Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G_Norton

83 bejegyzést írt és 335 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Smoking Barrels Capone (2020) 2020.05.15 06:00:00
Amikor az első hírek felröppentek, hogy Josh Trank legújabb rendezése a hírhedt olasz-amerikai gengszterről, Chicago királyáról fog szólni (akkor még Fonzo címen), de az életének utolsó szakaszáról, ráadásul Tom Hardyval a főszerepben... Nos, felcsigázta az érdeklődésem. Kifejezetten eredeti ötlet,…..
A remake-ek, univerzumok, előzmények, utózmányok, és újragondolások korában furcsa öszvér A láthatatlan ember 2020-as verziója. Eredetileg az újrázás ötlete még a Universal elfuserált szörnyuniverzumos próbálkozásánál merült fel, majd inkább lepasszolták a jogokat Jason Blumnak, az A24 stúdió…..
Smoking Barrels 1917 (2020) 2020.01.23 12:00:00
Amíg a második világégés a mai napig az egyik legismertebb, leginkább körüljárt, és megfilmesített háború, az első alaposan lemaradt hozzá képest. Részben amiatt, mert a második az erkölcsös, helyes háború, amit meg kellett vívni a nácizmus ellen, továbbá rendkívül mozgalmas volt. Mindaddig az…..
A Portré a fiatal lángoló lányról c. filmet minden probléma nélkül oda lehetne tenni a Szólíts a neveden mellé. Mindkét művészfilm gyönyörű tájakon mutatja be az egymáshoz vonzódó karakterek óvatos lépéseit a szerelem irányába – és mivel leírhatók „LMBTQ-filmként” is (habár ez brutális…..
Valószínűleg ez az a film, amiben semmi váratlant nem tudnék kiemelni. Noah Baumbach 2 évvel ezelőtt a The Meyerowitz Stories kapcsán mesélt az emberi kapcsolatokról (akkor az apa-fia, és testvéri viszonyokat vizsgálta), most pedig egy házasság és válás történetét vitte vászonra, csupa remek…..
Smoking Barrels Amundsen (2019) 2019.11.18 12:00:00
Mikor tavaly olvastam, hogy Norvégia filmet forgat saját nemzeti hősük, Roald Amundsen életéről, nagyon izgatott lettem. Nagyon kevés olyan faszagyerek történelmi figura van, mint ő volt: az egyik legkivételesbb sarkvidéki felfedező-kutató. Részt vett az északnyugati átjáró felfedezésében és…..
Jómagam az olyan filmekért (vagy Scorsese értelmezésében: mozikért) szeretek filmszínházba elmenni, amik valamilyen módon lenyűgöznek: legyen az a történetvezetés, elképesztő vizualitás, egy-egy remek színészi játék, esetleg próbáljon a földbe döngölni. De nem csupán ezekért. Van az úgy, amikor…..
A Drakulics elvtárs az egyik bizonyítéka, hogy egy jó, frappáns cím mi mindenre képes. Tavaly hallottam róla először, és a stáb bejelentése után azonnal a „várós” kategóriába ugrott nálam, pedig akkor sem lehetett tudni róla semmit. Bodzsár Márk első rendezése, az Isteni műszak is egy végtelenül…..
Nem túl hálás feladat erről a filmről bármit is írni, köszönhetően a ténynek, hogy a film posztmodern, amit büszkén hirdet is. Kicsit olyan, mintha Jacques Derridát vagy Michel Foucault-t próbálnám néhány szóban összefoglalni, ehelyett inkább elmondom, mi a posztmodern ebben az esetben: nincs…..
Nem túlzás azt állítani, 2019 egyik legnagyobb mozgóképes eseménye Quentin Tarantino, a szeretett/gyűlölt mester új filmje. Mi több, a marketing és a film előtti hájp megtette, amit meg lehetett tenni: nem csupán az új filmje, hanem a kilencedik filmje, gyakorlatilag az utolsó előtti, ezen kívül…..
G_Norton 2019.08.12 19:27:58
@Staff Sergeant: Lelked rajta, nem egyezhet az ízlésünk.:)
Smoking Barrels Anna (2019) 2019.07.29 12:00:00
A nyári pangás ha másra nem is jó, de arra igen, hogy ha nehezen tudja magát az ember rávenni a bepótolandó sorozatok és filmek megtekintésére (amik aztán valószínűleg örökre bepótolandók maradnak), akkor némi vállvonogatás, és baráti unszolásra elmegy olyan filmekre is, amire alapjáraton az év más…..
G_Norton 2019.07.30 17:17:05
@Béres Zsolt Péter: Ezt most nem egészen értem. Szerintem is fantasztikus rendező, de nem örülök annak, hogy szakmányban gyártja az egykaptafás filmeket, mert mi pontosan tudjuk, hogy ezeknél sokkal többre képes, pont ezt írtam a kritikában.

Azt pedig tényleg nem tudom nem aprópénzesítésnek venni, hogy a Nikitából lett amerikai változat + 2 sorozat is, az Elrabolva, Taxi (+ az Amerikai taxi), A szállító is mind sorozatosítva lett.

És pont a fentiek miatt örülnék, ha pl egy picit elmenne pihenni, majd összerakna egy olyan filmet, ami leviszi a hajunkat, mert olyan jó lesz.
Joseph Heller regénye az egyik legőrültebb háborús szatíra, amit valaha olvastam. Stílusa elsőre valószínűleg nehézkes, cselekményvezetése szétszórt lehet mint egy bomlott elme, és rengeteget ismétel, nem csupán a dialógusokban, hanem egyes jellemvonások összegzése is…..
Kb 7 ezer gyerek lakik, vagy nevelkedik gyermekotthonokban, akár éveken át – sőt, sokan ilyen intézményekben is nőnek fel. Ilyen intézetis gyerekek a főszereplői a Tündérkertnek is, akiket a Csepp a Tengerben Alapítvány önkéntesei segítenek – nem csupán a szemétszedésben és…..
Manoj Night Shyamalan karrierhullámvasútját már számtalan helyen összefoglalták. Az elején voltak jó, érdekes, meglepő filmek (Hatodik érzék, Jelek, A falu), amik mellé idővel párosultak valóban shyamalanesque darabok, ahol valami furcsát talált ki (Lány a vízben, Az esemény),…..
Már a trailer miatt is óvatosan közeledtem a filmhez: „A LEGSÖTÉTEBB ÓRA PRODUCEREITŐL”, hirdeti büszkén. Hirtelen nem is ugrik be hasonló pozitív visszacsatolás, mert ha rendező, vagy forgatókönyvíró miatt még megérteném a dolgot, no de hogy a producerek személyével…..
2018 filmes szempontból gyenge volt az elmúlt 3-4 évhez képest, hiszen alig volt olyan produkció, ami maradandó élmény lett volna. Cserébe azonban rengeteg olyan mű látott napvilágot, ami negatív csalódás lett volna. Lássuk, melyik 10-et tartom a legjobbnak a 2018-as esztendőből. 10. Nyár /…..
G_Norton 2019.01.06 19:15:40
@erikgross: Nem jó, a Holmes és Watsont simán első helyre tenném.
Nekem ez az első toplistám, és be kell valljam: utálok toplistázni. Ez nem az EPL, ahol a filmeket így vagy úgy lehet sorolgatni, így a számozás inkább esztétikai jellegű. A számomra idei top, és nem annyira top, de mindenképp érdekes filmek közül hoztam 5-5 példát, amikkel szerzőtársaim nem…..
Elérkezett az évnek azon szakasza, mikor elárasztanak minket a bejegyzések, ahol mindenki, aki egész évben filmeket nézett felteheti az óévre a koronát és egy toplistában összegezheti az elmúlt év mozifilmjeit. Én se fogok ezalól kivételt képezni, és ahogy már tavaly is, úgy most is egy videó…..
Teljes erővel, de egyelőre sikertelenül tombol a kultúrharc a Magyar Nemzeti Filmalap és Andy Vajna ellen. Szomorúan kell látnunk, hogy milyen lagymatag kísérletekkel találkozni a nemzeti-igazmagyar sajtóorgánumok hasábjain - ugyanakkor egyértelmű, hogy mindez azért van így, mert még nem látják a…..
Lars von Trier. Nevének hallattán általában két reakciót lehet leszűrni: született zseni, vagy sima perverz provokatőr. Részben rendezett már nagyon furcsa sorozatot a Birodalom (Riget) képében (nevezzük „kórházasnak”: végülis tényleg ott játszódik, de amik lejátszódnak…..
A buszsofőr (2018) Borbás Dávid rövidfilmjének alapja az észt szerző, Ilmar Taska novellája, ami Pobeda címre hallgat (2016-ban regénnyé bővítette a történetet, és idén nyáron angolul is megjelent). A szó egyszerre jelenti oroszul a győzelmet, és egyben egy szovjet autótípus…..
Smoking Barrels Papillon (2018) 2018.11.17 06:00:00
Előzetesen ellentétesek voltak az elvárásaim a filmmel kapcsolatban. Egyrészt Henri Charriére azonos című, vitatott önéletrajzi könyve tényleg lebilincselő olvasmány, amiben Henri (avagy Papillon, azaz Pillangó) állítása szerint vagy tucatnyi télakot követett el, és – némi…..
A jó hír az, hogy sikerült a Holdra szállás, a rossz az, hogy nem sokon múlt. Neil Armstrong ugyanis nemcsak abban volt jó, hogy emlékezetes egysoros kíséretében rátegye a lábát az emberiség nevében a Holdra, hanem mérnökként és pilótaként is kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy ez a történelmi…..
G_Norton 2018.10.22 00:33:20
@FilmBaráth: Na jó, de a generációkat én a valós űrutazásokhoz kapcsoltam, az én lehetséges unokáimnak kb az lesz unalmas, hogy rakétákat küldenek a Marsra és vissza, tökéletes landolással.:) A filmek örökkévalóak. Az Űrodüsszeiát nem is venném ide, mert nem valós eseményeken alapul (mert akkor az Interstellar is jöhetne gond nélkül), az Apollo 13 tényleg jó csak tévében sikerült elkoptatni, az Igazak meg... jó film végülis, de a macsósága kicsit irritál, ezért jött be nekem ennyire a First Man. Kemény gyerekek voltak mindannyian az hétszentség, de simán járhattak volna úgy, mint Komarov.
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni Nemes Jeles Lászlónak nem lehetett könnyű a Saul fia mindent elsöprő sikere után elkezdeni forgatni második nagyjátékfilmjét, azonban a végeredményen sem megfelelési kényszernek, sem nyomásnak nincs jele. A Napszállta egy rendhagyó…..
G_Norton 2018.09.29 20:32:06
@hannigabi: Az milyen színű?
G_Norton 2018.09.30 15:22:42
@Kata SWL: Á, akkor már nagyzolóbb címet adok neki: The True Meaning of 'Sunset'.:D De amúgy igyekszek.
G_Norton 2018.10.06 09:34:51
@Cs: Tök könnyű: a szerző ott túltolta a posztmodern nyelvezetet, vagy pedig Sokal. Vagy mindkettő.
Az 1956-ról szóló magyar filmekkel már Dunát lehetne rekeszteni – felsorolni is hosszú ideig tartana, hogy hány film foglalkozik részben, vagy egészben az októberi-novemberi eseményekkel, és azok hatásával. Külföldi filmekben jóval ritkábban kerülnek elő a magyarországi…..