Regisztráció Blogot indítok
Adatok
komoNdor

2 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Röviden szeretnék nektek egy olyan témáról írni, amiről majdnem soha nem olvashatunk a spirituális élettel kapcsolatban. Pedig nekem úgy tűnik, hogy fontos, sőt nélkülözhetetlen kérdés; olyasvalami amivel mindenki találkozik, ha valaha is komolyan és tudatosan rászánta magát a lelki életre. A…..
Nemrégiben történt, hogy bejött hozzám a tanszékre egy fiatal teológushallgató, egy nagyhírű hagyományos női szerzetesrend tagja. Elmesélte, hogy nagyon fél, mert az ő rendjében a noviciátus alatt kötelező részt venniük egyénileg vezetett szentignáci lelkigyakorlaton.…..
komoNdor 2014.04.13 09:31:59
@csaba carmarthen: Elolvastam. Ki tudja, hátha megkönyörül rajtunk az Úr. Szép vasárnapot :-)
Most elsősorban a szerzetesnőknek és a szerzeteseknek szeretnék mondani valamit. Persze mások is elolvashatják, de érdemes szem előtt tartaniuk, hogy most ki a „célközönség.” :) Mert miben is különbözünk? Az evangélium mindenki számára azt javasolja, hogy ne gyűjtsön földi…..
Boldog újévet kívánok mindenkinek! Miután túléltük a maja világvégét, újra rácsodálkozhatunk világunk szépségeire. Ehhez ajánlom a Pi élete című filmet Ang Lee rendezésében. Gyönyörű látvány, a háromdimenziós mozi egyik mesterműve. Mindazonáltal komoly kérdéseket…..
komoNdor 2013.05.25 11:07:10
Figyelemre méltó Ferenc pápa május 16-i beszéde: hu.radiovaticana.va/news/2013/05/16/%E2%80%9Eaz_etika_bosszantja_azokat,_akik_im%C3%A1dj%C3%A1k_a_p%C3%A9nzt._ha_nem_osztjuk_me/ung-692799

Különösen ez a mondat illik ide: "Az ember a mai antropológiai nézet szerint pusztán fogyasztói igényeire korlátozódik. Sőt, magát az embert is fogyasztói terméknek tekintik, amelyet használat után el lehet dobni."

Emlékeztek az egyik -nagy vitát kiváltott- bekezdésre, amit a blog elején írtam? "De nézhetem úgy is mindezt, mint véletlen anyagi (fizikai, kémiai és biológiai) eseményt. Nézhetek úgy a másik emberre, mint aki kihasználható, félrelökhető, letaposható, felfalható az én érdekemben."
Augusztus 20. számomra egy meglepetés-nap volt, mert előző nap este kaptam egy szlovák rendtársamtól egy telefonos kérést, hogy egy Panamából jött jezsuita szeretne Pestre látogatni, tudnék-e segíteni neki az eligazodásban. Őszintén szólva nem voltam túl lelkes a kérésre, mert két napra rá…..
Immár 10 éve, hogy elhunyt a püspökszentlászlói Életrendezés Háza alapítója Vácz Jenő atya. Számosan vagyunk, akiknek életében fontos fordulópontot jelentett a Jenő atyával való találkozás, és a püspökszentlászlói lelkigyakorlatozás. Először 1996-ban jutottam el ebbe az eldugott kis mecseki…..
A mai világ átalakulóban van. Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos szerzetesi fogadalmaink, a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség gyakorlata is tükrözi ezeket a változásokat. Ahhoz, hogy képesek legyünk megőrizni mindazt, ami belőlük megőrzésre méltó (vagyis a…..
Időnként túlterheltnek érzed magad? Olyan munkát végzel, amely hajlamos felemészteni a (magán-) életedet? Vagy egyszerűen csak időnként nehézséget okoz, hogy megvédd magad rámenős és erőszakos emberektől? Szükségét érzed, hogy olykor az eddiginél is határozottabban…..
Gyakori toposz a mai filozófiában, hogy Isten fogalma túl van a jó és a rossz kettősségén, dichotómiáján. Vajon ez azt jelenti, hogy Isten nem csak jó, hanem rossz is? Nem gondolnám. Egyvalami azonban bizonyos: sokan érzik úgy, a templomba járó emberek közül is, hogy az egyház…..
komoNdor 2012.09.24 10:50:09
@Urfang: Kérdéses, hogy örökké szenvedne a kárhozatban egy korlátolt és véges ember, még ha sok bűnt követett is el (de nyilván nem korlátlan és végtelen bűnöket).
komoNdor 2012.09.24 10:51:38
@felician : Kedves Felician, lájkolom a hozzászólásodat!
komoNdor 2012.09.24 11:50:58
@Urfang: Jogosnak tartom a hozzászólásodat. ;-)
Külföldön élő barátom hívta fel figyelmemet február elején egy cikkre a Guardian újságban: The Top Five Regrets of the Dying. Azóta is hatása alatt vagyok. Bronnie Ware ausztrál nővér írt egy könyvet a fenti címmel, aki évek óta haldokló betegeket kísér életük…..
komoNdor 2012.04.29 10:12:40
@YganA: Kedves YganA! Köszi a szép és személyes kommentet! Áldjon meg a Jóisten!
komoNdor 2012.05.01 10:33:57
@Izrael misztériuma: Nagyon szép, köszönöm!
komoNdor 2012.05.17 16:51:16
@Izrael misztériuma: Kedves Izrael misztériuma! Köszönjük ezt a szép történetet, amiben a szeretet győz a gyűlölet felett!
Mindnyájan ismerjük az úgynevezett Apostoli Hitvallásban mondott fenti mondatot. Tudni kell, hogy az Apostoli Hitvallás, bár nagyon ősi hittételeket tartalmaz, mostani formájában az ókori Római helyi egyház hitvallása volt, melynek legrégebbi szövege a 2. század vége felé…..
komoNdor 2012.04.24 10:56:36
@Tilikov: Kedves Tilikov! Jó kérdések, kemény felvetések!