Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lattmann Tamás

2 bejegyzést írt és 82 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A KARD Felkészül: Paks-2? 2017.02.19 08:54:20
A Momentum Mozgalom látványos aláírásgyűjtő sikere eredményeképp a Fidesz várhatóan pár napon belül elengedi a budapesti olimpia ügyét, Gyávaság és az olimpiapártiak becsapása persze, de politikailag abszolút érthető: ha jó eséllyel úgyis pofonba szaladnának bele, annál kisebb kár, ha nem állnak…..
Reakciós reflexiók Alibi 2016.03.10 13:25:07
Nem, Kedves Olvasó, ez a kis szösszenet nem ürügyről, nem mentségről és nem a kriminalisztikából ismert bizonyítási nehézségről szól – vajon a terhelt a bűncselekmény elkövetésének pillanatában valóban nem tartózkodott a tetthelyen? –; ez egy nekrológ. Budapest szegényebb lett egy kultikussá vált…..
Lattmann Tamás 2016.03.10 13:36:06
Ablonczy Bálint a Heti Válasz munkatársa publicisztikájában megszólította liberális jogvédő barátját. A virtuális címzett megszólal: Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéd munkatársa válaszol. Kedves Bálint! Remélem, nem haragszol meg a tegeződés miatt, de a…..
Lattmann Tamás 2015.07.02 20:00:44
Egy kis külföld: tegnap este Oslóban megtartották a Nobel-békedíj átadási ünnepségét. Az idei nyertesek (nem aprózták el, idén tandemben kapják a megtiszteltetést) Malala Juszafzai és Kailás Szatjárthi! Hip-hip... várjunk csak, hogy kik?  "Jaaaa, hogy ők! Persze, már…..
Megint jöttök, fenekedtek. Újabb és újabb kötelezettségszegési eljárással fenyegettek. De mi meg fogjuk védeni a világ legfaszagányosabb rezsicsökkentését. Ne kívánjátok magatoknak haragunkat. Brüsszel nem El Paso. (Jeremiás 51:60)..
Lattmann Tamás 2014.02.03 14:22:05
@energiagorilla: Néha van egy olyan rossz érzésem, hogy ez a legkevésbé nem érdekli a megmondóembereket... Ami azért elég nagy baj, mert lehet úgymond vakítani a parasztokat, de ez itt a szerző szakmainak szánt személyes blogja, ahol nem biztos, hogy ilyesminek helye kéne, hogy legyen.
Vagy lehet, hogy van, akkor viszont árulkodó.
Az ENSZ emberi jogi bizottsága hétfőn megállapította, hogy senkitől sem lehet elvenni a választójogot csak azért, mert értelmi fogyatékos. A bizottság egy Magyarországot érintő ügyben döntött így, mivel hat értelmi fogyatékos magyar fordult a bizottsághoz azért, mert nem…..
Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét nyilván sokan és sokféle megközelítésből fogják elemezni. Engedtessék meg, hogy mi egyetlen gondolatot ragadjunk ki belőle, nevezetesen ezt (HVG): Orbán fontosnak nevezte, hogy végre vannak "nemzeti tőkések". Itt…..
Lattmann Tamás 2013.07.28 13:18:04
@Libatolvaj takarodj:

Unalmas vagy. Mondjuk, van egy sajátos bája, hogy ilyen nick alól van pofád pártkatonaságról beszélni, ez akár még szórakoztató is lehetne. De nem az...
Elképzelem az Európai Parlament szerencsétlen elnökét, hát ő most biztos összecsinálta magát félelmében. Csizmadia úr (v.ö. Békemenet, Nemzeti Együttműködési Alap) írt neki, szép, nyílt levelet, többek közt a "Szellemi Honvédők" nevében. Tegyük hozzá, kaptak korábban az…..
Lattmann Tamás 2013.07.16 14:31:25
@Attitude Adjuster:

"a lisszaboni szerződéssel lekukázott szubszidiaritásra"

Meg kéne nézni azt a Lisszaboni szerződést, mielőtt ilyeneket mondunk. Plusz mellette az EJEE most elfogadott 15. és 16. jegyzőkönyvének a szövegét, ami már a strasbourgi bíróság működésébe is be fogja hozni ezt a szubszidiaritás című agyrémet, ami a politikusok szerint azt jelenti, hogy "senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit csinálunk", pedig ennek az EU struktúráján kívül aztán tényleg semmi keresnivalója nincs.
Lattmann Tamás 2013.07.16 22:36:21
@timargabor:

Most itt az uniós jog kontextusa az érdekes. Mivel a dekrétumok bőven az EU előtt születtek, az azokból fakadó akkori KOLLEKTÍV jogsérelemmel az uniós jog ma nem tud mit csinálni, ahogy a létükkel sem. Ha ma konkrét ügyben alkalmaznák őket, akkor a strasbourgi bíróság megcsapná Szlovákiát. De egyrészt az nem az EU, márészt a szlovákok nem olyan hülyék, hogy ezt megpróbálják.

Amúgy meg a kártérítéseknek nem ez az akadálya, hanem az hogy Csehszlovákia, Magyarország és a Német Demokratikus Köztársaság annak idején a szocialista testvériség és a "minden meg van bocsátva" jegyében megállapodott abban, hogy nem állnak elő egymással szemben semmilyen igénnyel.
Lattmann Tamás 2013.07.16 22:49:24
@Attitude Adjuster:

"A biztosítási piac nemi egyenlősdijének történetében (és korábban is több esetben) azonban a Bíróság nem létező, szerződéses joganyagot értelmezett"

Ami a diszkrimináció tilalmával kapcsolatos problémát illeti, az nem olyan egyszerű. Ez a "nem létező, szerződéses" kitétel pontosan mit jelent?

A Maastrichti Szerződés egyértelműen átkapcsol az Európa Tanácsra. Az Emberi jogok európai egyezménye tiltja a diszkriminációt és annak 12. jegyzőkönyve e tilalmat általánossá teszi. Ezeket minden EU tagállam kötelezően vállalta. Tiltja azt az Alapjogi charta, valamint az uniós jog már jóval korábban megteremtette annak alapjait, lásd: 2000/43/EC, 2000/78/EC, 2004/113/EC, 2006/54/EC irányelvek...
Csak baj van a portugálokkal... Nem elég a Drechsler-palota ügye, ma hozzák nyilvánosságra a Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által rapportőrként jegyzett jelentéstervezetet a magyar demokrácia állapotáról. Én Orbán helyében körmére néznék a portugál…..
Amikor karácsonykor az NGM weblapján leszakadt pofával láttam, hogy Doubravszky György pénzügyi biztos lett, azt fogadtam meg, hogy nem írok azonnal, előítéletesen. A Hiteltársulás dicstelen munkálkodását már megörökítettem, de mindenkinek jár egy esély, hátha új poziba…..
Lattmann Tamás 2013.01.07 16:45:54
@punkfrog: Ne szabad fárasztani szegényeket túl bonyolult, vagy egyszerre egynél több logikai lépést igénylő kérdésekkel. :-D
  – A finanszírozás átalakítása nem tűr halasztást, ám ezzel kapcsolatban nem árt tisztázni néhány félreértést. Az államnak nem áll szándékában teljesen kivonulni a felsőoktatásból, józan ésszel elképzelhetetlen, hogy például a tanárképzésben ne nyújtson…..
Lattmann Tamás 2012.10.07 10:04:58
@Counter: Nekem teljesen. Csak az a gond, hogy más ezt nem biztos, hogy a jelen kondíciókkal elvállalja. Sajnos még így is sokkal többet teszek le az asztalra, mint egyesek teljes fizetéssel, és a probléma ott kezdődik, hogy normális teljesítményértékelés sincs. Akkor meg minek akarunk versenyképességről beszélni...? A politikai szinten pedig erre morális alap sincs, miután a pénzügyi intézkedésekkel ténylegesen kinyírják a rendszert. Ezt jótéteménynek beállítani egyszerű pofátlanság.
Lattmann Tamás 2012.10.07 10:05:58
@unionista: Egyetértek. De vajon miért nem sikerült ezt az elmúlt húsz évben?
GFG Blog A trezor 2012.10.04 07:32:36
„A kurva anyukat. Sem pókerezni, sem rakaszolni nem tudnak.” (Hajnóczy Péter: A rakaszolás)     Van egy trezor. Úgy hívják, hogy IMF. Mindig ugyanúgy nyílik.  A pénzkihelyezésnek a válságban is ugyanazok a feltételei, mint korábban. Mindegy, hogy Görögországról,…..
Lattmann Tamás Minden jel szerint ideiglenes nyugvópontra jutott az ausztrál Julian Assange, a Wikileaks oldal alapítójának kergetőzése a svéd, majd a brit hatóságokkal. A nemi erőszakkal kapcsolatos vádakkal illetett Assange - sokak szerint ugyanakkor modern korunk egyik ikonikus…..
Lattmann Tamás 2012.08.21 00:36:47
@Polifenolok antioxidáns hatása: Ééértem. :-D

Minden légijárműnek előre jóváhagyott repülési terve kell, hogy legyen, az attól való eltérés már légtérsértés. Egyébként pedig a helikopterre nem vonatkozik a diplomáciai védelem, azzal a britek már azt csinálnának, amit akarnak. Egy helikoptert meg nem nagy művészet leszállásra kényszeríteni.

A lényeg, hogy a nagykövetség területén/épületén kívül mindenhol az történik, amit a területi állam akar.
Lattmann Tamás 2012.08.21 19:39:21
@Dan_W_Smith: A poszt szempontjából nem ítélem lényegi kérdésnek, hogy mi van a svédeknél, ebben a kérdésben ugyanis a brit bíróságok döntöttek. Annyi meg egy bambi. Engem itt az érdekelt, hogy mi lesz innentől kezdve.

A politizálást meghagyom másoknak.
Lattmann Tamás 2012.08.21 19:43:01
@Pobjeda elvtárs: A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény meghatározza, mire való egy nagykövetség, akárhogy is nézegetem, a menedékjog nyújtása nincs ott.

Az, hogy az USA mit csinál, az nyilván tök jó, de
1. szerintem attól, hogy az USA csinál valamit, attól az még nem feltétlenül jogszerű,
2. mások szerint sem.

A kodifikációs "kísérletek" engem igazolnak. Majd ha kodifikációs "sikerek" lesznek, azok talán nem... De nem értelek igazán, a posztban is megemlítettem az OAS egyezményét, ami az egyetlen ilyen, azt sem erősítette meg végül az amerikai államoknak a fele sem.
Csütörtökön minden valamirevaló hírportál beszámolt a Wikileaks-alapító Julian Assange menekültsátuszának pozitív elbírálásáról. Akit érdekel a téma gondolom képben van, nem merülök nagyon a részletekbe. Assange miután a svéd kiadatás elleni összes fellebbezési…..
Lattmann Tamás 2012.08.20 18:29:01
@Húsleves: A gyengébb képességűek (és a jegyzőkönyv) kedvéért megismétlem, hogy nem tudom, hogy Assange a konkrét esetben erőszakolt-e, nem is érdekel, DE alvó nőt megdugni nemi erőszak, ÉS ha ennyi infót kap a svéd hatóság, akkor nyomoz. HA az elkövető elszalad, az gyanús, a hatóság számára is, akkor meg különösen, ha egyébként a vád nem állna meg. Ennyi.

Remélem, a hormonháztartásodnak meg jót tett az obligát America-bashing, csak azt nem értem, hogy minek volt hozzá az első két bekezdésre szükség. Legközelebb szerintem üvöltsd bele a wc-kagylóba, szerintem klasszul fog visszhangzani is, és nem engem fárasztasz vele.
Lattmann Tamás 2012.08.20 18:56:54
@Húsleves: A fenti problémáiddal szíveskedj az illetékes svéd hatóságokat boldogítani, mert ha nem sikerült volna felfognod, ők nyomoznak, nem én. Én az elméleti alapok tisztázása mellett még csak állást sem foglaltam a konkrét ügyben. Mi alapján is tettem volna, meghagyom az ilyesmit a hozzád hasonló tisztánlátó mindentudóknak. Gőzölögjél tovább a posványodban, névtelen senkiházi. Ignore ON.
Lattmann Tamás 2012.08.20 18:58:00
@Húsleves:

"A te bajod az, hogy nem tudod elfogadni,"

Mert én kezdtem a személyeskedést... Na, tipli.
 Hollywood egykori üdvöskéje, az amerikai álomcsaj és Mágenheim Julcsi most a legújabb celebrobbanás. Válik, bazmeg.A vadászrepülők királya, a hapcientológia jelképe, Tom Cruise - aki állítólag az Eiffel-torony tetején kérte meg a kezét -, már nem kell neki. Túl sok volt a…..
Lattmann Tamás 2012.07.05 19:17:43
@Bokortalan Hajléktalan: Mindent megengedek, nem vagyok én médiatanács. De attól még hülyeség. És ha nem haragszol, leírom. Ha igen, akkor is.

Sir Laurence Olivier? Ki mondta, hogy azon a szinten van? Én? Ő? Akkor meg miért teszel fel ilyen hülye kérdést? Én "filmekről" és "alakításokról" beszéltem, és az általam felsoroltak bőven Hollywood felső 10 százalékába tartoznak, ami azért nem vállalhatatlan dolog, tagadni meg kár. Persze, színész mind a kettő, de ugyanezzel az erővel összehasonlíthatod az almát a birsalmával is, csak éppen értelme nincs.
Lattmann Tamás 2012.07.05 19:33:11
@Bokortalan Hajléktalan: Miért, szerinted mihez mérjem Tom Cruise-t, a Madách Színházhoz? A Muppet Show-hoz? Taníts, mester, iszom szavaidat...
Lattmann Tamás 2012.07.05 19:40:15
@szanalmas: De igen. Lehet. Sőt, biztos. Sir Laurence Olivier nyilván sokkal zseniálisabban el tudta volna játszani a fiatalon tolószékbe kényszerült veteránt, Csűrös Karola pedig a nyegle fiatal katonai ügyészt, mint mesterem fentebb utalt rá.

Továbbá, ha keresztanyámnak kereke lenne, ő lenne a hatos villamos. De nincs. Ez van.

Ez a vita teljesen értelmetlen. Nem is vita. Nem kell KEDVELNI a faszit. De attól még voltak jó alakításai jó filmekben IS, ennyit voltam bátor megjegyezni. Részemről ennyi, további kellemes epehányást Bokortalan Hajléktalan olvtársnak, én lépek, mert nekem viszont össze fog jönni a csaj.
Micsoda, kerek évfordulókban bővelkedő év ez! Pár hónapja ünnepeltük, hogy fél évszázada készült el a Spacewar! (amit az Indexen kikiáltottunk az első videojátéknak, és nagy mellékletet csináltunk hozzá), nemrég a Wolfenstein ünnepelte huszadik születésnapját, most meg az…..
A most bemutatott, 1865-ből származó karikatúra sorozat a magyar igazságszolgáltatásról alkotott  toposzokat foglalja össze.  A bíróság lassú, a jogszolgáltatás körülményes, a bürokrácia kárt okoz az ügyfeleknek.  Ami a kiegyezés előtti válást illeti, a  korabeli…..
Lattmann Tamás 2012.06.19 20:24:55
Találós kérdés: hány országnak van ma Kelet-Európában titkosszolgálati múltú kormányfője? A FÁK államain és a hazai politikai vonatkozásokon túl, természetesen. Eggyel biztosan kevesebbnek. Keleti szomszédunkban két és fél hónapig bírta a külügyminiszterből a…..
Lattmann Tamás 2012.05.27 19:52:40
@rognork: Semennyivel, ugyanis a fegyveres erőnk tényleges harcértéke kövér zéró. Az övék sem sokkal jobb a minőséget tekintve, de vannak bizonyos tényleges képességeik, és még létszámuk is van hozzá.
Mindig reménykedünk és mindig csalódnunk kell. Pedig általában nagyon jó és olykor egészen különleges dalt küldünk hazánk képviseletében az Eurovíziós Dalfesztiválra. Azt sem lehet mondani, hogy nem próbálunk változtatni: volt egészen profi blues, nyálas diszkósláger, igazi…..
Külpraktika A Biden-kritika napja 2012.05.07 15:04:00
Marton PéterEzzel a pószttal pár napja terveztem előállni, aztán mégsem tettem - nem akartam az al-Kaidával egy napon bántani Joe Biden alelnököt. Igazság szerint az al-Kaida sem akkor, aznap bántotta őt, egyébként a lényeget tekintve igazságtalanul; az történt csupán, hogy bin…..
Lattmann Tamás 2012.05.10 01:27:17
@Link Elek: Obama azért vette maga mellé, mert a pollok alapján egyértelmű volt, hogy egy ilyen running mate kell a ticketre. Azoknál volt népszerű, akiknél Obama nem. Szvsz ennyi a történet - az, hogy a párt mamutjait ezzel lefogták, csupán járulékos előny volt, Clintonné akkorra már a levesben pancsolt.

A republikánusoknál ugyanez volt a szempont, McCain egyszerűen túl jó volt a Bible belt suttyóinak, csak ők egy kicsit utána túllőttek a célon. :-D
Lattmann Tamás 2012.05.10 01:29:20
@Link Elek:

1. Kérdés, hogy mitől lesz jó valaki elnöknek.
2. Szerintem jobb kommunikátor Obamánál, ha láttad például a demokrata előválasztási vitákon, egyértelmű. Ha Obama elől elveszik a súgógépet, vége...
Lattmann Tamás 2012.05.10 01:46:54
@Marton Péter: Nyilván nem személyes hadjárat, csak marháskodom. :-)

Egyébként meg a fene tudja, utólag persze minősíthető "melléfogásnak", de ha egy kicsit belegondolunk, saját bevallása szerint is 50% siker esélye mellett emberi életeket kockáztatni, még ha a SEAL-ről is van szó, nekem egy kicsit gázosnak tűnik... Különösen, hogy SEMMIT nem lehet nyerni vele, egy újraválasztáson kívül, na így meg aztán már pláne jobban tudom értékelni Biden álláspontját. Az egész ügy lehetett volna csapda is...
Lattmann Tamás2012. április 3-án a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala pontot tett egy több mint három éve húzódó bizonytalanság végére. Az innen letölthető határozatában kijelentette, hogy nem áll módjában döntést hozni abban a…..
Lattmann Tamás 2012.04.10 19:56:23
@Pobjeda elvtárs: A Statútum marad alkalmazandó, a 3314 tartalmára való hivatkozással, de ezzel a 3314 önmagában még nem válik alkalmazandóvá, abból még semmilyen büntetőjogi következmény nem hárul senkire. És a Statútum e része is csak akkor válik alkalmazandóvá, ha a részes államok nem lépnek ki e rész alól, és akkor is csak 2017-től stb. Más államok esetében semmi...

Tessék, itt egy összefoglaló:

www.iccnow.org/?mod=aggression
Lattmann Tamás 2012.04.10 19:57:21
@Pobjeda elvtárs: Tedd hozzá az új 15. cikkeket, anélkül nem teljes a kép.
Lattmann Tamás 2012.04.18 23:33:58
@Pobjeda elvtárs: Köszönöm! Valóban egyenes beszéd, ennek utána kellene néznem, mert magával ezzel a szöveggel még nem találkoztam.

Ami az ICC szerepét illeti, valóban látszik benne egy fajta tendenciózusság, de hogy ez direkt van-e, vagy egyszerűen véletlenszerű, azt még nem tudom eldönteni.