Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orvos3200

36 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vérnyomás csökkentésére különböző hatású gyógyszereket alkalmazunk. Diuretikumok - vízhajtók A nátriumürítést, ezáltal a vizelet mennyiségét növelik, ami a keringő vér mennyiségét - a plazmatérfogatot csökkenti.Béta-receptor blokkolók Csökkentik…..
A gyógyszeres kezelés mellett, alapvető az életmódbeli és a táplálkozási szokások megváltoztatása. A legfontosabbak a súlyfelesleg leadása, a dohányzás megszüntetése, az alkohol- és a kávéfogyasztás elkerülése. Az ételek nátriumtartalmának csökkentése, azaz…..
A magas vérnyomás betegség szövődményei: A legjelentősebb a szív, az agy, a vese károsodása, valamint egyéb érrendszeri elváltozások, mint a nagyerek tágulata vagy meszesedése. A magas vérnyomás betegségben szenvedők leggyakrabban szívinfarktus, szív- és…..
A normálisnál magasabb vérnyomásértékek, rizikótényezők, súlyos szív-érrendszeri betegségek és szövődmények, melyek miatt gyakran visszafordíthatatlan, gyógyszeres kezeléssel sem megszüntethető károsodás jön létre az egyes szervekben...
A vérnyomásértékek hasonlóak vagy magasabbak mint az I. fokú hipertóniában, szív-érrendszeri betegség kimutatható, de nincs még szervkárosodás. Az életmód változtatás mellett rendszeres gyógyszerszedés és orvosi ellenőrzés szükséges...
A szisztolés vérnyomás érték 140-159 Hgmm, a diasztolés vérnyomás értéke 90-99 Hgmm. Nem állapítható meg egyéb szervkárosodás, nincsenek más szív-érrendszeri betegségek. Elegendő az életmódváltoztatás, gyógyszeres kezelés még nem szükséges...
Magyarország felnőtt lakosságának 15-20 százaléka, a hatvan éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. Az évekig tartó tünet- és panaszmentes időszak után alakulnak ki a súlyos szövődmények, melyek halálhoz is vezethetnek.Magyarország felnőtt…..
A fogágy négy alkotóelemének a fejlődése egyszerre és elválaszthatatlanul történik. Ez a fejlődés a korona teljes kifejlődése után indul be és a fog előtörésével párhuzamosan történik. A külső és belső zománchám sejtjei a majdani gyökér helyén egymáshoz tapadnak,…..
Általános betegségek Fogágy 2012.03.31 07:36:00
A fogágy (Parodontium) azon képletek összesége, melyek biztosítják a fog elhorgonyzását, rögzítését a fogmederben. Alkotásában részt vesz: a gyökérhártyaa cementaz fogmeder és afogíny A gyökérhártya fibroblasztjai kollagénrostokat, ún. Sharpey-rostokat termelnek. Ezek az…..
A dentint a fogbéltől a zománcig dentincsatornák (tubulusok) járják át. A csatornákat ún. peritubuláris dentin veszi körül, közöttük pedig intertubuláris dentin található. A dentincsatornák száma a zománc felől 15–20 000, a fogbél felől pedig…..
Megkülönböztetünk: mantle-dentint – a még Tomes-nyúlvánnyal nem rendelkező odontoblasztok által lerakott első, kevésbé mineralizált, homogén dentin rétegpredentint – még nem mineralizálódott szerves anyagot, amit az odontoblasztok termelnekprimer dentint, ami a fogak…..
Általános betegségek Dentin 2012.03.31 07:23:00
A dentin (Dentinum, Substantia eburnea) a fog keményszöveteinek az egyike, mely a zománc ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el. Felépítésében 70% ásványi anyagot (hidroxilapatit), 20% szerves anyagot ( főleg kollagén) és 10% vizet találunk. Szerkezetében elsősorban a…..
Az egészséges fogbél különböző irritációkra gyulladással reagál, melyetAz egészséges fogbél különböző irritációkra gyulladással reagál, melyet fogbélgyulladásnak (pulpitis) nevezünk. Az irritáció fajtája, erőssége és időtartama szerint különböző pulpitisek…..
A leggyakoribb szövődmény a gyökércsatorna túltömése, tehát a gyökértömőanyagoknak a gyökércsúcson való túljuttatása. Ez azért probléma, mert a periapikális térbe jutott anyagok idegentestként viselkednek a szervezet számára, és gyulladást váltanak ki. Előfordul az…..
Miután röntgenfelvétel segítségével ellenőrizték, hogy a gyökérkezelő tű leér a csatorna végéig és azon nem ér túl, következik a mechanikai (gyökérkezelő tűkkel) és vegyi (nátrium-hipoklorit) tisztítása. A megtisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítják…..
A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítják ezt a teret lehetőség szerint sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít. A fog keményszövetei (zománc és dentin) alatt a fogbélüreg…..
Hazánkban is megvásárolható a legújabb fejlesztések és tudományos kutatások eredményei alapján elkészített Microlife BP A200AFIB vérnyomásmérő készüléke. A vérnyomás mérése közben figyeli a pitvarfibrilláció speciális jeleit és figyelmeztető jelzést ad, ha észleli…..
A leggyakoribb lábrendellenesség a haránt boltozat süllyedés (lúdtalp), valamint ebből alakul ki még a bütyök, a kalapácsujj, a sarokcsonti tüske(sarkantyú), továbbá a hosszanti boltozat süllyedés. Akinek van haránt boltozat sülyedése biztosan van hosszanti boltozat…..
Ha van egy kis felesleg… __________________________________________________________________________ A magas vérnyomás alattomos betegség, évekig nem okoz panaszt. A vérnyomás időszakos emelkedése normális jelenség (pl. erősebb fizikai munkavégzésnél, stresszhelyzetben), kórosnak…..
Feketeribizli _________________________________________________________________________ Hatóanyag: flavonoid, illóolaj, cseranyag, rutin, C-vitamin Hatás: vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító, izzasztó Javallat: Hólyag,…..
Színterápia __________________________________________________________________________ Életünket el sem tudjuk képzelni színek nélkül. Lakásunkat, környezetünket megtöltjük kedvenc színeinkkel, pillanatnyi hangulatunkat is jól kifejezhetjük azzal, hogy milyen színű ruhát…..
__________________________________________________________________________ Három olyan tényező van, amin nem tudsz változtatni, de érdemes odafigyelni a megnövekedett kockázatokra: Életkorod: A magasvérnyomás-betegség kialakulása az életkorral nő. A magyarországi nyugdíjasok 67%-a…..
Mi a szívroham? Az infarktus kialakulását, csakúgy, mint az infarktusból való felépülést, nagymértékben befolyásolja az életvitel: táplálkozási szokások, testmozgás, és a stressz mértéke. Az egészséges életvitel ahhoz is hozzájárul, hogy csökkenjen a további…..
Minden ötödik magyarnak magas a vérnyomása Szörnyű, de statisztika igazolja, hogy minden ötödik magyarnak magas a vérnyomása, ráadásul a vezető halálokok egyike. Előfordulása az életkor emelkedésével nő, s a legszomorúbb, hogy a nyugdíjasok 69%-a szenved magas…..
A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hypotonia) is kórállapotok előidézője lehet, leginkább az agyi…..