Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zelmavagyok

457 bejegyzést írt és 239 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zelma naplója A berendezés marad! 2023.04.01 19:02:56
Az egyszeri óvodás, még 2000-ben, hirtelen a nyugdjviták fókuszába került. Mert a dajkák, akik mind egyszerre helyezkedtek el abban a szép óvodában, nagyjából egyidősen, együtt élték le az életüket, de hopp, jött a nyugdíjkorhatár megemelése. És kiderült, hogy egyikük pár hónappal idősebb, a másik…..
Síkospálya isolated 2020.05.14 18:23:26
Kenyerem javát már megettem ugyan, de van még! 6 nagy csomag gyönyörű itthon átsüthető.  Párjával nejlonba zárva. Karanténbagett.   ..
Síkospálya Indoor 2020.05.08 12:25:06
Járvány. Indoor. Itt-ott belenyisszantok.  Csak ha muszáj.  ... és boldogan nézem naponta a tükörben sose volt - sose lesz hippi-önmagam. ..
Változatosan telik. Ami az egyik héten még ideális a délelőtti kávéhoz a napsütésben, a másik héten már korábbra csúszna, reggelhez már késő, első pihenőnek korán van még. Újabban a délutáni napozásra is ügyelni kell, pedig ahhoz shortot, napszemcsit is öltök. Egyre nehezebb utat találni a fasor…..
Síkospálya Puzzle Nárcisz 2019.10.08 22:12:28
Nagyon szeretném tudni,  hogy hogyan történik. Éjjel egykor valaki beleolvasott a blogomba. Itt, a síkospályán. Hogyan történik ez? Ismerős, aki elalvás előtt még belenézett? Ráadásul csak egy oldalt töltött le, ez is ismerősre vall. Nem talált új bejegyzést, a régieket pedig már ismeri. De olyan…..
Elhatároztam, hogy megírom, egyre árvábbak vagyunk és egyre öregebbek is. Így egyszerre. Mert oszlopok dőltek le a múlt héten, és mi lassacskán a semmiben lebegünk, vagy, na jó, néhány oszlop hegyén bizonytalanul egyensúlyozva. Nahát ezt éreztem a múlt héten, de túl patetikus. Kivártam, de továbbra…..
Síkospálya Zelma fonalai 2019.08.19 11:27:07
Zelma  megértően bólogatott. De most még nem tart ott. Azt írta Tite nevű kedves ismerőse, hogy munkát vállalt a Szigeten, egy kísérő produkcióban volt szereplő. Képtelenül megterhelő volt ez a munka lelkileg és testileg is, de nagy előnye volt, hogy teljesen kikapcsolta mindennapi munkája…..
Síkospálya homokból a fejem 2019.07.24 17:08:34
Good old times? Hát kösz nem. Valami megszakadt. Az idő talán? Család, munka? Vágyak és lemondások? Nem tudom, de lassan közelítek ahhoz, hogy pontosan úgy, és annyi idősen, és pontosan itt vagyis ott szeretnék élni, ahol élek. Sem göndören kócos gyerekkorom, sudár éveim, elkeseredett küzdelmem,…..
Síkospálya Ugyanaz pepitában 2019.06.02 10:53:36
Nem a baleset önmagában, hanem a  totojázó lemondás a mások életéről, a gyászolók vállrándító leszarása, a cinikusan sunnyogó félreállás, az örök aduász a szabályok betartásáról. Hiszen minden, ami történt engedélyezve volt, majd ráböknek valakire vagy futni hagyják, még ők se tudják, háttéralkuk…..
Hát szembejött. Ez nem igaz, csak jó felütés, de nem jött szembe Zelma, hanem a zsúfolt metrón láttam meg összetéveszthetetlen fejebúbját. Megállók jöttek, utasok mentek, egyszercsak kilátszott a válla is a tömegből. Zöld kapucnis, aszimmetrikus szabású, baloldalon zöld jelvény. Ez csak ő…..
Síkospálya Buborékban 2019.05.05 09:23:26
Ahhoz képest, hogy Zelma évek óta nem keresett, vasárnap reggeli hívása váratlanul ért. Elmaradtam munkahelyi- és pasiügyeiben, azt sem tudom, Budapesten él-e még, vagy kitántorgott valahova Ausztriába vagy Németországba. Esetleg melegebb éghajlatra. Nem tudok róla semmit. Bambán néztem magam elé,…..
Síkospálya Margitvirág 2019.03.20 09:44:10
Néha hirtelen, vagyis inkább váratlanul, anyámat látom a tükörben. De aztán történik valami, megmozdulok, vagy az arckifejezésem változik, és  maradok, ahogy voltam,  árván. ..
Ma a zöld lámpánál azon gondolkodtam, vajon min múlik az, hogy valaki öreg vagy sem? Van egy szám, van egy kor, amit ha elhagyok, öreg vagyok?Vagy az első ősz hajszál megjelenésével, esetleg, mikor már mindenki a fiatalabbak közül csókolomot köszön?..
zelmavagyok 2019.02.17 21:59:06
Nahát a tudomány, az idősödés, időskor tudománya jelenleg az 50 évesekre tekint rá, egyszer, úgy nevezi a 60 éves korig terjedő időszakot, hogy "az áthajlás kora". 60-tól egészen 75-ig vagyunk "idősödők", és effektív öregek, vagyis idősek csak röpke 15 évig lehetünk. 90 éves kortól már aggkornak hívják, hogy aztán 100 évesen belépjünk az úgynevezett "matuzsálemi korba". ez van most, de tolódnak majd ezek a határok. Emlékszem, amikor 28-29 éves voltam, és még gyermektelen, egészen el voltam keseredve, hogy aztán negyvenedik évemben mmegszüljem egyetlen gyerekemet, épen, egészségesen. ma már úgy olvasom, lassan 50-ig tologatják a határokat, legalábbis egy negyven éves még bizakodik. Miniszterelnök úr is bízik még a 40 évesekben...
Persze a dolog nem ilyen egyszerű, mert aztán elkezdi a tudomány csűrni csavarni, hogy van egy szubjektív életkorunk, amennyinek magunkat érezzük: a legtöbb ember ott 30 körül áll meg. Aztán a biológiai kor, és van a társadalmi kor, amennyinek látnak minket. Lehet választani!
Az ötvenes éveim második felében jártam már, amikor megkérdeztem a gimnazista fiamtól, hogy ha egy fiatal férfi átadja nekem a buszon a helyét, az a nőnek adja át, vagy az "öregnek". A fiam arcán mindenféle áthullámzott gyors egymásutánban, aztán úgy döntött, őszinte lesz: Nem érdekli, hidd el, abszolút nem érdekli.
Utólag azt gondolom, igaza volt. Dehogy foglalkoznak az emberek épp velünk, a definiálásunkkal, ez nekünk magunknak fontos csak, ha egyáltalán. És ahányan, annyifélék vagyunk, hovatovább egymagunkban is ahány nap, annyifélék vagyunk... Lassan tényleg nem a kor számít, hanem a belső erő, a lendület, a kíváncsiság és az életöröm. Ez megvan egyesekben 70-80 évesen is, de sokaknál 41-51 közt megtorpan átmenetileg. mert ha öregek nem is vagyunk (akkor még), a fiatalság elmúlik mindenképp.
A napokban látott napvilágot egy poszt az insta mamikról, ami úgy söpört végig az anyatársadalom internetes népén, akár egy vad tornádó, ami rengeteg indulatot, és feszültséget generált. Nekem nem célom egy újabb hangulatkeltő cikket írni, de úgy gondolom érdemes megvizsgálni ezt az esetet egy…..
Régóta tudjuk, hogy a fapados légitársaságok végtelen kreativitással találnak újabb és újabb lehetőségeket arra, hogy pénzt húzzanak le az utasoktól. Ezek sorába remekül illeszkedik a Wizz Air újítása: a reptéren vásárolható check-in előremenős jegy, amiben persze nem a pénzért gyorsabb sorba…..
zelmavagyok 2018.11.14 21:35:42
@asdf: Úgy tűnik, vagy a pénzünkkel fizetünk, vagy az időnkkel, mindkettővel már nem jövünk ki jól, az biztos.
(Az "egynapos retúrjegy Eindhoven-be" témáról az jut az eszembe, milyen nagy szám volt gyerekkoromban egy vidéki utazás is, mondjuk Pestről a makói nagymamához. Családi program, sorbanállás:), jegyvásárlás, alaposan kidolgozott helyfoglaló stratégiákkal, mondjuk a 60-as években. Most más minőségben élünk, egy fapados repülőút miatt dilizünk ugyanennyit, még mondják, hogy nem fejlődtünk semmit:).
Gondolhatnánk, hogy mire a harmadik gyermekem is szülinapi bulizós korba lép, addigra vérprofi vagyok és csípőből tolom a hangulatkeltést. Egyébként is, egy buli mindenkinek jár. De a valóság az, hogy egy csöppnyit kiégtem, mire ide jutottunk...
Síkospálya Z. és a képek 2018.07.08 09:11:01
Amikor Lia kicsi volt, Z. éppen egy átmeneti korszakban találta magát. Mert már volt automata fényképezőgép, amivel "mindenki" tudott jó képet készíteni, hát még az anyák, de még filmtekercset tettek a gépbe és el kellett vinni valahova előhívatni, papírképet készíttetni. A fotósok kicsit árván…..
EGY olyan témával érkezem, ami egyrészt halálosan őszinte, másrészt borzasztóan megosztó lesz. Már előre felkészültem, hogy lehet nem váltok ki túl sok szülőben szimpátiát, de ez mondjuk még sose volt az alapvető célom. TERMÉSZETESEN tudom, hogy ismeretlenül és instagramra feltöltött képek alapján…..
zelmavagyok 2018.06.11 18:55:25
Nagyon sok részletben egyetértek, de úgy érzem két dolog keveredik. Ha egy szülő ray-bant és Zara-kalapkát ad a gyerekre, hogy lefényképezze az Instára, az szörnyű, de nekem éppolyan szörnyű ugyanazon az Instán a "bájosan iszapos kis társaság a balcsis barátainkkal" című élőkép. Egyáltalán, nekem minden borzasztó, amit a szülő azért csinál vagy csináltat a gyerekével, hogy saját elképzelt imázsát vagy idilljét építgesse egy közösségi oldalon. Ez a szülő nem tiszteli saját gyerekét, vagy legalábbis nem annyira mint a szomszédot vagy a társaság véleményvezéreit, és ez bizony baj. A legnagyobb baj az a gyakran felszínes viszony, ami közte és a szülei között alakul egy ilyen folyamatban. Arra gondolni sem merek, hogy mi történik ugyanezekben a családokban, abban a pillanatban, amikor a tünci masnisból vagy hózentrógeresből tüskés és pattanásos kamasz lesz, aki egyszerűen alkalmatlan bármiféle szülői imázsépítésre.
De ha adva van egy család, amelynek a tagjai márkás ruhákat hordanak, magángépük van, ilyen-olyan étterembe járnak vacsizni, fehér vagy fekete homokos strandokon élvezik a nyarat, akkor erőltetett lenne a gyereket kivonni ezekből a javakból valamiféle "igazi gyermekkor" nevében, ami éppúgy egy imázs, mint a másik. (Aki nem hiszi, kérdezze meg a szegregált telepeken felnőtt embereket arról, hogy önmagában a sár, kosz és hasán csorgó dinnyelé boldoggá tette-e a gyermekkorát?)
Én azt gondolom, hogy a gyerek éljen és szocializálódjon a szülei életszínvonalán, ez az életszerű. Ha lehet, legyen minél többet többféle kortársi társaságban, ami csak adódik az élet normális menetéből, éljen, tapasztaljon. (Játszótér, sport, egyházi gyermekcsoport, színjátszókör, iskolai kórus, később önkéntes munka, stb.) És a képeik akkor legyenek "fent" a közösségi oldalakon, amikor ők felteszik maguknak. Bár addigra nyilván valami más lesz a menő.
Síkospálya Ördöglakat 2018.05.05 07:46:03
Ebédszünetben kiszaladtam egy dezodorért, mert elfogyott. Abból a márkából, amit választottam, kétféle volt, Lovely Kisses és  Heavenly Wings. Arra gondoltam, felteszem neked rejtvénynek, melyiket választottam. Persze te kitalálnád, hogy a Wingset, mert csókot kapok tőled eleget, minek azt a…..
Síkospálya Z. fekete fogakkal 2018.03.04 17:51:29
Feljöttünk a Tolbuchin körútra a különösképp föld alá rejtett villamosmegállóból, el a Nagycsarnok árkádjai alatt, aztán át a Kálvin téren, bekanyarodtunk a Ráday utcába, ami akkor még nem volt "a Ráday", de szerencsére még mindig megvannak az elején azok a furcsa, régies üzletportálok. Ahányszor…..
Síkospálya Káprázatokra még 2018.02.03 12:21:02
 Z. szombat reggel elővette a nagykést, meghámozta és felszeletelte azt az óriási ananászt, amit péntek este a nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc sarki egységében vett. Pénteken érdemes bemenni, gyakran eszement leárazásokat tartanak. Folytatják persze egész hétvégén, de a vevők kimazsolázzák a…..
Síkospálya Z. és az idők szele 2017.11.25 22:30:17
... a huszonéves kolléganőm boldogan mondta, hogy az anyukája megvette neki háromezerért az elektroluxsmoothieblendert, amire mióta vágyott, de ő csak 13 ezerért látott, és annyi sok érte. Hát... mondtam azt értem, hogy anyukája vett valamit, amire vágyott, és örülök. De amúgy nem értem, mit mond.…..
Síkospálya Giotto háromszor 2017.11.13 17:07:31
Bonmot A női rákszűrésre kialakított különleges gépet, amely a keblek belső állományát rajzolja ki... Giotto-nak hívják. ---- Generációk Éppen egy gyakornok volt ma a rendelőben, egy kövérkés keménykezű asszisztens, meg a nyugdíjba készülő filigrán határozott, aki sokat megélt, szigorú és…..
Az egyik legnagyobb tévhit: az egészséges táplálkozás drága, étteremben enni drága. Mutatok három pontot, hogy tapasztalataim szerint hol lehet megfogni a konyhapénzt, és valóban értelmes dolgokra költeni...
zelmavagyok 2017.11.05 10:19:46
Mint hobbi szakácskönyv-gyűjtő és olvasó, rengeteg "takarékosan jót" tanácsadó listát olvastam már el az elmúlt 100 év könyveiben. Nevetségesnek és minimálisnak tűnnek az elérhető megtakarítások mindegyikben. Persze próbálkozom azért. Jelenleg egyszemélyes háztartást vezetek, és azt látom, rengeteg fantázia és energia szükséges a kidobás megelőzésére, a nyersanyagok többcélú hasznosítására. Pl. fél kiló reszelt káposztából készül cole-slow és pirított káposzta, abból pedig egy káposztás tészta és egyszer majd a fagyasztóból elővett hasé-töltelék. Vagy pl. nejlonozott bacon helyett érdemesebb kimért császárszalonnát vagy kolozsvárit venni, és külön tervezetten felhasználni a húsos részét, a bőrét és a zsírosát. Így több leves, káposztaás-étel, esetleg szendvics- vagy túróscsusza-feltét kitelik ugyannyiból, mintha a fólia alatt izzadót "kényszerfogyasztanám" vagy kidobnám a végét: Vagy egy kiló lecsópaprikát szétválogatni, lecsóhoz, töltött paprikához, szendvicshez, paprikás tojáshoz, leves-izesítőhöz valónak. A sütemény-kenéshez használt tojás maradékát gyorsan felhasználni egy fasírthoz vagy rántottához, egy citromot megvásárolva előre megtervezni, mikhez fogom majd felhasználni (túrótöltelék, szardínia, almakompót vagy gyümölcsleves stb.). Ezek olvasva dögunalmas "fogások", a valóságban egy fokkal szórakoztatóbbak, de rengeteg tervezést és fegyelmet, és munkát kívánnak, és egyetlen impulzusvásárlással (pl. kész előrecsomagolt szendvicsek vagy kakaótlan kakaóscsigák, morzsatenger islerek a kisboltból) majd' egy heti "ügyeskedés" által megspórolt pénzt és egészséges étkezést lehet "hazavágni". Jelenleg az egész napi étkezéshez mindent itthon készítek el, és becipelem a munkahelyre, főleg kis kiürült lekvárosüvegekben, ami megintcsak nehéz és fáradságos, de egy fokkal jobb a műanyagdobozoknál. Szóval nem tudom, mennyit nyerek pénzben és egészségben és mennyit vesztek a tervezésre és kivitelezésre fordítva idővel/energiával. Remélem pozitív a mérleg.