Regisztráció Blogot indítok
Adatok
neuro34

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Verdák, csajok, nitró és persze száguldozás. 2001-ben Rob Cohen útjára indította Hollywood egyik legjövedelmezőbb franchise-ának, a Halálos iramban szériának az első epizódját. A siker óriási volt, a folytatások pedig kis túlzással évente jöttek. Az idén bemutatott 7. rész…..
Miután 1954 júliusában a korábbi gyarmattartó Franciaország aláírta Genfben az Indokína-szerződést, amelyben elismerte Vietnam függetlenségét, valamint az indokínai államok szuverenitását, a délkelet-ázsiai ország kettészakadt: északon kommunista, délen pedig Amerika-barát…..
neuro34 2015.04.14 12:44:23
@Hiryu2,01: Ha te is onnan nezted volna, ahonnan a fotos, szerintem neked is sikerul megdobbenni... Kell nemi empatia (es egy kis fantazia), hogy az ember elgondolkodjon ezeken a kepeken - hogy odakepzeld magad a helyukbe, barmelyik oldalra.

Mindegyik kep fantasztikus, mindegyik helyzet borzalmas.

Nezzetek meg pl. a mocsarban rejtozokrol keszult kepet. Az oregasszony elszant beletorodessel koncentral a tulelesre, mig hatrebb a legkisebb gyerek meg kivancsian bameszkodik. Koztuk ott van a kislany, aki mar nagyon is jol tudja, erti, hogy milyen szornyusegek veszik korul, es kiutkozik az arcan a retteges.

Erdemes elmerulni a reszletekben, hogy megertsuk miert kell elvi sikon ellenezni barmifele fegyveres konfliktust - akarmilyen okot (urugyet) mondanak is a vezetok.
Nesze!szer Ne ítélj elsőre! 2015.03.20 16:17:14
    Ez a kampány szerintünk zseniális. Azt mutatja meg,hogy hogyan ítélünk meg nőket a szoknyájuk hossza, a felsőjük kivágása avagy a cipőjük sarkának mérete alapján. Prűdnek tituláljuk magunkban, vagy ódivatúnak, esetleg....? Annyira betalál,hogy csak na. Egy svájci…..
neuro34 2015.03.21 14:05:53
A kampany valoban otletesen mutat be egy bizonyos problemat, es abszolute tamogatom az uzenetet, de azert nekem designerkent van vele tobb gondom:

- A futtaban elhalado, felszinesen itelo emberek (akik a celkozonseg ugyebar), epp az ellenkezo uzenetet olvashatjak ki belole, mint ami a cel lenne. Ha az alul levo mondatot nem olvasod el, mert nem veszed eszre, (pl. mert a szemet vonzo illusztraciora figyelsz), akkor azt a kovetkeztetest vonhatod le, hogy a plakatok csupan felallitanak egy parhuzamot a ruhazat es a jellem kozott, es nem mondjak azt, hogy ez hiba. A filmkeszites egyik axiomaja az, hogy "ne mondd, hanem mutasd." Ebben a kampanyban pont az uzenet az, ami csak mondva (irva) van.

- Masreszrol pedig Dr. Horrible hajlektalanok kapcsan ejtett megjegyzeset szeretnem idezni. (Google megmondja kirol van szo, ha valaki nem ismerne.):

"It's a symptom. You are treating a symptom, and the disease rages on..."

Magyarul:

"Ez egy tunet. Egy tunetet kezelsz, mikozben a betegseg tovabb duhong..."

Nem csak a noket itelik meg a ruhajuk alapjan, altalaban jellemzo a felszines, azonnali, kulsosegek alapjan torteno "kasztokba" sorolas. Ahhoz, hogy elore lepjunk a kerdesben, ennek az OKAIT kellene megszuntetni, a tunetek kezelese helyett. Ehhez pedig szerintem nem a mai felnottek, hanem a jovo generacio gyermekei jelenthetik a legkorabbi megoldast - az o oktatasuk reformja indithat el valtozast, felteve, hogy ez tarsul a velemenyformalo media reformjaval is. (Hogy ebbe hogy lehetne beepiteni az internetet a maga kiszamithatatlansagaval, azt nehez megmondani.)

Azok, akik mar "el vannak rontva", nem fogjak (nem tudjak!) megvaltoztatni a szemleletmodjukat egy "ne tedd ezt, ne tedd azt" kampanytol, amelyik se szankciot, se jutalmat nem helyez kilatasba. Szerintem a leghatekonyabb motivacios eszkoz egy olyan tarsadalomban, ahol az atlagpolgar birkava alakul az agymosastol, es onhibajan kivul azt begeti, amit utoljara hall, hogy lecsereljuk azt, amit utoljara hallott. Kidobjuk a felszines, anyagias, es erofeszites helyett eredmenycentrikus peldakepeket, es az ertekteremtoket allitjuk a helyukre. Ha felnottkent azt latnam, hogy jobban megbecsulnek az embertarsaim, ha egyedi mintas asztalokat faragok, mint ha a Wall Streeten pakolgatok penzt egyik zsebbol a masikba, akkor valoszinuleg inkabb en is az elobbit valasztom; nem vagyok sajat magam ellensege. Na de ehhez olyan szintu paradigmavaltas kene, amit a felnott vilagban elkepzelhetetlennek tartok. Velemenyem szerint csak a kovetkezo generacio formalhato annyira, hogy kivezetheto legyen az ertekvalsagbol.
Jó lehet-e az a TV-játék, amelyet a köz pénzéből, a köznek szántak (feltehetőleg azért, hogy ez az 1849-ről szóló mese az embereket szórakoztassa), ha rossz a filmhang minősége, sokszor a színészi motyogás teszi érthetetlenné a jelenetet, no meg Pozsony is csak Sopron…..
neuro34 2015.03.17 13:44:03
@I. Közbiztonság Szilárd: Nem lehetne ugyanezt kulturaltan? Mondasz kimondottan ertelmes dolgokat, de olyan lekezeloen adod elo, hogy az engem is idegesit, aki egyetertek veled...

Komolyan kerlek, fontold meg ezt, az altalad gyakorolt attitud csak a szakadek szelesiteset eredmenyezi, ellehetetleniti a kulturalt vitatkozas lehetoseget, marpedig latjuk a hetkoznapokban, hogy ez hova vezet.

A tobbieknek:

Az, hogy kinek mennyire tetszik egy film, vagy barmilyen mualkotas, nagyon-nagy szazalekban a sajat pillanatnyi erzelmi diszpoziciojan mulik, viszont ez nem lehet egy mukritika alapja. Ott olyan objektiv technikai szempontok kell, hogy dominaljanak, mint pl. a vagas, kamerakezeles, hangtechnika minosege, stb, stb. Az, hogy "nekem tetszett" az nem kritika, hanem csak egy "like", nincs se tartalma, se melysege, leginkabb annyit mond, hogy ra voltal hangolva, amikor nezted. Szerintem Szilard objektiv szempontok alapjan rangsorolt, ezt kovetendonek tartanam masok helyeben is.

A film nyelvezetevel kapcsolatban pedig leginkabb az a gond, hogy a koltsegvetes alapjan ez egy tomegeknek keszult produkcio, ennek ertelmeben hibas az a produceri dontes, hogy olyan nyelvet hasznalnak, ami a valosagban nem letezik, es a kozonseg jelentos resze nem erti. (Az eredeti szerzo altal "gyartott" szavak tulnyomo resze nekem fonetikus nemetnek (esetleg angolnak) tunik, amelyeket magyar toldalekok egeszitenek ki. Egy olyan orszagban, ahol a nyelvtudas altalanos szintje hirhedten alacsony, ez kmondottan teves megkozelitesnek tunik.)
neuro34 2015.03.18 18:18:55
Van egy globalis pelda, a Baz Luhrmann altal rendezett, Leonardo DiCapriot is felvonultato Romeo + Julia '96-bol. Az eredeti szerzo ugyebar Shakespeare, a mu bo 400 eves, a nyelvezete detto. A film inkabb lett "kultsiker", mint blockbuster, amelynek okat leginkabb egy a mozibol frissen kilepo ismeretlen amerikai tinedzserlany nyilatkozataban lehet keresni, aki azt talalta mondani, hogy" - Minden nagyon szuper volt, amig meg nem szolaltak..."

Csakhogy, attol, hogy neki gondot okozott a szoveg, meg nem volt rossz a film, sot! Nem latszott meg rajta az alacsony koltsegvetes, remek szineszi teljesitmenyek vannak benne (DiCaprio mar akkor is ertette a dolgat, es jo tarsakat kapott), az alapanyag azert klasszikus, mert mukodik a sztori, ma eppolyan aktualis, mint 400 eve, es a Luhrmannra jellemzo showmanship, a kreativ latvanyvilag ugyanugy megvan, mint a Moulin Rouge-ban. (Ellenben a Gatsby-re szerintem kicsit elfaradt mar a koncepcio, de ez maganvelemeny.)

A legnagyobb kulonbseg a Kossuthkiflihez kepest a nyelvezetben az, hogy bar a koncepcio resze az eredeti Shakespeare-szoveg megtartasa, a keszitok nem vittek ezt tulzasba, es nem kenyszeritettek ra minden karakterre a iambikus pentametert. Az erthetoseg legalabb annyira szempont volt, mint az autenticitas. A Kossuthkifliben ugy tunik bealdozzak ezt valamifele poen kedveert, ami a jelek szerint keveseknek jon at.

A masik problema, hogy Shakespeare - bar archaikusan - de angolul irta a muvet. A Kossuthkifli kb. 20-30%-ban egy nem letezo hunglish/heutsch kevereknyelvet hasznal, es teljesen feleslegesen eltereli a figyelmet az esemenyekrol, oncelunak, ertelmetlennek hat az egesz megoldas.
Még egy kávé, aztán futás  a buszhoz, egy félórás útra a városba. Jó ötlet? Nem igazán, hiszen a kávé vízhajtó hatású, így lehet, hogy útközben bajba kerülünk, sürgősen vécét kell keresnünk. És mi van, ha hosszabban vissza kell tartani? Ha valakinek vécére kell mennie, nehezen tudja ezt titkolni:…..
Remekül kozmetikázta ez első nap nézettségi adatait a köztévé, ezen mi is derültünk egy sort, ismét hangsúlyozva, hogy a kumulált/összesített elérés (azaz azon személyek száma vagy aránya, akik az adott események - idősávok vagy műsorok - közül legalább egybe minimum 1…..
neuro34 2015.03.18 13:13:16
@falomb: kognitiv disszonancia - az agy atalakitja a tenyeket, hogy ne kelljen szembenezni a valosaggal. Kozossegekben is mukodik, mert van egy egymast erosito hatas a kozosseg tagjai kozt; sajnos tanulmanyozhattam eleget az elmult 20 evben.

Magatol ertetodo, hogy bukas lesz a vege a Fidesz onbecsapasanak, minden tekintelyuralmi rendszer ebbe bukik bele elobb-utobb, aztan csodalkozas van, amikor kiderul, hogy "a kiraly meztelen".

Fidesz-hiveknek: lassan meg kene probalni megerteni, hogy nekem is, ahogy minden magyar allampolgarnak egyertelmuen az volt a szemelyes erdeke, hogy a Fidesz a valaha volt legjobb magyar kormanykent ustokosszeruen ragyogo, felivelo palyara allitsa az orszagot, pedig nem rajuk szavaztam. De ha mar ok kerultek oda, drukkoltam nekik, hogy jol csinaljak, mert nekem is az lett volna a legjobb. Vegtelenul duhitonek tartom, hogy visszaelni latszanak a bizalommal.

Nehanyszaz elvakult szerencsetlent leszamitva senki nem panaszkodna a kormanyra, ha a a helyi lakossag, valamint a kulvilag tartana oket sikeresnek az eredmenyeik okan, ahelyett, hogy sajat magukat probalnak (olykor eleg rohejes, olykor kimondottan undorito modon) fenyezni allandoan.
Amikor a Sony bejelentette, hogy a Netflix és az Amazon példáját követve a PlayStation felületét kihasználva saját sorozat fejlesztésébe kezd, méghozzá rögtön a Powers-adaptációjával, akkor kifejezetten szkeptikus voltam. Rögtön szuperhősös témával kezdeni egy hónappal a…..
A börtönből szabadult emberek gyakran azért kerülnek vissza a börtönbe, mert tiszta erkölcsi bizonyítvány és bejelentett lakhely nélkül nincs esélyük munkát kapni.   Pár ezer forinttal kilépve a börtönkapun csak nagyon kevesen tudnak valóban új életet kezdeni. A…..
neuro34 2015.03.12 13:47:09
Mi ertelme van beirni egy temahoz azt, hogy a tema "nem erdekel", "maganugy"? Kinek jo ez?

Ugyanigy: az "igy kellett volna", "felolem dogoljenek meg", stb, stb mentalitas egyszeruen nem old meg semmilyen gondot, csak szonyeg ala soprese a problemanak. Nem sajnalni kell a kijovoket, a cikk sem errol szol, hanem utanajarni, hogy jo-e a rendszer igy, ahogy van, es ha nem, akkor lehet-e valamit tenni, hogy jobb legyen.

Eleve meg kene erteni, hogy a rendszer szandeka szerint maga a szabadsagvesztes letoltese a buntetes, de csak az!

Az, hogy a kiszabott buntetes letoltese utan meg pluszban megbelyegzed az illetot, es ezzel ellehetetlenited a tarsadalom szamara produktivva valasat a jovoben, az tudtommal nem resze a BTK-nak. A buntetett eloelet rogzitesenek nem az - lenne - a celja, hogy munkara alkalmatlanna nyilvanitson barkit, hanem, hogy regisztralni lehessen a visszaesoket.

Ha valaki kevesli a kiszabhato buntetest, es novelne annak terjedelmet, vagy valtoztatna annak formatumat, az oke, van ertelme, logikus ervekkel alatamasztva. (Bar az en velemeny radikalisan elter ebben a kerdesben, eleve teljesen rossznak/hibasnak tartom az elrettento-bunteto-izolalo rendszert (abban az ertelemben, hogy nem hatekony es nem felel meg a celnak), de ezt most inkabb hagyjuk.)

A lenyeg, hogy a letoltott buntetes utani "extra" ellehetetlenites szerintem csak ujabb buncselekmenyeket, ergo ujabb aldozatokat eredmenyez. (Aki siman lehetek en, vagy a gyerekem, barataim...)

Gyulolettol meg felelemtol vezerelve nem lehet esszeru, hatekony, es mukodokepes megoldast kidolgozni.
neuro34 2015.03.12 17:21:45
@micsoda?: "Fontos lenne a megelőzés, és nem adminisztrációs oldalon."

Ez az egyik kulcsa a problemanak szerintem. Nagyon messze vagyunk ettol, de amint az emberiseg velemenyformalo tagjai felismerik, hogy a bunmegelozes (buncselekmenyek szamanak csokkentese) nem a meg tobb biztonsagi kamera, borton, racs, vagy rendor bevetesevel lesz hatekonyabb, hanem a szemelyiseget torzito hatasok csokkentesevel, kozelebb fogunk kerulni a megoldashoz, mint valaha.

Ehhez persze oriasi paradigmavaltas kene felsovezetoi szinten, amire nagyon keves eselyt latok. Nincs meg a valasztoknak az a kello szamu retege, akik kepesek ennyire nagy lepteku osszefuggeseket szokrateszi ertelemben vett klasszikus logikaval szemlelni, es atlatni, es a jelenlegi tarsadalmi berendezkedesunk eleve hatranyos helyzetbe hozza azokat, akik alkalmasak lennenek a feladatra. De ebbe inkabb megint csak nem mennek bele.
neuro34 2015.03.12 20:44:27
@zobod: "Az erkölcsi bizonyítvány hiánya, a büntetett előélet is a büntetésük része, a tettük következménye. "

Erdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy a tettuk minek a kovetkezmenye, hatha nem a buncselekmeny elkovetesenel kezdodik az ok-okozati lanc.

Az sem mindegy, hogy a BTK-ban foglalt buntetes celja a megtorlas (gyakorlatilag bosszu), vagy az elrettentes (a bunozes csokkentese). Megneheziteni a tarsadalomba visszailleszkedest, az egyertelmuen megtorlas, elrettento hatasa gyakorlatilag nincs. (Vagy legalabbis maganak a bortonbe kerulesnek annyival nagyobb az ilyen iranyu hatasa, hogy tovabbi elrettentesnek nincs ertelme.)

Ha a bunozes csokkentese lenne a fo szempont, akkor ez az elkepzeles biztosan rossz. Igy mindannyian viseljuk a hatranyos kovetkezmenyeit. Visszaengedjuk a veszelyesnek tartott elemet a tarsadalomba, es megnehezitjuk, hogy veszelytelenne valjek. Legkozelebb lehet, hogy engem rabol ki valaki azert, mert nem volt eselye beilleszkedni a buntetese letoltese utan. Akit a szabadulasa utan is bunozokent kezelnek, jo esellyel aszerint is fog viselkedni. (Hol es mikor tanulna meg, hogy lehet ezt maskepp is?)

Megjegyzes: nem az ordog ugyvedjet jatszom, a problemat szeretnem megoldani azzal, hogy ertelmes vitat generalok, amelyben ervek utkoznek, erzelmek helyett.
Szépek, kívánatosak és a férfiak kocsányon lógó szemekkel mustrálgatják őket. Nem véletlenül, hiszen igazán mutatósak. Sőt, tehetségesek és intelligensek is. Egy lista azon nőkről, akikre izgul a világ férfi (és talán női) populációja. Piszkos fantáziákat elengedni,…..
neuro34 2015.03.10 16:16:57
Eleg hasonlo az izlesunk a bloggerrel, en legalabbis csupa gyonyoru not latok a kepeken, es ha nem is a top10-ben, de azert eleg jo helyen szerepelne barmelyik emlitett holgy az en toplistamon is - ellentetben nehannyal, akik a kommentekben szerepeltek, bar kimondottan csunya azok kozott sem volt.

Nemelyik kep mondjuk nem igazan elonyos, Dianna Agronrol ennel szinte csak jobbakat talaltam. :)

Pl. ezt, PS nelkul, de sminkelve:

images4.fanpop.com/image/photos/24200000/Dianna-dianna-agron-24273476-820-1218.jpg

vagy ezt, ami mar klaszzikus magazinfoto (de eleg jol visszaadja azt, ahogy kinez a csaj):

www.blogwaggon.com/wp-content/gallery/dianna_agron/dianna_agron01.jpg

Bar egy ilyen listat eleve remenytelen osszeallitani, ha megis megprobalkoznek vele, valoszinuleg hozzairnam en is Salma Hayeket, Megan Foxot, es a regi, csucsformajaban levo Catherine Zeta-Jonest. (Meg meg millio masik nevet, akik most nem jutnak eszembe - Marion Cotillard is jo esellyel odaferne, Halle Berry-t is emlitette valaki, az se rossz tipp...)

A masik, hogy vannak olyan holgyek, akik nem klasszikus, hibatlan arcu, modellalkatu szepsegek, de olyan kisugarzasuk van, amely okan en pl. vonzobbnak tartom oket, mint nemelyiket a fent felsoroltak kozul. Ilyen pl. Natalie Portman, Keira Knightley, vagy epp Jennifer Morrison.
neuro34 2015.03.10 17:29:16
Nah, Androsz maris ravilagitott a feladat nehezsegere azzal, hogy megemlitette Kate Beckinsale-t, akirol valamiert eszembe jutott Amber Heard (Johnny Depp ujdonsult neje), es aztan sorra jottek a nevek, Marissa Tomei, Diane Lane, Mary-Louise Parker, Lauren Graham, Morena Baccarin, es meg van eleg sok, akinek csak az arca van meg, a nevek nem jutnak eszembe.

"Apro" kritikai megjegyzes: Androsz, te ugyanugy elirtad az egyik balvanyod nevet, mint a blogger. (Sydney Penny)

Nem elsosorban neked szol, csak mar az agyamra megy az ezzel kapcsolatos ertetlenseg: mindannyian hibazunk neha, es aki gyakran, rendszeresen ir, annal az eliras/elgepeles - a mennyiseg okan - gyakrabban elojon, mint masnal, akarmennyire gondos vagy igyekvo egyebkent az illeto.

Egy hasonlattal tudnam szemleltetni a dolgot: ellenem meg soha nem inditottak pert orvosi muhiba miatt, es - mivel nem tervezem elvegezni az orvosit - ezutan se fognak. Ettol meg nem leszek alkalmasabb arra, hogy megmentsem az eleted, ha valami bajod van, mint az az orvos, akit esetleg mar bepereltek 2-3 alkalommal, de amugy erti a dolgat.

Nem az ilyen hibakon mulik a cikk erteke, amig belul van egy esszeru hibahataron, es az elgepelesek/tevedesek nem mennek az erthetoseg rovasara. (Ezzel egyutt, a nevekre tenyleg nagyon oda kellene figyelni!)

El kene felejteni mar a minden hibara azonnal lecsapo, bunteto mentalitast, nem vezet eredmenyre. (Illetve dehogynem, csak az az ut nem ilyen sugarzo szepsegek iranyaba vezet, inkabb a sok-sok maganyos ora a jellemzo jutalom, meg akkor is, ha netan emberek kozott vagy kozben...)

A folytonos hibakereso uzemmod helyett inkabb meg lehetne probalni az ertekeket kimazsolazni egy-egy a figyelmunket felkelto cikkbol, es az energiakat arra forditani, hogy ezekhez tegyem hozza a gondolataimat, ahelyett, hogy beallnek milliomodik arctalan fikazonak, epp elegge tele van mar veluk mindenkinek a ... nete.

Meg az is lehet, hogy van odakint valaki, aki kivancsi lesz arra, amit valoban mondani akarsz, szoval megeri inkabb olyasmire (fel)figyelni a vilaghalon, ami teged is erdekesebbe tesz.

Ahogy emlitettem, Androsz, bocs, hogy rad hivatkoztam, nem elsosorban neked szol, csak te biztositottad a peldat az elgepeleseddel. Vegigolvasva az osszes kommentet, eleg egyertelmu, hogy mire gondolok.

Jellemzove valt a "kikerem magamnak, hogy nem vagy tokeletes" szemleletu kommenteles, vagy hogy konkretan a cikkhez is kapcsolodjak, ha a csaj nem hibatlan, akkor - idezek - "ocsmany, ki...szott ronda, kikerekedett torpe, tulhajpolt dagi, tepsiszaju, kockafeju"... Ugyan mar!

Ha en lemegyek a hetvegen a helyi csehoba, es felbukkan a cikkben, vagy a kommentek kozott (komolyan) megemlitett BARMELYIK no tokeletes masa, en bizony azok kozott lennek, akik szivesen meghivjak egy italra a holgyet, es nagyon nem lennek egyedul...
neuro34 2015.03.10 20:02:05
@Androsz: Csak mondom, hogy en is rogton beleszaladtam a kesbe, Marisa Tomei nevet megszokasbol siman elrontottam, pedig nyilvan az ember igyekszik figyelni, ha mar eszt akar osztani. :)

Nyilvan mindenkinek a kornyezeteben van/volt egy-ket olyan lany, aki felvette a versenyt a felsoroltakkal, en is ismerek nehanyat. Ok biztosan BKV-n is ulnek neha, meg az utcan is szembe tudnak jonni. De ezek a lanyok eppugy kiemelkedoen szepek, mint a fent emlitett, ismertebb tarsaik, csak ok nem hiresek emiatt.

Ha van az orszagban mondjuk egymillio fiatalnak mondhato no (hasrauteses alapon), akkor mar csak a matek alapjan is van koztuk kb. 5-10000, aki az evfolyam szepe volt a suliban... Rajuk nehez lenne azt mondani, hogy atlagosak, pedig szo szerint tobbezren vannak, csak Magyarorszagon.
Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen…..
neuro34 2014.11.15 08:25:17
@catnip cupcake: Hű a betyárját, nagyon köszönöm, jó sok energiát belefeccöltél ebbe, nem találok szavakat. :)

Meg fogom nézni ezeket az oldalakat, és bepróbálkozom, hisz veszítenivalóm nincs, bár úgy nem akarok kimenni, hogy csak ez van, még akkor sem, ha állásinterjúig eljutok.

A szűkös anyagiak miatt mindenképp szükségem van B-tervre, ha esetleg nem jön össze szakmán belül, bár egyre jobban megnyugtat az, hogy az angolom kint ilyen sokat érhet.

Ami a tippeket illeti:

- Linkedin profilt valamikor nagyon régen csináltam, de nem használtam, szinte semmilyen bejegyzés nincs rajta. Tervbe van véve, hogy frissítem és aktívvá teszem magam, de a sok feladat között ez egyelőre a végén van a prioritási listának, akkor szándékoztam megcsinálni, ha már kint vagyok. El fogok gondolkodni rajta, tudom, hogy sokat ér a referencia.

- Portfoliom van több is, ami azt illeti, van a Behance-en is, van egy Prezi, egy Dropr, deviantart, Elance, és a többségük - szerintem - elég ütős is, szóval inkább arra kéne rámennem, hogy kicsit jobban differenciáljam ezeket, mert a nagy részük nagyon jack of all trades jellegű - casual/mobile game 2D grafikától (ez a fő vonal) a weboldaltervezésen át a book coverig van bennük (majdnem) minden. :)

Szeretek tanulni, főleg autodidakta módon, nagyon sok különféle szakmába belekóstoltam, és igyekszem ezeket elég komolyan venni, viszont kicsit szobatudós, kicsit l'art pour l'art módon adtam elő magam néhány évig. (Ebben egy hölgyemény is szerepet játszott, akivel elmentünk különböző irányba egy fél élet után, és ezt kicsit nehezen dolgoztam fel, ami meglátszik a CV-men...) A lényeg, hogy nem a piacon próbáltam érvényesülni, hanem, az általad is említett módon, "hobbi"-anyagokkal pakoltam tele a portfoliomat. Pl. UX/UI tervezés kapcsán onnan van tapasztalatom, hogy készítettem egy flash platform játékot (meg elkezdtem több másikat...), plusz egy rakás koncepció-jellegű weboldalt, és ezekhez terveztem interface-t. Nem tudom, hogy ez mire elég, szabadúszó piacokon pozitív visszajelzéseket kapok, sokan megkeresnek, de részben azért is, mert nekik olcsó vagyok még, ezt kint nem engedhetem meg magamnak.

(HTML5/CSS3 ellenben inkább csak otthoni user szintjén foglalkoztatott, nem igazán érdekel a front-end development, inkább a VFX (After Effects) irányába akarom (tovább)képezni magam, utána meg majd jöhet a 3D, esetleg 3D UI/UX.) Nagyon határozott elképzeléseim vannak arról, hogy hosszú távon mit akarok, csak jelenleg ez nem aktuális, mert - hogy rusztikusan fogalmazzak - kilóg a sejhajom a nadrágból. :) Normális eszközök nélkül nem lehet tartani a lépést, én meg fejlődni is szeretnék, nem csak kullogni a trendek után... Ehhez pénz kell, az meg úgy tűnik kint (több) van. :)

Mellesleg Berkshire remekül hangzik, de ilyen szempontból abszolúte nem vagyok válogatós, jöhet bármi, szinte biztos, hogy volt már részem rosszabban... :)

Még egyszer kösz neked is - és minden közreműködőnek - a tippeket, és a linkeket, felülmúltátok a várakozásomat, remélem ez a pozitív érzés kitartó társam lesz az egész "kaland" során. :)

(Bocs a kisregényért, nagyon szószátyár vagyok így írásban, de legalább lesz egy potenciális új cikkírója a blognak, ha (illetve amikor!) sikeresen kijutok.) :)
neuro34 2014.11.15 19:08:07
@Taxomükke: Jól hangzik, köszi, gratula a fiadnak!
neuro34 2014.11.16 00:15:59
@catnip cupcake: a saját (super mario-szerű, picit egyszerűbb, de a kor színvonalának megfelelő kinézetű 2D ugrálós) játékomat teljes egészében én csináltam (tehát: tervezés, grafika, UI, animáció, hang, zene, kód, tesztelés, debug, kb. 400 óra munkám van benne, de még kéne rajta finomítani, kb. 80-100 óra meló lesz még. Pl. ellenfeleket utólag kezdtem el beleprogramozni, és rajzolni, egy amolyan kiegészítő update jelleggel, az alapváltozatból ezek még hiányoznak).

Viszont a teljes képhez tartozik, hogy a kód egy nagyon ügyes keretprogram (Stencylworks) segítségével készült - a logikai/matematikai algoritmust nekem kell összerakni egy univerzális jelnyelv (pszeudo-kód) segítségével, amit a program lefordít rendes kódra, pl esetemben Actionscriptre, mert konkrétan a flash-piacra szántam a művet. (Tud IOS-re, vagy Androidra portolni a Stencyl, csak az pénzbe kerül, ami nekem nem volt.) Optimalizálnom azért már nekem kell, az XML fájlok átfésülésével, és a felesleg kiiktatásával... Legutóbb kb. 3000 sortól vettem búcsút. :)

Arra marha jó a Stencyl, hogy az ember megértse a programozás lényegét - én előtte részt vettem pár C# órán (meg ugye a HTML-t, CSS-t azért tűrhetően ismerem), és alapvetően sem vagyok épp buta fickó, mégsem értettem egy kukkot sem az egészből. Miután a Stencyllel elkezdtem dolgozni, nagyon hamar felfogtam, hogy hogyan áll össze rendszerré az alkalmazás, hogyan bontok le egy egyszerűnek látszó, de valójában komplex problémát matematikai, vagy logikai képletekre, amiből aztán már könnyű kódot írni, ha az ember tudja (megtanulja) a programnyelv syntax-et.

Az egyetlen bajom a debug részével van, ha nagyon összetett játékot csinál az ember, akkor nehezen áttekinthetővé válik, mert az általam használt verzióban nincs épkézláb kereső, gyakorlatilag az egész struktúrát fejben kell tartani, az meg nem egyszerű... Mindenesetre kép alapján valószínűleg jobban el tudod képzelni, hogy ez hogy néz ki:

blog.stencyl.com/wp-content/uploads/2012/02/Screen-shot-2012-02-07-at-8.55.36-PM.png

Tuti ötlet amúgy már van mobiljátékra, nem is egy, de változott annyit a piac, hogy igazából nagy lutri (meg marketing), hogy egy játék 100€-t hoz, vagy 100 000-et, ezért kell sokat csinálni - hosszú távon kitermeli a költségeit a műfaj. Viszont indulótőke sok kell, ezért is akarok kimenni - rutint, pénzt, kapcsolati tőkét szerezni.
Szikáran, tényszerűen nézzük meg, miként tálal hírblokkjában egy, az emberek életviszonyait befolyásoló hatóságiár-változtatást a Hírtelevízió.Első mondat:Szeptember elsejétől módosul a közösségi közlekedés tarifarendszere.A változás lényegének összefoglalása,…..
neuro34 2012.08.28 23:55:27
Az egész közmunkaprogram egy látszatintézkedés, ha a költségvetésben erre fordított összegeket megnézzük, mind kiadási, mind bevételi oldalon.

1 közmunkás - a Fidesz gyakran hangoztatott véleménye szerint - az álláskeresési járadék 27 000 Ft-ja helyett kap 47 000-et, ez 20 000 Ft többletköltség. Ez 100 000 ember esetén havi 2 milliárd, évi 24 milliárd Ft. (Ha nagyon szőrözni akar valaki, hozzácsaphat még 6 milliárdot annak érdekében, hogy az árokásás feltételeinek a költségei is elő legyenek teremtve...) A teljes egy évi magyar költségvetés egyéb tételeihez viszonyítva ez az összeg egyszerűen nevetségesen alacsony!

Csak az adójóváírás kivezetése önmagában minimum 400 milliárd bevétellel járt, az egykulcsos bevezetése pedig 550 milliárdba került, vagy például a csekkadóból 150-300 milliárd közötti bevétellel tervez a kormány (ez a szám folyamatosan változik...), látszik, hogy mik a prioritások, ezekhez képest elenyésző összeg megy konkrét munkahelyteremtésre.

Ha a kormány ténylegesen javítani akart volna a munkaerőpiaci helyzeten, akkor a 47 000 Ft helyett nyugodtan kínálhatott volna többször annyi embernek 94 000-et (2*47e) is, abból már van esélye szerencsétlennek kikapaszkodni a mélyszegénységből, amire 47e nyilván nem elég. Arról nem beszélve, hogy a pénz nagy része egy az egyben bent tartható lett volna az országban, hogy a 94 000-es jövedelem a versenyszférának is konkurenciát jelentett volna, ami ott is reálbérnövekedést eredményezhet, és a kormány támogatottságára is pozitív hatása lenne, ami más, nehezebb intézkedések elfogadtatásánál jól jöhet. Továbbá ösztönözte volna az embereket, hogy olyanok is regisztrálják magukat álláskeresőként, akik jelenleg el vannak veszve a rendszerben.

További ösztönzőket lehetett volna beépíteni annak érdekében, hogy a közmunka ugyanezért a pénzért saját társas vállalkozások létrehozását jelentse. (Cégalapítás költségeinek elengedése, inkubátorházak biztosítása, stb...) Tehát a feltételeknek megfelelő, bizonyos képzéseken megfelelő, vagy szakirányú végzettséggel rendelkező emberek egy része saját - maximum 5-10 fős - kisvállalkozásba tömörül, amelynek tagjait egy ideig közmunkásként tartják nyilván, és fizetésüket a közmunkaprogramból állják. Feltételül szabhatták volna, hogy a programban való részvétel időtartamán keresztül a cég összes bevételének túlnyomó részét kötelezően vissza kell forgatni a vállalkozás fejlesztésébe, a jövedelemcélú felhasználást kizárva. Ők árokásás helyett nyilván masszívabban is növelhették volna a GDP-t.

Persze mindezeket (túlnyomórészt) nem én találtam ki, a "New Deal" hasonló elvek mentén működött annak idején - nagyon jól.
Nem friss hír, de annál érdekesebb: nagy bajban a Sega. A rolót ugyan nem húzzák le, de a negyedévet nem nyereséggel, hanem súlyos, 7 milliárd jenes (majdnem húszmilliárd forintos) veszteséggel zárják. Ízlelgessük kicsit ezt a számot és közben gondolkozzunk el azon, hogy 1.…..
neuro34 2012.04.06 14:36:24
@Gretzky99: Többnyire mondják is a fejlesztők a bánataikat, a főnök viszont nem azt mondja, hogy akkor csinálj jobbat, hanem azt, hogy lesz*arom, már nincs idő/pénz kijavítani, így marad.

Egy játék fejlesztése során a legnagyobb tétel a költségek sorában (általában) a munkabér. Plusz 2 hónap munka simán veszteségessé teheti a játékot akkor is, ha a színvonal egyébként 10%-ot emelkedik ezáltal.

Persze ez fordítva is igaz, az extra meló nyereségessé is tehet - ugyanis nagyon nem mindegy, hogy 60%-ról megyünk fel 70-re, vagy 83%-ról 93-ra, de a Sega játékok az utóbbi időben többnyire a közelében sem jártak a 80-90%-nak.

A Sega szerintem ott szúrta el, hogy nem alkalmazkodott a beszűkült piachoz. Úgy 15 éve még jó üzleti terv volt sok közepes minőségű játékot készíteni, és a mennyiségre alapozni, mert azokat is elég nagy számban el lehetett adni, hogy megtérüljenek a - századforduló előtt még lényegesen alacsonyabb - fejlesztési költségek.

Amióta viszont egy közepes színvonalú játék elkészítése is elképesztően sokba kerül, ellenben alig-alig veszi ezeket valaki, azóta lényegében csak egy út vezet a sikerhez: franchise-alapító színvonalra kell törekedni minden fejlesztéssel. Ez - nyilván - még drágább rövid távon, de ha elég kitartóan tolod ki a címeket, elég egy-két sikeres játék, hogy - kiegészítőkkel, folytatásokkal együtt - visszarántsa az egyenleget pozitívba.

Mindebből az következik, hogy üzleti értelemben a Sega most indul jó irányba, más kérdés, hogy kicsit késve teszik. A vetélytársak ezt már évekkel ezelőtt meglépték.