Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dexter... (törölt)

1 bejegyzést írt és 178 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újabb csodás gyöngyszemmel gazdagította a sajtót Matolcsy György, aki 2025-ig meg kívánja duplázni a magyar GDP-t. Igen szép vállalás. Azt persze nem mondta, hogy reálértékben vagy nominálisan. Az utóbbi nagyon könnyen teljesíthető, mindössze az árszínvonalat kell…..
Dexter... (törölt) 2013.01.29 09:12:54
@EgyetemistaPartyzán: +1

@Dilis Csávó: A magyar politikában a választásokon túli ígéreteket nem szabad komolyan venni. Nyilván jó móka ennek után számolni, de mivel nincsen semmilyen komoly program mellérakva így nincs miből kiindulni. Ez nem több egyszerű álmodozásnál, és ezt így is kell kezelni.
Korábban írtam egy posztot a felsőoktatásban tapasztalt problémákról és az azokra adott egy lehetséges megoldásról. Sok, érdekes megjegyzés érkezett, néhány anyázáson kívül jó felvetéseket és kritikákat kaptam. Úgy gondoltam, ezek alapján megér még egy írást a téma. A…..
Dexter... (törölt) 2013.01.26 15:28:23
@stoic79: A közszolgáltatások privatizálásával több gyakorlati probléma is van. Mondok egy példát: Van egy 4 lakásos társasház. Ebből 2-3 fizeti rendesen a hozzájárulást a tűzoltóságnak, de van 1-2 kettő, aki nem. A nemfizetők nem járnak rosszul, mert a többi biztosított lakás miatt náluk is elfogják oltani a tűzet, ha kigyulladna a lakásuk.
hasonló példát lehetne hozni a rendőrségre és a többi közszolgáltatásra is.

"Az egész gondolatmenet abból a tévhitből indul ki, hogy a szegény és a gazdag a kapitalizmus miatt szegény vagy gazdag, holott ez főleg az állam "érdeme": olyan szabályrendszert alakít ki, amiben a gazdag eligazodik, míg ezzel párhuzamosan a túlszabályozott rendszerben a szegény nem talál munkát, nem tud vállalkozni."

Biztos, hogy csak az állami szabályrendszer ismerete tesz különbséget gazdag és szegény között? A szaktudás, a közgazdasági ismeretek, személyes kapcsolatok, szorgalom, tehetség, ezek nem számítanak? Gazdagok és szegények minden rendszerben lesznek, ha ez nem pénzben nyilvánul meg, akkor másban. Ez egyszerűen az emberi különbségekből fakad, elég sok helyen próbálkoztak ezeknek az eltüntetésével, de még ez sehol sem sikerült. A cél inkább az kéne, hogy legyen az általános életszínvonal emelkedjen.

Én azzal teljesen egyetértek, hogy a állami szerepvállalást és újraelosztást is csökkenteni kell, de csak egy bizonyos szintig.
Dexter... (törölt) 2013.01.26 18:56:26
@think-tank: Igen ez megoldás lehet, csak az a kérdés, hogy milyen nagyságrendben gondolkodunk. Ház, háztömb, kerület? A tűz még egy családi háznál is átterjedhet a másikra (pl: kerten keresztül), nem beszélve a sűrűn épített belvárosról, vagy a sorházakról.

Alapelvekkel én is egyetértek, de én nem gondolkodok erről a kérdésről ennyire szélsőségesen. Az állam szerepének fokozatos visszaszorítása jót tenne ennek az országnak, de ez csak hosszútávon valósítható meg. Sajnos

@CFL: Én kapitalista vagyok, de mégse gondolom, hogy a piac egy tökéletesen működő rendszer lenne, ami magától elhozza a Kanaánt.
Az információs technológia és a befektetési formák fejlődésével manapság könnyen jönnek létre piaci buborékok. Jó esetben ezek olyan kicsik, hogy a kipukkanásuk kevés kárt okoz, de előbb vagy utóbb létrejön egy olyan buborék, aminek az összeomlása magával ránthatja az egész gazdaságot. 2008-ban is ez történt.
"FED mesterségesen alacsonyan tartotta az alapkamatot, és az államilag támogatott Fannie Mae és Freddie Mac meg felvásárolta a jelzálog alapú értékpapírokat"
Ez is hozzájárult, de ezek nélkül is kialakulnak buborékok. 2000-2001-ben 6% körül volt az alapkamat mégis kialakult dot-com lufi.
Dexter... (törölt) 2013.01.27 23:07:45
@Schwerer Gustav: Az alapvető különbség az emberek és az állatok között a kultúra. Mi nagyrészt azért tudtunk fölül kerekedni az állatokon, mert képesek voltunk uralkodni a saját ösztöneiken. Vajon egy farkas képes arra, hogy spájzoljon télire? Egy kutya képes rendszeresen számára fájdalmas, fárasztó tevékenységet végezni egy jövőbeli jutalomért? ( hogy az ember megtanítja vmire az állatokat az nem számít, mert nem saját maguktól jöttek rá)
Ami az agressziót illeti: Jézus, Gandhi, a humanisták, a békepártiak, ... az államtól függetlenül fogalmazták a másik emberrel iránti szeretet tézisét. Az európai és belőle kinövő kultúrákban az erkölcs szerves része az agresszió elfojtása (sőt rendszeres sportolással már kielégíthetők ezek a késztetések a másik legyilkolása nélkül is). Többségünk nem azért nem öl embert, mert fél a rendőrségtől, hanem azért mert belé nevelték, hogy ez bűn.
Az állam csak azért tudja fönntartani a büntetés végrehajtási rendszert, mert az összlakossághoz képest elenyészően kevesen akarják meggyilkolni a másikat. Csak gondolj bele mekkora rendőri állományra és mennyi börtönre lenne szükség, ha lakosság mondjuk 10%-a rendszeresen gyilkolna.
A hétköznapi bűnözés ellen kisebb alulról építkező csoportok, vagyok tudatos egyének is tudnak védekezni.

Az országok közötti háború már egy másik helyzet. Abban teljesen egyetértek veled, hogy a honvédelemet csak az állam vagy hozzáhasonló szervezet képes megszervezni. Ez modern hadviselés korában különösen igaz.

"Kérdés ugye, hogy ha az állam túlságosan kicsi ill. jelentéktelen, akkor mitől tudná megakadályozni a korrupció burjánzását, illetve az anarchiát."

Melyik szektorban a legelterjedtebb a korrupció? Csak nem az államiban?
Te komolyan azt várod, hogy a kormány által kinevezett emberek felelősségre vonják a nagyrészt kormány által kinevezett tisztségviselőket?
Kínában erős és nagy az államhatalom, és korrupciót halál büntetik. Alacsony a korrupció mértéke ebben az országban?

Anarchiát sem az állam akadályozza meg, hanem az emberek félelem a káosztól. Ha holnap a lakosság nagy része úgy döntene, hogy nem fizet adót, és nem tartja be szabályokat, vagy csak tök egyszerre venné ki a pénzét a bankból, abból szép kis anarchia lenne. Az állam tehetne bármit is? Nem, mert mire beperelné és bíróság elé vinné a felelősöket, csődbe menne.
Egy korábbi posztban már írtam a felsőoktatással kapcsolatban felmerülő egyik problémáról, a tandíjról, ahol a hallgatóknak adtam igazat. Most a másik, kényesebb téma következik: a felsőoktatás minőségi és mennyiségi értékelése. A hallgatói követelések jól kivehető…..
Dexter... (törölt) 2013.01.20 11:22:16
Teljesen egyetértek a poszttal. El kell törölni a bolognai rendszert, a fejkvóta alapú támogatást, vissza kell hozni a felvételit, és abban is igazad van, hogy a diploma önmagában nem minden.

Alapjaiban egyetértek az elitegyetemek létrehozásával is, de szerintem szükség van olyan emelt fokozatú képzésekre, amelyek a főiskolainál magasabb, a kiemelt intézmények alacsonyabb szintű tudást nyújtanak. Erre azért van szükség, mert a modern iparnak, és piacgazdaságnak rengeteg szakemberre van szüksége, de a munkakörök többségénél nincs szükség nagyon mély tudásra. Nem kell Neumann Jánosknak lenni ahhoz, hogy vki egy közepes cég informatikai hálózatát üzemeltesse, de azért ehhez mai a bsc-s és főiskolai képzés már kevés. Nem kell Gaudinak lenni ahhoz, hogy vki egy családi házat megtervezzen. Nem kell Sólyom Lászlónak lenni, hogy vki összeállítson egy adás-vételi szerződést....

Nemcsak itt olvastam, hanem általános az kép a hallgatókról, hogy mindegyik lógós, bukdácsoló, iphone-os (ez itt nem szerepelt) naplopó. A személyes tapasztalatom az (bár ez nem túl aktuális, de van olyan ismerősöm aki most PhD-zik), hogy ez kb 40-60%-ra igaz. Persze a probléma így is súlyos, és így is kezelni kell, de azért ne essünk túlzásokba.
A középiskolai oktatással az a legnagyobb gond, hogy óriásiak a különbségek. Hiába van a Fazekasban van olyan színvonal, ami valóban felkészít az egyetemre, ha a gimnáziumok nagy része nem képes hozni ezt a minőséget.

"Aki még nem találkozott ilyennel, az is higgye el: ez bizony nem egy kihalt állatfaj"
Ennél már csak egy rosszabb van, aki a katedrát egy stand up comedy színpadnak tekinti és az előadás 90%-át személyes vicces (vagy annak vélt) történetekkel tölti ki. Ezekre az előadásokra sincs túl sok értelme bejárni.
Dexter... (törölt) 2013.01.20 15:19:56
@think-tank: Szerintem a piac nem tud mit kezdeni a Bsc-vel, mert egy diplománál kevesebb, viszont a szakképzésnél vagy az OKJ-nál alig több, de az utóbbiak sokszor gyakorlatiasabbak, ezért könnyebb őket beárazni.

"A középiskolák is jelentősen visszaestek, sokszor a 3 évből 1 (de egy fél biztosan) azzal megy el, hogy a hiányosságokat pótolják. Így azért ne várjunk sok eredményt."

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy sokszor a tanulók is hibásak, mert gyakran nem készülnek fel előre a választott képzésre. Mikor én egyetemista voltam, direkt erre találták ki a fakultációkat, ahol elméletileg a felkészítették a gyerekeket az egyetemre és a felvételire. Sokan még nem is éltek a lehetőséggel, és sokan csak az utolsó pillanatban döntötték el hol akarnak tovább tanulni.
Dexter... (törölt) 2013.01.21 09:03:31
@VRbagoly: Célként én is azt fogalmaznám meg, amit te leírtál, de én a hirtelen radikális liberalizációt nagyon veszélyesnek tartom. Egyszerűen azért, mert ebben a pillanatban ehhez nem állnak rendelkezésre az ehhez szükséges kulturális és gazdasági feltételek.
pl: Nagyon szép és derék elképzelés az autonómia kiterjesztése, én is 100%-ig egyetértenék vele, ha egyetemi tanulmányaim során nem lett volna rálátásom az intézmények belső működésére. Pár éve (nehezen tudom elképzelni, hogy ebben azóta gyökeres fordulat állt volna) a felsőoktatási intézmények belső hierarchiáját valami ködös tekintély elv, és az uram-bátyám viszonyrendszer határozta meg. A rektorok és dékánok legtöbbjét nem a tehetségük alapján választották ki, hanem gyakran politikai vagy más belső hatalmi szempontok mentén. Persze erre lehet azt mondani, hogy a liberalizációval kizárnánk a politikát az egyetemekről, csak ez azért nem fog bekövetkezni, mert indirekt módon az államnak így is lesz bele szólása az intézmények gazdálkodásába (normatív támogatás megállapítása, jogkörnyezet,...). Az általad felvázolt elképzelések megvalósulása esetén ezek a belső struktúrák évtizedekre bebetonozódnának.

@Anakin Skywalker: @szbszig: A lényeg az, hogy olyan középiskolák legyenek, amik lehetőséget nyújtanak mindenkinek származástól vagy anyagi helyzettől függetlenül, ezt a problémát nem a felsőoktatás keretein belül kell kezelni.
Szerintem legnagyobb probléma az, hogy a szegények legtöbbje nem lát jövőt a tanulásban (ez nyilván érthető hiszen kevés példát ismernek arra, hogy vki tanulással jó állást szerzett volna magának), ezért nagyon nehéz motiválni őket, hogy komolyan foglalkozzanak ezzel a kérdéssel.
Nagy nap volt a szerdai, másodszor került megrendezésre a Magyar Labdarúgás Fóruma. Egy ilyen esemény nem titkoltan azért jön létre, hogy – és itt, most tényleg ne szerénykedjünk a jelzőkkel – forradalmi ötletekkel segítse a honi labdarúgást. Nos, fellélegezhetünk, ötlet az…..
A tömegeket a félelem, a remény és a gyűlölet mozgatja, függetlenül a tömeget alkotó emberek átlagos intelligenciahányadosától, végzettségétől, jövedelmi helyzetétől, vagy társadalmi státuszától. De a szavazófülke magányos csendjében a választó egyedül van. És mivel…..
Dexter... (törölt) 2013.01.17 17:53:06
@kovi1970: Nyilván nem mindenki dől be a populista ígérgetésnek, de attól még a többség beveszi ezeket a blöfföknek. Ettől függetlenül érdekes "kísérlet" lenne egy alaposan kidolgozott programokkal kampányoló párt.

"Mert szerinted ezzel próbálkozott 1db párt is a 22 év alatt? Ha meg nem akkor miből vontad le a következtetést?"

Bár való igaz, hogy igazán komoly programot még senki nem rakott le az asztalra, de azért vannak igen egyértelmű jelek, hogy ha ez bekövetkezne, akkor az a párt nagyot bukna. Jó néhány kérdésben lezajlottak ilyen viták, és szinte mindig populisták győztek. Pl: Máv és a alacsony kihasználtságú vonalak, kórház összevonások, svéd nyugdíjmodell

@Józsi bá':
"Pl Bajnaitól én azt várom/várnám, hogy a BKV-t és MÁV-ot rendbe teszi, aminek része a kedvezmények jelentős megnyirbálása. Ha ezt kimondaná, mi lenne?"

Én mástól is ezt várnám. Szerintem egy igazán tehetséges politikus képes lenne így is választásokat nyerni. (ez egyébként nemcsak nálunk probléma, lásd fiscal cliff)
2010-ben OV megpróbálhatta volna, de ő nem ezt az utat választotta.
Dexter... (törölt) 2013.01.17 22:27:49
@Husz_János_Puszita: Gyurcsányért nem kár, mert ő is éppolyan demagóg, mint Orbán.
Csak azért pár évért kár amit elvett tőlünk részben a saját kormányzásával, és részben azzal, hogy 2/3-ot szerzett a Fidesznek.

@Józsi bá': 1. Én sem mondtam, hogy sok ilyen politikus van.

2. Szerintem nem elképzelhetetlen, hogy egy ilyen reform pozitívan süljön el. Ehhez leginkább az kell, hogy jól szervezett profi módon már a ciklus elején megkezdjék az átalakítást. Így ha minden jól megy és a hatékonyság növekedéséből fakadó bevétel egy részét visszaforgatják a rendszerbe, akkor az érezhető minőségjavulást hozhat, amivel már lehet kampányolni a következő választáson. Persze Mo-n ennek komoly politikai akadályai vannak.

"Olyan tehetséges politikust, akiről te beszélsz, szerintem még nem látott a történelem."

Cruchill "Nem ígérhetek mást csak vért, verejtéket és könnyeket"

Ken Livingstone London polgármestere, aki 2003-ban bevezette a dugódíjat és ennek ellenére újraválasztották.

Kossuth, aki nemesség jelentős részét meg tudta győzni a közteherviselés bevezetéséről.
Találós kérdés: Egy füves pályán 22 ember kerget egy labdát 90 percen át. Mi az? A megoldást nem lövöm le, gondolkozzanak rajta, hátha kitalálják. Addig is beszélgessünk a fociról. Van egy sport, amiért a világon milliók rajonganak, hihetetlen pénzeket ölnek bele és mégsem…..
Dexter... (törölt) 2013.01.17 22:05:06
@think-tank: A probléma ott kezdődik, mikor meg kéne fogalmazni, hogy mi az, ami "mindannyiunk közös érdeke" . Ha már megkérdőjelezzük a foci közösségi voltát, akkor ugyanígy elvitathatnánk a támogatást az Operától.

"De nálunk sajnos ennek pont az ellenkezője történik."

Kádár szellem most is itt kísért.
Mostanában annyiféle találgatásról lehetett olvasni azzal kapcsolatban, hogy hol csap újra a lovak közé Pep mester, hogy egy ideje már direkt nem is követtem ezeket a tippeket. Na kérem, vége az álmatlan éjszakáknak! Josep haverunk döntött: Münchenbe megy. Heynckes mestert váltja…..
   Rezsikommandó? 13. havi nyugdíj reload? 75%-os adó a gazdagokra? Akasszuk fel a bankárokat? Építsük le a felsőoktatást és tapsoljuk el a pénzt? A Fidesz és az MSZP kifejezetten hasonló, "közös ügyekben" gondolkodik. Talán eljött az ideje egy nagykoalíciónak? A…..
Dexter... (törölt) 2013.01.15 08:11:47
@Józsi bá': A rendszerváltás óta komoly probléma, hogy nem indult meg igazi polgárosodás a magyar társadalomban. Nagyon széles az alsó középosztály, és az állambácsitól direkt vagy indirekt módon függő emberek száma. Sajnos a pártoknak politikai érdeke, hogy ez így maradjon, hiszen így könnyebben tudják manipulálni a közvéleményt.

A másik komoly probléma, hogy a gazdaságilag aktívak politikailag sokszor passzívak, így még az alacsony arányukhoz képest is kisebb súllyal jelennek meg a közéletben.
A 2000-es évek politikájának lövészárkai személyek körül húzódtak. Karakterekre, karizmatikus politikusokra szavaztunk, és hittünk bennük - függetlenül attól, hogy mit akartak csinálni ezzel a nyomorult országgal. Talán a nagy arcoknak – Gyurcsánynak és Orbánnak - a…..
Dexter... (törölt) 2013.01.12 17:16:50
" Vajon ez annak a jele, hogy körvonalazódik, vagy annak a jele, hogy semmit sem ért el, és egyedül indul el?"

Szerintem meg válaszoltad a saját kérdésed.

"Bajnai Gordon vagy miniszterelnök lesz, vagy visszamegy oda, ahonnan jött, de az biztos, hogy nem lesz egy kis párt frakcióvezetője, és nem csinál SZDSZ 2-t."

Bajnait az nyilván nem motiválja, hogy egy önálló kis-, középpárt vezetőjeként üldögéljen a parlamentben, ő a miniszterelnöki pozíciót ambicionálja. Ez a kormányváltáshoz (sajnos) szükség van a szocikra is, ezért szinte biztos, hogy az E14 nem indul egyedül (vagy ha igen akkor Bajnai kihátrál mögüle). Az ellenzéki kerekasztal valójában a különböző csoportok pozícióharcáról szól. Ezért a legvalószínűbb az, amit te írtál:

"Az is lehet, hogy akar egy mérhető támogatottsággal rendelkező valódi pártot, hátországgal, aktivistákkal, ezzel növelve az alkupozícióját."

Én azt gondol, hogy BG nem lesz képes fölülkerekedni az Mszp-n. Egyrészt azért mert nem eléggé populista (vagy nem eléggé tehetséges politikus ahhoz, hogy realista programmal választásokat nyerjen), másrészt azért mert nem rendelkezik a kellő háttérrel. Az Mszp mint szervezet, nem fog egy olyan ember mögé állni, aki nyilvánosságra akarja hozni az ügynöklistákat, vagy a 2010 előtti kormányzás hibáiról beszél. Saját szervezet felépítése rengeteg idő és pénzbe kerülne.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az Mszp bedarálja az E14-et.

@Husz_János_Puszita-hoz hasonlóan valószínűleg én se megy el szavazni 2014-ben.
Ki kell ennek jönni Ki az állat? 2013.01.10 22:20:08
A Fővárosi Főügyészségnek, nagy szeretettel. A tények pedig ezek. Magyarország miniszterelnöke nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. Magyarország miniszterelnöke egy állat, és állatként viselkedik. Akkor és abba köt bele, akit és ahol…..
Dexter... (törölt) 2013.01.11 17:26:40
@Humperdickk: jó a poszt

@puhosh: "Szerintem utazz,vallalj valami egyszeri munkat videken,beszelgess idosebb emberekkel,nem tudom,de probalj kitorni ebbol a fertozo es tompito kodbol."
:)
   Mint tudjuk, az Alkotmánybíróság alaptörvény ellenesnek találta a regisztrációról szóló kétharmados törvények egyes rendelkezéseit, és a Magyarországon belül élőknek indokolatlanul korlátozta volna a választáshoz való jogát.  Azt mindenki sejthette,…..
Dexter... (törölt) 2013.01.08 08:45:50
@Istenadta: Racionális emberkén nehezen tudom elfogadni válaszként a csodavárást. Szerintem a helyzet bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból rosszabb, mint ahogy leírtad.

Rosszabb azért, mert szerintem a mai elit olyan állapotban van, hogy egy tehetséges és erkölcsös ember a hatalom közelébe se kerülhet. Ezen csak egy forradalom segíthetne, mert az megtörhetné a kontraszelekciót. Persze ennek komoly ára volna, és komoly kockázatai lennének.

Jobb azért, mert ez végbe mehet más úton is. A demokrácia társadalmi bázisát a középosztály képezi. Ha Mo.-n beindulna egy polgárosodás, akkor az automatikusan beindítaná demokratizálódást. Ennek ma az esélye kicsi, de mégis nagyobb mint egy messiás eljövetelének.
Dexter... (törölt) 2013.01.10 16:08:02
@Istenadta: Én sem hiszem, hogy önmagában egy forradalom mindent megoldana, de a mostani elit olyan rosszul végzi a dolgát, hogy lényegében nincs vesztenivalónk. Azzal, hogy felkavarjuk az állóvizet, meg lehetni törni a mostani status quo-t, és a kontraszelekciót. Ez már önmagában nagy eredmény lenne.
Egyelőre még távolinak tűnik a döntés, a szerdai sajtóhírekben mégis felmerült a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésének ötlete, amely szerint kormányzati berkekben nemcsak játszanak a gondolattal, hanem háttérszámításokat is végeznek. Az intézkedés költsége éves szinten…..
Dexter... (törölt) 2013.01.10 15:48:13
@JohnHenry: Ez inkább azokra igaz, akik a 20-as éveik elején járnak. Később azért ezek arány jelentősen csökken. Az én haverjaim között inkább olyanok vannak, akik látják hogy rossz a helyzet, de ők inkább azon gondolkoznak, hogy mikor hová lehetne innét lelépni, vagy pedig teljesen elmerülnek a hétköznapi túlélésben és leszarják, ami ezen túl van.
Dexter... (törölt) 2013.01.10 16:01:48
@Balance Of Power: Fiatalok azért fontosak minden társadalom számára, mert ők képviselik az energiát, és ők hordozzák magukba a megújulást. Persze ahhoz, hogy ez igazán érvényesülni tudjon sok feltételnek teljesülnie kell.
Európa legsikeresebb edzőjével találkozott Pep Guardiola. Orbán Viktor a FIFA-gálán fotózkodott a munkanélküli spanyollal, és kedd este töltötte fel a fényképet a Facebook-oldalára. Edzők egymás közt(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala) A képek között van még egy, amin a…..
Dexter... (törölt) 2013.01.08 22:03:11
A vasárnapi érvénytelen népszavazás értelmében úgy néz ki megtarthatja nevét a Horthy Miklósról elnevezett park Gyömrőn. A sors iróniája, hogy a névhasználat ellen még annál is kevesebben szavaztak (1778-an), mint ahányan a szavazás kiírásához a beadványt aláírták…..
Made in Barna Megint Messi 2013.01.07 20:27:52
Az argentin csoda újabb Aranylabdával gazdagodott. Sokak szerint unalmas, hogy mindig ő kapja, mi azért szeretünk így unatkozni. (Persze Andrés barátunk kezében is jól állt volna az aranyszínű laszti.) Gratulálunk! ¡Enhorabuena Pulga! via fcbarcelonanoticias.com ..
Dexter... (törölt) 2013.01.08 17:05:37
@The Strange: Blatter a nyitóbeszédében célzott rá, hogy egy futballistának tudnia kell veszíteni is. Szerintem ez burkolt utalás volt CR-re. Iniestának én is jobban örültem volna, bár egy kicsit gáz volt a gálán leadott kisfilmje.
Made in Barna Messi szmokingban 2013.01.07 18:22:47
Leo barátunk félretette a délután viselt kapucnis melegítőt, és elegánsra váltott. Egy "szép" pöttyös Doce&Gabbana szmokingot választott a ma esti gálára. Vajon jól passzol hozzá az aranylabda? Meglátjuk. Meglátjuk? via La Vanguardia ..
Létezik egy pont, amelynek elérésével, vagy meghaladásával, valamely feladat megoldásának bármilyen további kísérlete csak blamázshoz vezet. Ez a pont rendszerint olyan esetben érhető el leghamarabb, amikor maga az alaphelyzet abszurditása nem válik nyilvánvalóvá a helyzet…..
Dexter... (törölt) 2012.12.31 14:27:47
@légügyi megfigyelő: " Tulajdonképpen azt nem értem, és azt várom, hogy a jogászok álljanak elő (állnának elő) valamilyen tervezettel, valamilyen megoldással."

Ezen a kérdésen én is szoktam gondolkodni, nemcsak az alkotmányozással kapcsolatban, hanem más szakterületek (reformok) kapcsán is.
Probléma az, hogy egy alkotmány megalkotásához nem elég 10 jogász összefogása. Egy valódi alaposan kidolgozott és hatástanulmányokkal alátámasztott reformhoz, jogszabálytervezethez komoly apparátusra van szükség. Ezért lenne nagy szükség független szakmai műhelyekre.

"A választás pedig a magyarság érettségi vizsgája lesz."

Szerintem a magyar társadalomban még mindig a xx. sz.-i zsákutcás gondolkodás a domináns. Ezért reménykedem abban, hogy előbb vagy utóbb átszakad a gát, és bekövetkezik szembesülés a valósággal. Ez elindíthatna egy olyan kulturális váltást, amire már lehetne építeni valamit, de most még ettől nagyon messze vagyunk.
Dexter... (törölt) 2013.01.05 15:15:00
@légügyi megfigyelő: "nem lepődnék meg azon sem, ha idén már más minielnök (illetve a félreérthetőség miatt: miniszterelnök) lenne itthon."

Tudsz valamit, amit én nem?
Elnézve az szocik ellenzéki kerekasztalát, én nem vagyok túl bizakodó.

Minielnök kifejezés igazán passzol OV-hez :)
Dexter... (törölt) 2013.01.05 17:58:09
@légügyi megfigyelő: Elolvastam a korábbi posztodat.
Elméletileg nem zárható ki egy előrehozott választás, de gyakorlatilag szerintem erre kevés az esély.

1. A maqyar politikában nagyon erős a pozícióhoz
való ragaszkodás, és ezzel kapcsolatban a pártok nem szoktak kockáztatni. 2006-2010 között a szocik sem húzták ezt meg, pedig náluk lett volna értelme ennek.

2. Diáktüntetések 2014 közepéig simán kifulladhatnak, egy előrehozott választás viszont megerősíthetni ezeket a demonstrációkat, mert a hallgatók ezt a saját győzelmükként élnék meg.

3. Szerintem a big plan az, hogy Orbánék szorosan fogják a gyeplőt az uniós kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséig, utána pedig kezdődhet az osztogatás. A Fideszben úgy számolnak, hogy ez, és az ellenzék elleni negatív kampány elég lehet az újrázáshoz.
Ha igazam van, akkor az osztogatásra való tekintettel, okkal gondolhatja azt OV, hogy később emelkedni fog a népszerűsége, tehát nincs értelme előrébb hozni a választásokat.

"A szocikon nagyon kiakadtam mostanában."
Mesterházy ügyesen elintézte az E14-et, és ezzel a kormányváltást is. Nem gondolom, hogy erre egyedül BG-val lett volna esélye az Mszp-nek, de Schmuk Andorral biztosan nem tudják leváltani Orbánt.
Az Alkotmánybíróság a mai napon Alaptörvény-ellenesnek (talán most így is mondhatjuk: alkotmányellenesnek) találta a választási regisztráció intézményét. Rogán Antal bejelentése gyorsan érkezett: a következő választások alkalmával nem lesz kötelező választási…..
Dexter... (törölt) 2013.01.05 17:33:18
@addicted_to_politics: " Igen, minden bizonnyal politikai okokról van szó. Végülis az Alaptörvény respektjének védelme is egy politikai ok."

Én arra próbáltam célozni, hogy a Fidesz nem az alkotmány iránti tiszteletből, hanem népszerűségvesztés miatt félelem miatt hátráltál meg.

"egy hónapon belül a kormány 2X vesztett látványosan: 1. tandíjügy; 2. regisztrációügy."

Ez való igaz, de a ezeknek a politikai kudarcoknak csak akkor veszélyesek a Fideszre, ha van olyan ellenzéki erő, amelyik ezt meg tudja lovagolni. Elméletileg az Mszp lehet ez a párt, de ők Schmuck Andorral beárazták magukat.

" a regisztráció kiiktatásával egy súlyos akadály gördült el a fair választások lehetőségének útjából"

Ezt én is így látom, de azt nem tudom, hogy a regisztráció milyen mértékben befolyásolta volna a választásokat.