Regisztráció Blogot indítok
Adatok
math0

0 bejegyzést írt és 13695 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A töltött halról, azaz jiddis nevén a gefilte fishről lesz szó, ez ugyanis az egyik legtradicionálisabb zsidó étel, talán sokan ismerik, de azt talán kevesebben, hogy ennek az ízletes ételnek létrejöttét két háláchikus (vallásjogi) dilemma késztette. Kezdjük az elején. A Talmud és a hozzá…..
Máig számos legenda kering Marie Antoinette-ről, és ezek többnyire nem túl hízelgőek. Az egykori francia királyné frivol, költekező, nemtörődöm, botrányos nőalakként maradt fenn az emberiség kollektív kulturális emlékezetében, bár ma már Franciaországban is arra törekszik néhány történész, hogy…..
A magyar őstörténet kérdései a mai napig erősen megosztják a hazai történész-társadalmat: több elmélet (úgynevezett "iskola") létezik ugyanis, melyek mindegyike más megközelítéssel vezeti le, hogy mikor, hogyan és hol formálódtunk néppé, illetve hogyan jutottunk el a Kárpát-medencébe. Róna-Tas…..
math0 2020.07.04 12:00:24
@Történetiró: ok, kösz
Azt már régóta tudjuk, hogy a Balaton és környéke nem csak a strandolásról és a lángosevésről szól; a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Keszthelytől 20 perces autóútra fekvő Zalaszántó mesebeli erdejében például egy Magyarországon szokatlannak ható, ritka kincs – egy buddhista templom bújik…..
math0 2020.06.27 18:02:36
@feribácsi: hát, ha csak 1-2 ember érez vibrálást, akkor a vibrátor bennük van. Az ateizmus nem is mondja azt, hogy azért legyél ateista, mert az majd jobbá teszi az életedet!
math0 2020.06.28 01:04:28
@feribácsi: Az ateizmus nem igaz, hanem inkább korrekt. Az ateizmus ugyanis általában nem állít semmit. Az ateista általában csupán nem hisz egy hülyeségben. Jó esetben azért, mert nem hülye, hanem okos. Okosnak lenni persze jobbá teszi az életet, de azt sem olyan közvetlenül, mint ahogy a vallások ígérik (hamisan). Továbbá az okosság inkább közös oka annak, hogy valaki ateista, és annak, hogy az eszével jobbá tudja tenni az életét. Egy hülye ember élete nem lenne pusztán attól jobb, ha valamilyen hülye alapon ateistává válna.

Például egy hülye ember válhat attól ateistává, hogy kiskorában a papok fajtalankodtak vele. Felnőttként mondjuk gyűlöli a papokat, és ateista, de ettől még hülye, és nem lesz jó az élete.
A mai feladvány szerintem nem a legkönnyebb. Sokat nem fogok tudni hozzászólni, de a megfejtést mindenképpen megadom! Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Annak ellenére, hogy tudatosan elzárom magam a világ azon híreitől, melyek nem érintenek közvetlenül, egészen korán értesültem Benedek Tibor haláláról. Teljesen letaglózott. Nem ismertem személyesen, nem vagyok sportrajongó, sőt, alapjában véve rajongó típus sem. Persze magam is büszkén néztem…..
Az ősi Amerika legnagyobb metropoliszából először eltűntek a halottak, majd az emberek is. Egy pillanat alatt. A Nap piramisa oldalról, a teotihuacani romávos bejárata felől nézve/saját fotó..
100 éve ezen a napon csatolták el annak az országnak a 2/3-át, amelyikben élek, és amelyikre mindig is büszke voltam. Mindig azt szoktam mondani, hogy anyám a Walesi bárdok ritmusára ringatott, ha sírtam, és hogy egy olyan utcában éltem életem első 13 évében, amit egy olyan költőről és…..
Azt mondják hogy ha egy cikk címében eldöntendő kérdés van, akkor a válasz minden esetben: nem. Lássuk így van-e ez mai bejegyzésünknél is, amit legújabb szerzőnk, Márffy Bence, azaz Időutazó írt a diktátum századik évfordulójára...
math0 2020.06.04 16:39:09
@apro_marosan_petergabor: nácik ne ugráljanak, hogy kitoltak velük!
math0 2020.06.04 17:23:18
@pepin_nymburk: igazolás?
Egy olyan korszak kezdetén vagyunk, mint amikor létezett az internet előtti világ, amely az éppen aktuális emberi problémákkal együtt, de azért működött. Aztán jött az internet, és ma már a fejlett világ számára nélkülözhetetlenné vált, közben pedig egyre több emberhez eljut a világon. A következő…..
math0 2020.06.03 06:29:07
@HellsAngel: "iman lehet, hogy mar most is a szingularitasban elunk, az MI eppen vadul digitalizalja az egesz valosagot, ilyen Testrablok tamadasa / Elpusztithatatlanok filmekhez hasonlo modokon, es ha elert a vegere, egyszeruen letorli az egeszet. Vagy elmenti egy hattertarolora, es neha eloveszi nezegeni, milyen is volt a vilag oelotte.
"

minek csinálna ilyet? semmi értelme az egésznek.
A történet március harmincadikán kezdődik, amikorra  is a vírusra való hivatkozással minden partnercég, akiket értékes tanácsaimmal láttam el,  felmondta, elhalasztotta, befagyasztotta a szerződéseimet. Jobbnak láttam, hogy Katás vállalkozásomat sok hasonló sorsra jutott honfitársammal egyetemben…..
math0 2020.06.02 09:43:03
Régen csak jósokhoz lehetett fordulni, ha a jövőnket akartuk tudni, de a technológia ezt is megváltoztatta. Hogy mi lesz velünk, azt ma az algoritmusok jövendölik meg. Így is nevezik őket: jósló algoritmusok. Szoftverek, amelyek azt is tudják, amit még a legnagyobb varázslók sem. Előre tudnak…..
A koronavírus-járvány otthonába kényszerítette a fél világot, az életmódbeli változások pedig jól láthatóak az energiafogyasztásban. Jelentősen csökkent az energiaigény, átalakult az energiamix, és míg a tradicionális energiahordozók iránti kereslet visszaesett, a megújulók tarolnak. A Nemzetközi…..
Milyen szabályokat fontos betartanunk, mire figyeljünk, ha sétálni, sportolni, biciklizni vagy kutyát sétáltatni megyünk a parkba?..
A koronavírus természetesen minden országot érint, így még véletlenül sem akarom azt üzenni, hogy a probléma kizárólag a fejlett világ gondja lenne, ugyanakkor azt sem állíthatjuk, hogy minden ország egyformán érintett. Elég, ha ránézünk a halálozási statisztikákra. (Azért a halálozási, mert az…..
A rómaiakat és a leprásokat is szolgálta, a szárazföldhöz hidakkal kötött Fürdősziget. De vajon mi okozta a vesztét? Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár / Királyi Magyar Természettudomnyi Társulat Évkönyv 1851..
math0 2020.05.02 08:30:49
@bandika57: egy csomó talján van még mindig, aki római.:)
Nem lehet könnyű most az ellenzék dolga Debrecenben (sem). A kormány korlátlan felhatalmazást adott magának, és a polgármesterek is lényegében teljhatalommal bírnak a rendkívüli jogrend alapján. Egy válság kezelése határozott kormányzati intézkedéseket kíván, és a vészhelyzeti korlátozások miatt…..
A japánok még 1942 elején foglalták el a Fülöp-szigeteket. Támaszpontokat építettek ki, így könnyen elérhették a Csendes-óceán déli térségét; a Délkelet-Ázsia előterében fekvő szigeteket kulcsfontosságú stratégiai pontnak tekintették. A Mariana-szigeteknél aratott győzelem után a szövetséges haderő…..
2022-re igéri a Volkswagen, hogy gyártásba küldi az ID. Buzzt, egy kizárólag elektromos meghajtással forgalomba kerülő kisbuszt. Lesz hátsókerék meghajtású verzió 268 lóerővel és 86 kWh-os akkuval, illetve egy drágább, összkerekes, 111 kWh-os akkupakkal rendelkező verzió akár 600 km hatótávval. Az…..
  A koronavírus okozta stressz és szorongás a mentális betegek állapotát rontja. Mindenki nehezen viseli a bezártságot, de a pszichiátriai beteg számára ez különösen nehéz időszak. Hogy pontosan hogyan, mit történik, hogy alakul a betegek állapota pontosan, a későbbiekben fogjuk megtudni. Egy…..
math0 2020.04.22 18:43:02
Méltányosság A végletek kora? 2020.04.13 17:56:31
Az utóbbi napokban lassan mindent és mindennek ellenkezőjét is hallhattuk a válság utáni átalakulások kapcsán. Egyesek biztosan tudni vélik, hogy vége a globalizációnak, a Nyugatnak, a kapitalizmusnak, az egész környezetromboló magatartásunknak, míg megint mások a nemzetállami logikát, illetve a…..
math0 2020.04.15 16:08:47
@midnightcoder2: iszonyat kurva messze voltak az atombombától. Fasznak írsz te állandóan olyan ostobaságokat, amiből csak a tudatlanságod és a hülyeséged süt?!

1942-ben gyakorlatilag felszámolták a programot.

en.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_weapons_program
math0 2020.04.15 16:10:25
@chrisred: a keresztény "erkölcs" az inkvizíció és a boszorkányüldözés alapja.
math0 2020.04.15 17:27:36
Karácsonykor megbeszéltük, hogy vannak mindenféle bajok a karácsonnyal.Mi van a húsvéttal? Mi történt húsvétkor? Mit is ünneplünk? A kérdés talán nem olyan egyértelmű. Egy 2005-ös Reader's Digest felmérés szerint 1001 megkérdezett brit állampolgár közül csupán 48% tudta a helyes választ erre a…..
math0 2020.04.14 11:10:17
@MAXVAL bircaman közíró: 30 évvel később azt se tudják, mi történt, ezért volt elbaszás olyan későn leírni. pofán szartad magad.
Még nem tudhatjuk, milyen politikai hatása lesz a mostani rendkívüli helyzetnek, de az egyértelmű, hogy a szavak mellett számokkal igyekszik majd alátámasztani az Orbán-kormány saját intézkedései helyességét. Bármilyen szomorú, a koronavírus-járvány idején is az a legfontosabb a politikusok számára,…..
math0 2020.04.13 21:08:15
@ulpius66: a legjobb az lenne, ha te halnál meg, és ez nem játék a számokkal.
Egy oldal Bächer Iván: Kurgast 2018.11.15 16:58:32
Amikor Para-Kovács Imre 1999-ben a Magyar Narancs felkérésére nekiveselkedett Bächer Iván Kutya Mandovszky című tárcaregényének, hogy valami írjon róla, ezt a viccet engedte meg magának: Bächer Ivánról azért nehéz kritikát írni, mert a számítógépemen nincs ä betű, és mindig külön kell behozni a…..