk ragadozók csontos szájába? Hirtelen…..
Pelsológia Karácsony éjjel 2012.12.25 08:27:28
Az igazi lehűlés nagy viharral érkezett. Tombolt a szél, zabolázatlan erejét a déli part nyögve fogadta, és a víz, a nagy víz úgy lépett ki a partra, ahogy nyáron a strandolók szoktak. Kényelmesen, erőlködés nélkül, hiszen már nem volt előtte akadály; szétfolyt a partszéli…..
Szigetközi Pecás 2012.12.25 10:10:14
Az, hogy horgászok teljesen embertelen körülményeket vállalnak, akár az életüket is veszélyeztetik, általában azért történik, mert pontosan tudják, hogy ha ezeket megteszik, kivételes fogásban lehet részük. Jogos észrevétel, hogy vajon a jó fogás megéri-e ezt a kockázatot,…..
// Augusztus derekán újabb márna vadászatra szántam rá magamat, az évszakhoz viszonyítva szokatlanul alacsony vízmagassággal hömpölygő Duna hátán. Jani és Dani barátaimmal most ismét egy teljesen új típusú helyszínre esett a választásunk. Az általunk kiszemelt…..