Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Digitális Identitás

27 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az emberiség fordulóponthoz érkezett. Több éves komoly múltat követően (milking, planking, harlem shake, gagnem style, ice-bucket challenge stb.) után megszületett ugyanis az első mém, ami tényleg a semmiről szól. Pontosabban, maga a "semmi" vált mémmé. Figyelem emberiség,…..
A társas bizonytalanság a negatív megítéléstől és a társas kapcsolatoktól való félelemet jelenti, mely az introvertált emberekre fokozottan jellemző. Amikor közösségi oldalakon másokat megfigyelhetünk, ez a bizonytalanság csökkenthető. Ám kérdés, hogy az online…..
ID helyett DI?Felix Stadler az információs hálózatok és a digitális kultúra egyik meghatárzó teoretikusa, a Zürichi Egyetem tanára már a 2000-es évek elején megfogalmazta (Informational identity: from analog to digital: http://felix.openflows.com) hogy egy új…..
Digitális Identitás 2014.10.02 13:02:54
@Homoki Máté:
Köszi Máté, és bocsánat de csak most láttam kommentedet. Azt hiszem teljes mértékben jogos a kiegészítésed, Stadler írása óta eltelt idő erre is rávilágított. Sőt ez egészen magas fokon differenciálódott. Túlzás nélkül állíthatjuk hogy sokkal jobban befolyásolhatjuk a rólunk megjelenő információkat, mint azt a tömegkommunikáció korában tehettük (lásd pl. a Google megregulázása: www.facebook.com/DigitalisIdentitas/posts/761237087240378)
Igazából számomra történetileg érdekes, hogy valaki a 2000es évek legelején már ezzel az akkor még teljesen futurisztikus és meta szintű jelenséggel képes volt foglalkozni.
Digitális identitásunk bemutatásának, vagyis a posztmodernitás én reprezentációjának elsődleges terepe az online közösségi média. Egy torontói kutatás azt vizsgálta, hogyan nyilvánulnak meg a különböző offline személyiségjegyek online környezetben.A kutatás kiinduló…..
A selfie az Oxford szótár egyik legkeresettebb kifejezése. Egyes korcsoportokban a napi rutin részévé vált, az okostelefon-használat megkerülhetetlen mozzanata, a közösségi hálózatokban a megosztások gyarapodó eleme, a digitális és vizuális Én-reprezentáció alapeszköze.Ha a…..
Az elmúlt évtizedekben az interaktív-online felületeknek köszönhetően létrejött egy változatos elektronikus kommunikációs forma. Az egyének és a szolgáltatók felismerhetővé váltak és ez a felismerhetőség adott okot arra, hogy az digitális identitás fogalma kiemelt szerepet…..
Kreativitás és YouTube[i] Blogunkban többször foglalkoztunk már személyek/márkák/termékek identitásának és reputációjának digitális konstrukciójával, melyet digitális identitásnak nevezünk. A digitális identitás mindaz, amit az egyén magáról előállít, és amit mások…..
Mások életének észlelése a legnépszerűbb közösségi oldalon [1] Egy 2012-ben publikát közösségi média kutatás, mely során 425 egyetemi hallgatóval töltettek ki kérdőíveket az Egyesül Államokbeli Utah állami egyetemén, azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a…..
Lehetőség vagy kockázat? A BGF Kutatóközpontja folytatta digitális identitás kutatását: az Y generáció megkérdezése után a hazai céges döntéshozókat is megkérdezték. A BGF sajtóközleményéből idézünk. A munkavállaló online viselkedése a legnagyobb kockázat A hazai…..
Most, amikor lehetetlen úgy megnyitnunk egy globális híroldalt, hogy a PRISM szócska ne szerepeljen legalább két hír címében, s amikor a legnagyobb online cégek egymásra licitálva cáfolják (erősen egyeztetett szöveggel), hogy valaha is nagy mennyiségű adatot adtak volna…..
Celebek és wannabe celebek vallanak a közösségi média használati szokásukról, a megosztások és posztolások celeblélektanáról. Ha nem tudod, hogy ki az a Fekete Dávid vagy Demcsák Zsuzsa, akkor mindenképpen nézd meg ezt a beszélgetést. Ha viszont nem is érdekel hogy kik ők,…..
„70-80%-ban az vagyok, ami az interneten látszik rólam” Bár az Y generáció[1] tagjai már gyerekkorukban találkoztak az internetes eszközökkel, csak részben alakítják tudatosan digitális identitásukat, amely 70-80%-ban önazonos, 20-30%-ban viszont az határozza meg, hogy…..
A Google OK Glass körüli kommunikáció elég érdekes, és itt nem a vállalat saját kommunikációjára gondolok, hanem arra, amit a közönség, a majdani felhasználók és a média generál úgy összességében. Ami egyértelmű: vannak trendi funkciók, mennyi az idő, a hőmérséklet,…..
A mém mint az identitás nárcisztikus kommunikációja   A gagnam style őrületből éppen csak ocsúdva már bele is szaladtunk a harlem shake mániába. Mindez abba az irányba mutat, hogy a sztárok mellett feljövőben vannak a „no name” alkotók, akik vicces vírusvideókkal,…..
A digitális identitások kusza világában vannak olyan helyzetek, amikor konfliktusba kerül az információéhségünk, a közérdekű információhoz való hozzáférésünk joga és a személyes adataink feletti rendelkezési jog. Nagyon érdekes áttekinteni, hogy melyik nemzet miként oldja…..
Digitális identitásunknak (csakúgy, mint valódi személyiségünknek) van egy intim szférája. Ahova csak azokat szeretnénk beengedni, akik valamiért közel állnak hozzánk, akiket jól ismerünk, s akik ismernek minket. Az intim szféránk ugyanakkor - csakúgy mint fizikai intim szférára…..
[mém: A mém olyan tudati és kulturális replikátor, amely gondolati egységekben terjed viszonylag pontosan tudatról tudatra attól függetlenül, hogy az adott tartalom valós vagy sem] Írásomban azt vizsgálom, hogy a digitális identitásunk felépülésében hogyan működnek közre…..
    Napi kapcsolattartásunk egyre inkább mediatizált, vagyis óriási számítógéphálózat segítségével történik, ez pedig végső soron új identitásrendszer felbukkanását eredményezi. Ezt nevezhetjük a születőben lévő digitális identitásunknak. Az Interneten…..
Dr. Prazsák Gergő ELTE, Társadalomtudományi Kar, tudományos munkatárs Amióta az elmúlt évszázad '80-as éveiben a tudományos fantasztikus irodalomban elsőként megjelent a „kibertér" fogalma, és átszivárgott a hétköznapi gondolkodásba, számos metamorfózison ment keresztül.…..
Mitől működik a közösségi média? Hogyan lehetséges, hogy pár év leforgása alatt kilencszázmillió ember csatlakozott egyazon virtuális közösséghez? Érdekes és aktuális kérdés, hogy mi motiválja az embereket a közösségi oldalak használatában. A Digitális Identitás blog…..
Manapság nem csupán a munka révén vagyunk a számítógéphez és így igen gyakran az internethez kötve, hanem magánemberként is számos kérdésünkre a világhálón keressük a választ, ha pedig mélyebben elmélkedünk valamin, legalább kérdéseink pontosabb megfogalmazását…..
A digitalizálódó ember, vagyis a digitális identitás élete nagyrészét a virtuális térben, másokkal összekapcsoltan éli ebből adódóan többek között pl. itt játszik. Játéka azonban stratégiai értelemben messze túlmutathat önmagán, a tanulást és a munkát támogató…..
A digitális identitás a Kürt Akadémia Networks képzésének témájává is vált. Az alábbiakban a képzés Netharsona című blogjáról emeljük át az összefoglalót Sólyom Anna tollából. „Dr. Fehér Katalin azzal az egyszerűnek tűnő kérdéssel indított, hogy vajon…..
A Digitális Identitás témájával, s a téma 6 szakértőjével várta látogatóit a Szimbiózis fesztivál május 18.-án a Fogasházban. Az önmagát kulturális antropológiai fesztiválként definiáló rendezvény szerint: A digitális kor embere az információfeldolgozás és a…..
Az online térbe kerülve elveszítjük létünk összes fizikai jellemzőit, mintha valamennyien Csodaországban lennénk, mint Lewis Carrol meseregényében Alice. Az offline színpadokon fellépő emberek térhez és időhöz kötött létezésmódjához képest az online világban…..