Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Én is magyar vagyok

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A legutóbbi EU csúcson nem sikerült megállapodásra jutni a mintegy ezermilliárd eurós főösszeggel számoló, a 2014-2020-as időszakot felölelő hét éves ciklus költségvetéséről. Az előzetes hírek és várakozások során már létező opcióként merült fel, hogy…..
Én is magyar vagyok 2012.11.25 19:23:13
A költségvetés csak egy jele az EU általános problémáinak.Valószínűleg csak rossz kompromisszumok lennének lehetségesek és a problémák elodázása. Az angolok kapnak egy visszatérítést, hogy évtizedek óta lenyeljék a francia és mediterrán dominanciát az agrár költségvetésben. Mi lenne az agrár költségvetéssel, ha mi és az új csatlakozók is annyit kapnának, mint a franciák? Ugye ez lenne a magyar érdek, de vajon lesz-e a magasabb terület alapú támogatásból korszerűbb termelés és valóban versenyképes többlettermék? Attól tartok, hogy nem, legalábbis nálunk nem ez a tendencia. A földtörvény vitája sem sok jóval kecsegtet és inkább a pénzek elosztásáról szól.

Ugyanakkor aki ezeket nálunk felvetné, akár az ellenzéki oldalon az gyorsan hazaárulóvá deklarálná magát, ezért hát meg sem próbálja senki. Nos itt van a különbség a politikusok és az államférfiak között.

Ugye az senki nem gondolja, hogy az EU-ban és a nettó befizetőknél ne tudnák, akár pontos statisztikák alapján is, hogy mire költöttük, költjük a kohéziós pénzeket? Ha ez akármennyivel is lecsökkenne, még arra is rákényszerülhetnénk, hogy a díszburkolatok és egyéb presztízsberuházások helyett akár nagyobb nemzeti haszonnak a valós növekedést elősegítő dolgokkal kellene kitölteni az eltölthető alapokat. Ó micsoda kilátások, szegény FIDESZ, Közgép és ellenzék, stb. stb.!
Én is magyar vagyok 2012.11.25 19:23:34
27 tagország külön-külön érdekei, amit a jelenlegi zűrzavaros helyzetben, amikor az EU politikai válsággal és jövőkép hiánnyal küzd,a nemzeti delegációk közvetítenek. Vajon miket mondanak az egye vezetők az érdekeik közvetítése és érvényesítése érdekében?

Lett-e több és versenyképesebb mezőgazdasági termék a jelenlegi agrártámogatási rendszerben, amiben az újonnan csatlakozók nem is kapnak annyit, mint a franciák? Az angoloknak ez évtizedek óta csípi a szemét. A franciák, meg mindent ettől tesznek függővé és ezzel már be is van betonozva egy rossz rendszer.

Egy ilyen kis és most már nagyon "egyéni" érdekérvényesítési módszerekkel dolgozó tagország mint mi, majd bolond lenne ennek a rendszernek az alapjait megkérdőjelezni, mint ahogy mások sem, csak próbálja a maximumot kihozni belőle. Ugyan itt is nyílt titok, hogy a földtörvény a jelenlegi terület alapú támogatási rendszerből származó pénzek újraelosztásáról szól és ettől nem lesz versenyképesebb a mezőgazdaság, mint ahogy eddig sem lett az.

A kohéziós pénzek vajon hány százaléka lett elköltve haszontalanul, vagy még az is lehet, hogy egyáltalán sehogy, vagy került magánzsebekbe? Ha az akár 30%-al alacsonyabb magyar részesedés nem a közterekre és részben egyéb önkormányzati haszontalanságokra fordítódik, vagy például egy vérlázító metróprojektre, akkor nem lennénk-e beljebb? Gondoljuk, hogy ezt az EU tisztségviselői, vagy tagországai nem látják? Ha már nincsen kizárás intézménye, hiszen a mai rendszerrel nem kétséges, hogy be sem léphettünk volna, akkor nem egyszerűbb a közös pénzekből annyit elvenni amennyit csak lehet? Sajnos csak az országot lehet büntetni, a kormányát nem!

Ezt az érdeket kell most teljes erővel védeni és akár vétóval is fenyegetni, valóban ez a nemzeti és az EU érdek? Ezt az ellenzék sem kérdőjelezi meg, hanem beáll a harcos és hiábavaló, valamint helytelen küzdelem mögé. Nos, szerintem ezért teljesen mindegy, hogy mikor fogadják el ezt a költségvetést, mert az így sem és úgy sem lesz jó senkinek, mert nem a valóságos változtatások igényéből indul ki. Még sokkal nagyobb sokkra volna szükség ahhoz, hogy ez a helyzet változzék.
A magyar gazdaságpolitika alfája, omegája, agytrösztje, az ország legnagyobb showmestere, csak sajnos idáig már olyan 2000 milliárd forintba került a szórakoztatása.Pedig tudjuk, hogy sose szabad fullba nyomni a kretént, de mégis, ő megint és megint megteszi. Volt már simplicity,…..
Miről szól ez az ünnep? Szerintem arról, hogy nagy "Ü"-vel írjuk. Nekem sajnos ez most nem megy.Nem megy, mert amivé mára ez lett, az minden, csak nem Ünnep. Nem arról szól, hogy kik és mit tettek annak idején, mit áldoztak fel, milyen eszmét éreztek maguknak. Ezekről…..