Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ccactus

33 bejegyzést írt és 6124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hollandiai 8-1-es vereség óta mintha a 10 millió futballszakértő és a 0 nulla futballozni tudó országává váltunk volna. Megy a vita, hogy mit kellene másképp csinálni, mit kellene az alapoktól újrakezdeni, kinek kellene lemondani, egyáltalán, ilyen focihoz minek kell stadionokat…..
ccactus 2019.05.25 09:38:01
@anonymand:

Ja, hogy Te a nyers adatokat nézed? Nincs itt tévedés, csak én a naptárhatással korrigált adatokat néztem. De rendben van,, akkor térjünk át a nyers számokra. Ezt picit torzítják olyan tényezők, mint például hogy melyik negyedévre esik a húsvét, illetve hogy hétköznapra vagy hétvégére esnek-e az ünnepnapok és munkaszüneti napok, de mindegy, nekem a nyers adatok is tökéletesen megfelelnek. Hosszabb távon összességében ugyanazt mutatják.

Az állításod, miszerint egyetlen negyedév jó adatáról van csupán szó, a nyers adatok szerint sem áll meg. 2017. harmadik negyedéve óta, hét negyedévén keresztül 4% felett áll a növekedés minden negyedévben. Az elmúlt három negyedév adata pedig 5% feletti. Rendre: 5.1%, 5.1%, 5.3%.

;)

De hát tudod te ezt nagyon jól. Tehát, kinek a hozzászólása a szánalmas próbálkozás? ;)
ccactus 2019.05.25 13:57:28
@anonymand:

KSH adat mindkettő. A nyers és a kiigazított is. De mondom, felőlem nézhetjük a nyers adatokat is. Ebben ugyanis találhatsz egy-egy kevésbé erős negyedévet az elmúlt években amibe szánalmas módon belekapaszkodhatsz. ;)

Ettől még nem áll meg az állításod, hogy egy negyedév kiugró adatáról lenne szó. Hét azaz hét negyedéve 4% feletti a növekedés. Szezonálisan kiigazítva még régebb óta. ;)
ccactus 2019.05.25 14:54:33
@anonymand:

De amúgy derekasan küzdesz, le a kalappal, mint Don Quijote. Csak semmi értelme nincs. Szélmalomharcodban magad is magas növekedési adatokat idézgetsz, bizonyítva ezzel azt is, hogy nemcsak hogy gyorsan nőtt a magyar gazdaság az elmúlt években, de még gyorsul is van. ;)
Sziasztok! Tudom, hogy ez a bejegyzés nem témába vágó, de szót kell hogy ejtsek róla. A napokban nagyon sok olyan téma jött velem szembe ami fölött egyszerűen nem tudok elsiklani. Az egyik az amiről ma írni fogok. Ma (május 17.) van, a Nemzetközi homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap.…..
Nem tudom, nektek mi jut eszetekbe erről a devizahitel-témakörről, de az én véleményemet talán a neves Index fórumos topikcím fejezné ki igazán: Unom már a devizahitelesek nyivákolását! És az egy dolog, hogy megy a nyivákolás, de a téma egyre jobban zsebbe vág azoknak is, akik…..
ccactus 2018.08.23 00:50:33
@graphite:

Szia! Egyetértünk, bár lehet, hogy devizahitelesként csak az elfogultság mondatja velem...
ccactus 2018.09.01 20:59:17
@Tyson925: @anonymand:

A motívációmra vagytok kíváncsiak? Egy időben érdekelt a blogírás, hát blogot írtam engem érdeklő témákról. Ennyi és nem több. Ti is próbálkoztatok egy időben blogírással, tudjátok, miről szól ez.
ccactus 2018.09.04 20:21:42
@anonymand:

A közélet természetesen érdekel továbbra is, a napi politikai csatározásokba belemenő blogolás már kevésbé. Minden véget ér egyszer..
De ha nem hiszitek, maradnak az összeesküvés elméletek. Oroszbarát kém vagyok, meg ilyenek. :)
A magyar szurkoló lelkiállapota már csak ilyen egy 1-8 után: ha valami nem sikerül, akkor dobjunk ki mindent, égessük fel, sózzuk be a helyét, és akkor minden jobb lesz! Pedig tudjátok, mennyin múlott az, hogy a mostani hullaszag pont az ellenkezőjébe, önfeledt önneplésbe váltson,…..
ccactus 2018.06.04 23:16:04
@anonymand:

Ez azért lehet, mert én a Szombathely csap átadás kulcsszót a kerestem rá, ami az első cikkben szerepelt. Tudod, amit siker siker hátán komment tel prezentáltál..
ccactus 2018.06.08 16:29:40
@anonymand:

Úgy látom be akadt a lemez. :) Minden vesztes meccsnél bemondod, hogy beteg, győztes meccsnél meg csendben vagy.
A Fidesz által elképzelt fizetős felsőoktatás igenis minden magyar állampolgárnak érdeke! Érdeke az alacsony jövedelmű társadalmi csoportoknak éppúgy, mint maguknak az érintett diákoknak. Aki a saját taníttatásának a költségét sem képes kitermelni későbbi munkája során,…..
ccactus 2018.02.16 18:58:03
@anonymand:

Hát az én fogalmaim szerint az nem vita, hogy minden szavamra úgy reagál, hogy hazudsz, kutya, meg hazaáruló. Szerintem ő sem vitázni akar, csak itt vezeti le a gőzt.

A megoldás egyébként elviekben egyszerű a problémára: több gyermek kell, többet kell költeni családtámogatásokra meg gyermekvállalási ösztönzőkre. És többet kell költeni a felsőoktatásra, sőt az egész oktatási rendszerre.

Ha belegondolunk gyakorlatilag a Fidesz a következőképpen tette helyre a pénzügyeket: pénzt vont el olyan területektől, ahol ez nem jelentkezet azonnali hatással: oktatás, egészségügy, magánnyugdíjrendszer.

De most, hogy végre fut a szekér, mondhatni van miből költeni (4% felett nő a gazdaság és jönnek az EU-s pénzek) el is kell kezdeni felzárkóztatni a korábban elvonással sújtott szektorokat. Elsősorban az oktatást és az egészségügyet. Ennek kellene lennie a következő négy év fő irányának.
ccactus 2018.02.16 19:01:28
@anonymand:

"Én a gondot abban látom, hogy az általam hozott számok alapján nem javulás, hanem romlás várható."

Egyetértek. Még ha el is kezdenének egy grandiózus oktatásfejlesztési programot, még akkor is így lenne. Mert mint ahogy a negatív jelek sem azonnal jelentkeztek, a javulás sem jelentkezne azonnal.

(P.s.: Ugyanez igaz például a focira is. :) :) :) )
ccactus 2018.02.16 19:39:33
Érdeklődéssel olvastuk az elmúlt hetekben a Milla blogon Csigó Péter új pólus kialakulásáról szóló posztjait. Bár a hozzászólásokban sokan megjegyezték, hogy kicsit erőltetett és „túlelemzett” az elmélet, a Nívó blog szerzői is találtak benne számtalan kisebb hangulati…..
ccactus 2017.12.19 19:13:57
@Tyson925:

Elolvasgattam. Gondolatébresztő írás, egyszersmind terelésnek is szép volt részedről.
ccactus 2018.02.16 19:09:30
@Tyson925:

":DDD Aztan meselj mar, mirol tereltem?"

Hát a poszt témájáról, a harmadik pólusról.

"A potenciális GDP-növekedésre vonatkozó becsléseket tekintve pedig egyelőre nem számíthatunk arra, hogy a térségben Magyarország mutassa a legnagyobb bővülést a következő években."

Idézted alig két hónapja.... Vicces, hogy az aktuális GDP számok máris megcáfolták a terelésedet. :)

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/unios_elvonalba_kerult_magyarorszag.656805.html
Nemrég az LMP jelenlegi helyzetét gondoltuk át, most azt nézzük meg, hogy hova jutott Bajnai Gordon egykori projektje. A hazai liberális kánonban Bajnai Gordon neve egyet jelentett, talán még jelent a mai napig is a szakértelemmel, a hozzáértéssel. Bajnai rövid egy éves miniszterelnökségét 2009-től…..
ccactus 2017.09.30 08:46:44
Hoppá! Milyen érdekes blogra bukkantam rá.
A poszt is érdekes, csak kicsit elfogultnak találom negatív irányban az Együttel kapcsolatban.
Én nem vitatnám el azt, hogy a baloldali új kis pártok, szerveződések (Együtt, Momentum, PM) meg az időközben már meg is szűntek (Milla, Szolidaritás ... stb.) jót akarnak. Ez a rész kimaradt a posztból, szándékosan vagy véletlenül.

Az elemzés kapcsán az a véleményem, hogy kicsit messzebbről kell indulnunk. Az új pólus kezdeményezés (Csigó) még 2012-ben indult. Ekkor valóban megvoltak a feltételek erre. Az MSZP 2010-ben nagyot bukott, amelyből azóta sem állt fel, a Fidesz pedig 2012-ben élte a 2010-es kormányváltást követően a népszerűségi mélypontját. Egyúttal erre az évre esett a 2008-ban kezdődött W alakú világgazdasági válság második V-jének mélypontja.

2012-ben adott volt tehát egy széles néptömeg, amely kiábrándult korábban az MSZP-ből, és 2010-2012 között a Fideszből is. Logikus volt, hogy ebből kialakulhat egy új pólus. De nem ez történt. Hanem az, hogy a Fidesz visszaszerezte 2012-re elvesztett népszerűségét.

Most, 2017-ben adott egy népszerű Fidesz, és egy továbbra is romjaiban heverő MSZP. Keresnivaló tehát a baloldalon van. Nem új pólus formájában, hanem megújuló baloldal formájában. Nincs tehát harmadik pólus, hanem csak kettő.

Részletesen itt írtunk erről, még 2012-ben:
nivo.blog.hu/2012/08/11/tenyleg_letezik_egy_harmadik_polus
Itt levezettük mindezt részletes pártpreferencia adatok mentén.

Annak idején 2012-ben még két utat láttunk, és nem tudhattuk, hogy melyik következik be: 1. A Fidesz is meggyengül ami utat enged a harmadik pólusnak, vagy pedig a Fidesz visszaerősödik és ezzel az új pólus baloldalra szorul.

Mára ez a kérdés azt hiszem eldőlt.
A kormánypárti média megint lépett egy szintet lefelé: egy halott hívük emlékét használják fel az épp aktuális hazugságkampányához.  Rozi néni régi ismerőse sokaknak, hisz villámkarriert futott be pár évvel ezelőtt az Echo tévés klipjével:  Pár napja Rozi néni megint letarolta a netet egy újabb…..
Napra pontosan kilenc éve írom ezt a blogot, akkor is, ma is Kötöttségek nélkül...
ccactus 2017.09.19 19:30:40
A kormánypárti sajtó mára menthetetlenül a propaganda gátlástalan eszközévé, így tájékozódásra teljesen alkalmatlanná vált. Épp ezért elkeserítő, hogy a másik oldallal is vannak időnként gondok. A tegnapi nap történései jó illusztrációul szolgálnak erre. A FIDESZ plakáttörvénye elfogadhatatlan. Épp…..
Blogunkat szokás "jobboldali blogként" emlegetni, ami valahol jogos is, de azt nem lehet tagadni, hogy Orbánék "túltolták" és ideje lenne, hogy orrukra koppintson valaki. Lehet, ezért lesz nagyon hasznos a következő 5 apró tanács, mely arra is választ adhat, hogy hogyan lehet az, hogy az Orbán…..
ccactus 2017.04.28 20:55:08
@anonymand: @Tyson925:

Hát látom nem jött be nektek ez a megőrizzük-kibővítjük ötlet. Szimpatikusabb nektek a mindent tagadunk, kérlelhetetlenül? Legalábbis láthatóan ezt követitek. Biztosak vagytok benne, hogy ez az ellenzéki kibontakozás útja?
ccactus 2017.04.29 07:29:00
@anonymand:

De hozzászólásodban benne van, hogy nem nagyon látsz lényegi elemeket, hanem csak morzsákat, amiket megőrzendőnek, kibővítendőnek tartasz. Kérdés, hogy ezt a többség is ugyanígy gondolja-e? Szerintem nem, de ez csak az én vélelmem. Azért sem szeretnék konkrétumot említeni, mert természetesen minden intézkedéshez akadnak pró- és kontra érvek. Fölösleges most ezeket a vitákat itt újra nyitni. Az viszont egy közvélemény kutatással kideríthető lenne az ellenzék számára, hogy a többség mely intézkedések megtartását támogatja. Ezeket érdemes megtartani, különben úgymond a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is és akkor nem tud maga mögé többséget állítani.
ccactus 2017.05.13 08:45:35
@anonymand: @Tyson925:

Egy kis félreértésbe csapott át az eszmecsere. Én nem azt mondtam, hogy folytatjuk. Ezt csak ti adtátok a számba. Ez a kormánypártok jelszava lehet majd a kampányban, nem az ellenzéké. Az ellenzéké az lehet, hogy a jó dolgokat megőrizzük, kibővítjük. Medgyessy ezzel nyert 2002-ben. De lehet, hogy én vagyok itt ilyen öreg egyedül, hogy még ilyenekre emlékszem?
A szegénység egy igen nehéz dolog, már ami a dolog statisztikáját illeti. Egyfelől azért, mert definíciószerűen nagyon nehéz meghatározni azt a pontot, azt a jövedelemforintot, illetve annak hiányát, amelytől kezdve valaki már szegénynek számít, vagy még éppen nem számít…..
ccactus 2017.01.29 21:54:51
@anonymand:

Az Eurostat metodika nem változott. Van 9 kategória: tv, nyaralás, kétnaponta hús... stb. Ebből aki négybe beleesik, az megjelenik a szegénységi statisztikában.
ccactus 2017.01.29 22:37:44
@anonymand:

Elolvastam a linkelt cikket. Elsőre is rögtön az volt az érzésem, hogy valami nem stimmel vele. Például a napi 1800 kalória, az kb egy szem szőlő, vagy 1 gramm hús. Nem lehet reális. A Google találatai több helyen 2000 kilokalória körüli értékre, tehát kb. 2millió kalóriára teszi a napi szükségletet.

De a fő gond a Policy Agendára való hivatkozással van. A Policy Agenda honlapján külön ki van hangsúlyozva, hogy a létminimum amit ők számolnak, az nem szegénységi küszöb. Ezzel szemben a linkelt cikk folyamatosan a szegénységgel köti össze a fogalmat. Nem csodálkoznék, ha itt még helyreigazítások lennének a cikkel kapcsolatban.
Megvan ez a jelenet A Tanúból? Mutatunk valamit. A Médiatanács ma délben ült össze, hogy megtárgyalja az RTL Klub 30 százalékos tulajdonszerzési kérelmét a Central médiacsoportban, ami többek között a 24.hu kiadója is. A HVG szerint az Origo 11:35-kor ezzel a címmel jelentetett meg egy…..
ccactus 2017.01.26 20:17:06
@Nordbright:

Igen, tízezerszám.
ccactus 2017.01.26 20:18:51
@Nordbright:

És bár nem darabra érdemes nézni, kényelmes helyzet ez egy balosnak arra az esetre, ha beszorul egy témában. :) Lásd fentebb. :D:D
ccactus 2017.01.28 07:48:05
@pamut: És ez is "mindenkinek egyből nyilvánvaló"? Mert ha igen, ott fordul önmaga paradoxonába az elméleted. Mindez csak akkor működőképes, ha ezt a metódust csak te ismered, más nem. Például azzal, hogy ezt itt most leírtad, máris gyengül a módszer hatása.
Kellemesnek mondható dilemmákkal szembesült a gazdaságpolitikai kormányzat az elmúlt napokban: járulékcsökkentés és lakások energetikai korszerűsítésére kiírt pályázatok. Nézzük először a másodikat, a lakások energetikai korszerűsítésére vonatkozó 5 milliárd forint keretösszegű pályázati…..
Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. Az utóbbi egy hét nagy ralit hozott a magyar eszközök számára. Erősödött a forint, zuhantak az államkötvény hozamok. A magyar államkötvények hozamai forintban 7-7,5% körül,…..
ccactus 2016.02.12 21:34:05
@anonymand:

Azért ne örülj ennyire látványosan! ;)
ccactus 2016.02.13 09:46:58
@anonymand:

Mire ittál volna? Hogy már te sem látsz lassuló trendet?
Állítólag 2016 az átmeneti lassulás éve lesz. Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek. Ezt jósolják.
Mielőtt jön az újabb gyorsuló periódus. Ezt jósolják.

És nehéz vele vitatkozni.
Nem lett igazuk azoknak, akik az elmúlt öt évben folyamatosan azt szajkózták, hogy az Orbán-kormány a szakadék felé vezeti az országot. Mostanában sok szó éri a ház elejét törzsolvasóink részéről blogunk inaktivitása miatt. Igazuk van, hiszen az utóbbi hónapokban valóban kevés új posztunk…..
ccactus 2016.02.07 18:36:52
@Tyson925:

Dehogyis. De igazad volt, a magyar állampapír nem nevezhető a világ legjobb befektetésének. Egy olaj shorton többet lehetett keresni. Ezért kértem elnézést, és köszöntem meg a kiigazítást pontatlan megfogalmazásom miatt.
(Jut eszembe: Te még mindig tartod, hogy Magyarország az 50. legkorruptabb a 168-as listán?)
ccactus 2016.04.08 16:36:10
@Tyson925:

"Na mi van pinokkio, megfutamodtal? :DDD"

Mint láthatod, én itt vagyok.
Szóval? Te még mindig tartod, hogy Magyarország az 50. legkorruptabb a 168-as listán?
ccactus 2016.04.08 16:42:16
Történelmi csúcs az exportban:
www.portfolio.hu/gazdasag/uj_tortenelmi_csucson_a_magyar_export.4.229982.html
Ez már nem EU-s pénzből van...

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban:
www.portfolio.hu/gazdasag/ujra_negativ_az_inflacio_magyarorszagon__3.4.229983.html

Vesd össze nyugdíjemelés, minimálbér emelés mértéke, átlagbér emelkedés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2016 második hónapjában 6,4 százalékkal erősödött a hazai boltok forgalma az egy évvel korábbihoz képest:
www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/ujra-lenduletben-a-kiskereskedelem-468181

Termelünk, exportálunk, és fogyasztunk. Közben az adósságunk csökken, az államháztartás egyre jobb helyzetben. Mi a helyzet az EU-s támogatásokkal?
A kutya ugat (Ténytár: Jön a 13. havi nyugdíj, választási költségvetés 2014-ben, Ténytár: MNB - jöhet az unortodoxia), a karaván halad (2012-es költségvetési hiány: 2,1%, Túljegyzett állampapírok, történelmi mélyponton az állampapír hozamok). Akinek nem inge, ne vegye magára. (Feljelentették Bayer…..
ccactus 2016.03.19 11:12:21
@anonymand:

"Persze tudom, az ötéves átlag cca 2%körül van a GDP-növekedésben, ami az általad oly sokszor felemlegetett valamikori minimum elvárásomnak (tartósan 2,5%) nem igazán felel meg."

Az ötéves átlagot 2012 húzza le. Jövőre a 2012-es adat már kiesik az ötéves átlagból, és a 2013-2017 évek átlagát fogjuk nézni. Így még az is lehet, hogy jövő ilyenkor már az ötéves átlag is megfelel a minimum elvárásodnak. Meglátjuk! Még a végén Fidesz szavazó leszel 2018-ban. :)
Persze tudom, hogy nem. Elvárás ide vagy oda, itt a világnézeti megfontolások játsszák a főszerepet ellenzéki mivoltodban. Mint ahogy egyébként az enyémben is, sőt sokunkéban az országban. Ezen pedig csak nehezen változtatunk, ahhoz valami nagy gazdasági zuhanásnak, vagy szárnyalásnak kellene bekövetkeznie. Mert különben a pártpreferenciák nagyjából így maradnak, ahogy most állnak.
ccactus 2016.03.19 11:14:49
@anonymand:

"már megbocsáss, de nem "álláspont", hanem kormányzati remény."

Már megbocsáss, de elemzői (belföldi és külföldi) várakozás, vélemény. Tehát álláspont.
És persze kormányzati remény és cél.
ccactus 2016.03.19 11:20:18
@anonymand:

"Én attól tartok, hogy a gazdaságban még ráköphetnek a karbidra, oszt ismét büdös lehet a helyzet."

Már megbocsáss, de ez nem "álláspont", hanem ellenzéki remény.
Lásd kettővel ezelőtti hozzászólásomat. Akkorát nehezen elképzelhetően fog romlani a helyzet, hogy az nagy mozgásokat hozzon a pártpreferenciákban. Néhány tizedszázalékos elmozdulás persze benne van a pakliban. Ennél nagyobb csak nagy emzetközi gebasz esetében.

Itt visszautalnék erre az előbb már linkelt cikkre:
www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_a_kevesbe_serulekeny_orszagok_kozott.228822.html
Úgy látszik számodra kényelmetlen megállapítások vannak benne, ezért is felejted el kommentálni. Persze tudom. Ha a sérülékenység ötéves átlagát nézzük, akkor nem ilyen rózsás a kép. :))
Ezennel elindítunk egy "Nem lett igazuk" sorozatot. Vagyis olyan írásokat, elevenítünk fel, amelyek az akkori jelen elemzéséből, tények felsorolásából arra a következtetésre jutottak, hogy itt bizony a katasztrófa, a szakadék, a zuhanás felé haladunk majd tovább a jövőben.…..
ccactus 2015.10.27 22:05:51
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Képzeld hol tartanánk, ha még nekik sem lenne, és tovább zajlana a lakosság eladósodása..
ccactus 2015.10.30 21:35:35
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Reméljük egyre kevesebbeknek lesz erre gondja a jövőben.

"A kölcsönök időben történő visszafizetése szempont, de csak egy a sok közül.
A kiszámíthatatlanságtól, a jogbizonytalanságon keresztül egészen a mérhetetlenül elburjánzott korrupcióig. :(("

Ez ugye azt is jelenti, hogy egy esetleges felminősítés mögött az áll, hogy a hitelminősítők javulást látnak az említett tényezőkben?
ccactus 2015.10.30 21:36:45
@anonymand:

"A kölcsönök időben történő visszafizetése szempont, de csak egy a sok közül.
A kiszámíthatatlanságtól, a jogbizonytalanságon keresztül egészen a mérhetetlenül elburjánzott korrupcióig. :(("

Ez ugye azt is jelenti, hogy egy esetleges felminősítés mögött az áll, hogy a hitelminősítők javulást látnak az említett tényezőkben, úgy mint kiszámíthatóság, jogbizonytalanság, korrupció? Ez nagyon fontos kérdés!
A napokban több cikk is olvasható volt a médiában, amelyek arról szóltak, hogy húszéves csúcson van a magyarok foglalkoztatottsága. Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy jó úton van a Fidesz egyik legfőbb ígérete, azaz hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek. A…..
ccactus 2015.10.26 20:04:34
@anonymand:

A válság előttit. Tehát a kormányváltáshoz képest 22%-kal többet termel az iparunk. Kinek kérdéses még az irány? :))
ccactus 2015.10.27 22:04:20
@rikitiki:

Olyan nincs, hogy mindig csak felfelé. Mindig lesznek hullámok. 2020 szerencsére viszonylag messze van még, van idő felkészülni az EU-s pénzek utáni helyzetre. Mindenesetre 2020-ra egy 8 éves fellendülésen leszünk túl.

Hogy mit kell tenni? A linkelt cikkben szépen le van írva: Bürökrácia csökkentés, korrupció csökkentés, egészségügy, oktatás. Nem olyan lehetetlen dolog ez. Persze ha tudsz olyan pártot, amelyik ezt képes a jelenleginél jobban véghezvinni, elő a farbával!
ccactus 2015.10.30 21:25:46
@anonymand:

"Nem ad örömre okot, hogy még csak a válság előtti szin környékén vagyunk."

A válságnak én sem örülök, hogy jött.

"Kérlek, add meg hogy hol látod te a korrupció csökkentésére a szándékot?"

Sehol. Ez nem változtat azon, hogy ezt kellene tenni.

"Miből gondolod, hogy holnaptól nem növekszik az egészségügy fennálló (és folyvást növekvő) adóssága?"

Kérlek add meg, hogy hol látod te, hogy az egészségügy adóssága "folyvást növekszik"!

"A felsőoktatásba kinevezett (semmihez nem értő) kancellárok biztosítják majd a jobb felsőoktatást?"

Nem. A tanárok biztosítják. A kancellárok a gazdálkodásért felelnek, ha jól tudom.

Az EU-tól százmilliárdos támogatás érkezik mind az oktatásban, mind az egészségügybe, ha jól tudom. Mint ahogy arról is olvasni, hogy az elmúlt 15 évben 7 évvel nőtt a magyarok várható élettartama. De lehet, hogy tévedek.
Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával. Igen, ez a helyzet kedves olvasók! Mi, a Nívó blog…..
ccactus 2015.05.08 21:23:49
@anonymand:

"Az ipari termelés visszaesőben"

Mire jó ez a minden fronton való dezinformálás? Visszaeső ipari termelésről, és 85%-os államadósságról írkálsz. Mire jó ez, mondd?

Mi lesz a következő? 20%-os inflációról, meg emelkedő szegénységről fogsz írni?? Esetleg emelkedő munkanélküliségről?

Tudni kellene szépen is veszteni...
Főleg úgy, hogy az ország számára egy örvendetes dolog, hogy legújabban már 4% feletti GDP növekedést prognosztizálnak. Adat a jövő héten. Kritizálod, hogy nincs meg a 2,5%, pedig már 4% fölött járhatunk valahol...
ccactus 2015.06.29 19:26:32
@anonymand:

Nem fér föl. Az egészségügy úgy összességében sem fér föl a dicsőségtáblára.
ccactus 2015.06.29 22:07:49
@anonymand:

Hogy túl nagy volt-e az áldozat, azt mindenki maga tudja eldönteni. Miután érzésekről van szó, fölösleges róla vitatkozni. Mindenkinek igaza van abban, amit érez, gondol ezzel kapcsolatban.
Nem csak létezésükről bizonyosodtam meg, de az ostobaságukról is. Elvhűségük kétségtelen. Amit oda kell rittyenteni egy-egy bértollnok írása alá, azt odateszik rendesen, a magasabb elvárásoknak, és az eligazításnak megfelelően. Megesik, hogy eszetlen igyekezettel teszik a…..
ccactus 2015.06.08 22:08:38
@udvaros:

Igen, rosszul állunk, ezt senki sem tagadja. De javulunk. A magyar gazdaság növekedési üteme dobogós az EU-n belül. Nőnek a reálbérek, és a reálnyugdíjak. Az államháztartás egyensúlyban van. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Lehetne többet költenie az államnak hitelből (oktatásra, erre-arra), csak nem biztos, hogy érdemes.
ccactus 2015.06.09 22:26:43
@udvaros:

Ha már ilyen elvont stílusba mentünk át, közmondásokkal, népi bölcsességekkel válaszolnék:
Az orvos-beteghez: Ne légy pápább a pápánál!

A friss közgazdászdiplomás nő esetéhez: Ha a hegy nem jön Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez.

A statisztika vs. személyes tapasztalás témakörhöz: A hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát.

A hűtlen házastárs kérdéséhez: vannak akik nem látják (a szemükkel) a fától az erdőt. De attól az erdő még ugye ott van.

A végére egy visszakérdés neked: Minden reggel azt tapasztalod, hogy hajnalban kukorékol a kakas, rögtön ezután felkel a Nap. Namost akkor a saját tapasztalásodnak hiszel, miszerint a Föld lapos és a nap a kakaskukorékolás miatt kel fel, avagy a nagykönyvnek hiszel, miszerint a föld gömbölyű, és forog a saját tengelye körül, ezért látszik úgy, hogy a Nap olykor felkel, máskor pedig lenyugszik?
ccactus 2015.06.13 10:32:09
@udvaros:

Igen, szerintem sem túl nívós így ez a vita. De hát te tértél el erre, mondván a szakmai dolgokhoz nem értesz, csak szubjektív érzéseid alapján foglalsz állást.
Letelt az első év Orbán Viktor harmadik kormányzati ciklusából. Odébb van még a választás, de jelenleg három aspiráns személye körvonalazódik a miniszterelnöki posztra. Kérdés, elő lehet-e jönni a semmiből negyedikként, vagy nem a semmiből, de a korábbinál erősebb…..
ccactus 2015.05.31 17:44:39
A szocialisták nyolc év alatt 32%-kal növelték, a Fidesz három év alatt 6%-kal csökkentette az államadósságot. Kis magyarázat a számokhoz: Az adatok a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról származnak. Mivel a statisztikát negyedévente, minden negyedév utolsó napjának megfelelő…..
ccactus 2015.05.07 21:40:54
@anonymand:

Elgépelted! 85% a kormányváltáskor volt. Most 75%, a következő választások idejére 68%-ot prognosztizálnak. Ha mégis nőne, leváltjuk őket! :)
ccactus 2015.05.08 17:20:45
@anonymand:

Akkor dezinformálsz, hisz dátumozás nélkül idézel egy régi adatot, mintha mai lenne...
ccactus 2015.05.08 21:18:35
@anonymand:

"Viszont felrázódtál kissé..."

Hogy velem mi van, az lényegtelen személyeskedés, terelés.

A lényeg, hogy tisztáztuk a dolgot.

Nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni:
A Fidesz 50%-kal adta át az országot 2002-ben, 85%-kal vette vissza 2010-ben, ma 75%, a következő választásokra 68%-ig süllyedő rátát prognosztizálnak.
Decemberben írtunk arról, hogy a magyar gazdaság növekedése 2013 végére akár 3%-ra is felgyorsulhatott. A tényleges szám az Eurostat adatai szerint 2,8% lett, tehát majdnem beletrafáltunk. Illetve nem beletrafálás volt ez, hanem a gazdaságról addig nyilvánosságra került…..
ccactus 2015.03.21 09:05:40
@anonymand:

Gyorsulva lassul a lassú lassulás a "2014-es rekorder növekedés"-hez képest ! Már csak ez a probléma. :)

Képzeld, ha még is gyorsulás lenne az idén. :))
3,9%-ra való idei gyorsulásról is vannak már elemzések 2015-re. (Bank of America Merrill Lynch)

Már nem kell túl sokat várni 2015 I. negyedévi GDP adatára. Szerintem gyorsulni fogunka "2014-es rekorder növekedés"-hez képest. És szerinted?
ccactus 2015.03.21 14:43:15
@anonymand:
Kinek volt igaza?
ccactus 2015.03.21 22:58:16
@anonymand:

Az ördögbe is, ebben most tényleg igazad van! Ahogy írtad az előbb nagyon helyesen, a negatív növekedés is növekedés. Ugyanígy elmondhatjuk a jelenlegi helyzetről, hogy a pozitív csökkenés is csökkenés. Vagy mondjuk a negatív lassulás is lassulás. A gyorsulási ütem lassulása, meg már egyenesen recesszió. :D
Mondják, hogy Belgium lakossága rendkívül megosztott. Az országot két nagy népcsoport alkotja, a flamandok és a vallonok, akik ki nem állhatják egymást. Számos érdekellentét feszül közöttük, a kulturális különbségekről nem is beszélve. Tulajdonképpen Belgium nem is létezik,…..
ccactus 2015.02.08 10:15:28
@Tyson925:

Úgy értem a téma szempontjából teljesen mindegy.
Tehát felbomlott az Orbán-Simicska szövetség a diktatúra lebontására. Simicska tovább küzd a demokráciáért élete veszélyeztetése árán, Orbán viszont a diktatúraépítés felé fordult.
ccactus 2015.02.08 17:58:20
@Tyson925:

Tehát felbomlott az Orbán-Simicska szövetség a diktatúra lebontására. Simicska tovább küzd a demokráciáért élete veszélyeztetése árán, Orbán viszont a diktatúraépítés felé fordult.

Akkor ez az állás? :)
ccactus 2015.02.09 18:47:36
@Tyson925:

És szerinted mi?