Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Quercus Robur

88 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábban írtam már az ágtisztulásról, amikor a fatörzs önmagától "megtisztul" az oldalágaktól. Néhány képet is mutattam akkor kisebb gallyakról. Néha azonban nagyobb oldalágak is elszáradnak, látszólag ok nélkül. Nézzétek csak: Tavaly még éltek, és virultak, na jó, azt azért túlzás lenne…..
2023. október 20.: 23°C..
Végre itt a sár,véget ért a nyár.Elszállt, vége már,elmúlt, mégse kár.Eső széllel jár,ők az őszi pár.Gyökér és a szármár a télre vár...
Egy tölgyfa élete Pannon csiga 2023.06.23 16:39:35
Nem, ez nem a "pannon puma" ellentéte, hanem egy létező faj. Caucasotachea vindobonensis a tudományos neve, amiből a második tag egy Vindobona elnevezésű régi, kelta településre utal. Ma úgy hívják, Wien, és egy Österreich nevű "keleti birodalom" fővárosa. Ehhez képest a csiga elterjedési területe a…..
A tavalyi levél görcsös ujjai közül kifolyt a végtelen idő homokja. Áprilisi ákombákomot rajzol kérgemre a melengető napfény hiánya. A télhez vetkőzött koronát kékkel festett szellők cirógatják körbe. Rügypikkelyek páncéljából lágyan bújik elő az élet örök zöldje...
Azt hiszem, ősszel a magaslati levegő jót tesz a leveleknek. Látjátok a csúcsomat? Már csak innen, fentről sütkérezek az utolsó novemberi napsugarakban, meg számolgatom a bárányfelhőket, készülődök aludni. Persze viszonylagos a "fent" meg a "lent" fogalma. A korlátom mellől nézve "fent" vagyok,…..
Egy tölgyfa élete Életképek 2022.09.22 00:11:55
Hűvös-friss őszi kékség   Átszűrődő napsugár   Beteg kőrisek tanácskozása   Nekem nyűg - neki otthon...   Perc-életű mulandóság, vagy láthatatan fonalak halhatatlan hálózata?   Esőáztatta mohaillat..
Egy tölgyfa élete 13:1 2022.07.30 17:14:38
Nézem a kőriseket itt a szomszédban, szegényekre rájár a rúd. Nemcsak itt, mindenhol. Figyeljétek meg ezt a koronát! Az álmoskönyv szerint ez nem jó előjel, nagyon nem jó... A korona legfelső részén, ahol szikrázik a vakító napsütés, ahol a legjobban lehene fotoszintetizálni, ott kellene…..
Egy tölgyfa élete Ágtisztulás 2022.06.24 00:57:41
Tudjátok, hogyan lesz egy földig ágas csemetéből hosszú ágmentes törzzsel rendelkező faóriás? Hova lesznek az alsó ágak? És főleg: miért? Ha rám néztek, most is láthattok néhány levél nélküli ágat rajtam: Ezek főleg a törzs alsó részén vannak - árnyékban... Az oldalágakról leágazóan is…..
Egy tölgyfa élete Dr. Dendrocopos 2022.05.05 01:20:46
Kellemetlen látogatóm volt, amíg aludtam. Azt álmodtam, hogy hasogat az oldalam, aztán felébredtem, és a hasogató érzés megmaradt. Mintha valamit belém döftek volna. Például itt:  Meg itt:  Aztán itt is szúr rendesen:  De itt a legdurvább:  Mire tippeltek, mi lehet ez? Én dr. Dendrocopos-ra…..
Egy tölgyfa élete Nagyon nyár! 2021.06.22 18:41:46
Tudjátok mi a nyár legbiztosabb hírnöke? Amikor így néz ki az erdő alja:  Meg így: És így: Ősi mágia birtokosaként, csak a nyárfák tudják így elvarázsolni az erdőt - évente egyszer, mikor jönnie kell a nyárnak. Rugalmas koronájukkal hajladoznak a tavaszi szélben, ide-oda, ide-oda, s közben…..
Enyhe tavaszi szellő susogása a rügyező ágak között...Szerelmes madarak távoli trillái a derengő napfényben...Könnyű cinkeszárnyak céltudatos surrogása fától fáig...Nesztelen pocokléptek fürge sorozatai az illatos avarban... Az ébredő természet halk szavú, szerény szimfóniával ünnepli Tavasz Tündér…..
A lombhullásról már többször írtam, elsőként itt, aztán itt és itt, de még nem esett szó az időzítésről. Pedig fontos kérdés! Mikorra kell időzíteni a lombhullást? Pontosabban: meddig kell befejezni a fotoszintézist, ha újra akarjuk hasznosítani a levelekből visszanyerhető anyagokat? (Amint…..
Egy tölgyfa élete Demetra 2020.09.05 00:36:36
(Fotó: Gianluca Piovesan) Most olvastam, hogy a dél-olasz Aspromontei Nemzeti Parkban megtalálták a világ legöregebb mérsékelt égövi tölgyfáját. Demetrának nevezték el a mezőgazdaság, a termékenység és az élet-halál ciklusának görög istennője után, a kora pedig 934 ± 65 év a szénizotópos…..
Nagy hatalom az idő.Pedig lassan dolgozik. Néha, amikor súlyos veszteség ér bennünket, úgy tűnik, meg is áll, s olyankor nincsen más, csak a fájdalom. Aztán az élet lassan megy tovább, de a seb marad. És lüktet...   ...   ...   ...   ...   ...   ...  Idővel a fájdalom eltompul, de a seb, és a…..
Tavaszi hangulatok szállnak a nyárfa-pihékkel... szikrázó mediterrán napsütés... végtelen, tiszta kékség... és mintha a rigófütty is ezt a dallamfoszlányt ismételné: "Szemedbe nézek: Kék, olyan most, mint az Ég..." Néha meg ezt: "A szemedbe nézek: Zöld, olyan most, mint a Föld..." Az ég…..
Találtam egy fantasztikus videót az ázsiai márványospoloskáról. Angolul van, de olyan látványos, hogy szerintem még nyelvtudás nélkül is érthető. (Különösen az előző két blogbejegyzés elolvasása után.)  ..
Kicsit utánaolvastam a múltkori látogatómnak, és találtam még pár érdekességet. Az első, hogy a kutatók szerint a fényességes vegyész géniuszunk egyik kedvenc előfordulási helye és tápnövénye az a bálványfa (Ailanthus altissima), amelyik maga is a távol-keletről származik, és hasonlóan fergeteges…..
Különös látogató járt nálam, egy távoli, keleti faj képviselője. A tavalyi kétpettyes vendégemet juttatta eszembe, aki utolsó mohikánként küzdött egy hasonló keleti jövevény ellen. Az a történet a vesztes szomorú története volt, ez pedig bizonyos értelemben az érem másik oldala. S a jelek szerint ez…..
Ég az erdő az Amazonasnál... - Mert felgyújtották a hülyék!De ég Afrikában is... - Ott is hülyék laknak...Kínában szennyezik a levegőt... - A barmok...Az óceánon műanyag "szigetek" úsznak... - Az idióták miatt... Ennyi agyalágyult mellett mit lehet tenni? Hogyan menjünk oda? Hogyan oldjuk meg…..
Tudjátok, hogyan keletkezik a fák kérge? A kéreg alatt található egy vékony, érzékeny, de szinte korlátlan sejtosztódásra képes hártya: a kambium. Ez minden évben létrehoz befelé is, kifelé is, egy-egy réteget. A belsőből lesz a fatest anyaga (évgyűrűnként), a külsőből pedig a háncs, amiből a kéreg…..
Egy tölgyfa élete Emlékképek 2019.06.26 20:09:32
A lenyugvó nap hosszú árnyakat rajzolt a fűbe, éppen olyanokat, mint azon a könnyfakasztóan szép tavaszi napon, amikor az emberiség legpusztítóbb háborúja véget ért. A robbanások emléke élénken élt benne, az akkor szerzett repeszdarabot azóta testében őrzi, bár a sebhely szinte nyomtalanul…..
Úgy hallottam, az embereknek bulival ér véget az év. Nekem úgy kezdődik. Szikrázik a napsütés, nyárfapihék konfettije száll, énekesmadarak fütyülik az élet himnuszát...  "Today is the first day of the rest of your life." (Charles Dederich) Néha az emberek is a fákkal együtt ünneplik a…..
Aranyruhában   Októberi fények    Búcsúzó nyírek   Őszi trikolor   Akinek elfelejtettek szólni...   Zöld izzás   Műholdfelvétel egy párhuzamos mikrokozmoszból   "Csakazértis" kőris (Hajrá Yggdrasil!)   Az elmúló idő mozaikja ..
Egy tölgyfa élete Yggdrasil 2018.09.26 23:48:58
Hallottatok már róla? Yggdrasil a germán és skandináv mitológia óriási kőrise, világfája, melynek koronáját felhők fedik, gyökerei pedig egészen az alvilágig nyúlnak. A fa tetején egy aranykakas ül, mely figyelmezteti az isteneket az óriások támadására. Törzsén egy mókus szaladgál fel s alá, és…..