Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ókidli57

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kórház utáni két napban igyekeztem 1000 alatt tartani a napi kalóriabevitelt, mert a teljes program 7 napos lett volna, csak én hétvégére eljöttem. A szombati és vasárnapi kalóriamennyiségemet ne kövesse senki! Szombat: 69,2 kg. A kórházi étkezések után a reggeli mennyei…..
ókidli57 2012.03.13 18:31:39
Örülök, hogy kipróbáltad a datolyát. Tényleg van elég kalória benne és ch is, de én pl. nem igazán szoktam belőle 2-3 db-nál többet megenni, mert nagyon tömény. :) Ezt találtam a datolyáról, amikor elkezdtem jobban eszegetni, érdemes elolvasni. Ezt azért teszem be, hogy megmutassam, hogy rózsaszín cerbonánál biztos egészségesebb :)))

Datolya

Általános tápanyagforrás

A datolyapálma általában olyan országokban nő ahol, az étkezési lehetőségek meglehetősen korlátozottak, vagy az ország területének nagy része köves, sivatagos, mezőgazdasági termelésre alkalmatlan. Igy a datolya ezeken a vidékeken elsőszámú tálpáléknak számit. Erre minden feltétel meg is adatott, mivel a gyümölcs nagyon sok szénhidrátot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett magas a rosttartalma is. A gyümölcs húsa is tartalmaz olajat, de magjából ennek kb. 15-20-szorosa nyerhető ki, ezáltal biztositva van a kellő mennyiségű telitetlen zsirbevitel is. Ezenkivül 23 asminosavat is tartalmaz, melyek közül számos, még a legnépszerűbb gyümölcsökben (alma, narancs, banán) sem található meg, ilyen módon biztositja a szervezet számára a fehérjeszintézishez szükséges kiindulási anyagokat. Egyre többen fogyasztják olyan területeken is, ahol a datolya nem terem meg, ezt bizonyitja az is, hogy mig a világ népessége az elmúlt 40 évben megduolázódott, addig a datolyatermelés megháromszorozódott.

Antioxidáns hatás

A szervezetben kötelező, reaktiv szabadgyökök számos betegség, elsősorbam érrendszeri és daganatos eltávozások kialakilásáért felelősek. A szabad gyökfogó, anitoxidáns vegyületek nagy szerepet játszhatnak ezeknek a betegésgeknek a megelőzésében. Kimutatták, hogy a datolyából készült vizes kivonat igen erős antioxidáns hatással bir, valamint kivédi a cigarettafüstben, vagy más égéstermékben, illetve az égett ételek felszinén található benzpirén nevű, rákkeltő vegyület örökitő anyagra (DNS) kifejezetten káros (mutagén) aktivitását. Ezek alapján feltételezhetjük, hogy a datolya rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

Hormonrendszerre gyakorolt hatás

Egyes növények tartalmazhatnak olyan hormonokat, melyek szerkezetüket és hatásukat tekintve hasonlitanak az emberi homonokhoz. Igy van ez a datolyával is, melyben olyan hormonok (fitoösztrogének) találhatóak, melyek képesek kifejteni a női szexhormonként ismert ösztrogén hatásait. A gyümölcs fogyasztása egyrészt serkentheti a nemi szervek működését, másrészt segithet a változó kori panaszok enyhitésében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a datolyával kiválthatjuk a szükséges hormonkezeléseket, csupán hozzájárulhatunk vele a kialalkult hormnhiány pótlásához.

Népgyógyászati hatás

A népgyógyászatban a datolyát a külföldi tapasztalatok alapján számos betegségre alkalmazzák. A gyümölcsöt álmatlanságra, csontgyengeségre, emésztési zavarokra (hasmenésre), hörghurutra, lázra, húgyhólyaggyulladásra, ödémára, májbetegségekre, megfázásra, köhögésre, illetve szamárköhögésre adják. Egyes helyeken úgy tartják, hogy közömbösiti az alkohol hatását, ezért alkoholmértgezésben is próbálkoznak vele.

Persze nem biztos, hogy szentírás ami fent le van írva, valamilyen ókori egészség weboldalon akadtam rá. Szerintem mint a legtöbb élelmiszernél itt is a mérték a lényeg.

Egyébként gratulálok az elért eredményhez, nagyon ügyes vagy, hogy elérted a 69 kg-ot. Már nem sokat kell fogynod.

Üdv Ókidli (Ildikó)
ókidli57 2012.03.13 21:28:58
@PrettyWitch: A csomagolás jó ötlet, mert sajnos észre sem veszi az ember és megeszik belőle egy jó adagot. Én általában a zöldségesünknél vettem, mert az jó puha és fel tudtam használni, de legutóbb nála is csak glükózos volt. Utána láttam a Sparban és az Auchanban is normál aszalt datolyát fél kg-os kiszerelésben, kalifa márkanév alatt fut, narancssárga zacskókban. Ezt árulják olyan 495 ft körül. Az teljesen natúr. Kicsit szárazabb, mint amit szoktam, de nem is annyira tömény. Legutóbb ezt vettem. Ezt tudom neked ajánlani, kajába csak akkor jó, ha előtte beáztatod vízbe, de simán nasiként tökéletes.
Az előző bejegyzés folytatása. Csütörtök: 70,8 kg. Ez van, kész. REGGELI: 63,0 g hárommagvas kifli 261 kcal/100g 164 kcal 3,0 g margarin 320 kcal/100g 10 kcal 1,0 db 2 in 1 Nescafe 48 kcal EBÉD: Cf. gyros…..
ókidli57 2012.03.04 23:00:41
Kedves Pretty!

Gratulálok az eddig elért eredményedhez. NAgyon ügyes vagy. Én vagyok a paleos csaj.:)
NEm igazán tudok belefolyni a fenti eszmecserébe, de egy dolog eszembe jutott. Én is nagyon szerettem/szeretem a csokit, főleg a csokis kekszet. Most is összefutott a számban a nyál.:) Ezen nem változtatott még a paleo. Azon viszont igen, hogy most erős vagyok. Nekem nagyon fontos volt, hogy találjak valamilyen alternatívát a csoki helyett, mert kísértés van dögivel, hiszen van egy kicsi lányom, akitől nem akarom teljesen megvonni az édességet.
Olvastam, hogy a gyerkőcödnél majd próbálod kerülni, hát én is így voltam. Először csak a nagyszülőkkel küzdöttem, akik a szeretet kifejeződését látták a nyalókában, a csokiban és a kemény cukorkában. A sírba kergettek vele, amennyit én balhéztam velük, főleg az anyósomékkal. Mindegy mit mondtam nem érdekelte, a párom meg azt mondta, hogy néha ki lehet bírni, nem lesz baja a gyereknek. Ekkor volt a lányom éves, aztán bekerült oviba. Ott a szülők voltak akik annyi édességet vittek be az oviba, hogy a gyerekek napi szinten tömve voltak. A kislányom szerencsére gyümölcs és zöldség függő (itthon heti kb. 1,5 zsemlét eszik meg), és nem szokott rá teljesen és végleg. NAgyon nehéz volt ezek után kordában tartani, ezért módjával megengedem a csokit és pl. a gumicukrot, de a nyalókát és kemény cukrot nem. NA visszatérve a csokira, a csajnak 1 hónapja volt a szülinapja és kapott kb. 8 tábla csokit. Ebből 3-at elajándékozott, a többit beosztjuk. Mostanra sikerült eljutnom odáig, hogy nem akarom felzabálni a gyerek édességeit :)) Ezt én gyümölccsel védem ki. Helyettesítek.
Nekem a datolya nagyon bevált, persze a natúr. Szinte émelyítően édes, de 1-2 db pont elég belőle, és 2 db kb. 1,5 g, ami 45 kcal. NEm kevés tudom, de mégis gyümölcs, persze lehet mást választani, de nekem pl. ez elég édes ahhoz, hogy ne csokizzak. A másik amit ajánlok az egy blog, ahol isteni édességek vannak, teljesen egészséges formában, ha már kell, akkor legyen nagyjából egészséges. Ez a pocakpanna.blogspot.com, szívből ajánlom. NEm csak paleos édességeket csinál, hanem más fajtákat is. Szerintem érdemes megnézned.
Bocs a litániáért.

Még egyszer gratulálok az elért eredményhez, motiváció nekem is :))
Ha még érdekel a muszaka receptje, feltettem a blogra.

Üdv Ildikó