Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZeLig

56 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Transbudapest Le, nyomat 2013.05.14 09:11:20
A fülemben szóló zene ad ritmustA lépteim... Tadam, tadam és fuss...Robog a táj mellettem,Egy jó klipp megy éppen.A cipőm bordázatát az út simára koptatja,A sarkát féloldalasra járja.Itt sincs szimmetria.Nem kell a pedantéria.Személyre szabja a lábnyomom,Ez lesz a…..
Transbudapest Úton 2013.04.28 11:54:14
Országokat átívelő magasságokbólLábat lógatunk,Vándorként odafentről,Hatalmas kört rajzolunk.A szélkakas iránytűként mutatja Az előttünk álló utat,Kelet és Nyugat, A hajunkba lágy szellő kap.A végén aztán gyerünk haza,Nem kell már a metafora,A törekvés…..
Transbudapest ... 2013.04.10 19:33:37
A zsebemben emlékek súlya,Megtörten megyek a kijelölt útra.Később sötétedik már, Mégis mindenhol gyertyalángÉg, ahogy szemem a könnytőlNem menekülök a csönd elől.A földön kavicsok.Megint gyerek vagyok.Az élő a virágot kapja, A kő a holtnak hantja.Kezemben szorítok…..
Transbudapest Tollforgató 2013.04.02 12:10:41
Sokat látott ház,Nyolcvan éves műemlék-tár.Redőny őrzi az egykori cselédek titkait,S könyvek mesélik a régiek kalandjait.A köröm alatt olmos fekete kosz,Kormos értelmiségi kozmosz.Betűt szedett a Tömő utcai fiú,S így lett belőle később tollforgató ifjú.A falon a…..
A Balaton felől fújt a szél, S József Attila halálát zakatolta még A vonat sínjén tülkölés, Itt a dél. Piros-fehér kockaköveken Napernyő árnyéka rebben, Az asztal megterítve már, Kis trikó és rövidnadrág, ez ám a nyár. Lecsó után a fagyi helyett Nagyi-féle süti a…..
Transbudapest Végül 2013.03.15 16:02:15
Végül mindig az ész az, ami közbeSzól, hogy elég.Mocsokban dagonyázva, de mégMenekülésre kész a sebesült.Végül.Végül a bezsákolt érzelmektől dagadó szív,Sinus görbéket bejáró ív,Hol fent, hol lent repülS észhez tér. Végül.Végül lezárt szívemet zsebre vágom,Húz…..
Transbudapest Társas magány 2013.03.02 12:16:57
Micsoda csönd, ha itt vagy. Micsodapokoli csönd.Ülsz és ülök.Vesztesz és veszitek.(Pilinszky János: Kapcsolat) Ketten vagyunk a magányban.A mozdulataimat utánzod, bárHa beszélsz, hangod nem hallom, Arcom rezdüléseit benned látom.Bűneim karcolta vonások, Az álmatlanság karikái,…..
Transbudapest Ez egy ilyen nap 2013.02.28 12:15:06
Ma a hajnallal ébredtem,Nyakamban eperszem,S Mozart szól a zsebemben.Madarakat fogatok,A megadott ritmus szerint szállok,Közben Weörest szavalok.Kislepkék a fák ágain, sorban,Szoknyám lebben szép fodrokA lekottázott verssorokban. ..
Transbudapest Kikel a kelet 2013.02.21 11:57:25
Csipp, csepp, egy csepp, öt csepp meg tíz: olvad a jégcsap, csepereg a víz. (Weöres Sándor: Olvadás) Hamarosan cincogA márciusi cinege,És nem marad egy csepp sem.Hopp, kopp,Csipp,csirip.S már a tavasz virít. ..
Szakadatlanul és némán esik a hó.Lábnyomokat temetnek: az illanóÉletek úttalan utakon tartanak a semmibe,Sorsok vesznek a nagy mindenségbe.Kocka ablakon nézek ki álmosan,Odabent hárman fekszenek a szobában:A fiú, a lány, és egy macska,Ez a délután legszebb pillanata.Egyszer már…..
Transbudapest Legutóbb őz voltam 2013.01.31 15:35:07
Lelkem szabad,Életről életre vándorló vad.A homokóra időnként tótágast áll,S testem más testre vált.Örök körforgàs.Legutóbb őz voltam.Ott, hol tere van a gondolatnak,A természetet jártam.Aztán Anya csak egy volt, sA helyén ma is üresség honol.Bamm, bi.Időnként világok…..
Transbudapest Zárva 2013.01.23 23:48:12
Emlékszem, amikor az első homokszem hullt alá abban a zárt,Végtelen formát öltő, átlátszó rendszerben, Egy pillanatra csönd lett, s aztán csatakiáltás... Természetesen. Kezdetben annyi mindent mondtam volna,De szavaimat nem értették, s Ma már inkább semmit sem mondok, Nehogy…..
Mikor még gyermek volt,
Síráskor szeme és arcának puha húsa közé
Egy könnycsepp ízült, s
Percekig ott feszült,
Míg végül elindult lefelé...
Az élet buboréka ez, amely az idők során,A gondok súlyától megkövülve,
Térképet karcol pórusaink köré.
Az…..
Transbudapest Anyunak 2013.01.12 01:28:04
Akkor még benned domborodtam,Testemből testedhez kapcsolódtam.Hittem, hogy itt leszel örökre,S lehetek a lelked őrzője. Ahová te mentél, ott voltam én is,A kezedet fogtam a végén is...Tovább nem követhettelek,Ma a csillagok kötnek minket össze örökre. ..
Transbudapest Az út 2013.01.04 21:59:30
Egyszer, az ébrenlét és az álom határán,Valahol a semmi birtokán,Énem belső világok rabjává vált.Szám beszélt, fejem sötét gondolat-kútS mondtam,  "Egyenes az út!"Egy régi  krakkói kép,Rajta út kanyarodik a fény felé.Anyám mindig hosszan nézte, Vajon hová…..
Transbudapest Tükörkép 2012.12.29 17:23:33
Ha hosszan nézek a tükörbe,Arcom ismerős részleteiAmorf szilánkokban hullanak alá...A mosdó kövezetén gyülekeznekMíg végül egyszer csak nem leszek.Ki vagyok? vagy kivagyok?Emlékezetből próbálom felépíteni A szétesve idegenné vált darabokMár oly rég kigondolt…..
Transbudapest Választás 2012.12.28 18:19:40
Hajnalban, a sötét szobábanA hatalmas gardrób mélyénAz aznapi álarcunkat kutatjukÁlmosan. Pucér testünkön, Bőrünk paplanos meleg mégDe hamarosan főnökök, Szülők, sofőrök leszünk ismét. Egyszer csak a senkiből leszünk valaki, deBelül gigászi a harc:Most mégis…..
Transbudapest Zen 2012.12.21 14:19:18
Szakét iszik a kikent gésa, A samiszent a szögre akasztva Várja..., hiába. Aito már a harcosok útját járja A levelek alatt. Zenbéli táj. Vajon ma ki szereti a szamurájt? ..
Transbudapest JA, egy bejegyzés 2012.12.20 00:19:30
I.Jöttek észrevétlen,Az alvók sötét birodalmában születtek aJókora fákon a kis levelek hirtelen.A tavaszt hozták .II.Januárra mindig március jön, hogyA kutyaszar már az aszfalton gőzölögjön, aJapán teraszán kezemben egy fagylalt,Anyám Weörest és Radnótit is szavalt.…..
Egyszer csak kezem megremeg, Kizökkenek, S ujjaim között göröngyök, Szép formák keletkeznek.   A holland tájból a svájci hegyekbe érek, A levegőből mélyet szappantok, S örülök, hogy élek. ..
Transbudapest Válasz I. és II. 2012.12.12 10:43:32
Négyszögletes a kerek élet:Vonalak szigorú vonalakhoz idomulnak,A svábok, félek,Nem szeretik a fránya íveket.Bár kívülről sekélyes,Életük mégis teljes,Csíkosan szerelmes. ..
„Nem leszünk ezentúl sem budaiak, sem pestiek, hanem leszünk ezentúl budapestiek” - írta 1872-ben a Vasárnapi Újságban Porzó, azaz Ágai Adolf. A népszerű publicista jól jövendölt: egy évvel később, 1873. november 17-én a Duna keleti partján fekvő Pest, valamint a vele…..
ZeLi(g) Köln, a kompakt város 2012.07.04 17:09:00
Bár Köln Németország egyik legnagyobb városa, a centrum, ahol a látnivalók összpontosulnak, elég jól, akár gyalog is bejárható. A lényeg, hogy mindig legyen nálunk esernyő, ugyanis az időjárás meglehetősen londoni. 1. A dómA kölni dóm 157 méter magas. Németország második…..
Napok óta a Nagypapám körül keringenek a gondolataim. Harminc év után költöztek el az Eper utcából Zuglóba. Háromszor tíz év... Misi papa eddigi életének egyharmada. Kilencven éves. „Nem kellett volna eladni azt a kis lakást” - mondja még ma is, pedig tetszik neki az…..
Általában vagy olvasok, vagy zenét hallgatok utazás közben. Nem tudom, mással volt-e már ilyen, de párszor velem előfordult, hogy egy pillanatra meghallottam az élet zaját... Amikor éppen nem szól semmi a fülünkben, egy másodpercre felnézünk a könyvből, és a gondolataink is…..