Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Squatting Stingray

57 bejegyzést írt és 163 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emelj! Elköltöztünk 2013.02.21 09:53:41
Szép volt, jó volt, de köszönjük szépen, elég volt - na nem a blogból, csak a platformból: az új szájtot megtaláljátok az emelj.com címen. A régi posztokat átemeltük (formázással lehetnek gondok itt-ott, majd javítgatjuk), de a kommentek sajnos itt maradnak (hacsak valaki nem tud…..
Kedves Squatting Stingray és Lokál Patrik! Nehogy hülyének nézzetek: nem most jöttem a falvédőről, tisztában vagyok azzal, hogy ez csak két ilyen kamu művésznév lehet, hogy az ismeretlenség homályába burkolózva folytathassátok áldatlan tevékenységeteket - azt az igazi…..
Squatting Stingray 2013.02.06 12:24:28
@egyhatosmotor: ez nem így van kérem, szerintem pl saját testsúllyal is lehet nagyon hatékonyan edzeni (ahogy bellel vagy szinte bármilyen súllyal). Decemberben pl én két hétig csak saját testsúllyal csináltam (utazás) - egyrészt élveztem, másrészt hazajöttem és januárban egyéni csúcsot húztam és OHP-ban is erősebb lettem. Más kérdés hogy a fitneszipar arról szól (amit ez a bejegyzés is kifiguráz), hogy minél drágábban minél hatástalanabb dolgokat adjanak el neked - tápkiegből is van olyan ami hasznos és működik, módszerekből, eszközökből és edzésekből dettó. A kardinális kérdés, hogy ha te bemész egy terembe hogy edzeni akarsz, 90% hogy az előbbiből sóznak rád valamit. Éppen ezért tartjuk képmutatónak és károsnak a fitneszipart: képzeld el, hogy mondjuk elmennél egy autókereskedésbe, ahol rádtukmálnának egy járgányt, ami a hazafelé úton szétesik alattad. Én szerintem kivégeznék mindenkit a kereskedésben, de lehet hogy csak én vagyok túl impulzív.

@[sy]: passz, nem végeztem felméréseket, de az biztos hogy a legtöbb ember amikor lemegy, akkor fogalma sincs mit szeretne. "Lefogyni", "jobban kinézni", meg ilyenek. Ezek nem célok. Persze sokan lehet, hogy attól is félnek hogy kiröhögik őket, ha azt mondják hogy úgy akarnak kinézni, mint a pasas az aktuális Men's Health címlapon, meg hát az emberek 99%-a inkább tutyimutyi, elfogadja hogy mindenből csak az alja jut neki, elvan a langyosvízben, csak ne kelljen erőfeszítéseket tennie semmiért (ez nem csak edzés terén van így).

@Darky_: lásd fenn, sztem az átlag pasasnak/nőcinek elképzelése sincs mit szeretne. Biztos nem azt, amit rásóznak.
Létezik ilyen, vagy felesleges (káros?) kiemelni gyakorlatokat - csak az intenzitás, volumen és a többi paraméter számít?Az talán vitán felül áll, hogy a súlyzós edzés alapja az összetett gyakorlatok rendszeres végzése: ezen gyakorlatok során több izület mozog, és számos…..
Squatting Stingray 2013.02.03 15:17:21
@[sy]: @Lokál Patrik: nagyon nem egyenlő - tolódzkodás nekem kb +30% saját testsúlyt is beleszámolva.
Squatting Stingray 2013.02.03 15:28:18
@[sy]: kb 30%-kal több súllyal megy ugyanannyi ismétlés.
Squatting Stingray 2013.02.04 13:25:24
@[sy]: @Lokál Patrik: a legtöbb embernek nem a fekvenyomástól megy tönkre a válla per se, hanem hogy nem tud fekvenyomni. Lásd: emelj.blog.hu/2012/04/27/fekvenyomas_dave_tate_elmagyarazza

Én amióta erőemelő stílusban nyomok fekve semmi gondom. Pedig tipikusan az a hosszú karokkal bíró arc vagyok, akinek nem ajánlják a fekvenyomást.
Emelj! Időszakos böjtölés 2012.05.30 07:15:00
Azt már kifejtettük, hogy miért hülyeség az "egyél 2-3 óránként, hogy pörögjön az anyagcseréd" mantra: teljesen mindegy, hogy naponta kétszer eszel vagy tízszer: ettől sem az anyagcsere nem gyorsul, sem más - ismert előnyei nincsenek. Kivéve talán az egész napos…..
Squatting Stingray 2013.01.23 12:03:01
@angelocska: szép. :)

Nálam és Patriknál az IF gyakorlatilag az életmódunk része lett - ha nem is követjük betűre a Leangains ajánlásokat. Nálam pl általában 14 órás a böjt, de edzés során is inkább az egy fokkal alacsonyabb intenzitást + gyakoribb edzésalkalmakat preferáljuk, ellenben az LG ajánlásokkal. De éhes szinte sohasem vagyok, van, amikor 16 óra után is úgy szólnak rám hogy menjek már ebédelni.
Squatting Stingray 2013.02.01 16:28:22
@arman: hány kiló vagy, BF% nagyjából mennyi?

Lehet hogy kevés amit eszel - én ha rendesen vacsorázom este 8-9 felé, akkor másnap reggel akkor se tudnék enni ha pisztolyt tartanának a fejemhez.
Squatting Stingray 2013.02.01 16:40:11
@arman: ehhez próbálj meg azért többet enni, mondjuk 200-300 kalóriával. A napi kaját meg én kettéosztanám, 1000-1200 kalória délben és este is.
Emelj! Nyomás! 2013.01.31 19:00:00
A felsőtest ereje az erőedzések kezdete óta kiemelt figyelmet kap. Az utóbbi néhány évtizedben mércéjévé a fekvenyomás vált - de nem volt ez mindig így. Bár a fekvenyomás vagy a tolódzkodás nagyszerű nyomógyakorlatok, és kiválóan alkalmasak a nyomásra használt…..
Squatting Stingray 2013.01.31 19:53:56
@Lokál Patrik: igen, érdemes konzervatívan közelíteni a gyakorlathoz. Mondjuk utóbbi időben én a munkasorozathoz inkább övet is használok - itt valóban sokat is segít, felhúzásnál vagy guggolásnál annyira nem érzem hogy szükségem lenne rá, mint itt.
Squatting Stingray 2013.02.01 10:02:07
@szoja70: nagyszerű helyettesítő, amennyire én látom. A mozgástartományt egyszerű megnövelni, ha pl két zsámolyon vagy dobozon csinálod, amik közé befér a fejed. :)
Squatting Stingray 2013.02.01 16:22:25
@maracanazo: attól függ - kezdők esetén általában nem gond a kettő egy napon. Ha így fejlődsz, akkor csináld. :)

Amikor áttértem a hagyományos teljestest edzésre én is ezt éreztem, nyilván az osztott-nagy terjedelmű edzések után furcsa, az hogy pl csak 3 gyakorlatot végzel egy nap. A kulcs az, hogy fejlődsz -e - ha növekszik a súly a rúdon, akkor jó úton haladsz.
Kedves Olvasóink! Bizony, ezekről is beszélni kell. Írtunk nektek őszintén az edzés veszélyeiről, esetleges előnyeiről - de mindamellett, hogy akár gyönyörűek is lehetünk, egyvalamit be kell vallanunk nektek: csak a testetek lesz gyönyörű. Gondoljátok át sokszor, mielőtt…..
Squatting Stingray 2013.02.01 15:25:20
@Juci SFG: egyébként is sokkal szögletesebb lesz mindenkinek az arca, ha eltűnik róla a zsír. A HGH meg egyebek más kérdés, de nem véletlen, hogy a pro testépítőknek ilyen durván neandervölgyiek a vonásai. :)
A gazdasági növekedés rendszeres "várása" az elmúlt évek során fokozatosan a magyar folklór részévé vált, a néplélek testébe ivódott. Egyes kormánytisztviselők esetében komoly hitéleti feltöltődéssel jár a folyamatos reménykedés, míg az ellenzék végletekig fetisizálva,…..
Squatting Stingray 2013.01.28 15:55:43
@elwood: ez jórészt a 2010 előtt felvett hiteleknek köszönhető. 2012 év elején valóban magasak voltak a kamatok, azóta folyamatosan csökkennek. Erről szólt a linkelt cikk.

@balage_81 reloaded: az okokat keresve azt mondhatjuk, hogy pont azért kapunk még így is felárral hitelt, mert a szocialista kormányok ilyen magas szintre tornázták fel az adósságot. A bank is drágábban ad hitelt annak, akinek már van három jelzáloghitele (leginkább nem ad...). Azt nem állítottuk, hogy visszatért a pénzbőség, csak azt, hogy tavaly év közben valamivel enyhültek az adósságválsággal kapcsolatos félelmek, amik év elején csúcsosodtak ki.

Egyébként miért "irreveláns" az általunk hozott "példa"?
Emelj! Gyönyörű vagyok 2013.01.25 10:32:53
Igen. Legyünk kurva erősek, gyorsak, robbanékonyak, kitartóak, hajlékonyak. De azért akármit is mondunk, nagyon szeretünk gyönyörűek lenni. Bizony: nem szeretNÉNK, hanem szeretÜNK - mert már most elképesztően jól nézünk ki. Mi kellett ehhez? Csupán annyi, amit itt ebben a…..
Squatting Stingray 2013.01.25 19:20:04
@[sy]: az mondjuk kemény, hogy langyik vagyunk, rajtunk kívül mégis mindenki úgy edz a teremben mint egy buzi. :)
Squatting Stingray 2013.01.25 21:17:20
@crazyfish: klasszikus! :) Mondjuk a fennkölt mondanivalóhoz képest Brad Pitt azért egész jól leszálkásított.
Alapvető emberi berögződésünk, hogy szeretünk mindent leegyszerűsíteni - így talán jobban érthetővé válnak elvek, minták, összefüggések. A legtöbben - középiskolai természettudományos oktatás ide vagy oda - nem jutnak tovább az egyszerű lineáris összefüggések…..
Squatting Stingray 2013.01.21 20:25:36
@[sy]: ez egy érdekes, de nehezen ellenőrizhető állítás. Ezeket az értékeket évtizedek kutatása alapján lőtték be, és időnként változtatnak is rajtuk, az aktuális tudományos konszenzus szellemében. Érdekes, hogy az ilyen "sokkal több kéne" hangadók mind Lenkei-féle holdkóros arcok és/vagy érdekeltek a tápkieg-iparban. Tudsz olyat, aki alá is tudja támasztani ezeket az állításokat?

Ami tuti, hogy még a vízben oldódó vitaminokat is túl lehet adagolni, ezért vágja ki nálam a biztit a "sportoló-vitamin" és társai (a zsírban oldódóakat és az ásványi anyagokat pláne). Semmi értelme a megadózisoknak, sőt, ne hidd azt, hogy akár egy B-vitamin megakomplexet majd csak úgy kipisilsz, mellékhatások nélkül, ha huzamosabb ideig szeded. Ez tény, szemben az összeesküvés-elméletekkel, amiket eddig senki sem tudott bizonyítani.

@agydoki: az én végkövetkeztetésem is ez - télen én is szoktam valami olcsó mezei multivitamint szedni, plusz D-vitamint.
Squatting Stingray 2013.01.22 17:00:39
@medvedr: gondolom adott vitamintól függ - de adott dózis felett még a víz is toxikus. Eddig azért nem szoktak eljutni, de mellékhatásai már simán lehetnek a túlzott vitaminbevitelnek.
Squatting Stingray 2013.01.22 17:30:22
@medvedr: ez mind jogos, de pont a cikk a megadózisokról szólt. Amilyen dózist ezek a "sportolóvitaminok" tartalmaznak, az - amennyire én látom - minimum felesleges. Guggolni se guggolna senki 200 kilóval (pont a veszélyek miatt) ha nem lenne semmilyen haszna (erősebb/izmosabb lesz).
Emelj! 10 tény a kockahasról 2013.01.04 10:01:46
3-5-15 biztos tipp a lapos, kockás hasért - edzés, lemondások és diéta nélkül! Talán még most is itt villog valahol oldalt egy hasonló kiváló hirdetés. Természetesen ilyenekkel nem is foglalkozik az ember - a sok butaság helyett mi most megmondjuk, hogy a valóságban hogy is van…..
Squatting Stingray 2013.01.14 17:12:30
@angelocska: egyébként a nőknél általában ez az érzékeny terület, innen tűnik el a zsír utoljára. Valószínűleg már rég kockás hasad van, de a fenekeden/combodon még mindig van narancsbőr/zsír - a megoldás, hogy még tovább szálkásítasz. Vagy elfogadod magadat így. :) Mondjuk én könnyen beszélek, fasziknak nincs ilyen gondja - nőkhöz képest mi sokkal könnyebben le tudunk szálkásítani.

Az olimpiai rudas gyakorlatok nem azért kellenek, mert ezektől jobban "ég" a zsír, hanem mert ezzel tudod a leghatékonyabban szinten tartani az izomtömeget, ha fogyasztasz.

IF-et próbáltad? Patrik és én is ezzel szálkásítottunk le, nálunk bevált.
Squatting Stingray 2013.01.15 09:50:00
@angelocska: emelj.blog.hu/2012/05/30/intermittent_fasting

Ha eddig hittél a 2-3 óránkénti evésben, akkor inkább ülve olvasd.
Emelj! Csak tiszta forrásból 2013.01.07 09:55:20
Aki olyan idős mint Patrik és jómagam, az bizonyára emlékszik azokra az időkre, amikor az egészség-központú és tudatos táplálkozás elkezdett beszivárogni a hétköznapi emberek életébe is. Magyarországon - mint minden - ez is némi fáziskéséssel történt meg, valamikor a 90-es…..
Squatting Stingray 2013.01.09 10:30:08
@Raticus: Egyrészt a kulcsszó a moderáció - semmi baj azzal, ha minden nap mondjuk a bevitel egy része alacsony tápértékű kajákkal történik (ez azért ne legyen több mondjuk 15-20%-nál, max). Ez nem azt jelenti, hogy a csoki-ropi-kóla diéta jó, mert egészségtelen, makroösszetétel és tápanyagok szempontjából is. Nincs olyan, hogy ha megeszel egy csokit, akkor elrontottad a diétádat. Ha csak csokit eszel, akkor viszont komoly gondok vannak.

Másrészt ez a tiszta kaja - szemét kaja nem egy világos megkülönböztetés, a legtöbb étel leginkább a szürke zónába tartozik.
Squatting Stingray 2013.01.11 11:50:09
@EnvoyCorps: @[sy]: @Zoe_the_Genius: a tej egy teljes értékű táplálék. Ha nem vagy laktózérzékeny, akkor simán belefér az étrendbe, és nem is elsősorban a fehérjetartalma miatt (bár az is fontos szempont), hanem a vitaminok és ásványi anyagok miatt, amiket tartalmaz.

Sosem értettem azokat az arcokat, akik tejet nem isznak, de edzés után nyomják a tejsavó-proteint, vízzel meg szőlőcukorral. Az így okos? Én pl edzés után ha éhes vagyok akkor valami csokis tejet iszok - egyrészt imádom, másrészt tele van minőségi tápanyagokkal (elsőrangú kalcium, kálium, szelén és foszforforrás, rengeteg D, A és B vitamin van benne). Az ilyen protein+víz+szőlőcukor kombót egyszer próbáltam, de kirókáztam az egészet - ráadásul tápanyag-szempontból is sokkal inkább inferior, mint a tej.
Squatting Stingray 2013.01.13 23:10:00
@tomcsi123: koleszterinszint -> érelmeszesedés tekintetben viszont az étellel bevitt koleszterin, mivel nem ez a magas koleszterinszint okozója, nem felelős, ezt jól értem?

A transzzsírokból mintha újabban az lenne az álláspont, hogy nem ártalmasak a természetesen előfordulók pl tejtermékekben, ellenben azokkal amik a gyorskajákban vannak, erről mi a véleményed?
Emelj! 10.000 2013.01.11 14:06:58
Mi kell a sikerhez? Talán sokan egyetértenek abban, hogy nagyon jónak kell lenni hozzá valamiben - ha egy adott területen a legjobbak között vagy, akkor a többi már jön magától. De mitől lesz valaki szakértő, vagy mitől képes valaki sokkal hatékonyabban, szebben vagy jobban…..
Squatting Stingray 2013.01.12 09:25:10
@erdészpista: dede, eszembe juttattad, hogy van ebben a témában egy vázlat. :)

Egészséges ember meg nincs, max olyan, akit még nem vizsgáltak eleget. :)
Squatting Stingray 2013.01.12 14:36:56
@erdészpista: hát olyan komoly bajom még nem volt, amikor nem tudtam volna felkelni reggel az ágyból, de sérülést már szedtem össze. De az ok-okozati összefüggés sok esetben fordított irányú: azért nem tud már felkelni sem az ágyból, mert évtizedekig inaktív volt.

Olyan ismerősöm is van, aki szklerózis multiplexe miatt kezdett el edzeni: ha valaki, ő aztán nyavalyoghatott volna, mert az tényleg brutál betegség. Mégsem tette, hanem hetente háromszor lejárt, és nyomta. A sok "fáj a hátam" kamuzósnak szívesen bemutatnám a srácot. Elhiszem, hogy van olyan aki tényleg nem tud/nem javallott neki az edzés, de a panaszkodók >90%-a nem ilyen.
Dave Tate a méltán neves EliteFTS alapítója és vezetője, erőemelő és edző. Fénykorában 424 kilót guggolt, 336-ot húzott fel és 277-et nyomott fekve. Nála jobban kevesen értik a fekvenyomás mechnikáját, vagy tudják jobban mi kell nem csak ahhoz, hogy nagyot tudjál nyomni,…..
Squatting Stingray 2012.07.08 15:37:34
@vargatom: köszi szépen, Google úgy gondolta, hogy ha G+ profilra nincs szükségünk, akkor bosszúból törli a YouTube videókat is. Szerencsére le volt mentve, felraktam újra.
Squatting Stingray 2012.12.29 13:56:41
@maracanazo: ez így van, tapasztalatból mondom, kilókban mérhető különbség a pad (szélesség, magasság, kampók helye, stb) és nekem pl a rúd is - ha versenyezni szeretnél, mindenképpen próbálj ki többet.
Squatting Stingray 2013.01.11 18:27:19
@bátortamás: az valami vicc lehet, amit fehér emberek nem érthetnek. :)
Emelj! Mire mit? 2012.12.06 20:10:00
Nagyon szégyelljük magunkat, de az elmúlt háromnegyed év posztjait átnézve rá kellett döbbennünk, hogy minden wannabe testépítő sztár kedvenc kérdését még nem tárgyaltuk ki megfelelő mélységben. Milyen X gyakorlattól lesz geci nagy Y-om? Az alábbi táblázat nekik segít…..
Squatting Stingray 2013.01.09 12:35:25
@Nűnű: azért nem teljesen így van - ha megnézed pl a bodyweightfitness subredditet, ott is azt mondják, hogy felsőtestre saját testsúlyos gyakorlatok, viszont láb/alsótest -> guggolás+deadlift. És ezt pl az Overcoming Gravity szerzője, aki azért nem tegnap kezdett edzeni. A bodyweight arcok sem mind olyan ortodoxok, mint a coach. :)

Az viszont kétségtelen, hogy az emberek 98%-a nem hisz el semmit, ami egyszerűen csak működik, és nem kell rakétatudományból PhD-zni, hogy megértsd. Ha azt mondom valakinek, hogy egy évig hetente háromszor csak 5-6 féle alapgyakorlatot csinálj olimpiai rúddal, egyre növekvő súllyal, és a végére az anyád sem fog rádismerni, akkor én a szemében sarlatán vagyok - ha ilyen egyszerű lenne, akkor hogy lehet hogy évtizedek kutatása és katonai mainframe-eken végzett numerikus szimulációk eredményeképpen sikerült csak megalkotni egy olyan csodálatos szerkezetet, mint a TRX, amivel huszonhatféle szögből támadhatod a bicepszedet, meg a képzett, szakértő edző neki azt mondta, hogy kezdőknek ez sokkal hatékonyabb, mint ezek az old-school barbell gyakorlatok? És még az izületeidet se bántsa!! :)
Squatting Stingray 2013.01.10 10:40:52
@erdészpista: mondjuk a BP-t és ha lábazik is az illető, akkor a guggolást is csináltatják már kezdő bodybuilder edzéstervek is - úgy, hogy általában még az edzőnek sincs fogalma a biztonságos végrehajtásról. Egyébként én is ezt az utat jártam be (testépítő edzésterv + sok gép -> erőedzés + alapgyakorlatok), és szenvedtem, mire értékelhető végrehajtást tudtam produkálni. Sokszor gondoltam arra közben, hogy mennyivel könnyebb dolgom lenne, ha az első három-négy évet nem hulladék gyakorlatokra pazarlom, hanem az alapokat tanulom meg.

Ráadásul a kezdő testépítő, gépes edzések pont a lényeges dolgokat nem erősítik meg: törzs izmai, helyes testtartás, annak megtanulása, hogy biztonságosan végezz nagy erőkifejtést igénylő mozdulatokat, stb. Biztos recept a későbbi sérülésre.
Squatting Stingray 2013.01.11 12:20:36
@Ühüm: Bunny oldala egy gyémántbánya, imádjuk. :)
Emelj! Girl power 2013.01.02 18:00:00
Kevés olyan bombabiztosan megjósolható szezonális trend van, mint a fitnesz/egészséges életmód iránt az év elején ugrásszerűen megnövekvő érdeklődés - mint minden év elején, a karácsonyi nagy evés-ivások után a hölgyek nagy többsége idén is valószínűleg újfent az…..
Squatting Stingray 2013.01.07 13:37:53
@Zoe_the_Genius: persze, de akár több/erősebb szalagot is használhatsz. Kipping pullup se rossz (keress rá) ha nem vagy még képes lendület nélkül felhúzni magad.
Emelj! A dagadtak társadalma 2012.12.01 21:55:20
- Adhatom nagy menüben? - Hát persze! Jogod van túlsúlyosnak lenni - viszont nincs jogod, hogy hülyeségeket beszélj genetikáról, meg arról, hogy te jól érzed így magad. Rosszul vagyok, amikor valami celeb arról károg, hogy ő elfogadta magát kövérnek, és a…..
Squatting Stingray 2012.12.01 22:58:42
@tomcsi123: nagyon jó tippek! Mondjuk az én alapelvem az, hogy nőt már dobtunk ki, kaját még soha - nem szeretek meghagyni ételt. Persze ha fogyasztás van, akkor nincs kecmec. :)

@[sy]: :-*
Squatting Stingray 2013.01.03 13:12:24
@pause: én csak szeretetből meg féltésből mondom/írom! :)
Emelj! BÚÉK! 2012.12.31 17:24:18
Nagyszerű év volt ez, kedves olvasóink - mintha tegnap lett volna, hogy egy sörözés során hirtelen ötlettől vezérelve regisztráltuk Patrikkal az Emelj! blogot. Azóta eltelt 9 hónap, és a szerény, bár ambiciózus kezdetek után szép lassan elkezdett felfutni a blog is: egyre többen…..
Squatting Stingray 2013.01.03 12:40:04
@[sy]: á, biztos mindenki magától jött rá mennyire király gyakorlat is a deadlift valójában. Semmi közünk hozzá. :)
Ejtettünk már szót a Mark Rippetoe nevével fémjelzett Starting Strength-ről, mint az egyik legjobb kezdő programról ha a cél erőfejlesztés és/vagy izomtömeg-növelés. A név valójában két dolgot takar: Mark könyvét, ami a programban használt gyakorlatokat elemzi, valamint az…..
Squatting Stingray 2013.01.01 23:12:36
@Zoe_the_Genius: nőkre más sztenderdek vonatkoznak természetesen. Ha itt www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html megnézed, külön táblázat van nőknek/férfiaknak.
Squatting Stingray 2013.01.02 13:28:44
@Zoe_the_Genius:

1. próbálj megkérdezni egy edzőt vagy valami hosszabb ideje emelő sporttársat, sok esetben technikai deficit az oka - összetett gyakorlatoknál alapvető a technika

2. táplálkozás - ha fogyasztasz, sokkal lassabban fogsz fejlődni, döntsd el hogy elsősorban fogyni vagy erősödni akarsz, a kettő egyszerre nem könnyű

3. kísérletezz nyugodtan más ismétléstartományokkal, én pl 3-6 között szeretek dolgozni, de mindenkinek más válik be; viszont ettől függetlenül a volumenből ne adj lejjebb még, próbálj pl 4x6-8 vagy 5x5 ismétlést csinálni, ha már növekszik a súly a rúdon, visszavehetsz 3x5-re is

4. egyéb paraméterek pl frekvencia - ez is részben egyénfüggő, én pl akkor fejlődök guggolásban ha heti 3-4 alkalommal csinálom - neked lehet hogy elég a kettő is, de kísérletezz ezen a téren is

Ha nem vagy az a típus, aki szereti magának kikísérletezni, mi válik be, akkor kezdj el egy fix programot, pl emelj.blog.hu/2012/08/31/edzesterv_nem_csak_kezdoknek
Squatting Stingray 2013.01.02 14:03:01
@Zoe_the_Genius: én nem preferálom az osztott edzésterveket (elég elolvasni pár írást itt a blogon:), de ha drasztikusan visszavágod a kalóriákat, akkor érdemes lehet elgondolkodni rajta. De ez megint egyéni preferencia kérdése... Próbáld ki a teljes test edzést és az osztott edzést is.

Az ismétlésszámokkal játssz nyugodtan, próbáld ki milyen, ha pl 5-öket csinálsz - ne ragadj bele egy dogmába (pl hogy 10-12 ismétléstől "izmosodsz", felejtsd el ezeket). A volument is vissza lehet vágni fogyasztásnál, inkább az intenzitásra koncentrálj (3x5-8 ismétlés). 4x10 után ez már önmagában adhat egy lökést, amitől fejlődni fogsz.

Az intenzitásnövelő technikákkal (erőltetett ismétlések, bukásig edzés, stb) meg csínján bánni, főleg ha fogyasztasz. Ha állandóan fáradtnak érzed magad, az intő jel. Végezd addig a sorozatokat, amíg úgy érzed, hogy még egy ismétlés valószínűleg menne, de ne akarj még plusz ismétléseket kierőltetni rossz technikával vagy segítséggel.
Ismét egy cikk vendégszerzőnk, tom tollából. A férfi nemi hormonok (=androgének) egyik legfontosabb hatása az izomtömeget növelő, ún. anabolikus hatás. Számos más nem-szteroid hormon is rendelkezik ilyen hatással (növekedési hormon, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktorok…..
Squatting Stingray 2013.01.02 11:35:06
@erdészpista: ez a 0,01% az, akinél sanszos, hogy elérte azt a potenciált, aminél nem tud továbblépni természetes úton. A legnagyobb hülyeség, amikor valaki rögtön, vagy az első megakadás után cuccal kezd el edzeni.
Squatting Stingray 2013.01.02 12:36:18
@[sy]: jókat mond, mint mindig. Minden szava arany. :)
Squatting Stingray 2013.01.02 13:33:41
@erdészpista: ezek teljesen jogos felvetések, de a törvényalkotók úgy döntöttek, hogy tilos a rekreációs/sport célú szteroidhasználat - valószínűleg pont a magas kockázat miatt. Az, hogy mi az ami természetes és mi nem, hát szerintem a fehérjeporok természetesebbek, mint a sajtburger a mekiben - de ez önkényes felosztás kérdése. Akinek hormonproblémái vannak, az szerintem jobban teszi, ha orvosi segítséget kér, és nem a feketepiacon beszerzett cuccal oldja meg saját maga.

Másrészt kezdők esetén a szteroid max arra jó, hogy elfedje a problémákat (technikai, edzéstervezés, programozás, saját reakciók megismerése az edzés paramétereinek megváltoztatására).

Nyilván más a pro testépítők vagy sportolók esete, de ők nem netes fórumokból tájékozódnak.
Ha már a dívány is arról posztol, hogy melyik mozgásformával "ég" a leghatékonyabban a zsír, akkor sejthetjük, hogy komoly baj van. Mi történt? Azt utóbbi években a mainstream fitnesz-köztudatba is betört az (előző években, sőt évtizedekben tényként elfogadott…..
Nem bírsz ellenállni a zsírkarikás-cérnametéltes húslevesnek? Imádod a Mama mákos- és diósbejglijét - már bűntudatod van, de még tömöd magadba a zsíros cupákokat, zachertortákat? A nagybácsiék kanapéján féloldalas, rómaias pózban szuszogsz, miközben feketekávéval…..
Emelj! Programot, de milyet? 2012.12.11 20:00:00
A súlyzós edzés első lépése, hogy kiválasztod, milyen programot szeretnél követni. Egyben ez a legfontosabb is, hiszen a kezdők által tapasztalt villámgyors fejlődési potenciált érdemes kihasználni, és a testkompozíció és erőszint érdemi fejlesztésére fordítani egy…..
Squatting Stingray 2012.12.12 05:47:16
Squatting Stingray 2012.12.13 11:39:08
@erdészpista: jaja, megtettem. :)
Squatting Stingray 2012.12.20 15:08:21
@neonlicht: nyújtasz, szélesebben fogod a rudat, speckó rudat használsz, vagy mellen guggolsz. Esetleg ezek valamilyen kombinációja. :)
Na indítunk Stingrayjel egy ilyet is: az általunk rendszeresen ill. hébe-hóba meglátogatott intézményekről igyekszünk kötetlen szempontok szerint rövidebb beszámolókat, ajánlókat közzétenni - egyfajta kocsmatúra-stílusban. Sportkártyával rendelkezünk, tehát elsősorban…..
Squatting Stingray 2012.06.11 11:22:05
@Lokál Patrik: nincs már ingyen próba, de az egyalkalmas történet az általad írt árban van emlékeim szerint.

Ami előnye a helynek, hogy nem járnak oda túl sokan, még csúcsidőben is kényelmesen el lehet férni. Viszont a szögletes tárcsák pl felhúzásra alkalmatlanok, úgy általában a rudak is a gyengébb minőséget képviselik (múltkor találtam egyet ami ferde is volt), a húzódzkodó-tolódzkodó állomás pedig elég gyenge dizájn.
Squatting Stingray 2012.12.01 18:28:20
@[sy]: ja, amúgyis úgy hallottam, fácsé-"regisztrációnál" valami kedvezmény is jár ott. :D
Emelj! DMAA-para itthon is 2012.11.06 20:00:00
A DMAA egy amfetaminokhoz hasonló, mesterségesen előállított vegyület. Eredetileg légúttisztító termékekben jelent meg, de később mint stimuláns és partidrog-összetevő vált népszerűvé (examine.com cikk róla itt). Mivel struktúrálisan hasonló az amfetaminokhoz, így…..
Squatting Stingray 2012.11.07 09:02:05
@EnvoyCorps: amennyire én látom, két érvre építette az FDA az álláspontját.

1. USA törvények szerint ha az összetevőt 1994.10.15. előtt nem használták étrendkiegészítőkben, akkor bejelentési kötelezettség van, és bizonyítani kell hogy nem ártalmas a cucc ('supplement manufacturers or distributors who use certain dietary ingredients not marketed in a dietary supplement prior to October 15, 1994, are responsible for notifying the FDA of evidence to support their conclusion that their dietary supplements containing NDIs are safe').

2. A DMAA nem a természetes étrend eleme, így nem használható "csak úgy" tápkiegben ('synthetically-produced DMAA is not a “dietary ingredient” and, therefore, is not eligible to be used as an active ingredient in a dietary supplement').

Magyarországon "az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van" (OÉTI). Ez a rendelet rögzíti mi mehet egy tápkiegbe, és milyen mennyiségben.
Bizonyára minden olvasónknak volt már izomláza - mindenki ismeri azt az égő-szúró érzést, amit az izmok igénybevétele során az anyagcsere melléktermékeként képződő anyagok felhalmozódása okoz utólag az izmokban. Ez általában másnap (legalábbis a fizikai aktivitás végezte…..
Squatting Stingray 2012.07.22 13:13:43
@confidenceandpower_Flóra: magnézium hasznos edzés után, de nem tudom izomlázon segít -e.
Squatting Stingray 2012.11.06 08:49:35
@tomcsi123: nagyszerű összefoglaló, köszi! Ha van valami amiről írni szeretnél ne fogd vissza magad. :)