Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iránytű Intézet

44 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már régóta vita folyik arról a kérdésről, hogy a Fidesznek a Jobbikkal szembeni politikai stratégiája rövid távon mennyire hatékony, s hosszú távon mennyire kifizetődő. Az elmúlt évek kormánypárti gyakorlatának tükrében talán hosszas fejtegetést nem igényel az a…..
A migrációs válság továbbra is tematizálja az európai politikát és a magyar belpolitikát. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján azt a tézist is megfogalmazhatjuk, hogy azok a – releváns támogatottsággal rendelkező – pártok tudtak támogatottság-növekedést…..
André Goodfriend ideiglenes ügyvivő távozását követően, az Egyesült Államok új magyarországi nagykövetének érkezésére várva sokan az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok normalizálását vizionálták, amire egyébként a két ország közötti, stratégiai kérdésekben való…..
"S mert a fejedelemnek jól kell használni állati természetét, a rókát és az oroszlánt kell követnie; az oroszlán tehetetlen a hurokkal szemben, a róka a farkasok elől nem tud menekülni. Ezért hurkot ismerő rókának kell lennie, és farkast rémítő oroszlánnak." - írja…..
Az utóbbi időszakban politikus és politikai elemző szájából is többször elhangzott, hogy jelenleg válságkormányzás zajlik Magyarországon. De vajon helytálló-e ez a megállapítás, s egyáltalán mit jelent az, hogy „válságkormányzás”? A politikai történések…..
Az Európára nehezedő migrációs nyomás következtében sosem volt annyira aktuális a társadalmi integráció problematikája, mint most. Akár a társadalomtudós szemüvegén keresztül vizsgáljuk a kérdést, akár politikai polémiaként tekintünk rá, néhány egyértelmű tanulságot…..
Mai találós kérdések (megoldókulccsal): 1.) Vajon a szocialistáknak mikor esik le, hogy Horváth Csaba indításával is jobb eredményre számíthattak volna, mint Bokros Lajos támogatásával a fővárosban?  Emlékezetes, hogy az áprilisi országgyűlési választási verség után az…..
Az országgyűlési választás egyik legmeghatározóbb és legnagyobb figyelmet kiváltó eredményének a Jobbik támogatottságának jelentős mértékű növekedése bizonyult. A politikai szereplők, elsősorban az összefogás révén első ellenzéki erőként megjelenő balliberális…..
A nemrég publikált közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint miközben a baloldali Összefogás támogatottsága csökken, a Jobbik egyre sikeresebben képes megszólítani olyan társadalmi csoportokat is, melyek korábban alig rezonáltak a radikális párt üzeneteire. A Tárki szerint…..
Egy a Facebook-on nemrégiben megalakult, Miniszterelnök-jelölti tévévitát akarunk címet viselő oldal ismét a figyelem középpontjába állította a kampány ezen, hazánkban mára ha nem is elfeledett, de legalábbis nem elvárt elemét. Speciális műfajról beszélünk, mely rendkívül…..
A baloldali összefogás létrejöttével átrendeződött a magyar politika képlete. Az új megállapodással az MSZP ugyan „intézményesítette” vezető szerepét, de feladta a megújulás ígéretét. A szocialisták és az Együtt-PM szövetség korábbi egyezsége a…..
A második Orbán-kormány az ország megújítására, vagyis mindenekelőtt gazdasági konszolidációra, mélyreható közjogi reformokra, a közrend és közbiztonság helyreállítására, végső soron egy „új társadalmi szerződés” („nemzeti együttműködés rendszere”)…..
Ha az országban uralkodó, a közbeszédet nagyban tematizáló, a közvélekedést befolyásoló torz médiaviszonyoktól, az ún. politikai korrektség által a politika tényleges aktoraira, valamint a közszereplőkre (adott esetben már az egyszerű állampolgárra is) oktrojált tabuktól és…..
A hétvégi kongresszust követően bejelentett szakítás kapcsán sokan arról beszélnek, hogy a „Lehet más a politika?” kérdésre az LMP, vagy annak egyik szárnya (a Párbeszéd Magyarországért Platform) csattanós választ adott, mely a maga pőreségében így hangzik: „nem…..
A jog és az erkölcs, az állam és az egyház, valamint az állami szuverenitás és a polgári szabadságjogok viszonyának dilemmája már régóta foglalkoztatja a jogászokat, társadalomtudósokat, a közéleti kérdések és az etika iránt érdeklődő polgárokat. E problémák – természetükből adódóan – már számos…..
Ércnél maradandóbb gránitszilárdság; Alaptörvény kukája; etetős-itatós választópolgárok; első második és második második alaptörvény módosítás. Szösszenetek az előzetes választási regisztráció parlamenti vitájából. A kormánypártok képviselői ritka…..
Az Európai Unió történetének legnagyobb válságát éli. Ez a krízis egyszerre jelentkezik a pénzügyi-gazdasági rendszer és a politika szférájában. Utóbbi esetében nem pusztán a közösségi intézményekbe vetett társadalmi bizalom megcsappanásáról, vagy a válságmenedzselés…..
"Az oktatáspolitikától kezdve a társadalmi felzárkózásig minden kormányzati döntésnél figyelembe kell venni az új nemzeték szempontjait, méghozzá úgy, hogy ezek megjelenítésében az érintettek is szerepet vállalnak" – áll az Új Nemzedék Jövőjéért címet viselő…..
Ezen bejegyzés keretében publikáljuk első közvélemény-kutatásunk agárkérdésekre vonatkozó eredményeit. Adatgyűjtésünk céljaként egyrészt a lakosság körében végzett pártpreferenciák mérését, illetve a választópolgárok álláspontjának aktuális közéleti kérdésekben…..
A közelmúltban alakult Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet ezen elemzés keretében publikálja első közvélemény-kutatásának eredményeit. Adatgyűjtésünk céljaként egyrészt a lakosság körében végzett pártpreferenciák mérését, illetve a választópolgárok…..
A korábbi ciklusokban megtapasztalhattuk, hogy a hatalom gőgjét és a társadalmi támogatottságot nélkülöző, az előrelátásnak híján levő, átgondolatlan reformkoncepciók viszonylag gyorsan meghozzák vadhajtásaikat: kevés gyümölcsöt, sok tövist. A szocialista-liberális…..
A magyar néplelket egyfajta kettősség jellemzi: bennünk van egyszerre az észak-európai komorság és a déli szenvedélyesség. Bennünk él a sanyarú európai sorsunkkal, a ránk kényszerített külső körülményekkel való megalkuvás, ugyanakkor a belső ösztönök által vezérelt…..
Iskolabezárás, önkormányzati adósság, egyházi térnyerés. A kifejezések, melyek leírják a magyar közoktatás jelenlegi helyzetét. A szocialista kormányzás alatt elindult iskolaleépítési hullám a mai napig tart, immár párhuzamosan futva a fenntartás egyházi kézbe…..
Blogunkban ritkán merészkedünk a külpolitika mezsgyéjére. Cikkünk apropóját az adja, hogy több közvélemény-kutatás szerint is a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) beérte, vagy megelőzte a Liberális Demokrata Pártot, vagyis a harmadik legerősebb párttá lépett elő az Egyesült…..
Iránytű Intézet blog Vezércsel 2012.05.17 11:44:00
A miniszterelnök „kész van”, legalábbis ami a kormányátalakítást illeti. A május elején, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter lemondásával megkezdődött átalakítás nem járt sem meglepetéssel, sem a kormányzati struktúra meghatározó változásával. A…..