Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zipe moha

0 bejegyzést írt és 3324 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tamás Gáspár Miklós minden bizonnyal a hosszú magyar ezredforduló (1985-2030?) egyik, ha nem éppen "a" legfontosabb hazai gondolkodója, és nem azért, mintha mindig annyira igaza lenne -- talán nem is ez a gondolkodás általában vett legfontosabb hozadéka sem --, hanem mert annyira szívósan,…..
Aggasztó, ahogy a hazai ellenzéknek semmilyen narratíva (=az ország és az ő -- a baloldal -- közös történetük) nem áll rendelkezésére, hogy felvegye a versenyt a Fidesz historizáló, etnicista, sérelmi-támadó világképével. Ennek az egyik oka -- a műveletlenségük, a politikai érzék hiánya és a nem…..
zipe moha 2019.07.08 07:29:09
@Khonsu: ...a technologia fejlodes idealis tarsadalom szervezes kepesseget szerintem indokolatlan tulbecsulni...szerintem sokkal inkabb kepes brutalis diktaturat tamogatni...mint kiegyenlitett viszinyokat az elitek es a tomegek kozott...minden jel erre utal...es az ember nem valtozik....
zipe moha 2019.07.08 16:41:27
@Khonsu: Hafr.....elgondolkodtam azon ,hogy hova tuntek a "ballibek", mi ez az erdektelenseg....vegul is van elokepe ennek is....ahogy nyomtalanul el tudott tunni 800 ezer part tag pillanatok alatt, nos ez pontosan modellezi ,hogy mirol lehet szo...kulon kell kiemelni azt a parhuzamot,hogy a 800 ezer jelentos resze ertelmisegi volt...munkas lehettel parttagsag nelkul is...de iroasztal koptato mar nem.... az emberek nem tunnek el ....erdektelenseguk valojaban edekeltseg nelkuliseg kovetkezmenye...ha eselyt latnak posztra, vagyonra,kituntetesre vagy egyszeruen arra ,hogy irigyelt ellensegeiket legyozhetik...bizonyos mertekig izgatotta valnanak...am mivel ezt nem kinalja semmilyen alternativa...beepulnek...hogy azutan majd trendfordulo idejen megint belerughassanak a doglott kutyaba....a tarsadalmi piramison lentrol folfele az alcazas ,kepmutatas es szemforgatas minosege fokozodik.....semmihez tartozok es semmihez tartozok maradnak is ...lelkiismeretuk nincs ,elvarasaik vannak ....ilyen az ember
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Ezen a blogon vissza-visszatérően védem a kapitalizmust elsősorban az ellenfeleivel szemben, amelyek untig elégszer bizonyították már akárcsak a XX. század során, hogy a messze nem "ideális" liberális demokráciával és a messze nem "ideális" piacgazdasággal két dolgot tudnak szembeállítani: moderált…..
Isztin Péter korábbi cikkét bírálja a Mérce szerzője, de mivel nem várható az olvasótól, hogy több hullámban kövessen egy Magyarországon periférikus vitát (ami persze lényegbevágó lenne minden civilizált országban, de hát Istenem, ilyenek vagyunk), magamat a Mérce szerzőjének, Kiss Soma Ábrahámnak…..
Szlovénia nem adja meg magát a Putyin-Orbán-Habony tengelynek. Szerencsére a magyar minta már nem tűnik vonzónak Európában, a korábbi félelmeink dacára ma úgy tűnik, elmúlt a lehetősége az áttörésre. Lengyelország is beleunni látszik a (mienknél jóval enyhébb) orbanizációba. Ha a Brexitet is sikerül…..
zipe moha 2018.12.06 15:31:16
@Khonsu: ...jelenvalot alkoto gazdasági, társadalmi alépitményröl illetve a mai civilizácio kiépulése során felhalmozott történelmi tapasztalatokrol tud elstartolni a jövö is....ettöl nem tud eltekinteni a szilicium völgy sem....ha a jövö felépitményének tekintenénk is,az alépitmény még mindig kiszaladhat alola,vagy épp csak felhasználja a totális pozicioi biztositsára...tehát a következményei fokozottan válhatnak mai fogalmaink szerint szélsöségessé..mint látod,nem vagyok optimista,hisz része vagyok 99% nak...esetleg egy,a társadalom erejét fokuszállo ellenerö még kiegyensulyozhatná,a népekre rázuditani készulö szélsöséget
Pontosabban a szabad polgárok közössége. Mióta a francia forradalom a zászlajára tűzte a nevezetes három névszót, azóta minél keletebbre hatolunk Európában, annál nagyobb tévedésben vagyunk a szabadság lehetőségeit illetően (most koncentráljunk csak erre). Ahol a szabad polgárok gyülekezete a…..
A veszélyérzet növekedése erősíti az identitáspolitikát, amely megfordítva, táplálja a veszélyérzetet, hogy ezzel tovább erősítse a pozícióit. A veszélyérzetnek ráadásul objektív alapjai is vannak (migráció, robotizáció, gazdasági versenyképtelenség stb.), amelyek különösen jól jönnek a jobboldali…..
zipe moha 2018.11.03 09:49:15
@csakférfi: ..indulatoskodsz,pedig még a nicked sem lett nevesitve...elárulod magad,viselkedés pszihologusnal sem kell lenni,hogy bárki olvasson az indulataidban...gyáva vagy és e miatt duhös...magadra...talán változtass,és tanulj mielött oktatsz...a tudás bátorság...a tudatlanság tényszeru bizonytalansága az ami elbátortalanit...ui..a jelzöidet elhagyhatod,értelmes vitában érvelésben oartner vagyok
zipe moha 2018.11.03 09:59:27
@csakférfi: ..a nincs hazája...nem azt jelenti,hogy nincs egy hely aminek ne vethetné alá magát szolgailag...hanem azt ,hogy nincs olyan helye aminek nem csak a költségeit viselné hanem a hasznát is huzhatná...mint tudod a költségeket szeretik minél levesebben viselni...a hasznok elhuzásánál viszont nagy tulekedés...amely közösség nem terem rendet ekkor,mert gyáva vagy épp korrupt ,elveszti a költségviselöit...és tulekedhet az ures vájunál az aki maradt...
zipe moha 2018.11.03 10:44:36
@csakférfi: ...te nem velem vitatkozol...beállitasz valaminek..kitérunk rá .számba adsz olyat amit nem mondtam..természetesen a saját szájadba bölcsességet helyezel...majd lemarházol...te nem csak férfi vagy,hanem u kább nö..méginkább lány...azok vitáznak igy...egyébként pedig a rosszabik éned helyezed rám,azzal vitázol...skizofréniát megelözö állapot,a normalitás kényszeritett,eröszakolt látszatával...a témátol eltértél ...vitaképtelen személyeskedö kis pöcs szeru alak vitapartnert keres jeligédre hátha érkezik más.....addig meg unatkozzál
Nézzük. Számoljunk a 330 ezer forint körüli KSH-átlagbérrel, és hagyjuk a kedvezményeket, mert azokat más úgyis kifizeti. (Kedvezmény nem került magyar ember zsebébe Orbán Viktor házi kasszájából, remélem, ebben még egyetértünk.) A bér bruttó bruttója (szuperbruttója), azaz a munkáltató terheivel…..
zipe moha 2018.09.25 09:57:46
@444: ...a kapitalista ösidök ota keresi,hogy a legnagyobb problémáját ...a vállalkozoi kockázatot...hogyan tudná semlegesiteni..a kezdetleges modszer,hogy átháritja,a professzionális,hogy az államot birtokba veszi...ekkor a veszteségeit társadalmasitja,a profitot kisajátitja..mig a társadalom induviduális egyedei mindössze irigyen hápognak....ilyet mi is szeretnénk,addig a közszinpadra felállitott pojácák és életbuvészek elaltatnak...van igazság? ...minek?..a produkcio mindenkinek megfelel mindössze az elonyosebb helyezkedésért folyik a könyöklés...és kinek a pártjára álljanak azok akik a mindenkor aktuális rendszer produkciokban csak a zsákmányállat szerepét birhatják?...nincs pártjuk ,sosem volt...
Nevethetjük Nevezhetjük ezt polgárinak, konzervatívnak, demokratikus jobboldalinak (brrr..), jobboldali liberálisnak, nemzeti kapitalistának, nyugatos jobboldalinak, nemzeti modernizációsnak, a továbbiakban: jobbközép -- szemben a mai etnicista, nemzeti szocialista radikális és szélsőjobbal (Jobbik,…..
zipe moha 2018.03.28 13:37:36
......"Hogyan lehetne itt jobbközép pártot csinálni?"

..az egy helyes észrevétel, hogy ebben leginkább a "minimálisan erős polgárság" lenne érdekelt, sőt ez klasszikusan a feladata lenne, minta közéletre való formáló hatás eredeztetője...mely nem csak lehetőség de kötelezettség is lenne, a kivételezett helyzet demokratikus ára...amit persze ..erre nem szokás megfizetni teljesítményben megfizetni, szokás viszont zengó nagyivű hablatyokkal kiváltálni...

...érdemes lenne felismerni..igy negyed század után: a létező polgári egyedek és körök támogatni tudnak csak regnáló, fennálló jobboldali pártokat, ám létrehozni , felépíteni egyfajta politikai start up-ként képtelenek, és azok is maradnak .Szumma: zsákutca..és a tábla is kinn van.

Miért nem képesek aktorként fellépni abban a rendszerben amely nevesíti is a polgárságot bázisaként?

Két egzisztenciális ok leírásával világítsunk kezdetben:

- mert járadék kergetők ( ez szocializációs ok is),arra berendezkedők..ez az oka , hogy mindenkor függenek, és függeni is fognak...

-mert egoista egzisztenciát művelnek...a jogot maguknak szereznek, koncon nem osztozkodnak...ennek következtében, viszon nem tudnak tömegtámogatottságra szert tenni, magyarán választáson hatalomra kerülni..marad a szöveg arról, hogy mindenkinek milyen jó lenne ( akár igen , ám ez most lényegtelen)..ám mindenféle erő,potencia nélküli szöveggel kapcsolatban az immunitás már magas...időpazarlás továbbra is ezzel probálkozni mindössze..

ebböl mi lesz?...bár többen már szeretnék lezárni a rendszerváltást ( fixálni azt amihez jutottak) épp a polgárság az ( nem csak) aki a folyamatos permanens rendszerváltás állapotát előidézi tartositja...egészen mindaddig amig .....a következő rendszerváltásig...:)..sajnos ebben ennyi van ha a saját rendszerét nem tudja konszolidálni az aki a vezető szerepét magának vindikálta..a konszolidáció elmaradása okát pedig saját működési környezetének általa teremtett determinációja okozza..

fel lehet ne oldani, nagy önzetlenséggel , önkéntes levállással a járadékokról, lemondással az" ajándékokról"...tevőleges erkölcsi , morális alap megteremtéséról indított startup érdekében...nem tudom elképzelni, a történelem is erre példa...na , jó egyszer volt Budán kutyavásár..:)

ui:

esetleg egy külföldi actor mögé történő beállással, felkínálkozással , hogy használjon..( ősi magyar hatalom technika..a hatalom alárendelt,korlátos birtoklásához..az is jobb mint a semmi..:)

és így értünk el a lényeghez: Orbán tudja , hogy a hazai polgárság önállóan nem potens....ezért az energiáit már csak a külföldi actorok megelőző elvezetésére kell fordítania...nem ezt látjuk? de..és ez az értelme...

az elején még azt gondoltam, hogy a cimbeni kérdésre az a válasz: sehogy...azért csak sikerölt a végére lehetséges módhoz is eljutni..:))
vagy önzetlenség vagy külföldi aktor...vagy inkább továbbra is a pénztárhoz menni...ez sokkal kényelmesebb...amíg van pénztár....
Politikai gyakorlatokról beszélek, nem egyéni beállítódottságról. A kettő nyilvánvalóan más érdekű: az előbbi embertömegek koordinációjának elveit, az utóbbi az egyes emberek belső értékrendjét illeti. Politikai gyakorlatként a konzervativizmus és a liberalizmus (nem a baloldaliság!) a második…..
zipe moha 2018.03.27 09:26:42
@HaFr:
"„Király lugassa, aranyos násfa, elefántcsontbástya:
légy szegények üdvének vitorlása!”..:)
zipe moha 2018.03.27 11:04:15
@444:
..a 70-es évek végén több vidéki városba hir jött arról, hogy a Magyar Televízió egyik főosztály vezetője csappattal fog vidékre érkezni..gyerekszereplőket válogat majd egy később ironikussá vált gyerek műsorhoz...a hátralévő negyed év a helyi pedagógusok között nagy izgatottsággal telt el...lelkesek voltak, összeszervezték a város legjobbnak legtehetségesebbnek tartott gyerekeit...diák újságírókat, szavaló lányokat, mesemondókat...főként munkás és paraszt gyerekeket vidéki értelmiségi családok sarjait...a gyerekek is nagyon készültek méregették egymást is...néhányan inkább sírva önként feladták, amikor látták, hogy miket tudnak a többiek...igy telt az idő, mig elérkezett a nagy nap....megjött az Elvtárs és kisérete...káve, rövid szoknyás tanárnő ahogy kell...városonként talán fertály órát maradtak, érdektelenül bambultak a magukat produkáló gyerekek elé...majd tovább mentek a következő városba..3 város után Pestre...nem találtak senki...a városkban a városi értelmiség között hónapokig csend honolt, a várva vár esemény ilyetén fordulata láttán...majd a műsor megvalósul ..és kivétel nélkül bel pesti ,körön belüli családok, néhány esetben beszédhibás gyerekszereplője kapott lehetőséget..ezzel a műsorral kezdődött a benne szereplők számára később a nagynevű országos karrier..a vidéknek pedig időközben leesett
zipe moha 2018.03.27 11:05:35
Teljesen mindegy, ki nyeri a választásokat, legfeljebb egy erős kétharmad adhatja vissza Orbán önbizalmát -- átmenetileg. (De emlékszünk, néhány hónapja még a háromnegyed is bőven képben volt, ám erre már senki sem számít egyik oldalon sem.) Az utóbbi hetek Fidesz-körüli, a miniszterelnök személyére…..
E sorok szerzője elég konzekvensen ír arról, hogy milyen ellenzéki stratégiákkal lehet(ett volna) megverni a Fideszt. 2012-től, az Alaptörvény egyoldalú elfogadásától és a fékek és egyensúlyok mechanizmusának felszámolásától kezdve szorgalmaztam az ellenzék testületi kivonulását a parlamentből és…..
zipe moha 2018.03.23 15:28:31
...hafr....szerintem érted, csak nem mondod meg öszintén...pedig az értelemre hatni, annyi is mint az az erzelmeket helyes irányba vonzani...

rendszer-kormányt rendszer-ellenzék nem vált le...ha helyet is cserélnek néha az közös érdekből történhet meg csak..ilyen érdek most nincs...sőt a NER a lehető legjobb (legalkalmasabb) kezekben van...miért? mert ami lett és ami ebböl következik arra semmilyen " baloldali" narratíva még kommunikációs sem, ültethető....

generációk , a meg sem szuletettek lettek végletesen eladósítva a jövőjük a jelenben ( és a közelmúltban) felélve, melyben bevontak minden olyan alanyt aki ha szembe akarna nézni azzal amivel hozzájárult ( képtelenség..) pl.csak a nyugdijárol való azonnali lemondással tudna kompenzálni...nem fog.
A liberális demokrácia alkalmatlan ennek a halmaznak a jövőbeni működtetésére..és ez nem elvi kérdés sokkal inkább gyakorlati...tehát nem arról van szó, hogy nem felel meg e köz ízlésesének...hanem nem tud megfelelni...már ma sem...ezek amiket bírálsz exit stratégiák...helyettük ajánlod a liberális demokráciát...késő bánat, szép lett volna..nem lett az..és még inkább nem lesz az..csak a vak nem látja, és az érdekelt nem láttatja..
ui:
a sokadik posztot is megirhatod a liberális demokrácia szükségszerűségéről...de kb ez annyi mint a tolvajt a helyes erkölcs magasztosságának elkerülhetetlenségérol győzködni...nevetnek, néha ki is mutatják ez minden Péter...aki érti érti, a többieknek MINDEGY vagy AKÁRMI..
zipe moha 2018.03.23 20:00:48
@HaFr:
Magyarországon a liberális demokráciának mindössze a hiányáról lehet értekezni, ez pedig mára értelmezhetetlen...mert "átugrottuk".. a fő felelőse az a közéleti értelmiség aki évtizedekig bugyborékolt bele a kamerákba és mikrofonokban...mindössze a járadékaiért és a kedvezményezettségéért....ugyanakkor, ha ma szembe akarna nézni azzal amivel hozzájárult ehhez ami lett...még mindig lenne lehetősége, kapna közfigyelmet-közérdeklődést arra, hogy feltáró jelleggel arról beszéljen amit mindig is el kellett volna mondania...de nem ..továbbra is a handa-bandázást választják,mára ebben az országban nem létező víziók továbbvetésével foglalkoznak...közben pedig készítik elő a külföldre menekülés opcióját, a helyről mely kudarcával kapcsolatban felelősségük elévülhetetlen...amihez kétségtelenül mint az adottságai , minta jellemük meg van....ez igaz

kegyelmi pillanatok ezek...el kellene őszintén, nyíltan beszélnie a bukott közéleti értelmiségnek a Népnek azt amit az már úgy is sejt , de bizonyosságra vár ..aztán a pillanat elszáll..ekkor még lehetett volna liberális a demokrácia.. később már késő volt..
A megelőző lassulás, majd 2010-től a fokozatos visszafordulás a rendszerváltáskor még egyenes vonalúként és egyenletesként elképzelt mozgásban alapvető tanulságokkal szolgálhat magunkról. Például: - Alapvető kompetenciák hiányoznak a magyar társadalomból a kapitalizációnk és a modernizációk…..
A nemzet történeti képződmény, folyamatosan alakult ki -- ha a magyar nemzetet nézzük -- már a honfoglalást megelőző évszázadoktól. A Szent István-kori nemzet csak nyomokban hasonlított a maira, tele volt egymástól idegen etnikumokkal akár ha a honfoglalókat, akár ha az itt talált más kultúrájú…..
zipe moha 2018.03.07 11:20:58
@444:
"meddig tart az Ország?"...ameddig a lelkek tartanak
Mert az Ország nem elsősorban a föld..furcsa nem?...hanem az emberek aki együtt lakják azt....
ha a lelkek elengednek..az Ország földrajzi hellyé válik
amin a betelepités csak sebtapasz a tátongó semmi elfedésére..
Meg kell kérdezni az Y és Z korosztályokat...elfogyott a lelkek közös kudarc-tűrő képessége...besokalltak az egymás mellett szellemi -lelki-anyagi értelemben jól élni képtelen emberek

a globalizmusnak könnyű dolga van..a magyarokkal is..orbán is csak átvezeti a köztes korszakot...jól ismerik az ezen a földrajzi térségen élő emberek tömeg-pszhioloiáját
zipe moha 2018.03.07 11:25:02
@Gabor Ventilla:
"Pofa be, és építsd, szépítsd, GAZDAGÍTSD azt ami megmaradt !"..
úgy illik, hogy a saját tanácsodat te magad is megfogadod...különös hangsúllyal annak első részére..jobban jártunk volna mindannyian..
zipe moha 2018.03.07 12:22:41
@444:
"az ország tájak, városok, emberek."...sikerült megfognod a lényeget..:))....pont illusztrálod a problémát magát..:)

nyilván , ahogy a korona sem fém és kövek, vagy a nemzet sem papir és toll+ nagyívű dumák sokasága..

ha a lelkek elengedik a kapcsolódást..a földrajzi hely marad csak beazonosítható..
és mivel mindössze most is csak képmutató diskurzust és állítás cunamit ömlesztenek egymásra a közösséget nem alkotó, egyéletes érdekeiket most épp ezen keresztül megvalósítani akaró emberek.. parttalanságot és meddőséget...és végső elidegenedést teremtünk csak ismét ..sokadszorra.
nem is érdekes, az egyéni-családi életstratégiák már mutatják a jövőt...közbe pedig azzal hulyitik egymást az emberek amiről ugy gondolják, hogy mások marra fogékonyak.. a magyar összes lehetősége mindig csak az maradt, hogy egymást csapják be...ez a játék addig megy amig van játékos...a Y-és Z generáció épp kijelenkezik...

ui: ugye tudod, hogy a nemzetezés az utolsó narratíva miután az alapjai 29 év alatt olyanok lettek amilyenek...simán dől bele a következő , de egyben utolsó birodalomba..ezúttal végletesen..
de addig is telnek a napok ..igyál egy jó teát és készíts be aprósüteményt...semmi sem múlik már rajtad
Most, amikor az ország rombolása ún. jobboldali címkével zajlik, illetve nem egy exkomcsi újságíró, egykor daliás munkásőr, tisztességtelenségben megőszült ügynök vagy ifjú karrierista odáig megy, hogy a konzervativizmussal azonosítsa magát, talán nem felesleges sűrű határzárral elkeríteni magunkat…..
zipe moha 2018.03.02 09:50:39
@jotekony koc: Itt most a szentség pillanata van...nem illik vendégként csörömpölnöd a templomban...hit vitába sem illik belekapcsolódnod a győzni akarás reményével..kapitalizmus, individualizmus, konzervatív ember..áldassék a piacon nevük..már mint ahol ami , ahogy van..annyira és úgy
zipe moha 2018.03.02 10:08:59
@Fuxos (ex bömis):
"Egyébként, boldog boldogtalan konzervatívnak képzeli magát."..naná , volt idő amikor pedig mindenki kommunistának, nemzeti szocialistának , legutóbb demokratának, hamarosan hűbérúrnak..képzelte magát...senki sem képzelgett arról, hogy eszköz mindössze ..más kezekben..ez nem kényelmes képzelgés, pedig valóságos és annyiban konzervatív, hogy hagyományos is..
Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt olyat tett az MSZP-kongresszuson elmondott beszédében, mint azelőtt egy ellenzéki politikus sem a 2009-es Orbán óta: narratívát kezdett felvázolni. Jobb később, mint soha. Karácsony szociális demokráciáról, a "nagytőke" visszaszorításáról, egyenlőségről…..
zipe moha 2018.02.16 10:26:11
444: a "törzsi tudat"...mára egy hamisitás...mint ahogy az a többi ideológiával kapcsolatban is elmondható...a felszabadult individualizmus és globalizmus hatása ( előnye?), hogy mindent leleplezett..

már nem kell értelmiségi tömegeket finanszírozni ahhoz, hogy világmagyarázatokat hamisítsanak...a globális elit centrumból is tud magyarázni...és ha helyzetbe kerül már nem is magyaráz, csak helyzeteket= kényszereket állít elő és azzal befolyásol...végül nem hagy választási lehetőséget ( ha a monopóliumot elérte a társdalom szervezésben...

a lokális vámpírok azt ismerték fel...hogy akár le is járhat az idejük...ezért , hogy ellentétes hatást fejtsenek ki ( ragaszkodva a leuralt erőforrások folyamatos- 60-40 % -os--melyben a 60% még a helyi vámpíroké-birtoklásához)...régi dolgokhoz nyúlnak...mert ezek régi dolgok ( pókhálósak..:)

a modern törzsi tudat arról szól, hogy te fenntartasz ( jól , vagy jobban mint arra magamtól képes lennék)....cserébe én a törzshöz tartozom...ÉS addig tartozom a törzshöz ( falkához amíg fenntartasz.....a nemzeti gondolatot,nemzetállamokat maguk a lokális elitek verik szét ( persze akaratlanul...), de ebbe kerül az a néhány évtized ( max.)amivel a leuralást meghosszabbítják...

utána persze a globális tulajdonosként eszükbe sem jut mit hablatyoltak a Tömegeknek...

szóval ezért van az mára, hogy bármely nemzet 20%-a "törzsi tudat" mögé bújva fogadja el a baksist...nincs az a lokális hatalom aki nem tudja lefizetni a társdalom 5.-ét...a többi erőforrásiból...ui: az abszolút tudás individualizmussal kombinálna...determinálja a tartalmi demokrácia felszámolásának szükségszerőségét...ehhez a kimenethez érkezett...a világ.
zipe moha 2018.02.16 10:56:15
@444: ...a dinók sem gyászolták magukat....mi sem gyászoltuk őket...így lesznek ezzel a delfinek is...:))
A történelem menetét, nemzetek és birodalmak felemelkedését és eltűnését hosszabb távon egyetlen tényező dönti el: a technológiai fejlettségük. Az ezt lehetővé tevő közösségi tanulás, mozgósítóerő és forráshatékonyság pedig meghatározza, hogy kié lesz a domináns technológia: szinte kivétel nélkül az…..
zipe moha 2018.02.10 13:13:29
@Lavinia Pinkerton:

még egy segítség..
..."csak a barbár, belterjes, kisközösségekben betokosodó, földiket és rokonokat maffiába tömörítő vidéki életmód ..."...írod!értsünk eggye

ezt szerinted honnan szervezik meg?? karakószörcsögről??....nem, budapestről...érted-e?..ki szervezi meg, ki van a szervezéshez szükséges intellektualitás birtokában ...ki húz ezen járadékot???...a vidék bűne mindössze ( nem kicsi elismerem..), hogy immár több évszázada nem tud ellenálni az üveggyöngy/ korbács kombónak...szegény , hogy is tudna...talán tanul..és egyszer..ellenáll
zipe moha 2018.02.10 13:23:07
@Lavinia Pinkerton:

"Ez nem annyira világos iromány,"-írod...ezzel egyre gyakrabban így leszel majd ...mert nem az értelem vezet sem a probléma általad történő felvetésekor sem annak megtárgyalása során...hanem az indulat , előítélet, komplexusok...ebből következően neked lehet hogy jót tesz ha kiírod magadból a frusztrációidat még ha azok igaztalanak is...ám az olvasóidnak ártalmas lehet...új törésvonalakat fedezhetnek fel a dühöngők és az érvelni kívánók között...nincs ez így jól..csak jelzem segítő szándékkal..:)
zipe moha 2018.02.10 13:36:30
@Lavinia Pinkerton:

" Hát, nem sikerült mondatokba foglalnod a megvilágítást.."

Ó, hát hogyne sikerült volna...de ekkora sötétséget nem lehet eloszlatni 4 mondatos megvilágítással....azzal pedig csak felértékelem a mondanivalód (pedig leértékelni szeretném...pontosabban helyén kezelni...ami ugyan az) ha további kommentekkel kívánnám szolgálni a (fel)épülésed..nem az én dolgom
Míg mi itt többségünkben megtaláltuk a világ magyarázó elveként Sorost, Brüsszelt, a migránsokat és általában magyar etnicista tudat univerzális koordináta-rendszerét, addig napról napra nő a lemaradásunk a versenyképes technológiák és iparágak abszorpciójában, nem beszélve ezek élvonaláról. Míg a…..
zipe moha 2018.02.09 17:24:53
@GyMasa: ..egy szónak is száz a vége : mivel te valamilyen helyzetnél fogva általad haszonnak érzékelt helyzetben vagy ...ezért pártolod, illetve azért mert nem látsz jobbat vagy helyettesítőt..ebben ennyi van nincs több...
ugyanakkor úgy teljes a kép, hogy az ülésponttal együtt változik meg az álláspont..:)...mások olyan pontból érvelnek ahol nem hasznosnak esetleg veszteségesnek itélik meg ugyan azt..empátiának nevezik az a képességet amikor beleérzel abba amiben a többiek vannak ...anélkül, hogy neked abba helyzetbe kellene kerülnöd...minél magasabb fokú ez a készség annál könnyebb és valóságosabb a megértés..:)
zipe moha 2018.02.09 17:56:48
@screpes: ...szerintem ( ezt fontos hangsúlyozni...) a fidesz 2018-ban mindenképpen marad...legalább is szavazáson a Népek által nem lehet leváltani mindenki neki muzsikál...még az Eu is finanszírozza...kiválasztott kijelölt út nagy elit egyetértésben...szerintem
a Nép csak a hivatkozási alap mindössze vagy...ki tud húzni 2 ! (mszp-dk) széklábat...ezek gyengén vannak "bevédve2..ki gondolná az elitből, hogy a Népi szavazást áthatja az értelem, az érzelmek helyett.....reálisan szerintem most ez minden...
zipe moha 2018.02.09 18:56:59
@screpes: ..nézd meg ezt...a cikk nem is érdekes , csak a szokásos...de az interaktív grafikon annál inkább beszédes..az mszp-nél 15! listás helyet mutat és 1! egyéni képviselőt(XIII.ker)...kattints bele ..de a legoptimálisabb esetben is 20 képviselőt várnak...hol van ez a kormányváltáshoz képest??...akár ha az összes ellenzéket egyszerűen összeadod akkor se..válaszold meg magadnak hogyan látod...

a választók nagyszámú urnához vitelére alkalmas a "kormányváltó" kommunikáció... a "hallgatag" többség nem mozdul...továbbra se..valószínűleg nem is fog/ nem is akar nem is tud...nélkülük nincs semmi...

ui: a nem nyilatkozók számának változását érdemes figyelni...olyan mint egy hőmérő...szerintem

24.hu/belfold/2018/02/08/okos-ellenzeki-egyuttmukodes-nelkul-sima-fidesz-ketharmad-lesz/
Olvasom Békés Márton tanulmányát a Mandineren, amely -- jellemzően franciás-esztétizáló neomarxista szerzőkre támaszkodva -- elevenít fel bizonyos ismert gondolatokat, amelyekkel arra jut, hogy a kapitalizmusnak nincsen alternatívája a társadalmak szervezésében. Remélem, Békésnek a Mandineren a…..
zipe moha 2018.02.07 10:37:00
@Bánegressy: ..igen , lényegében így van..az egzisztenciák erre fűzik fel a megélhetéseiket..és így amikor az a kérdés ki a hibás: MI mindannyian...mert a " legkisebb is számít"..
zipe moha 2018.02.07 10:58:39
@GyMasa: ...sajna nincs "kapitalizmus" vagy "szocializmus".. hűbéri láncok vannak ..néha feudális néha polgári alapon...mindenki a szabad verseny hekkeli meg, melyhez a legerősebb eszköz az államhatalom..az emberi természet mozdulatlan változatlan évezredek óta...pedig a tudás a 20. században szétosztásra került...mindenki vehetett belőle szükségletei szerint..:)...

ezzel a tanulatlan ( tanulság levonását elvető)emberi természettel pontosan ugyan olyan ciklusok indíthatók csak melyeket ismerünk már...semmi új. Tehát az ismétlődés determinált, semmi nem marad ott ahol az ma van ..hanem oda kerül ahol az tegnap előtt volt...a globális feudum lezárulta után újra néphatalom következik a néphatalom után újra feudum...ilyen mentális -erkölcsi-ténytudás- beli szinten NINCS kiszállás...
mint örökhagyók ezek a ma élő generációk is elveszítették az utókor tiszteletét...érintetlenül rájuk hagyjuk azokat a társadalmi vonatkozásokat amiket az elődeink ránk hagyományoztak...ez felettébb szomorú ...fogyasztottunk ( minden értelemben) nagy lábnyommal éltünk...haszontalanabbul,mint ha meg sem születtünk volna
zipe moha 2018.02.07 15:12:10
@jotekony koc:

"Te melyik pályaívet jósolod neki egy ilyen kezdés után ? "
-bezárkózik egy elefántcsont toronyba...jobb időkre várva....ha a családja eltartja vagy járadékjövedelemmel rendelkezik
-beleborul az alkoholba
-öngyilkosságba menekül
vagy...
a szokásos magyar értelmiségi pályaívet választva...eladja magát annak aki fizet érte...miután gyerekei lettek...
Premodernista jobboldaliként, antipopulista és jelentősen (amennyiben csak az Isten és a törvény előtti egyenlőségben hiszek, a politikait pedig csak a kor kényszere miatt fogadom el) antiegalista konzervatívként sokkal közelebb állónak érzem magamhoz a baloldali térfélen játszó politikai szereplők…..
zipe moha 2018.02.05 16:40:30
...nagyon jó meglátások!...ha a mai európai konfliktusok okát elbeszélhetővé szeretnénk tenni,azt lmondhatjuk, hogy a globális elit miután a gazdaságokat globalizálta és értékláncokra fűzte fel....a globalizáció művét befejezendő a lokális elitek-és az azt kiszolgáló lokális járulékos értelmiség mellőzésére irányul a globális elit erőfeszítése..

egész magyarul : sem a Tömeg szervezésére, sem annak gazdaságban való mozgatására nem tart igényt a lokális elit hatalmi strukturáinak közbeiktatott működésére...a lokalításokat mára meg -és újjá szervezni képes...

Orbán azt ismerte fel, ha a lokális elitek nem fognak össze, akkor e folyamatok kicsavarják a "nemzeti "hatalmi strukturák kezéből azt a hatalmi helyzetet amibe azáltal kerültek, hogy a globális elitet kiszolgáltákák a globális értékláncok helyi térfoglalásakor..

s hogy hogyan védekezik a lokális elit: a politikai választékot mesterségesen szűkíti...így az általa meghozott törvények...a Tömegnek nem hagynak választási lehetőséget.. a lokális Tömeg mindössze hivatkozási alap, hogy a helyiek kívánják és támogatják a lokális elit további fennhatóságát

ami a cikkben szerepel..szépen a valóság szerint leeírja a lokális elit minőségét..annyi kiegészítést tennék Hafrhoz, hogy félre érti: nem -jobb vagy baloldali gyarlóságról sekélységről, alacsonyságról van szó...a különbség az elitben a kevesek és a többség különbsége...és a világnézetek ekkor teljesen lényegtelenek..érdekes..

szóval ilyen a helyi elit..aki szavaz (mindegy mire) őket magyar vámpirt választ a nagy globális vérszívó MELLÉ...aki el se megy az meg a globális vérszívóra szavaz, akkor is ha nem akar...szép kis lehetőségek..
ui az 1 talán kevesebb mint a 2..
Eszembe se jut védeni a végtelenül kártékony rezsimet, amelynek egyetlen célja van a közoktatással: hogy a mai "elit" szélesgábori-bayeri-némethszilárdi-balogi-gulyásgergelyi-jurákkatai vonulatához méltó, silány, megvehető, biztos, ami biztos, tahó embereket neveljen a magyar gyerekekből. Más…..
zipe moha 2018.02.02 13:25:07
..nézzünk egy kicsit a valóság mögé is...ami nem életképes egy adott inerciarendszerben az nem marad életben...ma versenyképesnek-és kiválónak lenni a szó tényleges értelme szerint leginkább önveszélyes...kivéve azt az egyetlen esetet ahol a kiválóság annak pályán történő befutása lehetőségével is párosul..ám ez viszont igen ritka. vagy a kiválóság hiányzik vagy a pálya melyet nem gáncsol a korszellem...

számtalan tapasztalatod lehet neked is, hogy a kiválók esnek ki először, bújnak elefántcsont toronyba, borulnak alkoholba, vagy önként ( külső elviselhetetlen környezet belső nyomása következtében...kevésbé önként mint kergetve kényszerítve..)öngyilkosságba...a lehető legjobb világok legjobbikán...:)))...miért??

.."elválasztva egymástól a hi-tech előállítására és társadalmi irányítására képes elitet a fogyasztók és kiszolgáltatottak tömegeitől."....itt kerülgeted a legközelebb a lényeget...az elválasztás ősi hatalom technika...semmi a különbség a között, hogy a jobbágy ne tudjon írni...a mai munkavállaló tudja nyomogatni a számítógép billentyűket, de ne többet...

a végső ellentmondás pedig szerintem abban van..amit a jelenlegi ( ősrégi) állapotok és ezek hagyományai terpeszkedő elméletek szintjén nem lehet feloldani...nevezetesen,hogy koronként a tudást megszerző és elitté váló ember , majd ezek aktuális csoportjai maguk azok aki akadályozzák/ lehetetlenítik el a szükségesnél magasabb kompetenciák általánossá válását...mert hatalmukat a tudás-többlet materiális személyes javakra történő fordítására használják...világos -és jogos, vagy nem?? verseny van...:)...mindaddig amig a verseny célja nem más! mint a legkisebb személyes energia kivitel mellett megszerezhető legmagasabb energiabevitel elérése...mindaz amit ideálisnak megnevezel...marad mindössze szép gondolat...ami velünk együtt tűnik el, hogy jöjjenek majd olyan generációk akik a sóhajtáson túl tudnak lépni és megcsinálják...ui:ami biztos( -nak tűnik..), hogy ezek a ma élő generációk is leszerepeltek leszerepeltünk, lehetőségeiket eljátszották, hogy jobb hely legyen az emberi létezés helyszíne...ami viszont jó hír, hogy ezzel is növekszik annak a matematikai valószínűsége, hogy jön majd egy olyan korszak és azon belül korosztály akik nem követeik el mindazt a bűnt amit mi és azok aki előttünk jártak ..mindannyian...persze sóhajtozni attól még szabad, sőt mivel igényfelkeltő..és talán magvető is ebben az értelemeben a végén valami miniatűr szerepe persze kimutatható lenni