Regisztráció Blogot indítok
Adatok
herrbert74

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
29 hónappal ezelőtt mutatta be Zero a baloldali sajtómunkások remek csapatát, akiknek nagyon-nagyon sokat köszönhet az MSZP. Vessünk rájuk megint egy pillantást. (rákattintva nagyobb)   Most nem jött össze. Hiába beszédhibáskodott Váncsa és Kéri a Heti Hetesben, hiába…..
Mandiner blog Te kire szavazol? 2010.04.06 07:01:00
  Tegnap a tumblr-közösségben már végigszaladt a mém Bede kérdése nyomán, miszerint ki kire szavaz vasárnap?  A magunk részéről kíváncsian várjuk a Mandiner olvasóinak válaszait is a kérdésre: kire szavaztok egyéniben, illetve listán - és miért? (S másokra miért…..
Legfőképpen rádiós, televíziós reklámokhoz köthető a zenei arculat használata: ezzel a reklámot a rádióban háttérben hallgató, vagy a reklám alatt a szobából szélvész sebességével kislisszoló tévénéző megfogható. Ha az érzékelés és az észlelés között reked a…..
 A második Hold dala. Nem, ez nem egy Kozsó-himnusz, hanem egy mindannyiunk által ismert elektronikus etűd címe. Csak az eredetét nem ismerte senki. Szemcsés kék-fehér villanások, lánctalpas teherautók, vulkánkitörések, galaxisok, kolibri. Megvan?  Gyerekkorom ijesztő…..
  Mi lehet a CIA igazgatójának mottója? Szerintem ez: „Nem hiszek a véletlenben!” Ő minden, nemzetközi jelentőségű esemény mögött értelmet keres. Nem lehet véletlen, hogy akkor tör ki a mexikói járvány, amikor Obama éppen ott van, sőt a járvány kitörése sem lehet véletlen az ő szemében. Én magam…..
 Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltás óta eltelt két évtized egyik legszínesebb figurája. Bár világnézetét úgy váltogatja, mint divatdrukker kedvenc focicsapatát, igaz, legalább nem pillanatnyi érdeke, hanem meggyőződése és lelkiismerete szerint. Az utóbbi időkben…..
herrbert74 2009.04.26 12:43:43
Nézzétek meg Horkay Hörcher Ferenc Miért beteg a magyar konzervativizmus? című előadását:

konzervatorium.blog.hu/2009/04/08/kik_azok_a_konzervativok_es_mit_akarnak

A lényege, hogy három betegsége van a magyar konzervativizmusnak, a radikalizmus(nacionalizmus), a plebejus populizmus és a szalonkonzervativizmus. Bár ő nem mondja ki, de ezek rendre a Jobbik, a Fidesz és az MDF. A magyar konzervativizmus teljesen beteg.

A plebejus populizmust én baloldali fordulatként érzékelem.

A Jobbik pedig, ha nem is baloldalibb, de etatistább a Maszopnál is, ezért tőlem még távolabb áll.

A szalonkonzervativizmus pedig csak álca.

Ezért nem tudok kire szavazni, legfeljebb a kisebbik rossz elvén.
Az argentin események 1943 után érdekes fordulatot vettek. 1943-ban puccs döntötte meg Ramón Castillo kormányzatát. Castillo maga is egyfajta diktatúrát akart bevezetni, de a konzervatív párt az 1944-es választásokon nem őt, hanem a nyíltan angolpárti Robustiano Patrón Costas-t…..
  Felhívom a bloglátogatók figyelmét, hogy az Urbanista történetének leghülyébb posztja következik, csak saját felelősségre olvassák tovább. Tehát, elkaptam egy vírusos nyavalyát a kislányomtól, amiért is egész éjjel hánykolódtam és rémálmaim voltak. Ezek többségére…..
 Teljes csendben, két évig húzódó tárgyalások után szenzációszámba menő kulturális hírről számolt be a napokban több hazai médium, illetve internetes portál. A világhírű, magyar származású fotóriporter, Robert Capa hagyatékából egy több mint ezer darabos…..
Kedves Állampolgár! Bizonyára a Ön is tudja, hogy országunk törvényhozó testületébe listán választjuk a képviselők többségét. Egy új tervezet szerint mindenkit listán kell oda küldeni. Sőt, nem is fogunk itt megállni: Törvénybe fogjuk foglalni, hogy az élet mindent…..
herrbert74 2009.02.02 13:40:40
Mars forgatni Mosógép 2008.12.17 16:44:00
Kedvenc elviselhetetlen hangú kanadai libertárius rocksztárom, Geddy Lee nem használ kontrollhangfalakat és gitár-erősítőt, helyette a gitár közvetlenül a keverőpultba van dugva, ő pedig egy fülhallgatón ellenőrzi a hangot. De, hogy ne legyen üres a színpad, valamit fel kell…..
herrbert74 2008.12.18 12:26:57
Kösz, Miklós!
Olyan vagyok, mint egy kisgyerek, aki rácsodálkozik a világra: Jé, ilyen is van? Kár, hogy magyarul nem lehet ilyen dalokat hallgatni, koncertekre elmenni:

www.youtube.com/watch?v=MYzGMxGq9rM

Talán még direktebb az üzenete.

Hány százezer ember előtt játszanak, mi (gondolom, a a többség) meg még csak nem is hallottunk róluk?
Konzervatórium Hollywood és Che 2008.12.17 10:03:00
Hollywood és a nyugati baloldal tömeggyilkosok iránti perverz rajongásának egy újabb állomását jelentette Steven Soderbergh Che-ről szóló kétrészes filmje. A Che-kultusz tényleg  elképsztő méreteket öltött - már nem csak Che Guevarát ábrázoló póló kapható, hanem…..
A következő szöveg a féltudású elit dossziéba tartozik, de az már olyan régen volt, hogy előtte nem árt egy 'a korábbi részek tartalmából' stílusú kis bevezetés. Az volt a kiindulópont, hogy téves az az álláspont, miszerint minden országnak olyan kormánya van, amilyet…..
herrbert74 2008.11.14 16:59:34
Silcon:
"Ja, majd jön egy új Centrum, amiről a választás után kiderül, hogy belül vörös. Na ne."

Fején találtad a szöget:
lehetmasapolitika.blog.hu/2008/11/10/okologiai_ugrast

Csak olvassátok el a programjukat és a hozzászólásokat.

A mai politikai pártok közül egyedül az SZDSZ centrista, a többi állampárti, nincs jobb-, meg baloldal (magyarázat egy ottani hozzászólásomban). Igazi szabadelvű párt nincs.
Ehető-e a zöld New Deal?Hány méteres egy ökológiai ugrás?Mi kell a világnak és mi Magyarországnak?A globális válság lehetőség, hogy az összeomlás elkerülése után ne ugyanazt az instabil, igazságtalan és környezeti katasztrófa felé zakatoló rendszert foltozgassuk tovább,…..
herrbert74 2008.11.10 17:59:43
Ma tényleg nagyon sokat tanultam. Szóltam, hogy laikus vagyok, nem vagyok teljesen tájékozott mindenben, ezért is hallgattam eddig, de van egy bizonyos határ...

Tobin adónál a proletárdiktatúra tényleg erős volt, de az én nézőpontomból annyira nem. Szerintem a Tobin adó lényege nem a 0,1%, hanem a puszta léte. A spekulánsok szerintem hasznosak, most is csak rámutattak, hol nem végzik a politikusok rendesen a dolgukat. Én nem irigylem tőlük azt a pénzt, talán már megérte. Én inkább a politikusokat korlátoznám: közvetlen demokrácia, kicsi állam, etc. Persze szerintem is jobb lenne, ha csak egy valuta lenne a világon, minden szempontból.

"A pénzügyi válságért jelentős részben a globális pénzpiacok laza szabályozása felelős."

Ez a nagy baj, amit írsz. Most ezt nem akarom mind idecitálni, de ez a lényeg:
mises.org/story/3165

A tőkekoncentrációról nem tudok cáfolatot hozni, delkészületlen vagyok, na.

"Az a lényegi különbség, hogy - az SZDSZ-el ellentétben - nem hiszünk a szabályozatlan "szabad" piacban."

Jó, akkor az MSZP és a fentiek között. Az, hogy reformot akartok, kevés. Fletó is egyik reformot akarja a másik után, oszt látjuk, mi lett belőle.

Lastres és Szigeti Virág, ez az LMP hivatalos állásfoglalása? Én azt hittem, bárkinek, aki javítani szeretne, bele lehet szólni az LMP politikájába. Nem tudtam, hogy le vannak osztva a lapok.

Játsszunk egy érdekes játékot:
Van egy politikai kvíz a neten:
libertarius.extra.hu/?q=wspquiz

Megpróbáltam megsaccolni, hogy a mai pártok hol helyezkednek el ebben a kétdimenziós térben, ahova a kvíz kitöltése után elhelyezik a kitöltőt.
Az első koordináta az egyéni szabadságé, a második a gazdasági szabadságé. Tehát pl. az extrém állambarát (0,0) helyen lesz, extrém baloldali (10,0)-án, extrém jobboldali (0,10)-en, a libertárius pedig (10,10)-en.
Nálam:
MSZP (3,0)
SZDSZ (7,5)
FIDESZ (3,3) (ha megszakadok sem tudom jobbra vinni. Hmm, lehet, hogy csak demagóg, de nem konzervatív? Tényleg ennyire laikus vagyok, segítsetek!)
Az SZDSZ nekem túl centrista (mindez baloldali koalícióban, neee), mert bevallom, (9,9)-cel elég extrém vagyok és naív módon azt hittem, hogy az LMP-t még el lehet ebbe az irányba vinni. Na most, ha az LMP mondjuk (5,3), akkor minek ide új párt?

Mert szerintem egy új pártnak a felső kvadránsban kellene lennie, erre van is egyre növekvő igény. Persze ma még nem túl nagy sajnos. És kizárólag a fiatalok között. Ez viszont jelzi a potenciált.

És ekkor esett le nekem a nagy igazság: az LMP nem változtatni akar, hanem be akar nyomulni a mai magyar politikai válság okozta űrbe. A magyar választók túlnyomó többsége még most is az alsó (0,0) - (5,5) kvadránsban mozog, de csalódott a pártokban. El lehet nekik adni ugyanazt, újracsomagolva.

Lehet, hogy tévedek, de mondom, laikus vagyok.
herrbert74 2008.11.11 03:20:49
"abban egyetértünk, hogy a piac korlátoktól és kiegészítő intézményektől mentes működése nagyon igazságtalan társadalmat eredményezne"

Egy olyan társadalmat, amelyben nincs lehetőség jóindulatú, hataloméhes politikusok elkúrásaira, nincs kinél lobbizni, nincs lehetőség korrupcióra, nincs lehetőség világméretű válságot okozni és nem lehet egy olimpiai bajnokot egészen Thaiföldig üldözni.

Bocsánat, hogy akadékoskodok, de úgy érzem, rengeteget fejlődök ezzel a vitával. Nézzétek el nekem.

Egyébként a libertáriusok egészen kis része (én sem) akar minden szabályozással felhagyni és az államot becsukni. Az extrémisták (akik pl. a tröszttörvényeket is el akarják törölni) indokait nem ismerem. De ők kisebbségben vannak az osztrákokon belül is, mert ez a nézetek elég széles spektrumát képviseli.

Néhány hónapja még én is úgy gondolkodtam, mint ti. Régen olvastam az ökopolitikai gyorstalpalót és csak most tudatosult bennem, mennyit és milyen hamar változtam, ezért siklottam át a fenti tények felett. Ami megváltoztatta a világképemet, az a mises.org és hasonló médiumok voltak. Végre először életemben nem az agymosást kaptam, hanem olyan információt, amit el is tudok hinni. Szerintem mindenkinek érdemes lenne elolvasni néhány cikket onnan. Lehet, hogy ő is a damaszkuszi úton találná magát, mint én.

Most igazán nagy gondban vagyok, mert segítőnek jelentkeztem hozzátok és van egy dolog, ami - most úgy érzem - még a libertárius eszméknél is fontosabb nekem: a részvételi, vagy inkább közvetlen demokrácia. Szerintem a fent belinkelt politikai koordinátarendszerre fel lehetne húzni egy harmadik dimenziót, az egyéni és gazdasági szabadság mellé a politikai szabadság dimenzióját. Ebben a dimenzióban talán közelebb vannak az álláspontjaink, bár lehet, hogy megint naiv vagyok: a pártalapítás gondolata nem erre utal. Ugyanakkor a közvetlen demokrácia megvalósításának (három közül) egyik útja hagyományos politikai pártokon át vezet.

A politikai dimenzió "szabad" végén természetesen a közvetlen demokrácia áll, én itt is extrémista vagyok. Erről végképp nincs irodalom itthon, de a világban egyre terjed ez az eszme is. Ha sikerülne átalakítani a politikai rendszert és az ókori Athén óta először végre ismét a nép kezébe adni - mert mondjuk ki, szerintem a mai rendszer nem legitim - akkor felőlem akár hozhatnánk először baloldali törvényeket is. Abban a rendszerben hamarabb eljutnánk az optimális szabályozásig. Legyen az szigorú vagy sem.

Még valami: szerintem amit takianti ír, miszerint amíg az emberek hozzáállása nem változik, addig nem lehet a rendszert sem megváltoztatni, alapvetően hibás következtetésre épül. Arra, hogy az emberek alantas erkölcsei tették olyanná a rendszert, amilyen. Én (és az osztrákok) nem okolnám az embereket. Nem ők tették a rendszert ilyenné, hanem a rendszer tette ilyenné őket. Ezért nem az embereket kell megregulázni, hanem a rendszert. És nem korrupcióellenes törvényeket hozni meg bizottságokat felállítani, hanem a lehetőséget elvenni. Nagyon fontos szerintem.
herrbert74 2008.11.11 16:54:05
történelmietlen szemlélet:
Szóval szerinted a társadalom alapja az állam? Gratulálok! A korlátolt abszolutisták teremtették volna a szabad piacot? Aztak*rva! Arról lehetne vitázni, hogy a szabad piac teremtette meg a támogatóit vagy a támogatói a szabad piacot, de ez...
individualista szemlélet:
Ilyen független egyén az osztákok szerint sincs. Sőt, az uralkodó és az osztrák iskola között az a lényegi különbség, hogy az uralkodó szerint mindent le lehet írni egyenletekkel (az emberi cselekvést!) az osztrákok szerint meg nem. Rendszerszemlélet.
piac misztifikálása:
Itt tulajdonképp egyetértünk, csak a szabályozás mértékéről nem. Az externáliák egy részét például lehet picailag szabályozni. De azt senki sem mondta (én legalábbis nem), hogy minden gyár szabadon öntse a sarát a folyóba. Nem erről szól a szabad piac.
Azt írod, nincs tökéletes racionalitás és informáltság a piaci szereplők döntéseiben. De azt sugallod, hogy az állam döntésiben majd lesz. Hogyan? Az egyének döntéseiben nincsenek meg a fentiek, de a rendszerben, amit alkotnak, ez egyensúlyra jut. Kivéve, ha az állam közbelép.
Ármechanizmus
Nem egészen értem, miért káros, ha a lehalászott halfajnak szabad piaci ára van. Ha jól értem, itt bevezetnél egy maximált árat, hogy ne lehessen lehalászni. Jöjjön a feketepiac. Én betiltanám a halászatát és kereskedelmét. Igen, egyszer eljön az a pont is.
Vagy te is betiltanád? Akkor hol a probléma az árral?
Vagy arra gondoltál, hogy a nagy Állam hamarabb be tudja tiltani, mint egy kicsi? Nem értem.

Tódi azt írja, hogy diktatúra kialakíja a mentalitásodat, de a demokrácia nem. Egyrészt szerintem ha úgy vesszük, a demokrácia is kialakít egy mentalitást, a helyeset. Másrészt viszont sajnos ma szinte sehol nincs demokrácia (Svájc egy jó ellenpélda). Egyszerű: a képviseleti demokráciában felhatalmazást adok valakinek, hogy a nevemben döntsön. De egy valódi demokráciában az is jogomban kell álljon, hogy nem adok felhatalmazást senkinek, hanem annak arányában, hogy milyen súlyom van a közösségben, magam döntök. Ez hiányzik -> nincs demokrácia -> jelenlegi erkölcsök.
Senki ne mondja, hogy indíthatok referendumokat, mert azt mondom nézze meg, hogy mi mindenről tilos referendumot indítani és a végrehajtottak is pártpreferencia (és gyűlölet) mentén zajlottak.

"Senki nem lehet jobban rabszolga,
mint akivel elhitetik, hogy szabad"

Sajnos ezt látom ma Magyarországon és ezen a fórumon is.
hángörienidiocc Csak egy kérdés 2008.11.07 15:14:00
Azt mondják a hozzáértők, hogy a mostani válság azért tört ki, mert bizonyos lufik (pl.: mesterségesen felpumpált kereslet) kipukkadt. Nos itt a következő grafikon:Ez a grafikon az emberiség lélekszámának a változását mutatja. Őszintén szólva, ha valamire, akkor erre…..
A múltheti Fico egy mondat után, ami szintén telitalálat volt, most itt az újabb jobbhorog. Úgy látszik, hiába igyekeznek, hogy a trágya az ország határain belül maradjon, és terítik rá a legszebb abroszt, lassan átszivárog rajta valami mocskos lé ... A cikk az SME napilapban…..
Geekblog Chronicles of Wormwood 2008.10.30 08:02:00
Garth Ennisnek nagyon bögyében lehet a vallás. Maga a keresztény egyház nemkülönben. Bár ha belegondolunk, alighanem arra jutunk, hogy úgy általában véve az emberiség nagy egésze a bögyében van. Nagyon persze nem lehet érte hibáztatni, sőt, inkább csak dicsérni, amíg a…..
 Beszélünk itt állandóan, hogy mennyire érdemein felül reprezentált az SZDSZ, arrogáns és korrupt az MSZP, programtalan és demagóg a Fidesz. Az MDF-ről nem beszélünk, mert csak egy nagy nulla kilométerkőbe vésett Dávid Ibolya van, meg egy hosszú lista, hogy kit nem segíti…..
Vastagbőr Az új nemzedék 2008.09.15 12:00:00
Rékuc értekezett 2 hete a Fika blogon, hogy az emberek egyre trehányabbn fogalmaznak írásban, alig lehet értelmezni amit szeretnének közölni. Ez sajnos így van ... Nem hiszem hogy csak én érzem úgy, hogy generációról generációra butábbak és agresszívebbek lesznek az…..
Egy kis változatosság: ZK alábbi levele nem filmről, hanem egy könyvről szól:Cheerleaders azaz szavalókórus – köszönjük Európa KiadóAz eddigi bejegyzések többsége a filmeket vette górcső alá, én azonban az egyik legnegatívabb irodalmi élményemet szeretném megosztani…..
Árokásó Top100 Forró Tamás 2008.09.03 17:30:00
Az egykoron forrónak tűnő Forró Tamás ma már csak a brókerbotrány zombiarcú elitéltjeként kerülhet vissza a főhírekbe. Hogy miként lett a Szilágyi Ákos fedőnevű III/III ügynökből ismert vidéki sportriporter, majd honi médiacápa és végül illegális bizniszeibe belebukott…..
„Apa, kezdődik!” - kiáltanák a gyerekek, ha megtanítottuk volna őket beszélni. Így viszont a műsorújság alapján vagyunk kénytelenek konstatálni, hogy ma valóban megkezdődik az olimpia. Az ilyenkor szokásos játékból a Reakció sem maradhat ki, kérjük tehát kedves…..
hángörienidiocc Sajt a torkán 2008.07.15 22:14:00
Van az úgy néha, hogy időnként belefutok a kereskedelmi média esti műsorsávjának valamelyik programjába. Ez így történt ma is, vacsorázás közben belenéztem a TV2 Hal a tortán című műsorába. Egész addig néztem, amíg Karafiáth Orsolya okfejtése nyomán azt nem éreztem, hogy…..
 Aki olvasta a nyomtatott búcsúszám göteborgos cikkét, annak valószínűleg nem ismeretlen a rajongás, amit e sorok szerzője táplál az északiak iránt. Fentiek kiegészítéseként álljon most itt egy rövid sztori az ottani BKV-ról.  Esküvőre igyekeztünk Göteborg egyik…..