Regisztráció Blogot indítok
Adatok
miislegyenanicknevem

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Demokráciából egyesre vizsgáztak a csepeli képviselő-testület fideszes tagjai csütörtöki ülésünkön. Úgy szavazták meg a csepeli óvodák egy intézménybe való összevonását, hogy tisztában voltak vele, sem az óvodai dolgozók, sem a gyermekek szülei nem támogatják a…..
Olvastam egy blogbejegyzést arról, milyen zseniális trükkökkel adja el nekünk a hülyeséget a Fidesz. Általában elég a hazafias érzést erősíteni a választókban, elidegeníteni magunkat a külföldi megszállóktól, és máris elhiszik nekünk, hogy Magyarország akár egy dekával…..
miislegyenanicknevem 2015.01.14 12:37:27
@zizi77: nem általánosítottam, elmondtam egy saját tapasztalatot. egyébként igen jóban vagyok az egyik megyei fogyasztóvédelem vezetőjével, és bizony sajnos le vannak állítva bizonyos üzletekről. ha ilyen helyzetben vagyok, és mindegy, hogy kisbolt-nagybolt, mindig neki jelzem, mert ő nem félti az állását, és igenis intézkedik. jó pár boltban utálnak emiatt, de csakis akkor folyamodok ehhez, ha a fentihez pökhendi, kioktató, nekemúgyismindentszabad hozzáállást tapasztalom. mert bizony bárkivel előfordulhat, hogy kint hagyja az akciós polccímkét, vagy nem vesz észre egy lejárt élelmiszert, de amikor jelzem, és bocsánatot kér, elismeri, leveszi az akciós címkét, netalán megköszöni, hogy jeleztem, akkor a legnagyobb megelégedettséggel távozom, és ezt szóvá is teszem. és tulajdonképpen szinte minden héten belefutok valami szabálytalanságba, sokszor látom az előttem fizető vásárlónál a hibát (ilyenkor is jelezni szoktam), de az emberek többsége nem veszi észre. ezek nagy része valóban szándékon kívüli, és legtöbbször békésen rendeződik, de utálom, amikor nekik áll feljebb.

egyébként nagyjából ProsTata látja a valódi helyzetet gazdasági szemmel.
Még valamikor két éve ellopták Tóth Vera telefonját a moziban, ami ugye baromira nem érdekelne senkit. A cikk szerint az énekesnő kifakadt a rendőrségre, a Blikk újságírója a rendőrséget is megkereste a kérdéseivel, aztán tegnap megjelent. Ez még mindig nem lenne említésre…..
miislegyenanicknevem 2015.01.07 17:16:37
nekem ellopták a táskámat az otthonomtól 60 km-re, benne minden iratommal, pénzemmel, az autóm forgalmijával együtt. 5 és fél órát (!) kellett várni a rendőrségen, mert mindig azt a választ kaptam, hogy nem ért vissza terepről a kolléga, aki fel tudja venni a feljelentést. ez egy megyeszékhely rendőrsége volt. mire végül kerítettek valakit, miután kértem, hogy legalább egy pohár vizet adjanak (se pénzem, se telefonom nem volt, illetve ugye a táskámban), mert a legnagyobb kánikulában voltunk, és már rosszul lettem. megkértem, had telefonáljak haza, hogy valaki vigye haza a kislányomat az oviból, mert nem érek haza, de azt mondták, hivatali telefont nem lehet magáncélra használni, egy másik várakozó adta kölcsön a telefonját.
több mint 2 óráig tartott, mire megtettem a feljelentést, borzalmas lassan ment a gépelés, és végén megkérdezték, ki fog hazavinni, mert: "azt tudja, hogy így nem vezethet?" WTF?!? mondtam, hogy semmi gond, itt alszom a váróban. ezt mondtam még: "de milyen jó lenne, ha lenne egy hatóság, aki azután, hogy valami kedves állampolgár megszabadított az összes okmányomtól, egy gyerekjátéktól, egy telefontól, stb, egy csomó bosszúságot okozott az iratok pótlása miatt, ezután 7,5 órája étlen-szomjan várom, hogy elindulhasson a nyomozás, ebben a nyomoromban kiadna egy ideiglenes papírkát, amivel hazamehetek az autómmal, miután meggyőződött róla a nyilvántartásban, hogy én tényleg én vagyok, az autó tényleg az enyém, és segítené ennyiben a jogkövető állampolgárt, amiért őt egy bűnöző miatt kár érte. kár, hogy nincs magyarországon egy olyan hatóság, aki kompetens lehetne ebben az ügyben." értette az iróniát, és mondta, hogy "kitalálnak valamit". újabb egy óra múlva kaptam egy papírt, amit úgy adtak át, hogy nem biztos, hogy a közúti rendőr elfogadja majd.
ezután pár hét múlva kaptam egy sokezres bírságot, amiért a rendőrség területén lévő parkolóban nem fizettem a parkolásért (mikor ezt külön jeleztem ott rögtön, hogy nincs pénzem, felírták a rendszámot, hogy ne aggódjak, nem lesz baj) (máskülönben röhögnék rajta, de akkor nem éreztem viccesnek) (írtam nekik egy szívhez szóló levelet, hogy miért kizárt, hogy ezt a büntit befizessem).
megtaláltam néhány hét múlva a telefonom papírjait, és felhívtam a kollégát, aki az ügyemmel "foglalkozott", hogy bediktálnám az imeit, amit kértek, de azt mondta, nem találja a gépben az ügyet, és nem hallott róla. 4 nap múlva megkaptam a levelet az ügy lerázásáról.

kérdem én? fölöslegesen tettem-e feljelentést?
Dönthet-e az állam az anya helyett a szülés helyszínéről? Mit jelent a magzatvédelem? Megszegheti-e a közlekedési szabályokat a taxisofőr, ha szülő nőt szállít? Szülés esetén „ki lehet-e ugrasztani” az orvost bármikor az ágyból? Csak szakorvos jelenlétében történhet a…..
miislegyenanicknevem 2014.12.20 10:34:35
@Ad Dio: nem, nem úgy gondoltam, hogy aki kórházban szül, az veri a gyerekét.
úgy tartozik ide, hogy bizonyos helyzetekben talán túlságosan is védi az állam a gyereket, máskor pedig teljesen tohonya és tehetetlen a rendszer, pedig nyilvánvaló a hátrány, amit emiatt szenved el a gyermek.
Nagyon fasza dolog, ha a gyerekünk nevelését és gondozását a lehető legtutibb módszerek és elvek, meg a legutolsó kutatásoknak megfelelő, tököm tudja, milyen eredmények mentén állítják össze gondos kezek. Ezért írattuk a kis Gézát is egy megfelelő intézménybe. Zsír volt…..
miislegyenanicknevem 2014.11.29 14:37:28
@Tudatos Anyák Csoportja:

ezt mondom én is, hogy amíg csak elképzelésekben meg papíron néz ki jól, de a megvalósítás nem jó, akkor az intézkedés nem jó. amíg csak jogszabályokat hoznak arról, hogy mennyi fehérje, kalcium, cukor, só, zöldség, gyümölcs mehet bele a gyerekbe, de nem tanítják meg a szakácsokat, és ők azt gondolják: kalcium, fehérje=tej, a kevesebb cukor azt jelenti, hogy innentől meleg kakaó, meg tea helyett hideg tej, vagy víz, a kevesebb só azt jelenti, hogy mindent ugyanúgy készítek el, csak nem teszek bele sót, a zöldség=egy karika uborka, addig ez nem lesz népszerű... de még tápláló sem! sőt! ahogy náluk, abszolút a visszájára fordul.

(azt már mondtam, hogy ez a rengeteg tej Mizo tej?)
miislegyenanicknevem 2014.11.29 14:58:29
@Tudatos Anyák Csoportja:

volt jamie olivernek egy sorozata arról, hogy megreformálná az amerikai közétkeztetést. ott is rengeteg szabály volt: minimum zöldség, maximum cukor, etc. jamie oliver meg akarta mutatni, hogy ugyanannyi pénzből finomat és egészségeset lehet készíteni. tanítani kezdte a szakácsokat is. egyszer készített egy keleti tésztát 5 féle zöldséggel (al dente), csirkehússal, így egy harmad zöldség, egy harmad hús, egy harmad gabona volt az arány. nagyon sokat vitatkozott (talán) az igazgatóval, mert az igazgató szerint így nem felelnek meg az előírásoknak, és végül jamie oliver akárhogy hadakozott is, egy adag sültkrumplit oda kellett csapni az étel mellé, és így már elégedett volt az igazgató.
na, hát nálunk is azt érzem, hogy sajátosan értelmezik az előírásokat.
miislegyenanicknevem 2014.11.29 18:09:37
@Alick: hát, igen, pont ez az, hogy ha már otthon nem mindig figyelnek a megfelelő táplálkozásra, akkor legalább a menza legyen megfelelő. persze ettől még nem helyes minden nap kakaós csigával fogadni a gyereket...

mi itt nagyon sokat küszködtünk ezzel a szolgáltatóval. volt már aláírásgyűjtés, összefogás a "leválásra", de soha nem történt változás, mindig ő nyerte a kiírt tendert. (most leváltották az előző brancsot, lehet, hogy lesz változás.) a sok elégedetlenség miatt vágtak bele abba, hogy már szeptembertől a majdani januári előírások nagy részét be akarják tartani. nagy várakozással voltunk, és az étlap jól is nézett ki, de a valóság elkeserítő lett...
Az őszülés folyamata régtől fogva érdekli az emberiséget. A hófehér hajkorona látványa önkéntelenül is tiszteletet parancsoló, tekintélyt kihívó lehet; talán nem véletlen, hogy a mesékben, csodás történetekben a bölcs, sokat látott és sokat megélt személyeket,…..
Oké, kicsit ismét csúsztattam, mert természetesen fél éves korig szinte kizárólag anyatej és/vagy tápszer játszik. De ami utána történik, nagyban kihat a gyermek további étkezési szokásaira, ízlésére, étvágyára, és egyáltalán, a viszonyára az evéssel.  Az elmúlt több…..
miislegyenanicknevem 2014.11.19 14:54:47
3 gyerekem van, mindhármat a fenti módon tápláltuk. A középső nagyon jó evő, mind mennyiségben, mind minőségben, mind változatosságban. A legnagyobb 5 éves koráig ugyanolyan jó evő volt, majd drasztikusan visszavett a változatosságban, a mennyiségben (olyannyira, hogy a két évvel fiatalabb elkerülte súlyban, és egyforma magasak). A legkisebb 1,5 évesen még bármit megevett, majd mára (3 éves) odáig jutott, hogy kb. 10 ételt eszik meg. És, nem, nem a csokit, édességet, hanem husit, kenyeret, üres tésztát pl. Szóval nem tudom, min múlik... Nem hiszem, hogy akinek finnyás a gyereke, az biztos, hogy valamit elrontott. (talán ezért lehet ingerlő az index által adott cím, mert ezt sugallja)

Persze nagyon fontos, amit írsz, hogy így táplálkozzon a gyerek, (szerintem a normális nagy többség ugyanígy tesz) mégis változhat a dolog, és bizony igen jellemző, hogy 1-1,5 éves korig tök normálisan esznek a gyerekek, aztán némelyik egyszer csak elkezd "elromlani", pedig nem változnak otthon a fenti elvek.
Én is veregettem a vállam sűrűn, hogy milyen jól csináltam: változatos kaják, reform és hagyományos alapanyagok, természetes forrásból, fehér cukor, fehér liszt, fehér rizs minimálisan, félkész, kész kaja nuku, rengeteg gyümölcs, zöldség, élvezettel eszünk, az étkezés nem büntetés, nem jutalom elv, lehetőleg mindig együtt, ugyanazt eszi mindenki, belevonni az ételkészítésbe (kezdve a palántázással), stb., aztán valahogy nem minden alakult úgy, ahogy szerettem volna. Nyilván néha felteszem a kérdést, hogy volt-e értelme annyi energiát ebbe fektetni (tápanyagszükséglet-táblákat böngészni, recepteket keresni, drágán venni drága alapanyagokat, folyton pepecselni, állandóan főzni nehezítve egy-kettő-három gyerekkel, ami miatt a folyamat kétszer annyi időt vett igénybe, és háromszor annyi helyreállítási idővel járt), akkor, amikor két kézzel tömik be a mekis nuggetset mekis ketchuppal, ha van rá módjuk...
Viszont, ha lenne negyedik gyerekem, ugyanúgy csinálnám, mint a többinél, mert én is úgy látom helyesnek és reménykedem, hogy az eltévelyedettek is visszatalálnak az alapokhoz. :-)
Attention! Prêt! A legjobb az volt tizenöt éve, amikor egy hatalmas csúszdán keresztül kellett szaladnia a szakácsoknak egy tortával a kezükben, miközben a nyúlnak, kacsának vagy épp tyúknak öltözött játékosok a csúszdán lecsúszva megpróbálta elkaszálni a szakácsokat, hogy…..
Egyszerűen nem értem, egy ilyen, szemmel láthatóan a múltban leragadt és a valós problémára süket orvost ki és hogyan tehetett oda az ügyeletbe felelősen. Kedves Praxis-olvasók! Elég sokan ismertek engem, és szerintem mind tudjátok, ahhoz, hogy én ide posztot írjak, nagyon durva…..
miislegyenanicknevem 2014.09.11 16:52:00
@Bikli néni: értem, első olvasatra blog elleni kirohanásnak tűnt carrie reakciója, a végén már tényleg kicsit túlzásba esve.

3 kicsi gyerekem van, nekem is voltak/vannak tapasztalataim/kérdéseim a gyerekgyógyászat kérdéskörben, de sosem mertem megírni...
miislegyenanicknevem 2014.09.11 17:59:40
@Bikli néni: a poszthoz:

azért nem tudom, mennyire általános, hogy 20 órája nem ivó gyereket az ügyelet felvegyen és infúzióra kössön? főleg olyan viszonyok között, amikor még egy szakorvosi beutaló miatt is "fekete pontokat" kap a háziorvos, illetve azt is százszor meggondolja például a gyerekorvosunk, hogy kérjen-e röntgent tüdőgyulladás gyanúja esetén, mert folyton lecseszik őket a sok szakvizsgálat miatt... már úgy értem ezt, hogy még ha az orvos esetleg indokoltnak, illetve egyik lehetséges megoldásnak is tartaná, mégsem meri meglépni a következmények miatt, inkább (a tüdőgyulladás gyanú esetén) vagy felírja egyből az antibiotikumot, vagy vár még két napot, hogy merre is billen a mérleg... (és ez nyilván a rendszer hibája)

szóval lehet, hogy ez az orvos is úgy gondolta, hogy bár lehetséges megoldás, még nem indokolt ez a drasztikus beavatkozás, és nem vállalja be, ami ezért "jár".

nem kötözködésképp, csak kíváncsiságból szülőtársként még azt kérdezném meg, hogy miért hagytad azt, ami a rendelőben történt? mármint az erőltetett itatást, meg a kúp beadását? én vittem már ki rendelőből a gyerekemet félbeszakítva a "vizsgálatot", és nem azért mert a szakmaiságot kérdőjeleztem meg, hanem az emberséget. mondtam, hogy mi most kimegyünk, és hívjanak vissza akkor, ha úgy tudják kezelni ezt a gyereket, ahogy egy felnőttel vagy a saját gyerekükkel tennék. nem mondom, hogy nem remegett a hangom, de nem bírtam tovább nézni, ami történik, illetve nem bírtam elviselni a gyerekem tekintetét, hogy anya, te ezt hagyod?. mindenkinek jót tett a kis szünet, a gyerek megnyugodott, a felnőttek lehiggadtak, utána könnyebb volt minden.
miislegyenanicknevem 2014.09.11 19:04:42
@Bikli néni:

magam részéről teljesen értem, amiről beszélsz. mire felneveled az utódodat számtalanszor találkozol ezzel a félelemmel. félsz majd kritizálni az óvónőt, a tanító nénit, az edzőt, és társait, mert félsz, hogy a gyerekeden bosszulja meg. a férjem nem így gondolkozik. soha sehol nem nézi el az igazságtalanságot, ha sérelem éri, szóvá teszi. teszi ezt valami olyan különleges módon, hogy legtöbbször teljesen normálisan válnak el, és nemhogy sérelem nem érte még emiatt a gyerekeinket, de teljesen emberi a viszony azokkal, akikkel konfrontálódott. szerinte nem normális az a világ, ahol attól kell félnem, hogyha megjegyzem a dadusnak, hogy ne a 4 éves gyerekemet cseszerincse le azért, mert elkéstünk az oviból (hanem nyilván az ezért felelős szülőnek szóljon), akkor majd legközelebb nem segít megtörölni a gyerek fenekét, vagy mindig neki adja a szalámi végét. nem normális, hogy félnem kell, ha az első gyerekem mandula műtétéért nem fizetek az orvosnak "hálapénzt", akkor izgulhatok, nehogy a másiknak is ki kelljen venni a manduláját, mert az orvos arckifejezése nem sok jót ígért erre az esetre. a férjem szóvá teszi ezeket az eseteket ott, azon nyomban, és ami a legkülönlegesebb, de neki van igaza. nem csak abban, hogy ez nem normális, hanem abban is, hogy tesz is ellene. teljesen normális kommunikációval, meglepő módon jól végződnek ezek a sztorik. én még csak tanulom, messze vagyok ettől, de legelőször a gyerekeim érdekében tudtam fellépni ezek ellen.
szóval az anyaság erre is megtanít. :-)
A hamis élelmiszerek azért különösen veszélyesek, mert hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sarki boltban vagy a vendéglátóhelyeken kapható dolgok egyáltalán nem lehetnek károsak az egészségünkre, hiszen azokat ellenőrzött körülmények között jutatták el hozzánk. Az esetek…..
miislegyenanicknevem 2014.05.08 09:33:19
Tavaly augusztusban nagy médiavisszhangot kapott az az először nálunk megjelent tény, hogy Bazsáné Dr. Szabó Marianne, a Vidékfejlesztési Minisztérium tisztviselője plagizált anyaggal jelentkezett az igazgatói pályázatra a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Úgy tűnik, hogy a…..
miislegyenanicknevem 2014.05.07 14:28:18
@belekotty: hacsak azt nem...
Akkor is meg kellett volna néznie a gyereket, ha egyáltalán nem oda tartozunk és egyáltalán nincs kártyája. Valamiért csak kitalálták a Hippokratészi esküt. Tisztelt Praxis!   A napokban sikerült olyan sajnos rossz tapasztalattal gazdagodnunk, amit szeretnék önöknek megírni.…..
Down-kór. Ez a kifejezés a legtöbb embernek még mindig félelmetesen cseng, nem utolsósorban amiatt, hogy még mindig rengeteg tévhit él a Down-kórosokkal kapcsolatban. Sokan azt hiszik, hogy ezek a gyerekek magatehetetlenek, önálló életre képtelenek, és azt gondolják, hogy nem lesz…..
miislegyenanicknevem 2014.03.19 13:09:24
Nemrég egy anyukán keresztül jutott el hozzám az alább olvasható „kiáltvány”, ami ugyan alighanem konkrét eset kapcsán szülőtársnak szól, de szólhatna bárkinek, a probléma általánosítható. Nagyon sok gyermekintézményben kiplakátolható lenne hasonló kérés,…..
miislegyenanicknevem 2014.02.19 13:49:17
nagyon nehéz kérdés, sokféle szempont van. a svédek például nem használnak zsebkendőt, az angoloknál a nátha nem is betegség, észre sem veszik, ha valaki mellettük náthás, elképzelhetetlen, hogy náthával otthon maradj a gyerekkel.
az is igaz, hogy sok gyerek van, aki szeptembertől májusig náthás, esetleg köhög a náthától, de IGAZÁBÓL nem beteg. ő nem maradhat otthon szeptembertől májusig, főleg, ha suliba megy már, ott végképp nem lehet egy nátha miatt otthon maradni.
azt minden szülő/gyerekorvos el tudja dönteni, hogy egy nátháról van szó, vagy valamilyen betegségről. nátha miatt itthon sem mondják azt a gyerekorvosok, hogy maradjon otthon a gyerek. nem is lehetne, mert egyrészt valóban így fejlődik az immunrendszere, és emiatt nem lesz IGAZÁN beteg, másrészt a munka világában sem megvalósítható, hogy minden gyerek otthon maradjon a náthája miatt a szülőjével.
viszont a behordott nátha érzékenyebb, gyengültebb immunrendszerű gyereknél már okozhat egyéb betegségeket. (igaz, ezt a postán is elkaphatja, meg a buszon/metrón/tescóba/szülinapi bulin/apától/anyától vagy bárhol.)

azzal mélységesen egyetértek, hogy IGAZÁN beteg gyereket bevinni szemétség. leginkább a beteg gyerekkel szemben. lázas, fülfájós, kötőhártyagyulladásos, hányós-hasmenős, mandulagyulladásos, stb gyereknek kínszenvedés az ovi. és, ha ez bekerül, és megy végig a csoporton, na az is nagy kicseszés.

nálunk az oviban valahogy van egy középút. ha a gyereknek láza, hasmenése, vagy komoly fájdalma van, hívják a szülőt, hogy azonnal vigye el (ilyenkor kiadják nagymamának, testvérnek, szomszédnak is, csak valaki vigye haza). volt olyan anyuka, aki mondta a telefonba, hogy biztos sok kakaót ivott a gyerek, azért fáj a hasa, nem megy érte. azt válaszolta az óvodavezető, hogy semmi gond, ő is el tudja vinni az ovi gyerekorvosához. anyuka mégis jött... viszont a nátha miatt nem szólnak, a köhögést sem kifogásolják, de rögtön szólnak, ha ők rosszabbodni látják a gyereket a nap folyamán.

nem mondom, hogy nem bosszankodtam soha azon, hogy a gyerek végre meggyógyult, de már kedden megint folyik az orra, (és mivel 3 gyerekem van, tudom, hogy mi következik ezután...) meg nem állt égnek a hajam néha az öltözőben, amikor én megijedtem, hogy köhög némelyik gyerek, és súgtam a lányom fülébe, ha lehet ne vele játssz ma...

viszont van egy ismerősöm, aki csekkolja reggel, hogy van-e köhögős gyerek a csoportba, ha igen, hazaviszi a fiát. ha a legkisebb krákogást meghallja, viszi orvoshoz a fiát. a gyerek nagycsoportos, de még nem volt karácsonyi műsoron, anyák napján, rendszeresen kihagyják a színházat, most volt először farsangon, és úgy általában havonta néhány napot van a gyerekkel az oviban. mindig mindenből kimarad, és ez látszik is a viselkedésén. visszahúzódó, bátortalan, nem akar semmiben részt venni. és megjegyzem nem beteg kevesebbszer, sőt(!), mint az enyémek például.
hát, szerintem ez sem jó megoldás.
szóval nehéz ez, mert sok szempont van... :-)
Tisztelt Cím!Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben: Munkahelyemen átszervezések miatt nagy valószínűséggel nem lesz szükség a munkámra 2014. június 1-től. Ezt a főnököm közölte velem. Azzal is tisztában van, hogy a felajánlott munkahelyet nem tudom elvállalni, mert…..
miislegyenanicknevem 2014.02.16 20:10:30
néhány fenti komment elolvasásra sem érdemes...

a poszthoz: az lényeges kérdés, hogy a munkaszerződésben szerepel-e a munkavégzés helye? illetve fontos, hogy MI szerepel ott: budapest, vagy a pontos cím. mert, ha mondjuk budapest, akkor ez esetben ez nem átirányítás, sajnos. ha viszont pontos cím, akkor az átirányítás nem szabályos, ugyanis 66 napra nem lehet átirányítani, évente maximum 44 napra, illetve 352 órára lehet átirányítani a munkaszerződés módosítása nélkül.

a fent vázolt eset, ha bizonyítható a menetidő hossza, akkor bizony kimeríti az aránytalan sérelem fogalmát, tehát a munkaszerződés módosítását, (illetve az anélküli 44 nap átirányítást) nem köteles a munkavállaló elfogadni.

normális esetben a munkaadó jelen esetben (tehát, ha a munkavállaló nem írja alá az új munkaszerződést az őt érintő aránytalan sérelem miatt) március elsején a munkáltató működésével összefüggő ok miatt felmondhat, és alkalmaznia kell a felmondási időre, végkielégítésre vonatkozó munkatörvénykönyvi szabályokat.

ez lenne a törvényes, az erkölcsös, a NORMÁLIS megoldás a fenti helyzetre.

azonban az új rugalmas munkatörvénykönyve szerint a munkáltató felmondhat a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével összefüggő indok miatt is. éééés ebben az esetben nem kell végkielégítést fizetnie... szóval elég tág lehetőség van a munkáltató birtokában, hogy megszabaduljon a munkavállalótól viszonylag olcsón.
ha tehát a posztoló nagyon vigyáz magára, a munkájára, igazolni tudja, hogy soha nem volt gond a munkavégzésével (időszakos értékelések, egyebek), és nem ad semmilyen okot, lehetőséget a munkáltatónak, akkor talán el tudja érni, hogy megkapja, ami törvény szerint jár neki.
esetleg igénybe veheti szakszervezet segítségét, és közreműködését egy esetleges közös megegyezésre (tapasztalatom szerint sokszor már ennek az említése, vagy egy telefon is elég), ahol hirtelen sokkal engedékenyebbé és megértőbbé válik a munkáltató, és megadja, ami törvény szerint jár. (nem csak anyagilag, hanem emberi méltóságban is, ami szintén nem elhanyagolható...)

nyilván az a tény, hogy 16 éve dolgozott ott a munkavállaló, valahol azt valószínűsíti, hogy eddig nagy problémájuk nem volt egymással, hanem közös megelégedéssel dolgoztak együtt. ezt nem így kéne lezárni...
miislegyenanicknevem 2014.02.16 20:23:52
@Kovács Ferenc 14: amellett, hogy értem, mit írtál az utolsó bekezdésedben de, nem tudom, hogy jó választás-e hagyni, hogy a nálad tapasztalatot, tudást, kompetenciát szerzett sok-sok éve dolgozó munkavállaló elmenjen, és helyette az maradjon, aki senkinek nem kellett a munkaerőpiacon, nyilván a képességei miatt...
A padlón volt vér, sár, pisi és egyéb azonosíthatatlan mocsok. A lábukon sérült emberek jó részén nem volt cipő, mint Anyun se, mert nem tudták felvenni, ők ebben jártak.Az ágy amire Anyut felületették az előző páciens vércseppjeivel volt tele. A hétvégén volt a…..
miislegyenanicknevem 2013.05.26 16:57:02
@jágör68: Na, igen, és Siófok súlyponti kórház... Most áll a beruházás, és megy az egymásra mutogatás, hogy ki nem vette észre, hogy a homokos terület nem fogja elbírni az épületet... Nekünk is égnek áll a hajunk, hogy tudnak százmilliókról így "dönteni".
Egyébként ebben a súlyponti kórházban azért nem szűnt meg két éve a komplett gyerekosztály, mert az egyik kórházi gyerekorvos a saját újszülött kisfia mellől bejárt ügyelni a Gyed alatt (hogy munkajogilag hogy oldották meg, nem tudom), így meglett a minimum létszám.
Azért a nyaralóknak mondjuk elmondanám, hogy Siófok állandó lakossága kb. 25 000 fő, nyáron 125 000 fő. Úgy szokták megoldani a helyzetet, hogy a nővérszállóban elszállásolnak nyaralni vágyó dokikat, meg a családjukat, és cserébe az ingyen szállásért, bedolgoznak kicsit a kórházban az orvosok. És azt is elmondanám, hogy a nem helybelieknek például van gyerekügyelet, amit a helyi lakosok nem vehetnek igénybe...
Indulásától fogva, hónapok óta kíváncsian, és érdeklődéssel figyelem a dohány átrendeződéssel kapcsolatos ügyeket az országban, és azt kell mondjam, életem egyik legnagyobb csalódása volt a tegnap hajnalban kapott végeredmény. Mosolyogtam, mikor láttam, az emberek megint…..
Vajon mennyire sokkoló élmény egy férfinek részt venni gyermeke születésén? Szándékosan a dolognak ezen oldalát emelem ki, de persze tudom, hogy egyben felemelő, bensőséges és igazán különleges tapasztalat ott lenni az első percektől, és persze legalább egy picit szenvedni…..
Az MTVA az idei évre jutó 78 milliárdos költségvetéséből egyetlen nagy tavaszi produkciót indított el az m1-en, a rettenetes című Ridikült Jakupcsek Gabriellával. A név azonban csak elsőre tűnik ijesztőnek, valójában pontosan illik ahhoz, amit látunk. Ezt a szót 50 év alatt…..
miislegyenanicknevem 2013.03.28 14:20:18
Elvira tulajdonképpen boldog ügyfél, hiszen alig 9 hónap leforgása alatt megkapta lánya a vadiúj diákigazolványát. A dokumentum életútját csak tippelni lehet, de az biztos, hogy sokat küldözgethették ide-oda egymásnak, talán néhány selejt is becsúszott, téves címre küldték…..
Morbid szokás dívott a viktoriánus Angliában. A középosztálybeliek szívesen fotografáltatták magukat frissen elhunyt rokonaikkal.   A dagerrotípia feltalálása 1839-ben forradalmasította a portrékészítést. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb volt, mint portréfestést rendelni…..
A devizahiteleseket nem lehet megmenteni - legalábbis úgy biztosan nem, ahogyan a kormány nekiállt. Sem a végtörlesztés, sem az árfolyamgát egy-kettő nem jelentett megoldást, a kedvezményes forinthitelre váltáson pedig összességében csak röhögni lehet. És teljesen mindegy, hogy…..
miislegyenanicknevem 2013.01.16 09:44:03
Nem hiszem, hogy létezik igazságos megoldás a "megmentésre". Két példa az ismeretségi körömből. Kisgyermekes család 3 gyerekkel, devizahitelre vett iszonyú burzsuá ingatlan (65 négyzetméteres 4. emeleti nem panel lakás)... Mindketten ugyanott, a kisváros üzemében dolgoztak. Apuka két diploma, anyuka egy diploma, normális, de nem luxus állás. A kezdeti törlesztő 62 000, a válság után 105 000. Tudták fizetni lemondások árán (kempingezés, angol tanfolyam visszamondása). Egyszerre megszűnt mindkettejük munkahelye, amikor a cég beadta a kulcsot. Mindketten azonnal elkezdtek munkahelyet keresni, nem csak a kisvárosban, 50 km-es körzetben. Mivel a törlesztők emelkedése elvitte a tartalékaikat, ezért kölcsön kellett kérniük több ismerősüktől, mert semmilyen számlával nem akartak csúszni. Az apuka 30 km-rel arrébb, 3 hónap múlva talált munkát, anyuka 4 hónap múlva. Egy évbe telt, mire mindenkinek visszafizették a kölcsönöket, sűrű elnézések közepette, most is élnek szépen, szűkösen, de kiegyensúlyozottan.
Másik család ugyanabban a társasházban: két gyerek, ugyanaz a munkahely mindkét szülőnek, ahol apuka diplomás. Törlesztő emelkedik, munkahely megszűnik. A család sír-rí, azóta néhány kósza érdeklődés állás után, e-mail, önéletrajz, eredménytelenül: "dehátittnincssemmimunkalehetőségajjajjajj". Azóta már közüzemi tartozások, a banki hitel halmozódása, és folyamatos sírás.

Nekem az első család helyében (vagyis inkább helyettük) kicsit rossz érzésem lenne, ha "megmentenék" a második családot.
Milyen üzenet ez a társadalomnak? Ne gondoskodj magadról, hagyd el magad, majd az állam megment.

Távol álljon tőlem, hogy általánosítsak, minden helyzet egyedi. A poszt azonban némileg általánosít, abban a tekintetben, hogy aki élni tudott a végtörlesztéssel, annak nem is volt rá szüksége, meg gazdag barom, aki kihasználta más tisztességes adófizető kárára a helyzetet. Csak mert olyan családot is ismerek, ahol már családi összefogás kellett a részletek fizetéséhez, és a végtörlesztésnél úgy döntöttek, eladják a nagymama ingatlanát, összeköltöznek (nem jókedvből), és abból végtörlesztenek. Őket tulajdonképpen megmentette a lehetőség.

Na, mindegy, csak annyi, hogy nagyon sok nézőpont van...
miislegyenanicknevem 2013.01.16 10:22:11
@WildBear: ha mindenki így gondolkodna, elég hamar még nagyobb bajba kerülne a nyugdíjrendszer. Tulajdonképpen igazad van, én is ezt szoktam mondani, hogy minek bevállalni 4-5-6-7-8-stb gyereket bevállalni a segélyre, de ez a család nem olyan. Mindkettejüknek volt munkájuk az egyetem után azonnal, és ettől a kis intermezzotól eltekintve azóta is folyamatosan. Nem a semmire vállalták a gyerekeket. Sőt, azt hiszem sokkal-sokkal felelősebbek, mint a másik, két gyerekes család. Ugyanis, ha már bevállalták a gyerekeket, akkor meg is teremtik, ami kell hozzá. Nem várják mástól. És a gyerekek bevállalásánál még se válság, semmi, csak fiatalság, munkahelyi előmenetel, tiszta pozitívság, és hát, hátha sikerül harmadikra a fiú... Mellesleg nem sikerült, de nem bánkódnak. :-)