Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vaczak2

8 bejegyzést írt és 410 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jön a fiunk, valamit kéne a grillen sütni! Belebújtam hát a csodahüttőbe, és keresgélni kezdtem. Volt ott minden szép és jó, de semmi sztéknek valót nem leltem. Beleütköztem viszont egy szép szőke marhanyakba, és egy lapockába (ez utóbbira az volt írva, hogy tatárnak). Tatárt ugyan nem…..
Vaczak2 2018.05.21 18:45:50
@látjátok feleim szümtükkel: A fürjeknek erről egészen biztosan más a véleményük.
Blogkocsma Bye bye böjt 2018.04.15 07:00:00
Eljött végre az év legjobban várt ünnepe, a Húsvét. No nem mintha ilyesféle vallási buzgalomban szenvednék, csak éppen egybe esik a böjt végével. Pár éve, megtartom ezt a tavaszi tisztítókúrát, csak úgy magam örömére. Az idei valahogy igen nehezen akart véget érni.…..
Blogkocsma Paradicsomos húsgombóc 2018.02.14 07:00:00
Nem igazán értem, mi a jó ebben az ételben. Akkor már inkább töltött paprikát csinálnék! Igenám, de a nagylyány kérte, hogy a kisunokám 1 éves szülinapi partyjára ezt készítsek. Ezellen viszont nincs apelláta, akkor legyen húsgombóc...
Tessék elképzelni, hogy 1995-öt írunk, Peter Jackson csak egy közepesen ismert, tehetségesnek tartott hippi Új-Zélandról, akinek eszébe sem jutott, hogy meg kéne filmesíteni Tolkien regényfolyamát. Bezzeg a Horváth Ádám vezette köztévének! És érdeklődtek is a jogtulajdonosnál, hogy mégis, lehet-e…..
Blogkocsma Anatra in salmi 2018.02.11 07:00:00
Portugál vörösboros kacsa. Olyan, mintha az Osso bucco és a Bœuf bourguignon szerelemgyereke lenne, kacsából. Mostanában Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című könyvét lapozgatom a klotyón. Országonként illetve régiónként ismerteti röviden a különféle ételeket, italokat,…..
Blogkocsma Csili-vilis bab 2017.11.02 07:00:00
Már megint túlfahéjaztad a csilis babot! És a csokoládé is túl sok benne. – mondja a fiam aki legszívesebben a paprikás krumplit is Nutellával enné, most meg túl csokis neki a csilis bab. Mivel él-hal a marhahúsért, a babot viszont semmilyen egyéb formában nem vesz magához,…..
Vaczak2 2017.11.04 06:27:30
@Andrass9: Ilyenkor már hűvösre kell tenni, hogy visszafogja az erjedést. Ekkor már nem bűzölög oly annyira.
Vaczak2 2017.11.04 09:57:01
@látjátok feleim szümtükkel: Ruházza akinek Imre az anyja, inkább szagolom.
Vaczak2 2017.11.04 14:51:32
@Andrass9: Apámmal 30+ éve csinálunk káposztát, és mindig jó.
Nem nyomtatunk, "taposáskor" jól ledöngöljük a speckó edénybe 10 nap a fürdőszobában a mosdó alatt, (kultikus hely) utána a pincébe olyan 8-10 fokon elvan márciusig, de karácsony tájékán a legfinomabb.Nincs rajta súly semmi, naponta egyszer ha lenyomkodom, hogy dobja föl a levét az elég neki.
Apám szerint van "tavaszi" és "őszi" fejeskáposzta. A tavaszi hamarabb megpuhul de nincs tartása, az öszi az tovább tartja magát mint anno Ho-Si Minh a szurdokban, de később ropogósabb marad. Ez utóbbi ajánlott savanyításra. Azt hogy honnan lehet megismerni, hogy melyik az ősz és melyik a tavaszi, apám röviden annyit mond: Sehonnan.
G szólított meg valamikor nyár elején, volna-e még valami bitang erős ecetes paprikám, merthogy az apósáék jönnek hozzájuk a hétvégén. Az após az örökkön elégedetlen emberek közé tartozik, neki soha nem elég meleg a leves, soha nem elég hideg a fröccs és soha nem elég erős a paprika. Elvittem neki…..
Blogkocsma Korok tökei 2017.10.24 07:00:00
Nagyanyám imádta a sütőtököt. A hosszú élet zálogát látta benne. (Végül is 77 évet élt, amivel sokan kiegyeznének). Ő a klasszik vonalat vitte, tök megvesz, feldarabol, magok kikapar, sütőben megsüt, megesz. Szezonban,(ha a dér már megcsípte) november-január tájékán…..
Vaczak2 2017.10.24 15:10:53
@pizzaszeletvágó: Ez igen tetszett!
Blogkocsma Gombatúra 2017.10.18 07:00:00
Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából   Október elsõ napjaiban végre kijutottam az erdõbe gombászni. Sajnos a szabadidõm ritkán kerül átfedésbe az ehetõ gombák dömpingszerû megjelenésével. Most is így esett, az általam ismert területen a vargánya, pár napos szezon után,…..
Blogkocsma Bőrös malaclapocka 2017.09.15 07:00:00
Megkívántam már valami jó sült húst. Bőrös-csontost, cuppanóst. Reggel el is sétáltam a csarnokba, úgy rémlett, mintha az egyik húsboltban láttam volna a múltkor bőrös malachúst. Így is volt, tarja, comb, oldalas, szebbnél szebb darabok. Kérdeztem is, egészen véletlenül,…..
Blogkocsma Lóc leves 2017.09.03 07:00:00
Még javában tombolt a kánikula, mikor Kistesó egy keddi napon felhívott.- Kell egy kis zöldbab?- Naná hogy kell - egy kis potya mindig jól jön.- Akkor átviszem és beteszem a hűtőbe.- Remek lesz, köszönöm.Be is indult a menütervező modul a fejemben.- Főzök egy zöldbab főzeléket hétvégére -…..
Vaczak2 2017.09.03 17:37:19
@pizzaszeletvágó: Fokhagymát mindenbe! A Tejbegrízbe is! Az nem elhajlás, hanem puszta életösztön.
Ha mi egyszer valamilyen nyersanyagba belekezdünk, akkor egy darabig csak azt eszünk ... A minap vett a feleségem egy nagy kazalnyi fejteni való babot. Ebből már egy leves készült, de bőven maradt még. Akkor most főzeléket főzök a maradékból. Tejfölöset, de liszt nélkül!..
Blogkocsma Kakas 2017.08.25 07:00:00
Cip Úr szombaton szólított meg a Sörözőben.- Nem érdekel kakas? 5 kiló feletti, konyhakész, 2500 forint darabja. Csak éppen hat darab alatt nem szállítanak.- Már hogy ne érdekelne annyiért. Szólok egy-két ismerősnek, simán meglesz a hat.Hétfőn a melóban feldobtam a dolgot pár…..
Blogkocsma Nyáresti nyamnyam 2017.07.29 07:00:00
Estére áthívták őket a Péterék, gondolta busongani. Péteréknek hamarosan férjhez megy a lányuk a sarkkörön túlra (az északi, nem a déli, de akkor is…) és gondolta jólesik egy kicsit busongani ma este. A 35 fokban süssön az, akinek Imre az anyja, de mégsem állíthat be egy…..
Blogkocsma Cukorborsóleves gyorsan 2017.06.29 07:00:00
Érik már az amerikai cukorborsó (Sugar Snap Pea) a kertben, amely egyik jellegzetessége, hogy héjastól megehetõ. Társa, a Snow Pea, nem nevel borsószemeket, annak csak a hüvelyét fogyasztják (általában nyersen, salátában). Érdekessége még, hogy nagyon édes! NAGYON! Természetesen lehetõleg friss…..
Vaczak2 2017.07.01 12:20:43
@Andrass9: Köszönöm szépen, nekem nincs helyem erre, én csak fogyasztói oldalról közelítem a dolgot.
Ejtsd: nyudi ... Az olaszok népszerű megoldása a tészta nélküli spenótos-rikottás gombócra. Mifelénk is van hasonló, csak mi túrógombócnak hívjuk :) Mivel még mindig spenótot főzök spenóttal, kerestem valami érdekesebb megoldást a következő adaghoz. Minden esetre a…..
Vaczak2 2017.05.28 09:28:27
@Andrass9: Maradjunk annyiban, hogy ez egy újragondolt desszert, és akkor mindeki megnyugszik.
Blogkocsma Szalontüdő 2017.05.22 07:00:00
Veszprémben a Gourmandia étterem híres volt az ott készülő szalontüdőről. Pár korszakkal ezelőtt a polgi nagy kedvence volt ez a fogás, keddenként, mikor étlapon volt, mindig ott ebédelt. Polgármesterek jöttek-mentek, a legutóbbi pedig szépen átszokott az új csicsás…..
Vaczak2 2017.05.23 21:34:00
- Pistike, mi készül a kacsából?- Töpörtyű.- És még mi készül a kacsából?- Töpörtyű.- Pistike, szoktál aludni?- Szoktam.- Mi van a fejecskéd alatt?- Párna.- Mi van a párnában?- Toll.- Na látod. Akkor mi készül még a kacsából?- Töpörtyű.A nyájas olvasóközönség…..
Mi magyarok nem csak a gyerekeinknek szeretünk egyedi, különleges, ám olykor szokatlan nevet adni, de a kutyánkat se "kíméljük". Ráadásul csak a képzeletünk szab határt, nem kell semmilyen hivatalba bejelenteni, engedélyeztetni. Néhány kedvencemet osztom meg most. Nem tudom, hogy tényleg adnak-e egy…..
Minden karácsonyra sütöttem hízott libamájat anyámnak. Anyám elment, a szokás megmaradt. Most a gyerekeim kapják meg a nagyját. Már megint elbuktam! A madarasban vásároltam, ahol eléggé baráti áron adtak 60 dkg körüli kacsamájat, beraktam hát egyet a kocsiba. Zsír is kell…..
Vaczak2 2017.03.12 18:21:07
@pizzaszeletvágó: Hát... annak idején kizárólag a végtermék érdekelt, az alkotás folyamata csak marginálisan. Kb. 30 éve volt, de a barátság és a babkása még létezik.
Vaczak2 2017.03.12 20:01:53
@pizzaszeletvágó: Gondolom így lehetett, mert a beleink nem ragadtak össze, csak megteltek.

@medvedr: A visszamaradt májzsíros konyak jó darabig eláll hűtőben és sülthúsok készítésére használtuk, de pl. egy mezei csirkemájpástétomot is magasabb szintre tudott varázsolni. Ennyi.
Ezt az ételt a spanyol hódítók hozták Európába az aztékoktól. Az avokádó (Persea americana) fa hazája dél-közép Mexikó, gyümölcse egy egymagú bogyó, amit szintén avokádónak (aligátorkörte) neveznek. A hódítók persze nem csak a receptet, hanem a magot is hozták magukkal,…..
Ilyet még soha nem ettem, sőt! A fodroskellel sem találkoztam. A nagylyány akart egy egyszerű vacsorát főzni, mondta, hogy készít toszkán levest. Rendben - én meg fotózom közben, hogy poszt is legyen belőle, ne csak vacsora. Nem minden volt otthon, azokat helyettesítette mással...