Regisztráció Blogot indítok
Adatok
matetu

10 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PLAY Ahogy ígértem, itt Bálint harmadik saját szerzeményű száma, ami Stipi közvetítésével évekkel ezelőtt eljutott hozzám. Igazi balcsira odafeleautózós, nyári hangulata van :)..
PLAY Több mint négy évvel a Trick Two közreadása után találtam két további szerzeményt :) A másikat is felteszem ide hamarosan...
Egy karácsony előtti rádióinterjúban a Greenpeace egyik munkatársával kellett vitatkoznom a Klubrádió élő adásában. A felvétel itt érhető el a rádióadó weblapján, érdemes meghallgatni a 4-14. perc közötti szakaszt, különösen a 9’27”-tel kezdődően, melyben az alábbi…..
matetu 2016.01.25 14:21:50
Az energia tárolására, és a folyamatos rendelkezésreállás problémájára egy elég érdekes megoldása van az angoloknak,
www.youtube.com/watch?v=qeM8Hpx7N9E

illetve a dánoknak is:
www.youtube.com/watch?v=kEvyn5xic9Y

A biogén anyagoknak mindkét esetben van szerepe, de ez csak kiegészítő szerep, és nem a közvetlen elégetésüket, majd a hőenergia hasznosítását jelenti.

Aszódi úr, én személy szerint nagyon szívesen olvasnám a véleményét ezekkel a technológiákkal, és átlalában a videókban látható energiarendszerekkel kapcsolatban - amelyek kétségkívül paradigmaváltást jelentenek azokhoz a rendszerekhez képest, amelyeknek Ön (és nagyjából minden más energetikai szakember a világon) a pályáfutása során szakértőjévé vált.

Kérem, ha ideje engedi, áldozzon erre egy blogposztot!

Maradok tisztelettel:
egy egyetemi hallgató
HB Tarantínó Playlist no. 2. 2015.11.25 03:41:50
Omg, ez a playlist so 2010. Nem hiába, akkortájt lett összehegesztve, hogy aztán sok-sok Dota és focimenedzserszimulátor-körben segítse az alkotóját a koncentrálásban.  Emlékszem a drumstep micsoda vérfrissítésként érkezett az egyre vadabb dubsteppek felhajtásán ügyködő…..
(bocs a provokatív címért, egy kissé ideges vagyok a témától) Ma már minden kistermelői vagy kézműves. Minden.         Olyan ez mint a mangalica helyzet, feleségem szerint amennyi mangalica szüzet árulnak az éttermek, legalább 10 millió mangalicának kellene lennie…..
matetu 2015.06.04 16:17:42
Sajnos a cikk egy teljesen létező problémára világít rá, a szerző nagyon jól tette, hogy ezeket leírta. Reméljük az érintett vendéglátósok felismerik, hogy egyre valósabb igény a vendégeik részéről, hogy helyi kistermelőktől vásároljanak, és ezzel párhuzamosan tényleg elkezdik valóban ezt tenni, a lehető legnagyobb transzparenciával párosítva (én pl. szívesen mennék egy olyan étterembe, aminek a honlapján sokat tudok a olvasni a beszerzés forrását jelentő termelőről [milyen léptékben gazdálkodik, milyen módszerekkel]; vagy épp arról, hogy maga az étterem mennyi alapanyagot dolgoz fel egy adott időszak alatt, és azokat pontosan melyi termelőktől szerzi be [ezzel csökkentve a lehetőségét az Aldis "ügyeskedésnek".

Ha lennének ilyen elven működő éttermek, én be se tenném a lábam máshova.

@Borbíró Andris: @Lazybones:

Azért nem igaz, hogy ne lennének ilyen alternatívák idehaza, van ami nem is jár gyermekcipőben. Közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerekkel foglalkozik pl. a Szatyorbolt (mint talán legismertebb), vagy zérókarbon házhozszálítással egybekötött dobozrendszert futtat pl. a Cargonomia, de van pár kisebb, sokkal inkább lokálisan működő kezdeményezés is (vidéken is).

Léteznek workshopok termelők számára is ilyen témákban, én egyszer egy Élő Tisza Egyesület által szerevezetten voltam önkénteskedni, az nagyon hasznos volt, kb. minden vonatkozó teületről volt ott szakértő, hogy ingyenesen tanácsot adjon a megjelent gazdáknak, dobozrendszerszervezőknek, helyi aktivistáknak stb.
matetu 2015.06.04 19:07:29
@Lazybones: Jogos a felvetésed. A Szatyorbolt minőségbiztosítási rendszerébe nem látok bele, de én olyan embereknek ismertem meg a szervezőket, akik a hosszú távon gondolkodás jegyében nagyon tudatosan mennek rá, hogy ilyen parák ne forduljanak elő.

Amúgy Cargonomia a Zsámboki biokerttől szállít, őket személyesen ismerem, és bennük 150%-ig megbízom, hogy nem játszák el ezt a trükköt. Egyszerűen túl mélyen gyökerezik bennük az attitűd, hogy meg akarják haladni ezt a jelenlegi profitorientált paradigmát az összes káros mellékhatásával együtt.
A másik ilyen példa a Házikó, ők saját kezűleg feldolgozott élelmiszert forgalmaznak, kizárólag olyan beszállítókkal dolgozva, akiket tényleg jól ismernek.
Hasonló példa a Szimpla piac, ahol szintén a minőségbiztosításé volt a főszerep amikor elindult, konkrétan ELTE Humánökológia mesterszakos hallgatók keresték fel a termelőket, és bizonyosodtak meg róla, hogy tényleg meg lehet bennük bízni, mielőtt beszervezték volna őket a piacra.

Szerintem az általad említett kritériumok egyik kulcsa, hogy meg kell maradni az emberi léptéknél, és inkább több termelőt kell összekapcsolni, így nem keletkezik akkora betöltendő piaci űr, hogy azt a nagybaniról "kelljen betölteni", a másik pedig, hogy a beszállítókban is ténylegesen tudatosítani kell, hogy a saját érdekükben kell, hogy mellőzzék a trükközést, és akkor kell elkezdni velük együtt dolgozni, amikor látszik, hogy ez sikerült. Illetve (megint csak vélemyénem szerint) sokkal többen vannak kistermelők, akik már azzal is bőven megelégednek, ha a saját terményeiket zökkenőmentesen el tudják adni, mint azok akik valamiféle amerikai álom mentén "nagyot akarnak szakítani" ezzel az üzlettel.

A legjobb persze, ha elmész, és megismerkedsz a termelőkkel te saját magad, szerencsére az ilyen alternatív rendszereket szervező emberek és a bekapcsolódó termelők mind szuper jó arcok, ezért valsz. teljesen nyitottak az ilyen igények kielégítésére :)

Ami még eszembe jutott, hogy Erdélyben van olyan dobozrendszer, ahol már annyira “kimaxolták”, hogy egy gazda x számú családdal szerződik egy évre, másnak nem is értékesít, annyit vet és annyit takarít be, amennyiben előre megegyeztek (nyilván valamilyen hibahatárral számolva), így tényleg semmilyen szinten nem szorul rá a trükközésre, illetve biztosítva van az is, hogy akár jobb éve van, akár rosszabb, megvan a fix bevétele (a vásárlók cserébe bevállalják, hogy akkor is fizetnek, ha valamilyen fajta zöldséget gyümölcsöt abban az évben megevett a fene, de a gazda is bevállalja, hogy az esetleg keletkező pluszot is nekik adja, ha épp úgy adódik). Szerintem amúgy ez a kistermelői értékesítés csúcsa.

Illetve még a bizalomhoz: a tudatos váráslóknak volt most egy konferenciája a közelmúltban, ami ezzel a témával foglalkozott, sajnos nem tudtam elmenni, de elvileg felvették (egyelőre még nem elérhető felvétel):
tudatosvasarlo.hu/cikk/eloadas-tenyleg-bio-bio-kozossegek-szerepe-okogazdasagok-minositeseben
Sok fogyasztó nem tudja, hová forduljon, ha élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot észlel. December 1-jétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új mobil alkalmazása a NÉBIH Navigátor, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az…..
matetu 2014.12.08 04:32:43
@PPJ: Eleve elég anyagias az a világnézet, amiben a telefonnal való ilyen szintű összeolvadás elfogadható. Nekem kicsit ellentmondásosnak tűnik ez a blog egyéb tartalmai tükrében...
matetu 2014.12.09 13:34:14
@PPJ: ja, hogy már én is áruó vagyok. oké.

Pár éve az élet szolgálatába állított okostelefonapplikáció még bőven egy öko-techno paradoxonnak számított volna ezen a blogon. Kár, hogy a zöld vonalon azóta durván hígult a színvonal, bár gondolom ez az értelmetlen radikalizálódás elengedhetetlen velejárója.
"Hogy a Halak-korszak milyen volt, azt tudjuk. Kétezer év története beszél róla. Hogy a Vízöntő milyen lesz, azt senki sem tudja. Amiről e pillanatban tudomást szerezhetünk: mi történik, amikor a Halakból a Vízöntőbe lépünk." ... "A világhelyzet változott meg. A folyamat nem…..
Ez a bejegyzés azért született, hogy a mostanság sokfelé, mindenfajta sajtóorgánumban, internetes hírportálokon  és személyes blogokon megjelenő palagáz-mizériáról és a környezetvédők indokolatlan riogatásairól, szakmai szemmel, de a szakmán kívüliek számára…..
FELHÍVÁSMagyarország jelen és jövendő Kormányához, Parlamentjéhez, közjogi méltóságaihoz, polgármestereihez, egyházi vezetőihez, pártjaihoz, civil szervezeteihez és népéheza MAGYAR FÖLD ÜGYÉBEN A választási kampány elvonta a figyelmet arról a történelmi jelentőségű…..
matetu 2014.04.13 15:08:39
@praclee76:

Különbséget kell tudni tenni külföldi és külföldi között.

Ha pl. Dániából érkezik egy ambíciózus gazdálkodó család, értelmes méretekben vásárolja be magát egy településre, gazdálkodni kezd, a közösség szerves részévé válik, magáénak tudja érzeni a térséget minden nyűgével bajával együtt, netán még aktívan ki is veszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból, ám jöjjön.

Ha a Benetton tulajdonosa felvásárolja fél Somogy megyét, az ivóvízkincset végtelenül kizsigerelő, tájba nem illő olasz nyárral vet be sok száz, vagy ezer hektárt, ezen a sok-sok hektáron fél embert foglalkoztat, telibesz.rja a térséget és a közösséget, miközben az egyik településen egy sikeresnek mondható szegénységellenes program olyan korlátokba ütközik, hogy az 1 (!) hektár önkormányzati földnél többel nem tud operálni, akkor ettől az olasztól igenis meg kell védeni a termőföldet és a helyi közösségeket.

Itt rengeteg változó van, senki nem kéri, hogy érts a témához, az viszont elvárható, hogy ne trollkodd szét a bejegyzést a hozzá nem értéseddel.
Bálint sose szotyolázott...büszke tökmagosként árulásnak tartotta :) Újvári tökmaggal viszont több, mint jól el volt látva...hiába, a folyamatos meccsnézés elengedhetetlen kelléke volt.  ..
HB Tarantínó Trick Two 2013.04.13 15:20:30
PLAY Előkerült Bálint egy saját készítésű szerzeménye. ..
Komárom. Szép hagyományt indítottak útjára az idei ballagás alkalmával a Selye János Gimnáziumban. Andruskó Imre igazgató kezdeményezésére az intézmény igazgatósága díjat alapított, amelyet a fiatalon elhunyt színművészről nevezett el, és amelyet minden évben a Gimisz…..
HB Tarantínó Playlist no.1 2012.10.21 15:32:16
Bálint volt köztünk a dubstep első prófétája, ezt az akkori tarkakrúból senki nem vitatja. A nagy divathullám még sehol nem volt, mi már rég tudtuk: egy kis elektronikus zene adta agystimulálásra vágyva elég rákeresnünk a youtube channeljére, és máris felzendülnek a…..
A bejegyzés listában találjátok meg a már megírt posztotokat, melyeket akár rendezni is tudtok. Csökkenő, illetve növekvő sorrendbe tudjátok rakni a bejegyzéseket, mind dátum, mind bejegyzés alapján. A bejegyzés címére kattintva tudjátok módosítani a posztokat. Lehetőségetek…..
HB Tarantínó Ideális reggel 2012.08.26 23:50:31
ha majd egyszer éppen a délelőtti bevásárlásból hazafelé menetmeglátsz engem_(miután:egy álmomban elhangzott poénon nevetekébredés közben elfelejtem a viccetaz így megmaradt fura mosollyal átugrom a széketmobillal a kezembenkamerázok mindentalsónadrág és napszemüvegígy futok…..
HB Tarantínó Első 2012.08.22 15:00:04
A blog indítását már nagyon rég, és nagyon sok embernek megígértem. Nehéz volt megtenni, ez tény. Ezúton is elnézést kérek mindenkitől a várakozásért. A blog egyetlen célja az, hogy egy kedves barát/testvér/fiúgyermek evilági hagyatékának online tárhelye legyen.…..
Subba CollegeLife VS KoleszLife 2012.04.10 10:16:00
Kaptunk egy remek kis videót, amelyben a srácok a Tarkaréti kolesz napokat promózzák. (Tarka Napok). Van ebben minden, ami az átlagos kolesz élethez tartozik: másnap, kocka(?), pizza, sör, csajok(kis túlzás) , kosárlabda(???), diszkó és tánc! Egyszóval College Life, csak a panel…..
matetu 2012.04.10 14:24:26
@pyrogate: nézd meg teljes képernyőn, és meglátod