Regisztráció Blogot indítok
Adatok
klondike

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ass blaster Szakmai poszt 2014.03.30 20:38:39
Egy képes szakmai posztot szeretnék most írni. A munkagépek világa szinte tükörképe az autógyártók közötti öldöklő harcnak vagy a közös érdekű összefogásnak. Óriási piac, hihetetlen változatosság, elképesztő harc a vevőért. Már önmagában a motorgyártók…..
klondike 2014.04.18 03:42:58
Sziasztok,

Gratulálok az írásaidhoz, stílushoz. Érdekes párosítás a gépkezelés és blogírás világa. Hajrá, írj még sokat nekünk! Jómagam mezőgazdászkodóként belenyaltam picit a világotokba, nekem is volt JCB-m, 3 CX, egy trágyarakásos munkára vettem használtan, 2 év állást követően. Hadd mondjam el, hogy amit fel lehetett javítani rajta tömítéseket azt szinte mind sikerült. Nem szerettem, nem állt a kezemre, ez még egy régebbi konstrukció volt. Egy combos fél millás mínusszal sikerült kiszállnom belőle. Voltak pillanatok, amikor élveztem vele a munkát, de inkább nem. Hozzáteszem rövid időt, max fél évet töltöttünk együtt és nem vagyok gépkezelő szakember. Van egy mondás miszerint felnöttkorodban ugyanazokkal játszol, mint gyerekként csak drágábakkal. Nekem is nagyon tetszett, hogy kicsavartam vele egy fát, arrébb tettem dombot, bármit. Hadd csatlakozzam a yanmar hívők táborához, egy nagy gépekhez képest lepkefing rotakapánk van dízel! yanmar motorral. Vállakozásom legjobb gépe, hó, sár, eső, meleg csak megy és megy. Emberek jönnek-mennek, de a yanmar örök. Pedig kapja a terhelést a rendesen. Tudnak ezek a japcsik, bár a traktorunk dél- koreai , de szerintem őket sincs miért becsmérelni.

Szeretnék Tőled egyet kérdezni, Neked milyen volt a kinti indulásod without English? Csak a tudás elég ajánlólevél volt? Van egy barátom, akit sz.rrá hajtanak itthon a munkahelyén ( scorp.o trans, talán hallottál róluk, bár ez szerintem nem cégspecifikus, ez lehet mindenhol, szombat-vasárnap mindegy mennie kell, nyomnia kell oldja meg javítsa ki) kismarkolótól a grédered át nagymarkolóig sok mindenhez ért. Finom művészember, ahogy Te írtad. Van neki angol nyelvtudás nélkül, két gyerköccel plusz anyuval esélye? Itthon keres 200 ezret, ebből 140 a lakás és belebondul a mókuskerékbe.... Sajnálom az embert. Ja és bocs, ha hosszú voltam. Sok sikert ismeretlenül a munkádhoz! Köszönjük a posztokat, hasznosak & tanulságosak.
A vidéki idillről szóló múltheti írásom után igen sok reakció érkezett, részben levélben, részben kommentekben, a bejegyzés alatt. Sokan meséltek élményeikről, terveikről, volt aki a vidékre költözést, az önfenntartásra berendezkedést hiú ábrándként látta, mások…..
klondike 2014.03.06 17:31:43
Sziasztok,

Drága hobbiba kezdtetek el belevágni, ami lehet egy pénztemető vagy kis teljesítményű aranybánya is.

A területet nagyjából egy fél focipálya, ez ha egyedül kell dolgozni rajta gigantikus. 5 emberrel viszonylag kordában tartható. Már ha mind beültetitek.

Mi 1,5 ha homoktövissel kezdtük-majd lett több- de hadd ne mondjam, hogy kimentünk apámmal ültetést követően jó egy hónappal és nem láttuk a gyomtól a növényeket.
Naivan elkezdtük kapálni, de egy neverending story lett. Ekkor lett rotakapa majd most már kistraktor.
Veletek is ez lesz, ha megszántjátok - szépen jönnek csőstül a frissen felszínre került magok + parlagfűék.

Az időjárás sem mindig lesz a barátotok, ha esni fog az a baj, mert nőnek a gazok. Ha nem esik az a baj, mert öntözni kell. Kapálni nyáron korán lehet vagy későn, mikor épp jó lenne megjönnek a fejbogárkák. Előtte meg felvered az apró csípős kis fekete legyeket- ergo hosszúgatya. Nincs munkaruhája a hölgynek :-) Se egy kertészgatya , se egy kötény...
Olyan növényt ültessetek, aminek elhúzódik az érésideje, mert nincs annál rosszabb, mint kényszerből kimenni a telekre. Mindenből egy keveset, tesztelgetni mit szeret a talaj. A 7,3 ph nem rossz és a laza 30 cm termőréteg sem.
A lopásról nincs mit mondanom, ha akarják -úgy is elviszik. Nekünk a sorok kimérésekor valaki nem volt rest vagy 3 km. bálakötöző madzagot feltekerni este 6 és reggel 8 közt. Reggel hiába kerestük a sorainkat. De még tudom fokozni , mert a trágyánkat is ellopták, helyette viszont hoztak egy kocsi háztartási szemetet. Ennek ellenére imádom, amit csinálok a területet is így 4-5 év távlatából nem cserélném el másra. Szerezzetek be egy áramfejlesztőt, fúrassatok egy kutat (bocs most olvastam fúrtatok...) és mindjárt más lesz a világ.
Szántóra építkezéssel kapcsolatban óvatosan nem sok jót mond erről az álmoskönyv. Halkan jegyzem meg a kerítésépítés is tud engedélyköteles lenni.....

Gratulálok a kapuhoz meg a szívecskés helységhez marha pofásak lettek!
Nem a reklám helye, de próbáljátok ki az igénytelen homoktövist, vannak már kézzel is szedhető, finom ízű alig tüskés fajtái.

Ha valami eszembe jut még írok...:-)
Sok sikert!
Nehéz felismerni a valóságot. Akkor is nehéz, ha az képünkbe vigyorog, ha kupán csap bennünket göcsörtös bunkójával, ha elgáncsol, földre taszít, ránk tapos és hintázva üldögél hátunkon egy kicsit. Álmaink, fantáziáink, a világról alkotott mesés hiedelmeink, képzelt…..
Belsőség Heti merítés 2013.04.07 07:52:22
100% élvezet :) Ismerem a márkát és a magyar felhozatalt. Teljesen reménytelen közel gyári állapotú 126-ost találni, pláne emberi áron. Jó, ha negyedévente felbukkan a hirdetések közt egy kicsit is normálisan kinéző darab, de annak az ára is rettenetes. Az összes…..
Ma Izlandra látogatunk, kalauzunk ismét a Magyar Rádió északon kalandozó munkatársa, Lantos Gábor, aki megint egy egészen különleges történetet küldött. (Eddigi írásait ide kattintva olvashatjátok el.) Mai főszereplője Pál, aki birkavágóhídon is dolgozott, most pedig egy…..
Avagy vidámak-e a tiroliak? Noha a kérdés elsőre nem tűnik egetverően fontosnak (legyen ez ugye alapvetően a tiroliak gondja), ám mégis: egy olyan különleges világról szól a mai poszt, amely alig pár órányi autóútra van Magyarországtól, mégis elég keveset tudunk róla. Piefke…..
klondike 2013.01.09 22:29:12
@tsabus:
Most fogtok teljesen hülyének nézni.

Sok mindent bírok a német nyelvterületen, de az egyik kedvencem a trágyaszag.
Nem akarom részletesen leírni a technológiát, ott miért olyan intenzív és máshol miért nem, de remélem ez egy gyakorló mezőgazdásznak megbocsátattik.

Tetszett a poszt a nagyon. Érdekes a völgyek a világa. Udvaroltam egy magyar csajszinak, aki Dél-Tirolban lakott ő mesélte, hogy a bennszülött lakosság nagy része biz' ki sem mozdul a völgyének 10-20 km-es körzetéből egész életében mégis remekül elvannak.

Más. Éppen olvasok egy osztrák könyvet, amiben nagyjából benne van, mitől más az élet és ezáltal az emberek hegyvidéken. Ahogy a posztoló is írja legfőképpen a rideg körülmények/ természet az okozója ott ha egy kaszálás nincs időben betakarítva hipp-hopp érkezik a hegyek közt egy komolyabb eső és oda a jószág teljes téli takarmánya. Ott nincs második esély a télre , csak az éhkopp.

Ami a vallást illeti a természetből élő emberek nagyobb arányban vallásosak szerintem.

Mégegyszer grat klassz volt elolvasni, danke Anke! :-)
Mint a rossz lelkiismeret, úgy üldöz engem a Puch. Ez az autó a legsötétebb lelkiismeretem fizikai megtestesítője. Egyetlen szerencsém vele - oly régóta lohol a nyomomban, hogy alig kellett ráköltenem. Nem viccelek, valamennyi közül a legelfeledettebb, legmellőzöttebb, ugyanakkor…..
klondike 2013.01.06 07:28:00
Vannak úgynevezett értékeket közvetítő műsorok, és most nem azokra gondolunk, amiket a kinyúlt garbónyakba motyogó professzorok néznek hajnal kettőkor a köztévén, hanem mondjuk a XXI. századra, vagy az On the Spotra, és vannak olyanok, amik szimplán csak szórakoztatni akarnak,…..
klondike 2012.12.07 19:41:24
@fekete_kápó:

Psszt, nem Zetor hanem MTZ.

Üdv.

egy gazda
Előre szólok, hogy ma Magyarországon maradunk (tehát aki részletes országleírást vár, az csalódni fog és várnia kell holnapig – csak hogy megelőzzem az ilyen típusú kommenteket), de időről időre fontosnak tartom, hogy a határátkelők motivációjáról is szó essék.…..
klondike 2012.12.03 13:48:12
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyetértek bircával. Gondolj bele, mi lenne ha ebben a katyvaszban kirúghatnak a munkahelyedről + sok más dolog és még a kecó sem a tiéd. Hülyeséget mondok, ha ennek a lakás/házszerzős játéknak lassan hagyománya van?

@bpetya75:

Petyánál a pont. THE KÖZÖSSÉG. Mindegy, hogy bélyeggyűjtő szakkör vagy postagalamb eregető, netán Hit gyüli vagy éppen itt a fórum...

Volt a mandulakivételnél egy komolyabb műtétem utánaolvastam a témának, azt hiszem Prof. Bagdy Emőke írt erről egy hihetetlen tanulmányt, mikor is egy magyar kutatás keretében tíz évig vizsgáltak, hogyan alakul a megfigyelt személyek élete annak függvényében, hogy mik a céljaik, szándékaik a világban, mit gondolnak, merre halad az életük, egyáltalán mennyire tartják értelmesnek, értékesnek, érthetőnek és alakíthatónak az életüket. Sokan nagyon rezignáltan nyilatkoztak "nincs énnekem különösebb célom, örülök, ha élek, olyan szörnyűséges ez a világ, úgyse tudom befolyásolni, hogy mi történjen" Egyeseknek azonban voltak céljaik, álmaik, elképzeléseik, tudták, mit akarnak és azt is pontosan megmondták, hol szeretnének tartani tíz év múlva. Egy évtizeddel később összehasonlították a két csoportot- döbbenetes végeredménnyel. Az, akinek nem volt célja, szándéka, jövőképe, a kontrollvizsgálat során már vagy nem élt , vagy nagyon rossz lelkiállapotban volt, és valamilyen testi betegséggel küzdött. Tehát rendkívül destruktív folyamatokat indít el az, ha "csak úgy élünk bele a világba" ha nem nézzük az életet önreflektív módon. Mindig fel kell tenni a kérdést: mit akarok én az élettől? Merre tartok és hova akarok eljutni? Mit adok a világnak magamból ahhoz, hogy kapni is jogom legyen bármit, amire szükségem van? Alapvetően fontos, hogy életünknek legyen célja és értelme, még ha ez éppen ezen az istenverte/ istenáldotta 93000 négyzetkilométeren is legyen vagy éppen azon kívül.
Az RTL Klub azt ígérte, a Házasodna a gazda nem olyan társkeresős reality lesz, amiben lerobbant kurvákat tolnak be a főhős elé, mint tették azt Alekosszal, Benkővel és Delhusával is, hanem érzelmekre építő, igazi parasztromantikus műsor, ami elé az egész család leülhet, hogy…..
A távol-keleti ország számomra mindig meglehetősen ellentmondásosnak tűnt. Vonz a kultúra, a gasztronómia, taszítanak ugyanakkor a merevnek tűnő viszonyok és a helyhiány. G. szerencsésebb, mint én, hiszen neki megadatott, hogy mindezt saját tapasztalatai alapján döntse el.…..
Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt,…..
Elnézést, hogy ilyen sokára folytatom a blogírást, de amíg Ausztriában voltam az A1 nettel kicsit problémás volt. Ez idő alatt sokat gondolkodtam, hogy folytassam e a Mauthausen bejegyzést, végül úgy döntöttem igen. Hisz amúgy is az a véleményem, hogy mindenkinek meg kéne néznie…..
klondike 2012.08.20 06:13:23
@futura:

Köszi a hozzászólást. Már azt hittem, hogy nem lesz itt egy normális hang sem.
Mielőtt a mai posztot felvezetném, egy gondolat erejéig hadd emlékezzek meg arról, milyen jeles nap a mai a blog életében. Ugyanis egy évvel ezelőtt indult útjára a Határátkelő, azaz születésnapot ünneplünk. Nem szeretném túlragozni, csak egyszerűen megköszönni nektek azt a…..
A tegnapi nagyszerű törökországi poszt után fokozzuk a tempót és a távolságot, mai úticélunk ugyanis a világ egyik legbiztonságosabb, legtisztább (felmossák az utcakövet!) állama, valóságos adóparadicsom, ahol rend van és fegyelem, alacsony adók – és persze mindennek a…..
Törökország különös hely nekünk, magyaroknak, hiszen egyrészt mégis csak megszállva tartották az ország (egy részét) hosszú ideig, másrészt szívesen járunk oda nyaralni, harmadrészt sokan szeretjük a török ételeket és negyedrészt aki járt már ott (nekem volt szerencsém)…..
klondike 2012.08.10 21:24:54
@tanato: Bár a ménesgazda név nem szerepel a listádon, de azért klondike álnéven itt van.....:-)
Mindig veszek pályamatricát, tényleg, mindig. Az M6 építésekor kétszer éves matricát is vettem, mert a régi hatos forgalma elviselhetetlenül lassú volt - a tőlem normális esetben négy percre lévő munkahelyemre háromnegyed óra alatt értem be reggelenként. Pályán meg öt perc…..
TComment A zöld Merga titka 2012.07.15 10:32:00
Ha úgy vesszük, negyven éve ismerem ezt az autót. És most már az enyém. De ez még semmi, van egy ok, ami miatt végtelenül sokat jelent nekem. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
klondike 2012.07.15 15:44:56
Apám 70 éves lett tegnap, szétdolgozta az életét. Volt egy VW Passat kombi Variantunk, imádta.

Pont mint ez:
www.cargurus.com/Cars/1973-Volkswagen-Variant-Pictures-c13860

Anno kb. 30 éve, egy hajnalban egy fáradt ember vagy körülményeket rosszul felmérő barom állat, frontálisan nekünk jött, autó totálkáros. Mi kivételes szerencsével túléltük.

Mindig nosztalgiával emlegetjük. Mai napig van kvázi emlékként egy original, makulátlan dobozos Hella hátsó lámpabura hozzá. Mindig felakartam tenni az ebay.de-re, de mostmár tudom, hogy nem fogom. Dobja ki a gyerekem. Nekünk ennyi maradt belőle és a veteránautózásból. Nyugi azért halasi csipkén nyugodva nem teszem be az üvegajtós szekrénybe a nippek közé :-)

A Vw halála után ment a negatív evolúció Wartburgok, Aro, stb. ugyanis szüleim virágot szállító kertészek voltak.

A lényeg: Eddig nem tudtam mit vegyek, milyen élményt adjak apámnak. Most azt hiszem tudom, keresek egy ilyen verdát neki egy kör erejéig.

Kösz a tippet dottore. Ha összejön dobok egy képet. Hol kezdjem a keresést?

Ja, írták már hogy jó a cikk?