Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lokomotív

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  2012. november 7-ét több okból is vártuk. Egyrészt ma derült ki, hogy az Egyesült Államok elnöke továbbra is Barack Obama vagy republikánus kihívója, Mitt Romney lesz-e. Ez a kérdés már magyar idő szerint kora reggel eldőlt. A másik, ennél jóval fontosabb mai esemény az…..
lokomotív 2012.11.10 17:54:05
Kettő és fél éve a meg nem valòsított igéretek, az össze -vissza kapkodó ezért működésképtelen gazdasági programok, valamint a mérhetetlen probléma özön miatti felelősség áthárítás korszakát éljük. Az alkalmatlanság elfedése érdekében a folyamatos időbeni visszamutogatás és a gaz "nyugat "-aki csak velünk gonosz-nevetséges okolása a bajokért a non stop kormányzati kampány fő eleme. Egy karizmatikus vezető Franklin Roosevelt két és félév alatt kivezette az USA-t a gazdasági válságbòl, de napjainkban miért nem haragszik a gaz nyugat Lengyelországra, Csehországra, Szlovéniára, Szlovákiára stb. ? A szanaszét történő mutogatás a tehetetlenkedést palástolja és a tehetetlenkedés a kiváltòja annak az agresszivitásnak is ami a hatalom birtokosok korlátok nélküli randalirozásával jár, esetlegesen az igazságszolgáltatás szerveit is igénybe véve a politikai ellenfelek ellen. Az a demagog kommunikáció ami összefogásról, demokratikus egységről, meg többségi akaratròl beszél ismerős Rákosi meg Kádár beszédeiből. Milyen nemzeti összefogás az amelyben a mintegy nyolc millió választòpolgár közül hatmilliòt kirekesztettek és ellenségnek tekintenek. Milyen világ az emberek, ahol a közszolgálatban dolgozòk félnek kimondani véleményüket vagy szóba állni a mondvacsinált ürügyekkel elbocsájtott tizezrekkel, mert az egzisztenciájuk kerülhet veszélybe. Ez már a 70-es, 80-as években sem volt általános. Arra hivatkozni, hogy a megszerzett kétharmad mindenre feljogositja a hatalombirtokosokat, vagy egy százezres szimpátia tüntetés legitimizálja minden cselekedetüket bizony dőreség. Èn még emlékszem a kádári milliós szimpátia tüntetésre és a 99%-os választási eredményekre. Ez az ország Mohács óta nem volt ilyen szétesett és megosztott, ezért reménykedem, hogy együtt 2014-ig és tizennégyben a higgadtság, a megfontoltság nyer teret a haza és haladás, a milliók sajtó- és teljes szabadsága és a szolidaritás jegyében.
Vendégszerzőnk, Sortilegus írása. Pol Pot mindenkit ellenségnek tekintett, aki kicsit is képzett volt, aki a legalapvetőbb ismereteknél többet tudott. Rémuralma alatt Kambodzsában felszámolták az iskolákat, a tanárok, az orvosok és más értelmiségiek, szakemberek nagy többségét…..
             Mivel a kormánytöbbség semmit nem tett a választási reform átláthatóságáért, joggal gyanakodnak a szakértők és a pártok, politikusok. Pedig lehet, hogy számos hasznos változtatást meg lehetett volna értetni minden érdeklődővel. Az új eljárási szabályok…..
lokomotív 2012.09.28 12:20:54
Olvasom a véleményeket és úgy tünik az előzetes regisztráciò kritikája mellett, kiérlelt vélemények fogalmazòdnak meg más fontosabbnak gondolt kérdésekről. Például, hogy Bajnai Németh Miklos lesz-e, hogy az MSZP felépiti e magát és hátterét a 2014-es versenyre, hogy a szegèny DK vagy az LMP kell- e 'A' SZÖVETSÈGBE, stb. stb.
Azt gondolom a Bajnai-Oszko páros elképesztően nehéz gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok között bizonyította képességét a kormányzásra. Másrészt igaz, hogy korábbi véleményebben én is sürgettem az erősebb politikai jelenlétüket, meg hogy szüksége van rájuk az Országnak, de ha ma nincs még meg a kormányzáshoz szükséges személyi, szervezeti, szellemi és anyagi erőforrás bázis nyilván nem lehet 'előállni'. Gondolom az őket segitő menedzserek /Szigetvári Viktor stb./ sok szempontot, folyamatot, informáciot mérlegelve segítenek felépiteni /pl. szakszerű elemzésekkel is/ az erőteljesebb jelenlét lehetőségét, de -bár szükségszerűen én is gyorsabbnak és erőteljesebbnek gondolnám ezt a folyamatot- ma még korainak gondolják ezt.
Másrészt ma több ellenzéki politikus bizonytalan abban, hogy 2014-ben versenybe kell e szállni, mert ùgy gondolják nincs meg a kormányzáshoz szükségese erő és bázis az ellenzéki oldalon. Ez akár igaz is lehet 2012-re, de szivòs, céltudatos és sikerorientált munkával véleményem szerint ez már 2013 derekára megteremthető, ha elég nagy elszánás van fajsùlyos kvalitásainkban ez iránt.
Ja és senki ne gondolja, ha halasztgatunk majd 2018-ban könnyebb lesz, mert nem lesz. A jelelegi kurzus zseniális hatalom kiépitési és megtartási technikákkal bír.
A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány új tanulmányának (a tanulmány, az összefoglaló prezentáció) célja, hogy megvizsgálja a parlamenti mandátumtöbbség megszerzésének lehetőségét egy győzelemre készülő demokratikus ellenzéki szereplő nézőpontjából az új,…..
lokomotív 2012.08.22 19:58:56
Ha az elemzést a saját műfajában értékeljük akkor ez egy alapos, jòl felépitett munka, amely bemutatja a folyamatokat, tendenciákat és azt mit eredményezhet az ùj szabályozò rendszer önmagában is, ezért bizonyára mint segédanyag igen jòl használatò egy leendő kampány politikai és menedzselési koncepciòja kidogozásához. Némely hozzászolás átfogòbb politikai helyzetelemzést, sőt politikai program javaslatot hiányol a munkábòl. Szerintem ennek az ùj választási törvény hatásait elemző műnek ez nem feladata. Más kérdés és más feladat egy polgàri balközép /juj mit írtam/ program és struktura megalkotása és az ehhez szükséges átfogò személyi megùjulás, amely eddig nem történt meg. A válasz arra a kérdésre, hogy az MSZP miért nem képes magához vonzani érdemben a Fidesztől elfordult tömegeket, pláne a képzettebb választòkkal nagyobb számban rendelkező Budapesten vagy nagyvárosokban az bizony a megùjulás képtelenségének a következménye. Amitől "50-60"%-ban elfordultak az emberek ahhoz forduljanak vissza tömegesen? Erre kicsi az esély. Bajnai és Oszko ùrakra bizony nagy szüksége lenne a politikának, de nem gondolom, hogy egy a balközépben bizò tömegeket eredményesen képviselni és vezetni nem tudò, a választásokon nem csak vereséget szenvedett, hanem szétzilálòdott és napjainkra megkövesedett pártstruktùra élén kellene ezt megtenni. Nem hiszem, hogy az LMP, MSZP, Szolidaritás, Demokratikus Koalicio stb, stb összeragasztgatására érdemes lenne tùl sok energiát pazarolni, mert választási siker abbòl nem lesz. Azt hiszem /vagy csak képzelem/ nem erre várnak a csalòdott tömegek. Politikai játékot és gyermeteg politikai taktikázást látok az ezzel foglalkozò írásokban, amelyeken átjön, hogy személyes érdekekek és kapcsolatok motiválják. Ma több bátorságra és megújulási szándékra van szükség ennél. Bár Bajnai úrnak bizonyára nincs szüksége a tanàcsaimra kéretlenül mégis arra biztatnám, hogy egy új politikai formácio élén jöjjön vissza a politikába, mielőbb.
  Van-e értelme gazdasági válság idején a sportberuházásoknak, miként lehet értelme a stadionprojektnek és képes-e hatékonyan felhasználni a magyar sport szervezete a neki juttatott bőséges állami forrásokat? Erről kérdezte DÉNES FERENC sportközgazdászt Pikó András, tudva…..
lokomotív 2012.07.22 21:25:29
A stadiont épiteni, a harminc évvel ezelőtti Végh-féle "A gyògyt6tatlan" című könvében megirt -és azòta semmit nem javult, sőt...- szakmai, morális, szervezeti és gazdasági zürzavarban leledző labdarugàsunk számára több mint hiba. Europai országként szégyen lenne, ha nem lenne Nemzeti Szinházunk és Nemzeti Stadionunk, amelyek a kultùra és a sport szentélyei is ezért pőre gazdasági szempontok nem dönthenek a szükségességűk kérdésében. Bár a lepusztult Puskás Stadiont megőrizni, fenntartani és mellé épiteni az újat az már eléggé extrém elmeszülemény. Ugyanakkor Debrecenben, Ferencvárosban stb. ma közpénzen stadiont épiteni az már a Stadler effektus. Ma állami forrásokat költeni a butaság emlékműveként szinte bizonyosan üresen meredező, az Akasztòi stadionra hajazò beton szarkofágokra gazdasági és szakmai ámokfutás, hiszen nyilvánvalòan a következő évtizedekben a kihasználatlanság miatt vagyonokat igényel a fenntartásuk. A labdarugásunk rendbetételét szakmai és morális oldalròl azoktòl a ma is fontos tisztségeket betöltö és még annál is nagyobb befolyással rendelkező emberektől várni aki évtizedek òta részesei az irányitásnak sùlyos tévedés. Bár az elnök és néhány labdarugásba kooptált embere nagy tisztességgel és ügyszertettel pròbálkozik jobbitani, de mint tudjuk annak az örömöket szolgáltatò műintézménynek sem megy jobban, amelyik nem a személyzetet cseréli le csak a bùtorokat. Ma már nem csak a labdarùgásunk van tartòs mélyrepülésben, de a sport egésze szenvedi meg a fejetetejére állitott piramist. Ami már nem képzavar sem a sportolòk számának, sem a sportpénzek felhasználásának, sem az elhanyagolt egyesületek, a felturbòzott szövetségek és a vizfejjé alakult sport csúcsszervek tekintetében sem. Ennek a tévùtnak az egyik pénzügyi és koncepcionális menyilvánulása a stadion épìtések közpénzen történő finanszírozása.
   Elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai és társadalmi elit is újfajta beállítódással forduljon a nők felé. Az elmúlt évtized egyértelműen megmutatta, hogy azok az országok növekednek dinamikusan, amelyek a nők és férfiak képességeit is maximálisan…..
lokomotív 2012.05.05 10:55:18
A politikai mozgásoktòl némileg megtisztított társadalmi folyamatokon belül érdemes elemezni a nők családon vagy munkaerőpiacon belüli szerepének és helyzetének változásait és ezek hatását a gyermek vállalásra. Ha nem egy-egy család vagy nő döntési motiváciòját nézzük, hanem a folyamat egészét akkor látszik igazán, hogy nem elég a gyes, a gyed, a bölcsöde, az óvóda, a lakás támogatás, a vallásos elkötelezettség, a megértő munkáltatò, de még a család összjövedelmének magas szintje együttesen sem, a gyermekek számának össztársadalmi léptékű növekedéséhez. A különböző kutatási adatokból levont következtetések vagy más országokban alkamazott gyermek vállalást eredményesen ösztönző intézkedések sem hatékonyak manapság . Ha félelem nélküli, kiszámithatò jövőképe lesz az országnak, ha a kisközöségek /kulturális, sport, baráti, szakmai,vallási stb./ kiegyensúlyozò szocializációs ereje helyre áll és az oktatás hangsúlyos része lesz a nem formális, hanem a tartalmi egyenlőséget elismerő 'életre' nevelés, akkor várhatò a gondolkodásmòd változása és az előbbiekben felsorolt támogató intézkedések egyrészének vagy egészének hatására a rossz tendencia megfordulhat. Azt hiszem egy-egy intézkedés önmagában, ha mégoly megalapozott, okos elemzés eredményeként születik is meg, már nem hozhat alapvető javulást a gyermek vállalás és a nők foglalkoztatása terén Magyarországon.
(The article is available in English.) „Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan.”(Kispál és a Borz: Zsákmányállat)A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy évvel ezelőtt…..