Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Élet - GyIK

317 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma a reklám és a pénz szerepén agyalgattam. Eszembe jutott, mekkora hatalma van a marketingnek az életünkben. Bármerre nézünk, mindenütt befolyásolják a tudatunkat, hatnak érzelmeinkre. Teljesen nyitottan és célzottan, pl. plakátok, reklámműsorok, szórólapok. De ha mélyebbre nézünk, az már annyira…..
Kiskorú veszélyeztetése... Mit is értünk veszélyeztetésen? Röviden: amikor a gyermek testi, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődését akadályozza a szülő vagy bárki, aki a gyermekkel közvetlen kapcsolatba kerül. Úgy gondolom, a környezet döntően befolyásolja, hogy mi számít veszélyeztetésnek. A…..
Mostanában a kockásság már nem azt jelenti, hogy számítógép-mániás valaki, hanem politikai jelképpé vált.   Nem csak a pedagógusokról szól, gyerekekről, szülőkről, hanem a jövőnkről is. Különösen fontos a gyermekeink jövője, akiknek a legjobbat akarjuk.  És nem csak a pedagógusok elégedetlenek a…..
Olyan korban nőttem fel, amikor azt tanultam meg, hogy "Ne szólj szám, nem fáj fejem!".  Amikor a kisember véleménye nem számított, a nagyok döntöttek mindenről a belátásuk szerint. Eldöntötték, hogy mikor milyen ruházat illik. Eldöntötték, hogy mit gondoljunk róluk, megtanították az igaznak vélt…..
Megrendítő élményben volt részem a minap. Egy fiatal nő (nevezzük Ancsának) azt kérdezte tőlem, hogy éreztem-e már azt, hogy egy senki vagyok, egy nagy senki??! Nem, ilyet még soha nem éreztem.  Sokszor felvillan bennem a kérdés azóta. Mi történhet egy emberrel, mennyi minden gyűlt már össze a…..
        Az vagy nekem, mint testnek a kenyér S tavaszi zápor fűszere a földnek; Lelkem miattad örök harcban él, Mint fösvény, kit pénze gondja öl meg; Csupa fény és boldogság büszke elmém, Majd fél: az idő ellop, eltemet; Csak az enyém légy, néha azt szeretném, Majd,…..
Elfogadni egymást mondjátok meg, hogyan lehet, amikor a saját magunk gyarlóságaival is nehezen birkózunk meg? Gyakorolni és gyakorolni! Tudatosan figyelni magunkat, és nem a másikat. Az érzelmi viharokat valahogy úgy kezelni, hogy már akkor tudod, hogy nem életbevágóan fontos, kinek…..
A legnagyobb értékek egyike, melyet igyekszek szem előtt tartani: önmagunk és mások feltételek nélküli elfogadása.  Ezért örültem, amikor az alábbi idézetre bukkantam:  „Életem legnagyobb eredményének azt tartom, hogy összhangban tudok élni önmagammal, hogy képes vagyok elfogadni magam és a mások…..
Már többször találkoztam ezzel az idézettel:  "Az élet tisztelete azt jelenti, hogy a születés és a halál végpontjai között úgy bánunk önmagunkkal és egymással, hogy érdemes legyen a világon lenni." Popper Péter   A másik: Légy becsületes. Úgy bánj másokkal, ahogy te…..
Az generációk szidalmazása igencsak fájón érint. Gyakran olvasom, hallom fiataloktól, hogy az anyám vagy az apám micsoda hülyeségeket csinált. És elkezdik sorolni az orbitális hibákat.  Számomra a legjellemzőbb, legalábbis ezt hallom meg, amikor az ifjú menyecske, a fiatal…..
  De sokat hallottam gyerekkoromban, hogy Anyád vagyok, tisztelned kell!, Ő az apád, tiszteld!,Én hoztalak a világra, azt csinálod, amit mondok!,Ebben a házban én parancsolok! stb. Ezek, és a hasonló mondatok mindig keserűséggel töltöttek el, hiszen én nem kértem azt, hogy…..
Bevallom, bennem talán kicsit túlbuzog a hazaszeretet, ragaszkodásom a szűkebb szülőhazámhoz. Nehezen dolgozom fel, ha emberek számára méltatlan helyzet alakul ki, és persze segíteni nem tudok mindenkinek. Akkor az egészségügybe, oktatási intézményekbe, hivatalokba, városok külső területeire kellene…..
Örömmel tapasztalom környezetemben, hogy egyre többen állnak a saját lábukra, a keserű, magatehetetlen szemlélődés helyett megoldásokat keresnek életük javítása érdekében. Mire gondolok? Tudom, sokan nem tehetik, de akik képesek rá és akarják is, azok munkát keresnek. Addig…..
  Néhány hónappal ezelőtt egy idősebb, 65 év körüli rokonomat látogattam meg. Végtelenül rendezett, tiszta portát képzeljetek el, a ház belseje is makulátlanul tiszta. A régmúlt időket idézte fel, családi eseményeket úgy mesélt, mintha tegnap történtek volna. Jó lelkű…..
  Hogyan függ össze az érzelmi intelligencia és a siker? Nagyon egyszerűen: a 90-es évek elején arra kérdeztek rá a kutatók, hogy mitől függ a gyerekek későbbi beválása, életben való boldogulása. Több meghökkentő eredmény is született ebben a vizsgálatban. Az első, hogy a…..
Bármilyen emberi kapcsolatban a dicséretnél fontos, hogy pontosan megfogalmazzuk, mivel vagyunk elégedettek. Nagyon lényeges, hogy csak akkor dicsérjünk, ha őszintén úgy érezzük, hogy jó volt az a teljesítmény, amit a másik nyújtott. Röviden és világosan fogalmazzunk, ne…..
Hétköznapi életünk során naponta kerülünk olyan szituációkba, amikor nem mindig tudjuk, mi a helyes megoldás. Az asszertív kommunikáció segít a problémás helyzeteket elsimítani, de a munkahelyi véleménynyilvánítás, dicséret és kritika, valamint a visszajelzés helyes útját…..
"Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását." (William James)   Napjaink felkapott kifejezése lett az asszertivitás, amit legjobban önérvényesítés képességére lehet fordítani, konfliktushelyzetek esetén jön elő vagy éppen elmarad ez a…..
  Számolj tízig! :) A negatív érzések kifejezése: Nézz a partneredre, beszélj határozottan. Használj megfelelő nem-verbális kifejezésmódot az érzéseid kifejezésére. Mondd el, hogy pontosan mi váltotta ki benned a kellemetlen érzéseket (csak a tényeket sorold fel,…..
   Az asszertív viselkedés lehetővé teszi, hogy az egyén saját érdekei szerint cselekedjen, túlzott szorongás nélkül álljon ki jogaiért és azokat úgy érvényesítse, hogy mások érdekeire is tekintettel legyen.     Akár POZITÍV MEGERŐSÍTÉSként is használhatjuk…..
    A szülőktől kapott jó tanácsok, mint hamuban sült pogácsa, végig kísér bennünket. Észrevétlenül ott lapulnak a tarisznyánkban. Egyik illatosabb, mint a másik. Akadnak köztük ízetlenek és kőkemények. Ez utóbbiakat igyekszünk jó mélyre tenni. Valószínű, nem azért…..
Hat mód arra, hogyan érezheted jobban magad a bőrödben: 1. Mutass őszinte érdeklődést mások iránt.2. Mosolyogj!3. Sohase feledd el, hogy minden embernek egész anyanyelvéből a saját neve hangzik a legédesebben és ez a legfontosabb.4. Légy jó hallgató és ösztönözz másokat is…..
        Az vagy, akinek hiszed magad. Ne ismételgesd folyton, amit a "pozitív gondolko­dás" hívei sulykolnak, hogy "igen, szeretnek, igen, erős vagyok, igen, meg tudom csinálni". Nem kell mondogatnod, hiszen ezt már tudod. (...) Ahelyett, hogy megpróbálnád bebizonyítani, hogy…..
  Volt egyszer egy csoport béka, akik versenyezni akartak. Egy nagyon magas toronyba akartak feljutni. Sok néző gyűlt össze, hogy figyeljék a versenyt és biztassák a békákat. Elkezdődött a verseny, de a nézők közül senki nem hitt abban, hogy egy békának is sikerülni fog…..
  Gondolkoztál már azon, hogy miért repülnek V alakban a vadludak? Amikor egy-egy madár suhint egyet a szárnyával, felhajtóerőt képez az őt követő madár számára. Egy V alakban, az egész csapat legkevesebb 71 %-kal hosszabb utat tud megtenni, mintha az egyes madarak egyedül…..