Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jobboldali, de nem nemzeti

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cigányokról Gyűjtőképek 2012.03.07 08:28:00
Most csak egy kis képelemzés. Hat színes, úgynevezett gyűjtőkép Németországból, az előző századfordulóról. Ma is ismert marketingfogás, a termékbe (kávés, kakaós, stb csomagba) színes képeket tettek, hozzá gyűjtőalbum is járt, és már nyúzta is a gyerek a szülőt, hogy…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.08 09:47:31
A kettészakadás kulturális okai

„Igencsak meglepődnék, ha nem Charles Murray Kettészakadás című műve lenne az év könyve. És az is meglepő lenne, ha pontosabb képet lehetne festeni az amerikai társadalomban zajló folyamatokról, mint azt Murray teszi” – olvassuk David Brooksnak, a New York Times házi konzervatív szerzőjének recenzióját.

Charles Murray több nagy port kavaró könyvet is jegyez. Az 1994-ben publikált Normáleloszlás című műben azt állította, hogy az intelligenciahányadosok közötti különbségnek genetikai okai is vannak, és hogy az intelligencia öröklődik. A társadalom állapotának javítása érdekében Murray a szegények támogatásának jelentős csökkentését javasolta. A könyv óriási felzúdulást váltott ki. A baloldalon sokan – egyebek között Barack Obama későbbi elnök – „tudományos rasszizmussal” vádolták Murrayt és szerzőtársát. Néhány éve hasonló érveket fogalmazott meg a felsőoktatással kapcsolatban. Az egyetemi helyek számának csökkentését szorgalmazta, mondván, hogy a nem kiemelkedően intelligens fiatalok előtt fölösleges megnyitni a felsőoktatást.

Murray legújabb bestsellerével is tabukat döntöget, bár a szerző elővigyázatosságból ezúttal csak az amerikai fehéreket vizsgálta. A könyv legfontosabb állítása szerint az amerikai társadalom kulturális és gazdasági értelemben is egyre inkább kettészakad. A 20 százaléknyi elit és a legszegényebb 30 százalék közötti vagyoni különbség jelentősen nőtt. A gazdagok mára már területileg is jól elkülönülnek: leginkább a nagyvárosok jómódú kerületeiben koncentrálódnak.

A konzervatív szerző szerint a hatvanas években kezdődött kasztosodás oka a hagyományos értékek erodálódásában keresendő. Murray kifejti, hogy a vagyoni különbségek a családi, a vallási szokások és a munkakultúra meggyengülésére vezethetők vissza. A jómódú középkorú férfiak körében gyakorlatilag ismeretlen a munkanélküliség. A gazdag gyerekeknek mindössze 7 százaléka születik házasságon kívül, a szegények körében viszont 45 százalék az arány. A tehetősek többsége családban él, rendszeresen jár templomba, és aktív közösségi életet él. A társadalom leszakadó harmada viszont többet néz tévét és hajlamosabb az elhízásra.

Murray a hatvanas évek liberalizmusát, mindenekelőtt az egyéni felelősséget és a munkakultúrát gyengítő jóléti államot okolja a hagyományos értékek háttérbe szorulásáért. Tisztában van vele, hogy a liberálisok ma is az egyenlőtlenség számlájára írják a szegénységet, és nagyobb újraelosztást szeretnének, mint ahogyan azt Paul Krugman Murrayt bírálva ki is fejti. Murray szerint azonban ez képmutató magatartás, hiszen a liberális elit maga is a felső 20 százalékhoz tartozik.

Brooks szerint a társadalmi kettészakadás megállításához el kellene érni, hogy az elit és a szegények mindennapi kapcsolatba kerüljenek egymással. Mindez a lakóhely szerinti elkülönülés felszámolását tenné szükségessé, ami pedig aligha valósítható meg, hiszen a tehetősek, beleértve a társadalmi egyenlőség és méltányosság liberális szószólóit, nem szívesen költöznének rossz hírű környékre.

Murray ebben a tekintetben is kivételnek számít. A kilencvenes években ugyanis egy kis, mindössze 170 lakosú, többnyire fizikai munkások által lakott településre költözött, mert nem akarta, hogy a gyerekei kizárólag a jómódú felső középosztály körében az átlag amerikaiaktól elzárt steril környezetben nőjenek fel. Itt Murray személyesen tapasztalhatta meg, hogy a gazdasági válság előtt még a jól fizető állásokba sem volt könnyű embert találni: sokan pedig nem éltek jól, nem nagyon akartak dolgozni.

A hatvankilenc éves szerző legújabb könyve kapcsán bejelentette, hogy leteszi a lantot. Ha a Kettészakadás sem győzi meg a baloldali liberálisokat, akkor feladja, és a jövőben több monográfiát már nem szentel a szegénység kulturális okainak feltárására.
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.08 10:54:53
@mistinguett:

Charles Murray értelmezése szerint a szegénység kultúráját a túlságoson bõkezû jóléti ellátások hozták létre, amelyek a függõséget növelik. A szegények áldozatok, akik egy pozitív minta nélküli otthonokban nõttek fel, és egy olyan ellenkultúrára szocializálódtak, amelyben az oktatásnak és a munkának alacsony a presztízse, és ez már eleve arra programozza be õket, hogy kudarcot valljanak.
A szegények sajátos deviáns kultúrájuk okán be vannak zárva a szegénységbe. A szétzilált és patológiás családot a társadalom jó szándéka hozta létre. A jóléti támogatási rendszer az a forrásnak, mely biztosítja az underclass reprodukcióját, a munkanélküliséget az érintettek önkéntesen választják abban az értelemben, hogy az állást keresõk ahelyett, hogy elfogadnák a nekik felkínált állásokat, gyakran úgy döntenek, hogy állástalanok maradnak. Nem az a probléma, hogy nincsenek betöltendõ állások, hanem az, hogy ezek gyakran elfogadhatatlanok annak fényében, hogy általában a szociális ellátó programok is biztosítanak egy bizonyos mennyiségû jövedelmet
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.08 11:33:32
@mistinguett: "És arra kérdeztem rá, hogy erre van-e valami érv vagy bizonyíték."

Csak az empíria. :-)
A konzervatívok általában ellenzik a kultúrák nagyarányú keveredését. Sokan nehezen értik meg, miért. Vajon a konzervatívok alacsonyabb rendűnek tartanak más kultúrákat? Esetleg egyenesen gyűlölik őket? A multikulturalisták biztos ezt gondolják rólunk. Ők ugyanis úgy…..
Mandiner blog Izráel és a fiai 2012.03.07 11:31:00
  Növekszik a feszültség az izraeli többségi társadalom és a helyi ortodox csoportok között, akik egyre több előjogot követelnek, és a saját szabályaikat tukmálnák rá a többség tagjaira is. Izrael mindig is egy gyorsan változó, bonyolult és heterogén…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.07 17:00:26
@molaris:

"Ma, Izraelben is egyre több Jeshua ha Masshiahban hívő zsidó él."

A többségi társadalom szemében ők is csak egy vallásos, fanatikus szekta. Bár modernebb, amerikanizáltabb a stílusuk, mint a haredieké és katonáskodni is hajlandók Izrael Államért.
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.08 08:07:47
@molaris:

"Krisztus és a hit maga az ÉLET!"

A keresztények számára tényleg, de minden cigány a maga lovát dicséri.
Igazából meg minden, nem fanatikus vallás tiszteletre méltó, a mérsékelt iszlám is.
Inkább ott kellene konszenzust keresni, hogy hol kezdődik a fanatizmus, mi számít mérsékeltnek, de ez szerintem kultúrafüggő.
    Most, hogy a Nemzeti Tanévnyitó után már Nemzeti Oktatás folyik az iskolákban, hadd járuljak hozzá egy igazán konzervatív javaslattal a hoffmanni reformokhoz: legyenek újra egyenruhák az iskolákban! Nem megijedni.   Nagy-Britanniában járva ismét feltűntek azok a bizonyos…..
  AgentUngur és Vhailor sorozata  Mint azt előző posztjainkban bemutattuk, a mai szlovák történelemképet a magyar agresszió és elnyomás toposza uralja. A harmincas évek végén az első „független” Szlovák Köztársaság megalakulása körül történt néhány…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.07 17:21:50
@Dr. Zerge:

"Hát nem jobb lett volna azt a soknemzetiségű monarchiát őszintén magunkénak érezni"

A fél ország a magáénak érezte (katolikusok, dunántúliak,) az izgágák, a törtetők és a lúzerek akarták borítani a rendszert, hátha akkor nekik is leesik valami.
Tamás kavargó érzelmekkel, elrévedő tekintettel mered a telefon földön árválkodó darabkáira. A hátlap műanyagja deformálódott, a szürke szín az elhajlásoknál erősen elhalványul, szinte fehéresbe csap át. A nemrég még vidáman villogó, most már szilánkos…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.07 16:41:28
Slovensko, do toho! Lúzernagyi 2011.12.08 04:02:00
Választások lesznek Szlovákiában? Levették Bayer Zsolt kocsijáról a szlovák rendszámtáblát? Magyarország a bóvli kategóriába került, oda, ahova már legalább egy évtizede tartozik, de a Pártsajtó hiszterizálja a hangulatot és az országot áldozati szerepben…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.05 03:00:34
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.05 03:00:34
@Silcon:

"A rasszista, nemzetiségeket brutálisan elnyomó és magyarosító Magyar Királyságban ezer év után is "

A magyarosítás nem tartott ezer évig, csak kb. 50-ig.

Elég ha csak Szent István királyunk intelmeire gondolsz.

A magyarosító magyar nacionalizmus kb. 18. század végén szökkent szárba, de a konkrét elnyomó intézkedéseit csak a Kiegyezés után tudta megtenni, ugyanis csak akkor kapott szabad kezet az osztrákoktól erre.

Elég hülyék voltak az osztrákok, hogy a magyarokkal egyezkedtek a szlávok helyett, megis szívták. :-(
(Meg mindenki aki inkább az európai értelemben is jelentős Habsburg Birodalom modernizálásában volt érdekelt, szemben a béna kis nemzetállamocskákkal.)

Az ausztroszlávizmus szerintem jobb gondolat volt, mint a csehszlovákizmus és a jugoszlávizmus.
Hosszú menetelés volt, de még nincs vége A címben szándékosan fogalmaztam ennyire óvatosan. Igaz, a tagjelöltséget előkészítő feladat- és feltételsorozat teljesítésének végére pont került a tegnap esti brüsszeli vacsorán, a Szerbiának felmutatott zöld jelzés lezárta az…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 12:27:42
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 20:39:28
@MTi:

Németországnak, Franciaországnak és a Benelux-nak van a legnagyobb szüksége az EU-ra és ezek kereskedelmi partnereinek. Tehát Magyarországnak és Szerbiának is, ha nem a lúzerek közé akarnak tartozni.
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.03 19:42:12
@colored.white.stripes:

Nem vagyunk Németország gyarmatai, hanem inkább a gazdasági lehetőségeinkből következően alárendelt partnerei. Mint valami szegény rokon, a családhoz tartozunk, de nem vittük sokra.
Szerintem okosabb megpróbálni összeszedni magunkat, mint átállni sértetten egy másik családhoz, (csicskásnak?) vagy hajléktalanná válni.
Magyarország (állam) sorsa már a kezdetektől (Gizella királyné) a németek mellett van, az EU meg a francia-német együttműködésről szól, jó ez nekünk is. Egy erős német-francia központú szuper EU.
Egyelőre úgy néz ki, hogy igen. Sietve leszögezzük, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint mindez természetesen nem jelenti azonnal a Kisantant felbomlását; Bukarest továbbra is Belgrád barátja marad, és Koszovó függetlenségét sem ismeri el. Viszont azok a fránya kisebbségi…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 13:09:40
@Styxx:

A bunyevác-horvát téma sem semmi.
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 20:42:51
@bikmakk:

Nagyon szívesen lájkolnálak Titeket, de nem akarok a FB-re is rákattanni. :-)
(Vagy érdemes?)
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 21:05:15
@MTi:

A demokrácia előtti időkben is szabdalta a vallás, a földrajzi elkülönülés, eltérő szokások az azonos nyelvű, azonos etnikai származású népeket. Plusz ehhez jött még a keveredés más etnikai származású népekkel, máris szétaprózhatnak a népek.
A nemzetállamok meg egy ideig egyben tarthatják őket.
Serbia Insajd Lúzerország 2011.12.08 11:08:00
Kisebbségi lét, kisebbségi vélemény(szabadság) – Offtopic poszt Néhány napja a Szlovákiával és Csehországgal foglalkozó, olykor a magyar főcsapáshoz képest sarkalatos különvéleményt megfogalmazó, ám mindennek ellenére kiváló, modorosan fogalmazva: hiánypótló blog…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 14:16:48
@Styxx:

Bocs, lehet hogy csak simán eltűnt a hozzászólásom, elbénáztam valamit, vagy megette a rendszer? Érzékeny, hazaárulózást indikáló téma, a jövőben figyelmesebb leszek. Igyekszem nem túltengeni, de ha van időm, szívesen eltársalkodnék itt. (is)
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 20:35:53
@bikmakk:

OK!

Ezzel az úgy nevezett kettősállampolgársági történettel az a problémám, hogy anno az értelmesebb figurák számára az állampolgárság és a nemzetiség nem volt egy és ugyanaz.

Tehát aki pl. román állampolgár az lehet magyar, magyar állampolgárság nélkül is.

De a fideszes fiúk inkább engedtek a románozó hülyéknek és náluk az van, hogy aki magyar az legyen magyar állampolgár is.
Bár számomra egy székelyföldi/vajdasági testvérpár mindkét tagja magyarnak számít, hiába tesz csak az egyikük állampolgársági esküt. Ez a szimbólikus politizálás kategóriája.

Már maga a kettősállampolgárság kifejezés is zavaros, a Magyar Állam csak a magyar állampolgársági ügyekbe illetékes, tehát célszerűbb lenne "letelepedés nélküli állampolgárság megadási eljárásnak" hívni ezt a történetet.
Amelyet tulajdonképpen helyeslek, de ahol a helyi törvények nem teszik lehetővé más állampolgárság felvételét, ott a helyi jog eszközeivel kell változást kieszközölni.
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 20:53:34
@Styxx:

Az állampolgárságtól való megfosztás szerintem az, amelynek következtében valaki hontalanná, állampolgárság nélkülivé válik.
Ilyesmi a hitleristák és a sztálinisták gyakorlata volt.
Ezt tiltják minden normális országban, Szlovákiában is.

Szlovákiában jelenleg a törvény ereje alapján veszti el a szlovák államolgárságát az aki felvesz egy MÁSIK állampolgárságot. Tehát állampolgársága marad, sőt olyan amelyet szabadon saját maga választott.

Jogilag rendben van a dolog, de ha jogon túli, érzelmi elemeket viszünk bele, akkor nem jutunk sehová, mert a jog nem tud az érzelmekkel mit kezdeni.

A joggal rendeltetésszerűen kellene élni, nem visszaélni nemzeti romantikus húrokat pengetve.
Meglepődve vettük észre, hogy Magyarországon kicsapta a biztosítékot Bartus László írása az amerikai Népszavában. Tallózta a Mandíner, a Heti Válasz publicistája reflexből zsidózni kezdett és a Konzervatórium szerzőpárosa is csak izomból tolt valamit a monitorunkra. Pedig ha a…..
Már az ortodoxokat is kicsinálták Az Anonymus hackercsoport segítségével a Wilileaks a honlapján nyilvánosságra hozta a texasi központú Stratfor biztonságpolitikai elemzőcég ötmillió e-mailjét, a csatolt iratokkal együtt. Többek között azt a 2009-es tanulmányt is, ami…..
"A shprakh iz a dialekt mit an armey un flot" A szerbről horvátra történő okiratfordítást kis túlzással úgy is elképzelhetjük, mintha egy Szabadkán magyarul (Vajdaságban bizonyos helyeken a magyar is hivatalos nyelv) kiállított hatósági okiratot a szegedi bíróság…..
A két népet elválasztó közös nyelv Egy közszolgálati televíziós vitaműsorban nyolc funkcióhalmozó sokdiplomás közel egy óra hosszat szenvedélyesen vitatkozott egy teljesen értelmetlen kérdésről. A felnőtteknek szóló szerb filmek horvát feliratozásának ugyanis semmi…..
Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02 12:47:05
@Свобода:

Csehszlovák nyelv hivatalosan is csak úgy létezett, hogy a csehszlovák nyelv Cseh-Morvaországban a cseh, Szlovákiában meg a szlovák.

A szerbhorvát nyelvet a 19. századi bécsi délszláv nyelvész megegyezés hoztalétre, ilyen cseh-szlovák megegyezés nem volt.

Szerintem a cseh és a szlovák nyelvek kulturálisan közelebb állnak egymáshoz, mint a szerb és a horvát. Egységes nyugati kereszténység, latin betű, latin, német hatás (Kelet-Szlovákiában magyar is - ez kivétel)

És sokáig a cseh kvázi irodalmi nyelve volt a szlovák értelmiségnek. Cseh nyelvű Biblia használat pl.

Egy ötvenes-hatvanas vidéki értelmiségi szlovák beszéli a tájegysége helyi nyelvjárását, az irodalmi szlovákot és a csehet. Ezeket a helyzetnek megfelelően váltogatja, a családban a helyi nyelvjárás megy. :-)

Nem értem, miért nem műkődött ez szerbhorvát összefüggésben? Persze Jugoszláviában még bejátszott az igen kakukkfióka szlovén nyelv és a macedón-bolgár is. (ha csak a szláv nyelveket veszem)