Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomsawyer3131

0 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
125 éve alapították a magyar járműipar egyik legsikeresebb cégét, amely ököristállókban kezdte meg a működését. A legigényesebb piacokra szállított, a legtekintélyesebb világcégekkel működött együtt. Szolgálta a mezőgazdaságot, az ipart, a közlekedést, a hadászatot. Minden rendszerhez…..
tomsawyer3131 2021.05.06 15:32:49
@az_igazi_trebitsch: Erre a Rába motoros orosz mozdonyra ugyancsak kíváncsi lennék, főleg a záhonyi átrakókörzetben. Rába motort a MÁV-nál is csak az apróságokba építettek a korszerűsítésükkor (M28, Ab, Aby motorkocsik, Bz motorkocsik). Az orosz jármű egy kicsit más lépték, ott még az M62-es Szergej is csak játékszer.
  Az Istvántelki Gőzösműhely - más néven Istvántelki Főműhely - hosszú múltra tekint vissza. Hivatalosan 1905-ben adták át és évtizedekig a hazai vasúti kocsik és gőzmozdonyok karbantartásának a fellegvára volt. A jelenleg Budapest IV. kerületében elhelyezkedő ipartelep egykoron hatalmas…..
Mindenki hibázik. Nap, mint nap. Aprót vagy nagyot, és sajnos néha végzeteset. Ebben a témában kerestem fotókat az MTI Fotóarchívumában. Kíváncsi vagyok, kinek mi jut eszébe a képekről, hozzászólásaitokat szokás szerint várjuk a kommentszekcióban, 1964. november 1. Somogytúr elírt…..
tomsawyer3131 2021.01.22 14:33:03
@Santer: Ahogy felsővezetéke is a vasútnak, villamosnak, trolibusznak és hasonlóknak van. Ez távvezeték és oszlop transzformátor.
tomsawyer3131 2021.01.22 18:46:52
@¿Qué tapas hay?: Pontosan, de ennyire nem akartam belemenni :-) .
Omnibusz Modulo-saga, N. rész 2020.11.12 14:54:43
Ahogyan azt már korábban is megírtuk, a BKV küszöbén áll annak, hogy újabb konstrukcióhibás buszokat szerezzen be, egészen pontosan 11 darabot. Miközben az eredeti gyártót csődbe kormányzó, és a konstrukciót, nincs rá szebb szó, elkúró úriembereknek cseppet sem meglepő módon felelősségre vonás…..
tomsawyer3131 2020.11.13 14:38:01
@Weißkopf: Nem tudok róla ,hogy lenne csuklós változata. Amivel kevered az a magaspadlós 435 csulkós. Annak a szóló változata a 415.
Kedvelt múzeumom a Hadtörténeti múzeum, s időnként felkeresem. Gyerekkoromból úgy emlékeztem, hogy volt az udvarán repülőgép és még pár eszköz kiállítva. Majd később ezek eltűntek, más lett az udvar. Néhány évvel ezelőtt  tudomásomra jutott, hogy Kecelen létesítettek egy kiállítást, s az eszközök…..
Mivel a "gyárlátogatás" jó ideje ott szerepelt a bakancslistámon, így kapva kaptam az alkalmon, de mindaz, amivel szembesültem szombat délelőtt, minden előzetes elképzelésemet felülmúlta. Képes beszámolónk következik. Vasgyári szafari elnevezéssel hirdetett programot a Herman Ottó Múzeum az…..
Mindannyian láttunk már hűtőtornyokat - leginkább a kocsi ablaka mögül. Ott állnak ezek hatalmas, betonból készült hiperboloidok, s hol eregetik, hol okádják magukból a füstöt. A környezetvédők előszeretettel mutogatják őket, mint az ipari szennyezés jelképeit, de ezzel teljesen félrelőnek, mert…..
tomsawyer3131 2019.09.19 07:29:58
@szazharminchet: A kedves blogger olyan dologról írkál amiről fogalma sincs... Nem mellesleg, a képen látható füstgáz kéntelenítő sem széria tartozék...
tomsawyer3131 2019.05.15 07:42:54
@Womb Raider: Elvileg van, sőt a Dunaferrben sugárzásmérő kaput is láttam anno, amivel a beszállított cuccot ellenőrzik.
Volt több is, de nagy sorozatban csak egy készült. A Rába-MAN motornak jelentős része volt az Ikarus sikerében. Az Ikarusszal együtt már csak a magyar járműgyártás múltjának része. Miért volt szükség licensz motorra és mi vezetett a felemás utódláshoz?..
Hét tenger Amerikai anziksz 5. 2019.03.04 09:56:47
 San Francisco-i Pier45 fő látványossága kétségkívül nem a Pampanito, hanem a mögötte álló teherhajó, mely mellett az egyébként szintén nem kicsi tengeralattjáró egészen jelentéktelennek tűnik. A rakomány nélküli hajó magasan kiemelkedik a vízből, ami csak még jobban növeli látszólagos méretét. A…..
tomsawyer3131 2019.03.05 15:31:14
@livingstone: Így van. Sok gépnél megfigyelhető, hogy a nagynyomású hengernek körtolattyúja van, a kisnyomásúaknak pedig sík. Ennek az az oka, hogy a síktolattyú nagy felületére nagy erőt fejt ki a gőznyomás ,és ez a tolattyútükrön berágódást okoz. A körtolattyúnál ilyen probléma nincs.
tomsawyer3131 2019.03.05 21:04:24
@livingstone: Jaja :-) . Szép korszaka volt ez a gépészetnek, és nagyon komoly tudomány állt mögötte már az 1900-as évek elején is. A 40-es 50-es évekre a gőzgépek elérték a fejlettségnek azt a szintjét ahonnan nem volt tovább, át kellett adniuk a helyet a jobb, hatékonyabb belsőégésű gépeknek. A mostani korszakváltás annyiból másabb, hogy a környezetvédelmi okok kényszerítik a váltást, és szerintem nem lesz könnyű minden területen kiváltani a jelenleg egyeduralkodó belső égésű technikát.
Napok óta tele vannak a hírek az Egyesült Államokat sújtó elképesztő hideggel. De vajon milyen lehet az élet akkor, amikor tényleg olyan az idő kint, mintha az ember egy mélyhűtőben lenne? Nos, Roger rövid, ámde annál érdekesebb posztjából rögtön kiderül – és egy nem akármilyen fotósorozat nyomán…..
"Azok voltak ám a telek!" Ki ne hallotta volna már ezt a frázist idősebbektől? Hogy régen valóban nagyobb telek voltak-e, azt nem tudom megítélni, bár gyerekkoromból több olyan télre is emlékszem amikor combig érő hóban mentünk reggel iskolába, vagy hogy éppen csak gyalogosoknak ásott csapáson…..
Már többször szerettem volna feltenni képeket arról, hogy milyen 25 mikronnal nyomtatni a Shuffle-el. Röviden: unalmas. :) Miért? Mert tényleg nagyon szépen nyomtatta ki ezeket a próba modelleket, és a rétegeket nem látni szinte. Lehetne akár 10 mikronig lemenni, de minek? Valószűleg nem érné meg a…..
  A nagy NOHAB vadászat   Volt már szó ebben a blogban kedvenc mozdonyomról, s a velük való találkozásokról. A nagy rendezvényekről, ahol egy kupacban jelentek meg, lemaradtam. Tavaly Kelenföldön azért sikerült a távolból megcsodálni őket, ahogy elhúztak Tapolcára. Ezen kívül maradtak a…..
tomsawyer3131 2019.01.10 16:06:23
Ahogy a kocsik esetében is, az első telefonunkra mindig emlékezni fogunk. Sokszor egy alapvetően fapados vagy leharcolt darab volt: sokan egy rokon levetett készülékével indították el a mobilozós pályafutásukat, mások hónapokig gyűjtöttek egy akciós darabra. Régebben meggyűlt a bajunk az antennával,…..
Az idei könyvhét újdonsága a szótárairól és nyelvkönyveiről ismert Tinta Könyvkiadó kiadványa, amelynek szerzője, Tótfalusi István a nyelv iránt érdeklődők számára szintén ismert név. A kötet címe Magyarító szótár, alcíme Idegen szavak magyarul. A képre kattintva galéria nyílik! A kiadót az…..
tomsawyer3131 2018.10.16 15:53:27
@rnz: Az még igazából nem gáz. Az viszont igen, hogy a multicégek behoztak a vállalati kultúrájukkal sok "trendi" angol kifejezést amelyeknek semmilyen létjogosultságuk nincs. Pl. meeting, training, project, team, coaching, manager, és még sokan mások. Vicces, egyben elszomorító amikor egy vállalati levél félig magyar, félig angol szavakból áll.
Metsamor városát 1969-ben alapították Örményországban. A települést egyfajta szocialista mintatelepülésként, a munkások utópiájaként, a dolgozók ideális otthonaként hozták létre a közeli atomerőmű mellett, elsőként a térségben. Története elgondolkodtató, miként jelen…..
Az előléptetés sokak nagy álma, de ha megtörténik, sokszor inkább hoz pánikot, mint örömöt. Ha kiemelnek egy rátermett kollégát a csapatból, főnökké teszik, onnantól biztosan más lesz a kollegiális viszony. Ha jó viszony volt, eltávolodnak tőle, mégiscsak „főnök” lett… Ha nem volt igazán jó a…..
tomsawyer3131 2018.10.10 19:31:00
@FlybyWire: Már ahol. Egy állami tulajdonú cégnél bőven felsővezetői kiváltság, igaz ott a fent leírtakat is el lehet felejteni...
Vidéken viszonylag könnyebb keresni, mert nincs olyan sűrű beépítettség. Budapesten műholdképen vadászni ugyan picit nehezebb, és sokszor csak olyanba akadsz bele, amit már mindenki ismer...
tomsawyer3131 2018.09.15 17:48:46
@ZeRGe: Nem nyert. Googe maps képek...
Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy miért is nincsenek számítógépek a gyűjteményben mikor ezek is életünk szerves részét képezték a 80-as években.Ezekkel bombáztuk le Moszkvát és törtük el a joystickeket a Daley Thompson Decatlonban.A 8 bites gépek hiányának elég prózai oka van, az anyagi…..
Tarlós István megint majd egy fakockára vagy a sátán kezére foghatja az egészet. Demszkyt és Hagyót ezért már széttépték volna...
tomsawyer3131 2018.06.26 00:05:22
@Pierr Kardán: Hát azt nem tudom ,hogy hova való ,de ordenáré baromságokat beszél az biztos. Cseppet sem zavarja ,hogy egy villamos hálózatba csak villamos energiát lehet betáplálni, csak önti a faszságait. Fékezési hő mi? Eszem faszom megáll...
Tristan Harris, a Google volt mérnöke tálalt ki egykori munkaadójáról, és a Sziliciumvölgy többi nagyágyújáról a Le Figarónak adott interjúban, és arra biztatja a kormányokat, hogy lépjenek fel ártó befolyásuk ellen. Harris a technológia-etika szakértője és már évek óta figyelmezteti a világot az…..
tomsawyer3131 2018.06.19 07:43:35
@FILTOL: A faszbuk pedig a telefon híváslistáját figyeli ezerrel. Elég furcsa ,ha felhív egy vad idegen, és a legközelebbi belépéskor már ismerősnek ajánlja. Ne legyen illúziója senkinek. Ezek a cégek brutál méretű kémkedést végeznek minden felhasználó magánéletében. Kezdve onnan ,hogy amíg nem engedélyezi az ember ,hogy bizonyos dolgokhoz hozzáférjen nem is tudja használni a szolgáltatást. És sajna mérlegelni is elég nehéz mivel megkerülhetetlenek. Szép új világ....
Mi a közös a 2003-as paksi balesetben és a 2011-es fukusimai katasztrófában? Az ember, aki (rosszul) tervez, az ember, aki hanyagul (nem) végzi el a munkáját, az ember, aki jóhiszemű(en idióta), és az ember, aki téved. Vagyis az ember, aki mindig, minden körülmények között hibázhat. És hibázik is.…..