Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dzsikule

71 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Apró lépések Merjünk élni! 2018.07.21 22:57:30
Megtörjük a csendet! Az egy éves hallgatás oka: a fene tudja. Egyszerűen nincs már mindenre energiánk. Én elkezdtem a Bárczin a gyógypedet, Anita meg egyre többet vállal az egyesület munkájából, a gyerekek meg nőnek, nőnek...  A "csendháborítás" apropója egy olyan inspiráló élmény, ami a…..
Mostanában több, tettre kész szülő és formálódó szervezet is megkeresett minket, hogy mi hogyan is indultunk, mit javasolnánk nekik. Szeretnénk, ha az egyesületünk példája "csak" egy lenne a sok közül, és egyre több tevékeny szervezet jönne létre...
Nem kell megrémülni, mindenkinek megvan a keze, lába... Történ nemrég, hogy az egyik kedvenc útvonalunkon túráztunk, Mátraszentistvánról a kék jelzésen az Ágasvári Turistaházig...
Apró lépések Fogorvosnál 2016.08.02 09:09:30
Fogorvoshoz járni nem olyan vagány dolog. Tegye fel a kezét, aki szereti a fogfúró zümmögő hangját, amikor is a leggondosabb érzéstelenítés ellenére beléd hasít a fájdalom, és tátott szájjal csak egy fájdalmas Áááá a reakciód. Vagy a lidocain ízét, a recsegő foghúzást, a fájó fog finom…..
Apró lépések Túraszezon ON 2016.05.03 15:28:44
  Talán kissé késve, de elindult egyesületünk túraszezonja. Éljenmájuselsején a világ összes majálisával iszonyatos konkurencia harcot vívva, megrendeztük első kis túránkat...
Az Autista Segítő Központ futócsapata ismét lecsapott! Ezúttal a Vivicittán vettünk részt, kibővült csapattal!..
A csendet megtörve, nagy bejelenteni valónk van! Megalakult és jogerősen bejegyzésre került az Apró Lépések Egyesület!..
Apró lépések Balázs 8 éves! 2016.01.13 20:19:59
8 éve, üstökösként robbantál életünkbe.  Gyorsan repül az idő, még ha néha úgy is éreztük, hogy megállt...
Eddig is több oldalról próbáltuk Balázst fejleszteni, de most a beszédindításra helyeztük a hangsúlyt. Persze a poszt nem erről fog szólni, de induljunk el a fújástól, mint logopédiai feladattól. Balázs nagyon mondja. Már jó 20-25 szavas szókincse van, amit jól és…..
  Egy gyermek fejlődésében eljön az időszak, amikor "más bőrébe bújik". Ezzel élményeit (legyen az pozitív, vagy negatív) is feldolgozza. Autizmussal élő gyerekek esetében a szerepjáték sokszor elmarad, az érdeklődésük, játékuk beszűkül. Persze tudjuk jól, hogy itt sem…..
  Az autizmus kapcsán beszélünk egy autizmus triászról, ami annyit tesz, hogy három területen jelentkeznek a tünetek: a szociális interakciók, a kommunikáció és a rugalmas viselkedés-szervezés terén. A diagnózis felállítása során ezt a három területet alaposan…..
Ebben a bejegyzés sorozatban abból a szemszögből közelítem meg a kommunikáció jelentőségét, amit szülőként megéltünk, megélünk: hogyan tanítunk, nevelünk egy nem beszélő, autista gyereket. És az apropója, amiért ez kikívánkozik belőlem: Ősszel, Balázs 7,5 évesen azt…..
Volt egy remek lehetőség, amire azonnal lecsaptunk. A Mozaik Közhasznú Egyesület partnereket keresett, vidéki szülőtréningekhez. Bár nekünk semmi szervezeti hátterünk nem volt, szerencsére ez nem volt kizáró ok. A "pályázatunk" pozitív elbírálásban részesült, így…..
Apró lépések Balázs fut! 2015.10.12 20:44:33
Sokatmondó cím. Valójában a legjobb dolog, amit Balázstól tanultam, hogy minden apróságnak tudok örülni. A minap észrevettük, hogy határozottan futólépésben haladt! És ez egy amatőr futó apukának óriási öröm! Mondhatnánk nagy ügy... De egy olyan gyerkőcről van szó,…..
Beszéljenek helyettem a képek... Na jó, hogy merre is jártunk: Útvonal: Kékestető - Sötét-lápa-nyereg - Gabi-halála - Sor-kő - Déli sípálya - MátraházaTáv: 6,5 kmJelzések: kék sáv, kék +, sárga +, kék sávSzintemelkedés: elhanyagolható    Sötét-lápa…..
Pláne, ha Balázs hajtja. Mert igen, megtanulta hajtani. Már tavaly nyáron is voltak ígéretes próbálkozásaink, de akkor még nem érzett rá,  Kissé passzívan ült az örökhajtós, három kerekű biciklijén, és a kormányzás is esetleges, főként a járdaszegély irányában…..
Dzsikule 2015.09.28 14:36:02
Futottam már néhány félmaratont, de a mai volt számomra a legemlékezetesebb. Egy olyan autista fiatalt segíthettem élete első félmaratonján, aki számomra áttört most egy falat. Ha valaki azt mondja nekem, hogy a 16 éves fia lefutott egy félmaratont, bizony elismerően bólogatva…..
  Balázsnál, még a nyáron visszatért egy elfelejtett tevékenység, a pólók szétrágása. Sejtettük, hogy valami fog probléma lehet e mögött, de ezt nem tudtuk lekommunikálni. A pólók jöttek sorba és szétrágódtak. Anita, ügyes csellel, a cimkéjükre kötött egy…..
Apró lépések Időmérés... 2015.09.14 20:30:33
Mi az a mindjárt, meg a majd? És mit értünk a rögtön alatt? Valljuk be, ezek számunkra is megfoghatatlanok, hát még az autizmussal élőknek. Nemrég olvastam egy kedvenc, autizmus témájú blogon, nagyon összeszedve, hogy mit is jelent az idő fogalma, és hogy tudjuk gyerekünknek…..
Életünkben új fejezet kezdődött, Balázs iskolás! A táskája nem nehéz, valójában nincs is. Sokszor elhangzó kérdés, hogy az autizmus diagnózis címke, vagy útjelző? Mi egy éve kaptunk diagnózist, és egyértelműen útjelző volt számunkra. Iskolaválasztás szempontjából…..
Szeretnék néhány tanácsot adni, gondolatot megosztani azon szülőknek, kiknek gyermeke nemrég kapott diagnózist. Természetes, hogy ez hideg zuhanyként éri az embert. De fontos, hogy ebből az állapotból ne a kapkodás vezessen. Néhány tanács, amit szerintem érdemes…..
Ez Gréta nyári élménybeszámolójának visszatérő mondata. De ne szaladjunk ennyire előre. Már tavaly a Schneebergen elhatároztam, hogy idén hegyek közt fogunk nyaralni. Spóroltunk, terveztük, és megvalósítottuk. Hogy mi vár a hegyek közt? Egy máshoz nem fogható, felszabadult…..
Apró lépések 1 évesek lettünk! 2015.07.30 09:05:25
Mármint a blogunk! Gyorsan eltelt ez az idő, úgyhogy most egy kis visszatekintés következik. Tavaly a Schneeberg túránk adta meg a kezdő lökést, az inspirációt. Az Alpok legkeletibb 2000 m feletti csúcsára túráztunk fel a családdal. Balázs hihetetlen ügyesen trappolt. A csúcs…..
Apró lépések Maria útja 2015.07.27 16:44:30
Ezt a kis videót a mentorszülő képzésen láttuk. Egy apuka készítette a lányáról. Nem találni jobbat! ..
Történt ugyanis, hogy az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft) Nyolc Pont projekt keretében, Gyöngyösön indított egy mentorszülő képzést, amire jelentkeztünk, és miután felvettek, jól elmentünk és elvégeztük. De, hogy miről is van…..