Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zotyesz11

0 bejegyzést írt és 298 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hónapokban több alkalommal hallhattunk a hírekben arról, hogy a hazai villamosenergia-rendszer terhelése sorra dönti meg az egymást követő rendszerterhelési rekordokat. A legutóbbi rendszerterhelési rekord 2018. december 19-én dőlt meg, ekkor a csúcsterhelés 6869 MW volt. Ezt az alig három…..
  Napokban jelent meg a hír, hogy az Európai Bizottság áldását adta a francia kormány azon kezdeményezésére, hogy egy támogatási rendszert dolgozzanak ki és indítsanak el az ország 40 éves és az idén leállítani tervezett atomerőművének részbeni pótlására tervezett 300 megawattnyi fotovoltaikus…..
A karácsonyi ünnepek táján a csapból is a kedves, szívmelengető filmek folytak. Akarva, akaratlanul is biztosan megnéztük az Igazából szerelmet, a Reszkessetek betörőket, vagy bármilyen szép, havas, romantikus vígjátékot, elbűvölő, szerelmi történetet. Nos, adventnek és a karácsonyi időszaknak…..
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
zotyesz11 2016.12.13 22:22:41
@szocske_: Az észrevételed helytálló! Valóban nem a tároló kapacitásokat érdemes "ennyire" túlméretezni. A hiba még sem számításokban van.

Aszódi úr is úgy kezdi:
"Optimális esetben ez a napelem [itt napelem rendszer] annyi villamos energiát állít elő egy év alatt, mint amennyit a háztartás elhasznál."
A tároló kapacitás méretezéséhez egyszerűen az éves fogyasztás és a hozzá kalkulált éves termelő kapacitásokat veszi alapul. 3500 kWh/év => 3,2 kWp
Ahogy ezt pár reklám is hirdeti...

Ugyanakkor, ahogy te is rámutattál, valóban nem a tároló kapacitásokat kellene az egekbe növelni (habár a téli időszakban akár tényleg hetekig nem nagyon süt ki a nap). Racionális kompromisszumot kötve 3-4 -szeres termelőkapacitást és a napi átlagos fogyasztás körülbelül kétszeresét kitevő tárolókapacitást kiépítve nagyjából működőképes lehetne a szigetüzem.
Tehát ez egy kb. 10-12 kW-os napelem rendszert és egy kb. 20 kWh-ás aksit jelentene olyan 5 + 2,5 millió forintért.
Mondjuk ez 3 millió háztartásnál majd 22,5 EZER MILLIÁRD Ft beruházást jelentene (asszem a GDP 65%), miközben 11-12 TWh éves villamosenergia mennyiségről van szó...

És mit tesz a józan paraszt, ha van pénze rá?
C opció: A józan paraszt megveszi a 1,5 M-ás rendszert, oda-vissza táplál HMKE besorolás alatt és éves szaldóban nem nagyon fizet villanyszámlát kb. 10 évig...
Inno-anno Mutasd, hova lőjek? 2016.11.04 05:26:00
Gamma–Juhász lőelemképző – ha ezt elolvassuk (és éppen nem egy hatvanas évekbeli sci-fiben olvassuk), biztosak lehetünk benne, hogy hadiipari fejlesztéssel van dolgunk. Méghozzá talán a legsikeresebb magyar hadiipari szerkezettel...
zotyesz11 2016.11.06 19:11:51
@pityókabor sommelier: Hát speciel ezért használják a T-55-öst a dzsihádisták is és többek közt ezért nem használják a zsákmányolt M1 Abramseket. Valamint vélhetőleg ezért vesztettek el sokáig annyi Abramst az iraki kormányerők. Egyszerűen szarul használták őket.
Miatta (is) tört ki az '56-os magyar forradalom? "Mai bejegyzésében B.L.NT egy érdekes összefüggésre világít rá az 1956-os lengyelországi események lezárása és a budapesti történések között. Célkeresztben egy ellentmondásos figura, aki meggyőződéses kommunista vezetőből lett szovjetbíráló, majd…..
zotyesz11 2016.10.23 22:11:17
@Sigismundus: 56-ban szintén Bécsre is...
1955.-ben a szovjet csapatok gyakorlatilag "önként" kivonultak Ausztriából, az ország semleges lett.
Ez a tény elég motiváló lehetett ahhoz, hogy itt is esetleg megmozduljon valami, 10 évvel a nagy háború után...
Ritkán beszélünk róla, pedig igencsak létező jelenség az, hogy magyar nők prostituáltként dolgozva próbálnak Nyugat-Európában megélni, vagy annyi pénzt félretenni, amennyiből támogathatják az otthon maradt családot. Noha pontos adatokat nem nagyon lehet tudni, azért vannak megdöbbentő számok. Ma egy…..
Letisztultak az erővonalak, ami az októberi népszavazást illeti. Az ellenzék soha nem látott, 99 százalékos egységbe forrt amellett, hogy ezt a parasztvakítást nem szabad érvényes szavazattal legitimálni. Vagy távolmaradással (MSZP + DK + Együtt + PM + Moma), vagy érvénytelen szavazattal (Kétfarkú…..
Az észak-amerikai ország szinte minden felmérés szerint a világ egyik legjobb és legélhetőbb helye, ugyanakkor legalább annyira érdekes is, mint amennyire jó. Mert ki gondolta volna, hogy a „juharszirup Szaúd-Arábiájának” a neve tulajdonképpen egy félreértés következménye,…..
Leszögezzük: a Fülesbagoly nem a heavy metal műfaj ellensége, sőt. Összeállításunkban olyan nagyágyúk is helyet kapnak, mint a Pantera, az Iron Maiden, a Manowar, vagy éppen a Black Sabbath, ezek a zenekarok egytől egyig örökbecsűt alkottak...
Ma este örülni kell, büszkének lenni. Tök mindegy, hogy szereti-e valaki a focit, vagy sem. Van egy csapatunk, amely kivívta sok tízmillió embert tiszteletét. Egy gárda, amely papíron a leggyengébb emberanyagból áll, mégis még a laikus drukkernek is a legegységesebb képet mutatja. Lelkesek,…..
zotyesz11 2016.06.22 21:44:41
@toportyánzsóti: Így van zsóti!
Nem kell stadion.
A Londonban élő, jelenleg 30 éves Ingrida Radevic nem szórakozott, ami a fittség visszaszerzését illeti. A terhessége alatt felszedett 25 kilótól mindössze 11 hónap alatt szabadult meg és meg sem állt egy bikini fitness versenyig, amit természetesen meg is nyert Amatőr Díva Fitness Model…..
A közszolgálati média - így a közszolgálati televízió - feladatai közé tartozik a tárgyilagos, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatás a hírműsorokban, valamint a nemzeti hagyományok, értékek képviselete a kulturális és oktató műsorokban, továbbá kellő megszólalási és bemutatkozási lehetőség…..
Az egyik mai Híradóban a szilveszteri, kölni erőszakos eseményekről igyekezett még egy bőrt lehúzni a köztévé, csak éppen a fenti videóval elég nagy lukra futottak. (A teljes anyag itt látható, screenshotoljuk is, hátha belenyúlnak.) A videó valóban megrázó képsorokat mutat, csak éppen nem…..
zotyesz11 2016.01.12 20:42:31
Sokkal megnyugtatóbb.
Kölnben nem így erőszakolnak meg...

@Rongy Elek: 550 feljelentés Németországból csak szilveszterre vonatkozólag nem is olyan sok, csak a turbómagyarok kapálóznak...
Úgy látom, Magyarország újabb válaszúthoz érkezett, ami a gazdaságot és az emberek pénzügyeit érinti. Megkezdjük a legújabb pénzügyi ciklusunkat (már megint?) a hitellázzal, vagy megtartjuk a válság alatt kialakulni látszódó megtakarítási ciklust? Nagyon komoly döntés ez,…..
zotyesz11 2016.01.02 18:25:23
@midnight coder: Ez már így marad...
Sehogy se jó.
Orbán Viktor pár napja ismét  szerepelt kedvenc kormány-médiájában, interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának. Az illiberális kormányfő ezúttal azonban akkorát ment, hogy az a szokásosnál is jobban kiakasztotta a hantamétert, ezzel Pinokkió-díjat…..
zotyesz11 2015.11.24 18:16:59
Én tegnap találkoztam a propandának azzal a formájával Facebookon, hogy emberek fotópárokat osztanak meg, az egyik egy zsoldost/terroristát/katonát ábrázol, a másik fele pedig ugyanazt az embert, Európában tartózkodó menekültként. A fotók általában rossz minőségűek, és…..
Mert erre adott utasítást valaki az MTV belső szerkrendszerében, írja a 444.hu. A képen jól látható, hogy a "migráns" témájú szegmenshez azt a megjegyzést fűzte az Ismeretlen Köztévés Szerkesztő, hogy  NE LEGYEN GYEREK A DEMON!!! ami, még mielőtt, nem azt jelenti, hogy ne…..
Egy biztos, a 444 rész, valamint a sok movie alatt sikerült Toriyamáéknak összehozniuk egy igencsak hosszú névsort a gonoszokról, ám nem mindenki kapta meg azt a játékidőt, amit megérdemelt volna. Ki több, ki kevesebb játékperc alatt mutathatta meg, hogy mennyire gonosz, de…..
zotyesz11 2015.07.25 09:06:37
Az megvan, hogy Overdose, elpatkolt? Cipő feldobta a talpát? Na, ennél a hülye szóviccekre használt Stöckert Gábor-skálán két és félszer erősebb szóviccel nyitott tegnap este s közszolgálati média Híradója, és még csak nem is azért, mert mostanában a rövid szoknyában,…..
zotyesz11 2015.07.08 20:57:00
@profilo: Még jó hogy nem nézi senki.
Az Indexnél is csak a SzabóZ van ráállítva, hogy keresse a bakikat.
Azt most meg lett az "év legbunkóbb" izéje úgyhogy posztolni kellett...

Én amúgy köszönöm, hogy a végére megoldásként be lett írva a poén.
(Sajnálom, de nem tudtam mit kell figyelni.)
#494 Aki utazott már repülővel Sármellék – Debrecen viszonylatnál picit komolyabbat, az észrevehette, hogy két pont között nem az egyenes volt a legrövidebb út. Ha például Londonból New Yorkba repülünk, akkor a gép először Izland irányába repül, hogy egy elnyújtott…..
    Sok, a páncélosok iránt rajongó várta  türelmetlenül ezt a napot, mert ma mutatkozik be hivatalosan a moszkvai díszszemlén  az új orosz nehézpáncélos,  a T-14 Armata.  Ami  véleményem szerint a nem is annyira forradalmi és az ellentmondásai is megérnének egy misét.…..
zotyesz11 2015.05.13 00:48:52
@Mr. Neutron: Hát elég jól látod...

HVG-és cikk szerzője (a nevét nem meri vállalni) egyszerűen - a megszokott módon - érzelmi alapon FRÖCSÖG.
"Lerohadt" "hazudozás" meg az "összegányolt" tipikus stílus jegyek...

Nem kell szeretni az oroszokat, meg az új tankoknak én is feltételezem, hogy vannak hibái, de tákolmánynak titulálni a testet öltött évtizedes fejlesztéseket eléggé alja.

@rdos: Tudnál videót mutatni, ahol ezek a molotov-koktélok az utóbbi konfliktusokban működtek?
Mert Szíriából, csak az ilyen ATGM-es videók jönnek ki.
Valószínűleg lemaradtál '56-nál...

Jó kis írás.
Az AMC egyik legnagyobb sikerének nálunk elég mostoha sors jutott: a sorozat kapott egy rettenetes magyar címet (Totál szívás), az RTL Klub pedig a tartalom miatt nem vetíthette le normális időben - a késő esti sávban viszont nem tudott olyan nagy közönséget bevonzani, amit…..
zotyesz11 2015.05.07 16:21:14
Izé, eszem-faszom megáll, de menten. Ezt így hogy? ..