Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ildikó Bogi

166 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogomat új helyen igyekszem folytatni, többféle technikai problémám miatt. Szeretettel várom az olvasókat, fűszerszeretőket, építő kritikusokat, ötleteket. www.fuszereslevendula.blogspot.com   Ildikó Bogi..
Van egy hely, ahová mindig visszakívánkozunk, a családom, mert van ott valami varázslat, amit még a hároméves kislányunk is megérez: "haza", azt mondja.Szóval, ha jobban megnézzük az Őrséget...... tágasnak érezzük.         ...…..
Fűszer és levendula Hírek 2013.07.24 23:21:00
Június 1. óta összesen 36 mm! csapadék hullott nálunk. Gyanítom, máshol sem sokkal jobb a helyzet. Elkezdtem öntözni néhány fűszernövényemet, pl. a kakukkfüvet, hogy szebb formáját próbálja hozni. "Add már, Uram, az esőt...!" Népes bazsalikom-táborom van :-) de…..
Itt az ideje a fűszerek eltevésének. Miért most? Tapasztalatom szerint virágzás után már nem olyan zsengék a fűszerek levelei, mint most, fásodik a száruk is, dőlnek jobbra-balra, így sárosabb is lehet.Legyünk igényesek! Ne szedjünk, ne vegyünk foltos, lyukas levelű fűszert!…..
Ilyen forró napokon jól jön valami hűs édesség, legyen például főzés-sütés nélkül készíthető málnás tortácska.           Hozzávalók: Alap - 18 dkg kakaós keksz és 5 dkg vaj. Előbbit lereszelem/ledarálom, utóbbit…..
... részt vesz szinte mindenben. Magokat vet, öntöz, kutyázik, fűszert szed, beleszalad a mezőbe, megszagolja a virágokat, letépkedi a szirmokat, metsz, elviszi az ágat, füvet nyír (télen havat nyír), ás, ácsorog a pocsolyában, levendulát dugványoz, belenéz az esővízgyűjtőbe,…..
Fűszer és levendula Levendula 2013.06.19 23:44:00
Csak így egyszerűen: levendula. Jelzők, színek, szójátékok nélkül. Döngicsélő méhekkel, ide-oda röpködő lepkékkel...Kimentem, hogy elkezdjem szedni. A 8-9 levendula bokrunk nem együtt "érik", szinte mindegyik más fázisban van. Most már látom: akkor jó szedni, amikor…..
Fűszer és levendula Szeretek... 2013.06.19 23:17:00
... anyának lenni, mert jó megismerni egy kis emberkét, gondoskodni róla, nevelgetni, még ha olykor mérges is vagyok,... feleségnek lenni, mert a férjemnek inget vasalni, főzni, otthont teremteni jó,... negyvenes nőnek lenni, mert már nem akarok minden áron megfelelni, mindig másra…..
Gyönyörűek a levenduláink, a hétvégén aratás!Mindemellett ismét megpróbálkozunk a levendula dugványozásával, tavaly egy sem eredt meg. A folyamat a következő: 1. Előkészítjük a helyüket: minél jobb minőségű homokot teszünk cserépbe, ládába, kisebb régi műanyag…..
... barátokkal, egy szombaton.  Grillezniivaló husokkal, virslivel, sütőben sült krumplival, köretként még kakukkfüves, vajban megforgatott sárgarépával... És igen, borozgattunk is... :-)         Drága, ízletes (és némi…..
Vannak évek, amikor gyorsan bekap valamit az ember, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. És vannak évek, amikor az ember lánya, fia rájön, hogy ha teheti, igyekszik odafigyelni, hogy mit eszik, hogyan (és kivel). További évekről egyelőre nem tudok beszámolni, de úgy…..
Üzenet Husukának, Énszilvikémnek, Csicsukának, Szilvi anyukának és minden kertszeretőnek. Mert lett kert, lettek gyermekeik és tudják, hogy egy ilyen helyre jó hazamenni...Röviden megpróbálom összefoglalni e szösszenetben, hogy amióta igazi családi ház-lakó és faluban élő…..
Férj a tél közepén kitalálta, hogy palántázzunk. Aztán aludtuk tovább a téli álmot. (Jó hideg volt, jó sokáig aludtunk...)Aztán kölcsönkértük a szomszédtól a régóta a kertje végében álldogáló fóliasátor-vázakat egy pohár bor mellett. (Jó fajtával kínált!) Ekkor…..
Június és július a levendula virágzásának idénye. Ha szeretnétek meglepni valami széppel a kedveseteket, vigyétek el egy szép levendulamezőre. A siker nem garantált, de a mosoly, az öröm igen (ami utána jön, Rajtatok múlik). Megállni, nézni, szagolni... megnyugodni. Nem, nem…..
Elnézést kérek, nem vagyok itthon. Elutaztam...         május 8-12-án    II. Pécsi fűszerünnep és tavaszi borfesztivál,május 23-26-án  Festők Városa Hangulatfesztivál, Kaposvármájus 31.-június…..
Csenge azt az ígéretet kapta tőlem még hónapokkal ezelőtt, hogy a harmadik születésnapjára kifesthetjük mind a tíz ujját. Választhat körömlakkot is. Igen, lehet, hogy elvetemült dolog volt ez egy negyvenes, komoly, templombajáró nőtől, de sebaj. Ez a gondolat is hozzám tartozik,…..
Akkor következzék a március 15-e előtt összeeszkábált házi üvegháznak nevezett alkalmatosságról való jelentés. Örömmel jelentem, hogy minden nap retket eszünk :-) Naponta többször is tudunk, ha szeretnénk. A március 15-e fontos: bevonul a történelembe az az országos…..
Ez a bejegyzés először a fóliasátor felállításáról, hasznáról szólt (volna). Meg arról, hogy a vetés után egyszer aratás jön, és az milyen jó. És arról, hogy a tavasz szép. De... az idei év egyelőre egy végtelennek tűnő telet, egy kb. egy hetes tavaszt hozott, majd…..
Kislányom harmadik szülinapján egyik ajándéka ez a kis íróasztal volt. Nem mintha egy háromévesnek íróasztalt kellene venni, de elég jó a kézügyessége, gondoltam, ne egy parányi műanyag gyerekasztalon "alkosson".Lemostam, csiszoltam (géppel, kézzel), festettem, megint…..
A hosszú tél nem múlt el kis változások, ajándékok nélkül. Mindig örültem nekik...Van köztük egészen új és akad váratlanul előbukkant régi tárgy is. Utóbbira ránézek, eszembe jut az az idő, amikor fontosak voltak nekem, használtam őket. Pár éve, néhány éve, 10 éve...…..
... hogy az alap az időjárás (hiába ágálunk ellene), de ezt ki is lehet használni,... hogy kis munka, lassan beérő zöldség, és a lényeg, hogy tudom, mit eszek,... hogy fontos az összkép is egy kertben,... hogy a kutyánk is szereti, ha kint teszünk-veszünk (kivéve, ha üzenetet kap…..
Végre tavasz van :-) április 10-re... csakhogy végre...Csizma le, téli kabát le, munkásruhák föl, kertbe ki, magokat elő! Vetés indul.Kísérletképpen kisebb "fóliasátorral" is próbálkozom. Mert nem tudom elhinni, hogy csak a nagy, hiperszuper fóliákkal lehet boldogulni. A…..
Fűszer és levendula Csönd 2013.03.27 23:05:00
Nehéz márciuson, télen van túl a többségünk. Kaptunk hideget... meleget nem sokat.Tele van a fejem hírekkel, havas képekkel, házhoz menő politikusokkal, Ciprussal, gazdasággal, nyuszikkal, pasztell színekkel, nagyszerű dekortippekkel, vetőmagokkal, szomorú arcokkal. És tele vagyok a…..
Csenge gyerek a hófúvásos fűszerkert tetején combig hóban :-)Át a kakukkfű-bokrokon, tovább a néhai korianderig, ánizsig, majd keresztül a levendula-bokron, a metélőhagymán. Végül megállt a lestyán tetején…..
Fűszer és levendula Galamb hittel 2013.03.21 22:13:00
Egy nap a múlt héten kinéztem a konyhaablakon és régi ismerőst vettem észre: egy galambot. Már tavaly is járt itt otthont keresve, együtt teregettünk néha, figyelt minket a fészkéből, ahogy az udvaron mocorgunk. Édes tavasz volt a tavalyi... tele fűszerillattal, tervekkel :-) Aztán…..