Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsuzsi_buvar

0 bejegyzést írt és 110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tyúkudvar Anyai érzések 2014.06.12 07:00:00
A kiskecskék már tényleg kezdtek az agyamra menni. Egyrészt nagyon aranyosak voltak, a legügyesebb macska mozgása is eltörpült az akrobatamutatványaik mellett. Ugyanakkor amit csak tudtak, mindent tönkretettek. Vajon mi ösztönöz egy állatot arra, hogy amikor egy fűzfa, egy josta bokor…..
zsuzsi_buvar 2014.06.29 19:16:17
@besztercei: A diszplazia egy dolog, de ha egy bulldognak nem takaritjak a vegbelnyilasat meg a kbozo borfodrait, akkor elpusztul, mert keptelen tisztan tartani magat, sztem ez a legremesebb. Ja es megfullad, ha nem tamaszthatja fel a fejet alvas kozben. Iszonyu :(

Zsalugater sztem rossz blogon teritesz.
Kedves Tyúkudvar!Korom 2007-ben bújt ki a tojásból, saját, vérszerinti anyja költötte ki testvéreivel együtt.Anyja kistermetű, barnás japánkeverék volt, fekete búbbal a fején.Apja nagytermetű házikeverék volt, kendermagos színben, nagy, fogazott taréjjal.Korom mérete…..
zsuzsi_buvar 2014.05.15 12:42:10
Amikor megláttam a Faluhelyen itthon és másutt facebook oldalán ezt a tyúkólat, ami elé a bevezető szöveg így szólt: Amerikai típusú... kicsit felbosszantottam magam, főképp amikor a hozzászólásokat olvastam. Szegény tyúkok miért vannak bezárva,miért a betont (nem is az)…..
zsuzsi_buvar 2014.05.09 12:43:45
@BigPi: Mibol gondolod, h ez felulrol nem zart? A mienken atlatszo hullamlemez van, valoszinuleg ezen is, csak nem latszik. Miert kellene 3 oldalrol zartnak lennie?
Btw ezen latszik, h vadonatuj, a tyukok elso napjukat toltik benne, a masodik esos-szeles nap utan fel fognak tenni vmi oldalvedelmet, de erre meg nem gondoltak, szepen sut a nap. Mi sem fondoltunk, aztan a nyar vegevel meg rajottunk h kell.
Ez egy teljesen korrekt megoldas, ugy meg plane, ha idonkent kiengedik oket, felugyelettel, h ne tegyenek kart a disznovenyzetben (es ne vigye el oket egy ragadozo), mindenki jol jar.
zsuzsi_buvar 2014.05.09 12:46:25
@01001100au: Pont ez jutott eszembe nekem is, h a kommentelok jo resze a hatodik emeletrol osztja az eszt :)))
Az is milyen, h az en szegeny bezart (ennel nagyobb kifutoba bezart) tyukjaim sem toltik az egesz napot a nyitott kifutoban, sot meg akkor is visszamennek neha es bent hederelnek lathato ok nelkul, amikor az egesz kert az ovek (tonkremegy a villanypasztor tapegysege es hasonlok).
zsuzsi_buvar 2014.05.11 14:50:54
@01001100au: nos igen, siman lehet, h az ezen a kepen felhaborodok veszik a ketreces csirket meg tojast, mert azt nem latjak a csomagolasra fotozva, h felallni sem tud a kicsi helyen es a broiler csirkenek eltorik a laba, mert nem birja a melle meg a combja sulyat :(
Tyúkudvar Ötletelő 2012.10.16 06:42:00
Kedves Olvasók! Ezúttal a véleményeteket szeretném kérni az ügyben, hogy szerintetek mit kéne javítani, változtatni a blogon. Arra gondoltam például, hogy az állandó oldalak pont alatt nyitnék külön oldalakat a tyúkbetegségeknek. A külső és belső élősködőknek, stb.…..
zsuzsi_buvar 2012.10.19 12:11:57
zsuzsi_buvar 2014.05.06 11:30:45
@zellerlevél: A pizsamaosztas nalunk zseblampaval ment, betettem a dobozba egyet sotetedeskor es akkor odamentek mikor kint beesteledett. Ket nap utan mar nem kellett a lampa, kiveve az utolso eresztest, akik osszevissza aludtak, a szinten 4 fokban, lampa mellett is, de nekik tenyleg nem volt gyerekszobaja :)
isolde Csempe, az van 2014.03.20 09:23:33
A lakáskeresésből meg valahogy egyszer csak az lett, hogy a jelenlegi lakásunkat újítjuk fel. Egyrészt, nem találtunk olyat, ami tetszik, és sajnos úgy látom, azért, mert az nem a mi árkategóriánk még mindig (környék plusz három szoba plusz terasz vagy kertkapcsolat). Másrészt…..
zsuzsi_buvar 2014.03.26 18:30:11
@kicsinap: Nalatok negy gyerek van, ha jol tudom, az mar egy fel bolcsis csoport, de egy egesz csanas. Akinek egy van, annak o az egyetlen, akivel a gyerek egesz nap szocializalodhat.
zsuzsi_buvar 2014.03.26 18:30:17
@heddagablerheddagabler: A nyavalyakat elobbutobb el kell kapni. Aki bolcsibe megy, az elobb, aki oviba az kesobb, aki oda sem, az majd az iskolaban. De mind atesik rajta, resze az immunrendszer fejlodesenek, nem meguszhato.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mitől tűnik el a jérce hasáról a toll? Van 2 kakasom és 17 csirkém fél évesek egyaránt. Szépen tojogatnak is, naponta van kb. 10 tojás. Több bráma is van közöttük. Először a legszebb, legnagyobb testű pipinél vettük észre, amelyik elég…..
zsuzsi_buvar 2014.03.11 10:41:30
@zellerlevél: Mi most szombaton hoztuk el a masodik eresztes letojtat (az elsot kb egy eve), este ertunk veluk haza, masnap reggelre 3 tojas volt a dobozban, de nem nyultak hozza. Nekem meg tojasevo tyukom nem volt halistennek. Volt nehalny vekonyheju, amit eltortek, de az veletlen lehetett es ha kostoltak is a tojast, nem jottek ra az osszefuggesre.

Egyelore amugy SEMMIT nem esznek, ma elmegyek es veszek masfajta tapot, mert amit nalunk kapnak, a legdragabb bio-t, az nem jo nekik... Kicsit gondban vagyok ezugyben, valoszinuleg a gyarban vmi ipari turbotapot kaptak es lehet h nem pellett formaban, hanem apritva, szoval most megy az agyalas, h ugyan mit esznek meg. Ja, csipegetni sem tudnak a foldrol, illetve csipegetnek, de nem eves celbol, legalabbis a leszort kukoricat, szotyit es szaritott bogarat nem eszik a butak (a fiam szerint nem butak, hanem tudatlanok, oktatnunk kell oket :) )
zsuzsi_buvar 2014.03.18 20:37:09
@Rosa Rugosa: Oktatunk erosen, a hol kell aludni kerdesre mar mind tudja a valaszt, most a mit kell enni cimu eloadassorozatot fogjuk nekik megtartani, bakker, csont es bor mind, fenyevo tyukjaim vannak :(((
Mondjuk az ujak nem is tojtak mar vagy egy hete egyet sem.
A legjobbfejek a picike kis OEG madarkak a tundibundi porcelanfeher 40 grammos kis babatojasaikkal, de azokbol ket naponta van 3 a 2 madartol. Es meg csudaszepek is, formasak, szep a tolluk, okos a szemuk (jo, asszem itt tulzok, gonosz csirkeszemuk van azoknak is, de a tobbi reszuk gyonyoru)
Tyúkudvar Megéri tyúkot tartani? 2014.02.01 07:00:00
A következő olvasói levél adta az ötletet, hogy újra górcső alá vegyük a kérdést: Megéri tyúkot tartani? A kérdés: Szeretnék tyúktartással foglalkozni, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Röviden megpróbálom összefoglalni jelenlegi helyzetemet és a kérdéseimet. Ha…..
zsuzsi_buvar 2014.02.06 13:06:44
@gyalog.galopp: hehe. Allat nem volt, de hagymaduggatas, szolokotozes, kapalas stb, jajj de utaltam.
Mikozben a hetkoznapjainkat a panel sokadik emeleten toltottuk. Viszont minden pentek estetol vasarnap esteig, neha hetfo hajnalig es MINDEN nyari szunetben ott voltunk. Mikozben a haverok bandaztak szabadon. Biztosan nekem volt jobb, csak en nem ugy ereztem :PPP
zsuzsi_buvar 2014.03.17 10:53:45
@besztercei: ez itt Anglia, az a szabaly, h a konyhabol kikerult dolgot nem kaphatnak a baromfiak. Ertsd, ha megveszek egy fej salatat becsomagolva a tescoban es azt a tyukoknak akarom adni, akkor a hazon athozhatom, de a konyhaba nem vihetem be... huje angolok, angol hujek :PPP

Osszeeresztettuk tegnap az ujakat a regiekkel. Hat ize, van hirig rendesen, a 10nm kifuto a 10 madarra nem tul sok. Most kiengedtem a nepet a kulso, nagyobb kifutoba, a regiek kirohantak, mint Zrinyi, az ujak meg ravetettek magukat a regiek etetojere, amiben total ugyanaz van, mint az o etetojukben (bar ennek mar nincs jelentosege, mindenki hozzafer mindkettohoz), de onnan tuti finomabb...

Egy kakas biztosan nagyobb zajt csapna, de azert az sem semmi, amikor a tojoladabol kijon a nagy fekete es vilaggakurtoli diadalmat (vagy fajdalmat, 80 g folotti tojasokat tojik, nagyobbak mint a feje), sztem a harmadik utcaban is hallani.

Uj nok megtanultak kapirgalni vegre es az egyik az alvoladan kivul, a kis doboz tetejen alszik, mint egy igazi vadtyuk :)
zsuzsi_buvar 2014.03.17 10:58:44
@besztercei: en rokonoktol, ismerosoktol is kerek penzt a tojasert, annyit amennyibe egy doboz a boltban kerul, ott is kifizetne. En meg is mondom, h draga a tap, nem szoktak tiltakozni, az en tojasom biztosan nem oregebb 3-4 napnal, a bolti ugye ki tudja es tudjak mit esznek.

Apropo. Az uj nok tojasanak sargaja konkretan narancsszinu volt eleinte. A regebbieke is szep meleg sarga, de nem narancs. Kivancsi lennek, mit adnak nekik a gyarban, festeket vagy csak kurkumat? Mitol lesz egy tojassarga narancsszinu??? Most nem tudom milyen szinueket tojnak, mert eppen semmit sem, gondolom a gyarban termelodott tojasokat kitojtak, az eletmodvaltas okozta stressz meg leallitotta a termelest, lassan csak rakezdik majd megint. Enni vegre esznek.
Erre nemrégiben Zsuzsibuvar hívta fel a figyelmemet. Hmmm. Szerintem eléggé vicces, de lehet annak a tyúkomnak, aki különösen vonzódik a betonúthoz és járdához, sőt, a városias környezethez, neki talán tényleg segítene, nehogy elüsse valaki. A kóbor kutyákat nem hiszem, hogy…..
zsuzsi_buvar 2014.03.11 10:29:08
@johii: ezen torom a fejem en is, h minek egy tyuknak az alvashoz melleny??? az enyemek szurkuletben bemennek, hajnalban ki, kozte meg szunya, nem koricalnak ejnek evadjan. Ez rosszlanyoknak valo melleny :)))
zsuzsi_buvar 2014.03.11 10:31:44
@johii: itt lehet kapni egy lila szpret, egymas csipkedese ellen, asszem az ize rossz (nem kostoltam), de mukodik. Az utolso rokatamadas utan a kopasz/sebes feneket fujtuk be az egyik aldozatnak, egyik se nyult hozza.
A szine meg nagyon divatos lila volt, egeszen ujszeru az en tyukudvarom voros/barna/fekete szinvilagaban :)))
marsbéli krónikák A huhogók 2014.02.05 16:28:48
Nem, nem a film. Hanem az a személy - jellemzően nő -, aki reflexből, gondolkodás nélkül elkezdi sötét színekkel ecsetelni a jövőt, ha azt mered mondani, hogy szerinted egyre jobb az életed, ahogy a gyerekek egyre nagyobbak. Na, majd meglátod, ha kamaszodnak! Jaj, pedig ez már csak…..
Tyúkudvar Te miért vagy vega? 2014.02.04 11:46:21
Miért lesz valaki vegetariánus és utasítja el a húsevést, illetve egyéb állati eredetű termékek fogyasztását? Régóta foglalkoztat ez a téma, most pedig kiváló apropó a megírásához, hogy mi is elfogyasztottuk tyúkudvarunk törzsgárdáját. Korábban az önmagukat 296-os…..
zsuzsi_buvar 2014.02.05 14:48:10
@Baloldali érték: Hehe, entudatuk nem hiszem, de kannibal hajlamaik annal inkabb. Siman agyoncsipik a (kulsore, latszolag nem is) beteget. Dinoszaurusz mind :P
zsuzsi_buvar 2014.02.05 14:49:34
@etruszk: Teljesen tudomanyos egypeldanyos megfigyeles :)))
En ismerek dagadt vegat. Halat sem eszik, mert az budos. Tejet es tojast igen. En allandoan a sulyaval kuzd. A csoki vega etel ugyanis ;)
zsuzsi_buvar 2014.02.06 11:51:07
@I-brahi: Ezt az elitegyetemek harmada statisztikat valami adattal megtamogatva lehetne latni? Meg az is erdekelne, melyik az elit egyetem (15 eves a gyerek, lassan ideje egyetemet nezni, bar nem vega a lelkem, de hatha husevokent is van eselye ;) )
Tyúkudvar Szolgálati közlemény 2013.10.15 13:26:30
Hol is kezdjem? Valahol el kell kezdeni. Technikai problémák is akadályozták a blogírást, a beérkezett nagyon igényes írásaitok közlését, elnézést érte ez úton. Ugyanakkor az életem hirtelen (de nem váratlan) fordulatot vett. Mostantól kénytelen vagyok sokkal nagyobb erőt…..
zsuzsi_buvar 2013.11.05 13:17:27
@harcsika: Kobor kutya nem lehetett, az itt nincs (London deli resze). Neha a szomszed felgyagya labradorja kilog az o nem tul jol megepitett keritesukon es az utcan kolbaszol bamban a hazuk elott (nem tudja, hogyan jutna vissza), de pl a mieink csak akkor logtak meg eddig, ha nyitva maradt a kapu, be meg plane nem tud jonni kutya, kiveve ha at bir ugrani 180 cm-t. A roka volt az, a szomszedasszony latott is aznap egy jokorat, azok meg kb mindenen atjutnak elobb-utobb.
Egy ismerosnel ugy itortt ki egy 10+ allomanyt, h a tulajok lattak elmenni egy tyukkal (igaz, fejestul), a tobbi meg ott volt elvagott torokkal szerte a kifutoban. Megoli es elvisz amennyit bir, a tobbiert meg visszajon, ha tud.

Amugy ugy tunik, a hat meguszta, a felvaknak kinyilt a szeme, lat is vele, a tobbi is mind rendbejott, eszik, kapirgal es latvanyosan unatkozik a zart es kicsi kifutoban, de meg nem volt idonk a nagyobb, nyitott kifutot felturbozni.
Egy kedves olvasó hívta fel erre a videóra a figyelmemet, nagyon jó! ..
zsuzsi_buvar 2013.11.11 20:14:40
Tyúkudvar Hercegnők az udvarban 2013.09.18 06:50:06
A most következő poszt nem teljesen a játékhoz kapcsolódik, de azért mégis... Zoli7309 (köszönjük a sok építő hozzászólást) küldött pár fotót a tyúkocskáiról. Szia Rosa! Minden nap nézem és olvasom a blogod és ma volt 1 szabadnapom hogy a fényképeket meg…..
zsuzsi_buvar 2013.09.30 22:48:20
@tobaccogarden: Egy angol kastelyban jartunk tavaly, ami par eve a National Trust nevu szervezet tulajdonaban van. A haboru alatt (meg magankezben) nem volt eleg ember a hatalmas park rendbentartasara es a vilaghiru rozsakert is tonkrement. Nos ezt a kertet akartak ujratelepiteni es elso lepesben, a nagyobb fak stb kiirtasa utan, a bekeritett teruletre betelepitettek vagy 60 baromfit, jobbara tyukokat, de voltak kakasok is. Mindenfele fajta, kicsik, nagyok, tollas labuak es kopasznyakuak, elkepeszto szinvariacioban, tenyleg rengeteg felet. Amikor mi ottjartunk nyar vegen, a terulet gyakorlatilag teljesen sivar volt, nem volt rajta semmi noveny, a madarak mindent kiirtottak. Beszeltunk egy kertesszel es elmondta, h osz vegen a tyukok menni fognak (nem kerdeztem ra, h hova), a teruletet felassak, bedolgozva a koratavasz ota termelt tragyat, aztan jovo tavasszal (iden, de nem mentunk vissza, h megnezzuk) elkezdik a tereprendezest es a rozsatelepitest.

A mi tyukjaink kifutojaban csak csalan van mar, az sem sok es nem magas, minden mast kiirtottak. Meg a bokrok persze, azokkal talan csak a kecskek birnanak, de az nincs.
zsuzsi_buvar 2013.09.30 22:50:18
@zellerlevél: Nalunk kb ennyi a termeles, 7 tyukkal. Mostanaban kevesebb kicsit, talan mert hidegebb kezd lenni.
Tyúkudvar Mit eszik a tyúk? 2012.01.27 05:08:00
BESZÉLGESÜNK!Először is, szembesüljünk a ténnyel: a tyúk mindenevő. Azaz nem elég neki magvakat és egyéb növényi eredetű táplálékot fogyasztania, szüksége van állati eredetű fehérjére is.A tyúkok természetszerű takarmányai a magvak és a rovarok. Régebben, amikor a…..
zsuzsi_buvar 2012.03.27 20:04:25
@korenka: en Angliaban tartok tyukot, az ot (eleinte hat) madar sacc/kb (hm anno az elejen irtam h mennyit tojnak aztan ellustultam) napi atlag negy tojast biztosan tojik. Egy kg tap 2 napra eleg es £1.5be kerul. Boltban szabadfoldi bio tojasert 4 fontot kernek egy tucatert, amit az enyemek 3 nap alatt termelnek meg, 2.2 fontnyi tapert, tehat napi 40 penny hasznom van (ha nem szamitjuk a befektetest, amibe az egesz kerult es ami nem volt keves, de mi ezt mindig hobbikent kezeltuk, koltseges hobbikent). Tehat havi £12 a haszon, nem is rossz. Kb 8 honapja tojnak rendesen (juliusban vettem utoljara boltban tojast), az £96. Nem is rossz igy kiszamolni, meg mindig szedulok, amikor az eredeti befektetesre gondolok :PPP
8 ev alatt siman megterul majd :DDD
zsuzsi_buvar 2012.03.27 20:06:13
@Rosa Rugosa: a kukorica tojascsokkenteserol en is hallottam, mar csak az a kerdes, mit tegyek a sok kilo kukoricaval, ami ott all a feszerben, igy a 20 fokokban nem nekik futes :P
Viszont az igaz, h telen is csak -5C alatt zartuk be az olat, nem faztak egyaltalan.
Tyúkudvar Fura tyúkólak 2013.08.23 07:00:00
Kis hétvégi laza téma, kerestem néhány újabb fura tyúkólat. Forrásért és még több képért katt a fotókra! Az első a gyerek-tyúk együtt a kertben kombinációra kínál megoldást. Bár azt hiszem, akinek gyereke van az életben nem építene ilyet, pedig nagyon jól néz ki. Úgy…..
Kedves Olvasók! Gasztronómiai játékra hívok mindenkit itt a Tyúkudvarban! A nyár az az évszak, amikor a baromfitartó bővelkedik tojásban, húsban. Ha szeretsz főzni, ha nem, de azért van egy tuti jó recepted, akkor ne habozz, küldd el a tyukudvarblog@gmail.com címre! Lehet…..
zsuzsi_buvar 2013.08.18 14:11:48
@baliquez: csaszarmorzsa lett 3 tojasbol, omlett 6bol, teszta szinten 6bol (be kell szereznem egy tesztaszaritot vagy ki kell talalnom vmit, szepen osszeragadt, de nem adjuk fel, lasagna lesz ebbol legkozelebb, a haziteszta tenyleg viccesen 1xu project), masnap 5bol tukortojas (es 3at ki kellett dobni, mert ugyan eloszor de elofordult az a csufsag, h a mar ket felutott melle egy zapot sikerult a serpenyobe ontenem, a pasi lusta rajukirni a datumot irgumburgum) es egy tucatot elajandekoztam, most csak egy tucat van tegnaprol meg marol, ez mar kezelheto mennyiseg :)
Ja, a kutyak is vacsoraztak tojast, nem volt panasz...
zsuzsi_buvar 2013.08.18 14:14:01
@Rosa Rugosa: Rosa, a tojasos nokedli az nekem egy gyerekkori ikon, az egyik kedvenc etelem. De ahanyszor probaltam kesziteni, sosem lett "olyan". Az h milyen az "olyan", nem megfogalmazhato, de amit en keszitek az nem olyan, inkabb csinalok egesztojasos carbonarat (nem a tejszines/sonkas magyar verziot, hanem a tokaszalonnas soktojasos igazi olaszt).
Ígértem, kicsit utánanézek annak, mivel próbáltak védekezni eleink tyúkjainkat már akkor is zaklató élősködők ellen. Túl sok mindent nem találtam, talán pár régebbi könyvben lelhettem volna csemegére, de 100 évesnél idősebb baromfitenyésztéssel és tartással kapcsolatos…..
Eltűntem egy hétre, nem túl messzire, egy Balatonhoz közeli kis faluba. Hmm, hamisítatlan falusi környezet, egy főutcával, a házakhoz tartozó hosszú telken az erdő aljában, domboldalban legelésző tehenekkel. A szomszédban kakaskukorékolással, a másik szomszédban germán…..
Tyúkudvar A vadon szava 2013.07.09 07:00:00
Van nekem egy valóban kis tyúkom. Saját termés, tavaly ősszel kelt, apja gondolom Hose Armandó, anyja ki tudja ki, de az is lehet, hogy apja Szarumán, anyja pedig valamelyik kis japán tyúkom. Tehát amolyan féljapán fajta. Régebben csak "kis rigó"-nak hívtuk, mert kb. rigóméretű…..
zsuzsi_buvar 2013.07.09 12:49:11
Eddig is letagadhatatlan ellenszenvvel viseltettem irántuk. Viselkedésük és mentalitásuk mint ha csak a természet bosszúja lenne azért, amiért ilyennek lettek tenyésztve. Nem tehetek róla, de olyasfajta szégyenlős borzongással és undorral nézek rájuk, mint egy szörnyetegre. Ez van,…..
Az a verzió volt már valahol, hogy a pofozkodó villamosvezetőt jól fel kéne pofozni, kíváncsian várom, a kommentálónak mikor jut eszébe, hogy a szimmetria jegyében üsse el valaki villamossal azt a libát. Nem, nem értek egyet a pofonnal, de mégis milyen már, hogy - a sofőr…..
zsuzsi_buvar 2013.06.21 12:18:23
@Dr. Morcz: ot nem rugjuk ki, hanem rendorsegi eljarast inditunk ellene, a sofor meg feljelentheti maganvadaskent (fogalmam sincs, nem vagyok jogasz es szemelyes tapasztalatom sincs garazdasagi ugyekben, de csak van erre egy kulturallamban valami megoldas).

Ot kirugjuk, szexualis bunozok nyilvantartasaba vesszuk es biztositjuk, h ne dolgozhasson kozonsegforgalommal jaro munkakorben. (szemelyesen meg a golyoit is letepjuk es megetetjuk vele, de ezt csak az en URL vadallat lenyem mondja, IRL civilizalt vagyok :P)
index.hu/belfold/2013/06/21/14_eves_lany_laba_koze_nyult_a_kalauz/