Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Polemius

0 bejegyzést írt és 334 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a  könyvszakma évek óta tudta, a közönség nagy része számára valószínűleg csak év elején derült ki, hogy komoly a baj az addigi legnagyobb piaci szereplő, az Alexandra birodalom házatáján. Akit a saga részletei érdekelnek, itt nézelődjön. Akinek viszont az a kötődése a témához, hogy valahol a…..
Polemius 2017.07.28 09:37:12
@FDToth: Nem vették meg.
Ott állt egy (több) bérlő nélküli üzlet (mert becsődölt a cég), egy másik meg kibérelte. A nevet meg meghagyták, mert sokan ismerik.
Ha a sarki ABC bérlője helyett új lesz, de kint hagyja a feliratot, akkor a korábbi utalványait be kellene váltania?
Nem a korábbi tulajdonos barkácsolt új céget, hogy tovább vigye az Alexandrát, hanem egy tök másik cégről van szó.
Intro Kedves Barátaim az Úrban, mint azt bizonyára észrevettétek, az utóbbi időkben megritkultak a posztok a blogon. Szerencsére ennek semmilyen drámai oka nincs. Egyrészt a polgári munkám most kicsit jobban kitölti az életemet, mint egy-két évvel ezelőtt, másrészt az ekönyvek ügye is eljutott oda,…..
Polemius 2017.04.20 16:07:03
Veres András "önfelszámolásra" kéri a felügyelete alá tartozó plébániák vezetőit, a hívekkel pedig közölte, hogy ha minden így marad, hamarosan elfogynak a papok...
Polemius 2017.01.31 10:28:47
@Khonsu:
Egyszer ott követsz el hibát, hogy egy kalap alá veszel minden ateistát. Ez ugyanúgy hiba, mint minden hívőt egy skatulyába tenni. Van, akit nem érdekel hogy mások milyen vallásban hisznek, és vannak "harcos" ateisták, akik ilyen vagy olyan indíttatásból, de feladatuknak érzik, hogy másokat is meggyőzzenek.

A másik hiba, hogy bár feltételezed, hogy a statisztikák csalnak, valójában ellenkező irányú eltérést feltételezel, mint a valóság.
Valójában a (magyarországi) statisztika sokkal több, egyházhoz tartozó embert mutat. Például a legutóbbi népszámláláson simán beírták katolikusnak azokat is, akiket ugyan megkereszteltek csecsemőként, de azóta sem az egyházhoz, sem a valláshoz semmi közük nem volt.
autózz! Bringás a zebrán 2016.10.07 13:29:49
Sok helyen megénekelték már, hogy a zebrán - azaz a kijelölt gyalogátkelőhelyen a kerékpért tolva szabad csak átkelni. Ennek az oka elég nyilvánvaló: az autós gyalogosra számít, nem pedig negyvennel bezuhanó bringásra. A fenti bringás balról érkezett a zebrára, neki is sikerült megállni meg…..
Polemius 2016.10.08 16:52:30
@promontor:
"ez a tiltás a Kresz szövegéből nem vezethető le"
Dehogynem. Nincs ugyan explicit kimondva benne, de a KRESZ kissé szokatlan módon azt mondja meg, _miként_szabad_ közlekedni a közúton. Amit nem enged, úgy nem szabad.

Konkrétan a 25. § írja elő, hogy:
" Járművel az úttesten [...] annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni."
Kerékpárra van még néhány nevesített kivétel, de a kijelölt gyalogátkelőhely nem szerepel közöttük. Ha leszáll, az más kérdés, hiszen akkor átminősül gyalogosnak.

Tehát pont annyira szabad a KRESZ szerint gyalogátkelőhelyen kerékpárral áttekerni, amennyire autóval, motorral közlekedni.
Sőt, pont annyira, mint amennyire autóval, motorral, kamionnal, gördeszkával kerékpárúton, -sávon közlekedni.
Polemius 2016.05.02 10:52:52
@XJ8:
"szerinted a tek egy dilettans banda? ennyire benanak tartjak oket?"

Ezek után?
index.hu/belfold/2013/12/03/autouvegen_at_lotte_meg_tarsat_a_tek-es/

Igen.
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Kedves barátaim az Úrban,  amint arról már megemlékeztünk, két hónapja bedőlt az Ulpius. Ügyesek voltak és expanzívak, de mégiscsak utolérte őket a vég. Aztán jött egy új hír, hogy a megürülő (és a bukás egyik lehetséges okaként azonosított) bolthálózat egyes elemeit…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Mindenki használt már életében alufóliát arra, hogy a szendvicsét abban szállítsa, amíg megeszi. Arra is fogadok, hogy a magyar lakosság java része sütött már krumplit benne tábortűz hamujában. Ennél tovább azonban az…..
E-könyv olvasók Fontoskodás II. 2013.11.19 22:15:01
Nakéremszépen, írtunk mi már egyszer a fontok szépségeiről, meg az elméletekről, de az előző poszt hozzászólásai azt bizonyítják, hogy ez a meccs még nincs lefutva, és a tudatos vásárlók elvárják, hogy remekbe szabott fontok is legyenek a könyvekben. Ezért aztán…..
Polemius 2013.11.20 21:22:02
@Amantis: és mindenkinek

Ránéztem a Neutonos mintára. Jajj! :)
Teljesen más, mint amit mi beállítottunk magunknak.
Addig míg Dwo lecserélni ( ugye? ;) ) kéretik mondjuk itt:
ekonyvolvaso.blog.hu/2013/05/15/betateszt
a Bagojkacaj-t nézegetni helyette (ott van az epub meg a mobi is).
Polemius 2013.11.20 22:03:19
@Dworkyll: Lehet, hogy a Dzsungel könyvében, abból volt egy hibás verzió. Ezek szerint az kerülhetett ki a tesztre, most nem néztem meg külön.
A fentebb általam említettben jó, meg a méret is be van állítva.
Polemius 2014.02.06 13:27:40
@Mordin Solus:
Két okból vannak beépített fontok az e-könyvekben, különösen a magyar nyelvűekben.
Az első - szerintem legsúlyosabb - ok az, hogy nem minden készülék illetve program képes normálisan megjeleníteni a magyar ékezeteket. Leggyakrabban azért, mert egyszerűen hiányoznak a karakterkészletéből. És nem feltétlen csak a magyar betűk jelentenek problémát, adott esetben más nyelvű szöveg is szerepelhet a magyar nyelvű könyvben. Saját példa: néhány napja futottam bele olyan műbe, amiben görög, gael, kopt, szanszkrit, és ciril betűs szöveg is szerepelt.

A másik ok bizony tipográfiai. Sokszor szerepe van az alapértelmezettől eltérő betűtípusnak. Úgy vélem jobb arra törekedni, hogy az e-könyvben is visszaadjuk az olvasónak (a technikai, kompatibilitási korlátok közt), mint egy mozdulattal kidobni.
Nem ismerem minden készülék működését, nem próbáltam minden létező szoftvert. De ahogy látom, amelyik képes a beépített fonttal megjeleníteni a könyvet, ott jellemzően át lehet állítani másikra is. Azt problémásabbnak látom, hogy sok viszont nem képes a beépítettet kezelni.
A te készüléked ezek szerint olyan, amelyben nem lehet globálisan felülírni a beépített font használatát?
A horvát business.hr gazdasági portál átvette a Glassdor összállítását a legfurcsább állásinterjú kérdésekről. Tízezren küldték el a nekik feltett különös kérdéseket és ezekből állították össze a toplistát. Annak ellenére, hogy a kérdések nagy része bármennyire is…..
Ha az előjelek nem csalnak, a hazai könyvpiac legnagyobb szereplője is megjelent az ekönyv-piacon. Voltak már érdekes próbálkozások, pl. olvasás a böngészőben, és a mostani lépés is inkább látszik alibinek, mint progressziónak: Csak androidos okostelefonokon és tableteken meg…..
A HVG-ben november végén jelent meg egy cikk arról, hogy egy blogger "felfedezte", milyen kitételek is szerepelnek a Vodafone Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF). A cikk eleve hatásvadász felhanggal kezdődik, hiszen hogy lehet valami durva apró betűs tiltás, ami a szerepel az…..
Múlt-kor 10 tény a Mikulásról 2013.12.05 19:28:46
1. Szent Miklós (Nikolaosz), a keleti egyházak legtiszteltebb szentje 280 körül született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Megtérése után jótékony célokra osztogatta szét örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra (a mai Demra)…..
<<< Szemérmetlen Önfényezés Alert >>> Amikor 2009-ben elkövettem az első blogposztomat, az lebegett a szemem előtt, hogy egyszer majd eljön az az idő, amikor e-könyvet választani papír helyett kb. annyira lesz érdekes kérdés, mint választani a folyékony vagy…..
Polemius 2013.11.17 14:30:53
@Dworkyll: Voltaképp miért ragaszkodsz a Gentiumhoz?
Főleg annak fényében, hogy több készüléken (és nem csak Kindle-ön) problémás.
Polemius 2013.11.19 07:55:02
@Dworkyll:
Mint a korábbi tesztállományokban is láthatod, az itt fentebb is említett Charis SIL módosított változata, valamint a Neuton amelyeket elsősorban használunk.
Az első ellen felhozhatod, hogy nagy a mérete, a másodikból nincs bolditalic.
Természetesen ha majd nagyon zúgolódnak a kedves olvasók, akkor revideáljuk. (És nem, nem tudom megmondani, mikor indulunk. :P )

"nekem kevésbé jönnek be"
Ez rendben van, ha saját örömödre gyártasz, de ha kereskedelmi célra, akkor szvsz ez háttérbe kell szoruljon. :) Ha a népeknek más tetszik mint neked, akkor szerintem legalább fontold meg, hogy engedsz nekik.

Egyébként jó pár fontot végigbogarásztunk, és volt ami bár képernyőn jól nézett ki, olvasón horrort rendezett. Nem egyszerűen csúnya volt, de egyenesen szétesett az egész kijelző Kindle-n. Másik olvasón meg tökéletesen mutatott.

A Libre Baskerville is az esélyesek közt volt, de elvetettük (már nem emlékszem mi volt az oka). Csak azért mondom, hogy megspóroljam neked a tesztelését. :)
A címben feltett kérdésre nemrégiben a Popular Science folyóirat keresett választ, megjegyezve, hogy a tudósok vitatkoznak ezen. Ahelyett, hogy Quentin Tarantinóhoz vagy Uma Thurmanhez fordultak volna (Lásd a videót!), inkább elvégeztek egy bizarr számítást, amelynek végén arra…..
Polemius 2013.11.06 14:02:03
@mrbloodbunny:
"kb 14x akkora térfogatú koporsókba temetik az embereket mint ők maguk?"

Igen.
A térfogat már csak ilyen trükkös.
De egy számológépet meg némi józan észt elővéve teljesen reálisak a térfogatok.
Kedves olvtársak, bizonyos szempontból sok, más szempontból meg kevés a munka, ezért gondoltam, megosztom veletek milyen két nagyobb ívű dolgot tervezek az idén őszre. Lesz megint blogpizza! Ezúttal nem kisebb fába vágjuk a fejszét, minthogy meghirdetjük az első magyar…..
Polemius 2013.09.25 09:57:10
@Ignis_veneficus: Formátumról nem is beszélve!
PDF is versenybe szállhat? :))
Érdekes felkérésnek teszek most eleget. A már emlegetett ipubs.hu összehozott egy elég tisztessséges, átgondolt webshopot, és egy szintén tisztességes, kiadótámogató "szolgáltatóházat". Mint azt megtudtam, ebben a fejlesztésben volt pályázati pénz is, ezt pedig azzal a…..
Azt lehet tudni, hogy milyen célra találták ki a Visa Electron kártyáját? Régen interneten nem lehetett vele vásárolni, most meg autót nem lehet ilyennel bérelni. Naiv ügyfél se Electronnal, se kápéban nem fizethette ki az Avis 200 eurós biztosítékát, tehát nem adták oda neki az…..
Naiv ügyfelet családostul szívatja a Telekom, miután azt próbálják bemesélni nekik, hogy a SIM-kártyája cseréje 4500 forint lesz. Minthogy új típusú microSIM-kártya megy a telefonjába, hang nélkül kell kicserélniük tökingyen, különben nem fogja tudni használni az…..