Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ananda123

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amíg a katasztrófavédelem fantasztikus össztársadalmi megítéléséről szóló, 600-as mintán készült, reprezentatívként beállított telefonos közvéleménykutatás adataira várok, itt van a Századvág legutóbbi – mint mindig – szakmailag támadhatatlan felmérése arról, hogy…..
ananda123 2013.03.20 17:12:44
Na megint jön a klasszikus ballib abszurd: ha a jobbosoknak valami vagy valaki nem tetszik a baloldalon, akkor _fosnak tőle_.
Ez önmagában megérne egy elemzést, de hagyjuk most ennyiben, mert van itt viccesebb is:

"Amikor a fél világ és a magyarok kritikus tömege esetében kiveri a biztosítékot a jogállam alkotmányos alapú megdöntési kísérlete"

A fél világ alatt ugyebár a "mérvadó pénzügyi köröket" és a ballib haverokat kell érteni. Ezzel csak az a baj, hogy magyar belpolitikai kérdésekben az ő véleményük olyan, mint a mellbimbó: mindenkinek van, de nem mindenkié érdekel. Tegyük hozzá: ugyanezt a választ kapnánk külföldről, ha innen, Magyarországról akarnánk sommás ítéletet alkotni más nyugati államok alkotmányos berendezkedéséről.
A "magyarok kritikus tömege" kifejezést viszont jó lenne valamilyen technokrata-pragmatikus-empirikus alapon megtámogatni, mert ez így megint csak a rettegett _vélemény_ kategóriába esik.
A Századvég legalább vette a fáradtságot és tudományos(-nak tűnő - nálunk már ez is pártállás kérdése ugyebár) módszerekkel igyekezett alátámasztani, hogy mit ért a "magyarok kritikus tömege" alatt. A postból ezzel szemben csak az derül ki, hogy az számít kritikus tömegnek, "aki velünk van".
Én mondjuk simán elhiszem, hogy a post író őszintén hisz abban, hogy az ő alkotja kritikus tömeget, mivel a blogokat túlnyomórészt a saját haverijai olvassák, az ellenvélemény meg úgyis jól le van nácizva, így máris megvan az ellenzéki kétharmad (mi több: négyötöd két egymás követő ciklusban). Így lesz a pragmatikus ellenzékiségből önmaga paródiája, ugyanis nincs viccesebb annál, mint amikor az ellenfél megnyilatkozásait vallásos hőbörgésnek minősíti az, aki érvként csak ellenkező pólusú vallásos hőbörgést tud felmutatni.
A kutatások ugyanazt mutatják, igaz, jelentős eltérésekkel: a teljes népességben az Ipsosnál 3, a Tárkinál 6, a Századvégnél 8, a Mediánnál pedig 11 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt. A képet árnyalja, a választási kilátásokat módosíthatja, hogy a szocialisták…..
ananda123 2013.02.01 15:39:14
@is:

Az értelmiség felelőssége az, hogy azt mondja, amit gondol és nem azt, amit elvárnak tőle. Te most mégis az elvárásaidat kéred TG-n számon az értelmiség felelősségére hivatkozva.
Ahelyett, hogy vitatkoznál az állításaival, elvárod, hogy azonosuljon a tieiddel, különben erkölcsi alapon ítélkezel felette. Lehet persze ilyet is, de akkor ne értelmiségiként szólítsd meg, hanem eltévelyedett és/vagy áruló (volt) balos megmondóemberként.
Orbán Viktor nem kis pechjére éppen most dől el, hogy milyen lesz az Európai Unió költségvetése. Amit egyébként valószínűleg szerinte úgy összegészében ki nem szar le, viszont az is ebben a terjedelmes dokumentumban szerepel majd, hogy az egyes országok mennyit kapnak…..
A politikusi beszédek nem annyira fontosak, mint amennyire a média szűrőjén keresztül látszanak. Politikusi törekvéseket, politikai folyamatokat erősítenek (vagy gyengítenek), így önmagukban értelmetlen is elemezgetni őket.  Az elmúlt időszakban igyekeztem ehhez tartani…..
Zászlót bontott az a közös civil szerveződés, amely nem csak az orbáni hatalom leváltását, a jogállamiság visszaállítását, új garanciáinak megteremtését tűzte ki célul, hanem politikai korszakváltást ígér, olyan változást, amelynek eredményeként hazánk újra élhető…..
ananda123 2012.10.23 22:52:48
"noha a szocialista-liberális hatalom is sok mindenért felelős, bűnei nem állnak arányban mindazzal, ami az elmúlt két évben történt"

Kb. innentől vált önmaga paródiájává ez az írás. Indulat és ostobaság, érvelés nélkül.

Ami pedig Bajnait illeti: megpróbálják megint eljátszani azt, ami 2002 és 2010 között a szakadékba lökte az országot: egy alig 5%-os támogatottságú értelmiségi konglomerátum kormányoz, a 45% MSZP meg működteti a szavazógépet és lenyomja a nép torkán, amit a külföld meg a bankszektor elvár tőlük.
Ami miatt nem fog működni: a baloldalon mérhető szavazóbázisa egyedül az MSZP-nek van, ehhez képest a sok, pár %-os netpárt máris meg akarja mondani nekik, hogy merre legyen az előre. Az MSZP-vel nem történhetne rosszabb, mint hogy egy ilyen kényszeresen gründölt koalícióban kormányra kerüljön úgy, hogy nem az ő kezükben van az irányítás.
Ha pedig az MSZP-hez kerül a valódi hatalom, akkor a Millások és tsai fogják átverve érezni magukat, hogy az őszinte indulatukat kihasználva ismét a szervezett gazdasági bűnözés szálláscsinálóivá tették őket. Ez bizony egy reménytelenül csiki-csuki helyzet.
Bajnai pedig most is ugyanolyan "jobb híján" figura, mint 2009-ben volt: a baloldalon nincs hiteles karakter, ha mégis, az hülye lenne ebben a helyzetben bármilyen felelősséggel járó posztot elvállalni. Marad tehát Bajnai, ő legalább nem olyan rossz ripacs, mint az a szerencsétlen Gyurcsány.
ananda123 2012.10.23 22:59:43
@ormány triktor:

Tehát ha nincs jobboldali aktivitás, akkor "elfogytak a jobbosok, feloszlott orbán serege". Ha van, akkor meg "nagyon be lehetnek szarva, hogy ennyire aktívak".
Ha vita helyett az ilyen gagyi "van rajta sapka, nincs rajta sapka" kommunikációs trükközéssel erőlködtök, már most elbuktatok.
ananda123 2012.10.24 00:03:21
@unrealnoise:

Hol voltál 2002-2010 között? Nem láttad a rombolást, amit a ballibek Bajnai aktív közreműködésével, majd vezetésével véghezvittek? Miért lep meg, ha vannak, akik nem akarják vissza azokat az időket?
Vagy komolyan gondolod, hogy Bajnai vezetésével és az MSZP kádereivel bármi is jobb lesz, mint 2002-2010 között volt?
Attól, mert a vérgőzös szélső-balosok a kormány megalakulásának nulladik napja óta gyűlölet-extázisba hergelik magukat _bármin_, amit Orbánék tesznek, még vannak ebben az országban szép számmal, akik józanul gondolkodnak és nem felejtik el pár hét alatt, hogy milyen lehetetlen katasztrofahelyzetet hagytak maguk mögött a szocik (Bajnaival az élen), hogy jó ideig eszükbe se jusson újra rájuk szavazni. Ráadásul a Békemenet elég egyértelműen bizonyította, hogy még mindig többen vannak, mint az összes agyhalott "demokráciaféltő" gittegylet együttvéve.
GFG Blog Gyurcsány a kapuk előtt? 2012.10.18 07:25:10
“A FORRADALMÁROK HAZAMENNEK KIVESZIK AZ / OLAJFÜRDŐBŐL A KARABÉLYOKAT MEGTÖRÖLGETIK / KIFÉNYEZIK ÉS ÖSSZESZERELIK ŐKET FŰVEL MOSDANAK / ÁTÖLTÖZNEK MEGVACSORÁZNAK KIBIZTOSÍTJÁK A / KÉZIGRÁNÁTOKAT ÉS ELINDULNAK.” (Szőcs Géza: A forradalmárok…..
ananda123 2012.10.18 11:17:01
Gyurcsány valószínűleg nem jön vissza, a gyurcsányizmus viszont annál inkább. Értsd: elkúrt neoliberális gazdaságpolitika baloldali retorikával és posztkommunista hatalomtechnikákkal levezényelve.
Az szdsz megszűnésével politikai képviselet nélkül maradt neoliberális érdekkörök becsempészik Bajnait az "alternatív mozgalmak", mint milla, 4K, LMP, stb. élére. Aki ebből kihúzza magát, az Orbán csatlósának - értsd: árulónak - nyilvánítják. Az MSZP ebben a helyzetben nem tehet mást, mint beáll az "ellenzéki összefogás" mögé.
Ezáltal az MSZP-re ismét rá lehet kényszeríteni egy szűk neoliberális elitnek kedvező programot, és kezdődik az egész 2002-2010 időszak elölről, csak a kiindulási helyzet lesz lényegesen rosszabb.
Ez egyébként kezdetben még sikeres is lesz. Sokat és hosszan fogják idézni a külföldi írásokat, hogy Magyarország megmenekült a "fasiszta diktatúrától", lesz instant IMF megállapodás, az EU ismét szemethuny a "trükkök százai" felett, tehát lehet megint magas a hiánycél és nőhet az államadósság, mert tudják, hogy enélkül az új hatalom képtelen lesz stabilizálni a bázisát.
Aztán ha normalizálódik a helyzet, szépen benyújtják a számlát. Ezáltal az aktuális baloldali vezető karakter erodálódik és időközi cserével jöhet az "új gyurcsány", aki igéretcunamival átlökögetheti a következő választásokon a baloldalt.
Kb. ennyi várható jelenleg a baloldaltól.
Még szerencse, hogy Magyarországon demokrácia van és 2014-ben választások lesznek, így van még esély, hogy mindez ne történjen meg.
A Milla október 23-ai tüntetésén Bajnai visszatér. Két év ellenzéki építkezési lehetőség után ott tartunk, hogy még mindig a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása? Mér' nem rögtön Medgyessy, hiszen róla sincs már rossz emlékünk...Tényleg nincs jobb nála? A…..
ananda123 2012.10.11 10:48:25
Bajnai egy bukott kormány bukott gazdasági miniszteréből lett egy bohózatba fulladt casting után, jobb híján (!) miniszterelnök.
Miniszterelnöksége lejárával az őt támogató pártkoalíció megsemmisítő vereséget szenvedett a választásokon.
Ha ez nem bukás, akkor mi az?
Persze ha másban nem is, szómágiában mindig is jó volt a baloldal, így lehetett az ordenáré lebukásból "szenvedélyes igazságbeszéd", az "elkúrtuk"-ból szárnyaló prosperitás, stb.
Azon rugózni tehát, hogy Bajnai bukottnak tekinthető-e vagy sem: nettó pótcselekvés.

Ami ennél sokkal fontosabb kérdés: milyen politikusi karakter rajzolódik ki miniszterelnöki munkájából?
Hát - lássuk be - siralmas.
Miniszterelnöksége gyakorlatilag kimerült az IMF diktátumok szolgai végrehajtásában.
Kiderült ez idő alatt, hogy pl. milyen oktatáspolitikát szeretne?
Hogyan oldaná meg az egészségügy reménytelen helyzetét?
Mihez kezdene a mélyszegénységben élőkkel?
Mi az elképzelése a fiatal diplomás munkanélküliek számának csökkentésére?
Hogyan küzdene a szervezett bűnözés ellen?

Lehet tehát a Zorbánsátán ellen acsarkodni, meg lehet kiabálni, hogy a Zorbán féle oktatáspolitikából, foglalkoztatáspolitikából, egészségügyből nem kérünk nem, nem, nem! Viszont ha már zászlóbontás a téma, azt is mellé kellene rakni, hogy helyette mit.

Márpedig ha más nem, az pontosan kiderült Bajnai miniszterelnökségéből, hogy nemhogy nem volt épkézláb koncepciója a pénzügypolitikán kívüli kérdésekben, de ezek a témák teljesen hidegen hagyták.
Az "új baloldal" tehát egy olyan "régi" ember mögé akar felsorakozni, akinek már módja volt bizonyítani, hogy mihez tud kezdeni egy országgal, ha rábízzák, és ebből egyértelműen kiderült, hogy _semmit_.
Aki lemaradt, még nem maradt ki - október 23-án bárki nyugodtan csatlakozhat akár a Milla és Szolidaritás, akár a III. kormánypárti tüntetéshez, vagy más szóval "békemenethez", de Jobbik is beszáll a programkínálatba, központi ünnepi nagygyűlését a Deák téren…..
ananda123 2012.10.10 12:57:28
"A Milla-Szolidaritás és a Jobbik célja egyértelmű, de mi a célja az októberi békemenetnek?"

Annak a téveszmének a megcáfolása, hogy az ország kormánya elvesztette a választói bizalmát és hogy az olyan röhejes alakulatok, mint a milla képviselik a többségi véleményt.

@Pan Modry:

Nem kell, hogy összefossák magukat, de nem árt tudniuk, hogy az ország elleni gazdasági támadások következményeiért a társadalom jelentős része nem a kormányt, hanem az IMF-et és az EU-t teszi felelőssé.
ananda123 2012.10.10 14:25:44
@Cartman (ex Cartman):

Ha szerinted csak valami _ellen_ lehet tüntetni, akkor a békemenetet felfoghatod a ballib hazugságok elleni tüntetésnek.

Sokan élnek ugyanis Magyarországon, akik szerint _hazugság_, hogy diktatúra van, _hazugság_, hogy nincs szólás szabadság és _hazugság_, hogy az ország többsége meg akarja buktatni a kormányt.
Normális országban persze a hazugságok leleplezik önmagukat, de egyrészt ez nem egy normális ország (normális országban ugyebár nem lesz az ordenáré lebukásból "szenvedélyes igazságbeszéd"), másrészt a magyar baloldal már nem csak idehaza, hanem külföldön is terjeszti az agyrémeit, amit az ottani elvbarátaik részben szolidaritásból, részben anyagi és politikai érdekből - de mindenképpen kritika nélkül - átvesznek.
Ilyen esetben igen is van értelme megmutatni, hogy sokan vannak, akik nem a ballib megélhetési rettegők által mantrázott látszat-valóságban élnek és meg tudják különböztetni a pártpolitikai érdekektől vezérelt, pitiáner hazugságokat a realitástól.
Persze az sem mellékes, ha nyilvánvalóvá válik, hogy ők vannak többségben.
Ha létezik tökéletes ellentéte Orbán Viktornak, akkor az Bajnai Gordon. Bajnai először is minden képzeletet felülmúlóan, már-már torokszorítóan... unalmas. De míg mondjuk Schiffer András az unalmat hűvös távolságtartással, Kovács László pedig nyúlós semmivel keretezi,…..
ananda123 2012.10.05 21:02:55
@coni:

Mitől jó gazdasági szakember Bajnai?
Gazdasági minisztersége idején jutott el az ország addig, hogy az IMF azonnali segélye kellett, hogy csődbe ne menjünk. 2008-ban a válság kirobbanása előtt egy héttel Bajnai még arról beszélt, hogy a magyar gazdaság szárnyal és a válság elkerül minket.
Miniszterelnök meg akkor lett belőle, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a ballib gazdasági elitből senki sem adja az arcát ahhoz, amit a szocik 8 év szorgos munkával összehordtak.
Szal értem én, hogy a baloldalnak fel kellene mutatnia _valakit_, ha egyáltalán a startvonalig el akar jutni 2014-ig, de Bajnai fényezése annyira nyilvánvalóan görcsös és hiteltelen, hogy a hardcore balosokon kívül nem veszi be senki.
Egy normális jogállamban a rendőrség szerepe arra kellene, hogy korlátozódjon, hogy a társadalmi normák felett őrködjön. A törvények betartatása és az ésszerűség egymást átölelve kellene, hogy érvényesüljön cselekedeteikben. Ozora. Lehet hallani az ozorai fesztről ezt-azt.…..
ananda123 2012.08.10 19:36:13
@Svartalfar:

Ha bűncselekményről van tudomásod, akkor nyugodtan tegyél feljelentést, ha félsz az elkövetőktől, akkor fordulj névtelenül a sajtóhoz. A mellékelt ábra mutatja, hogy lesz eredménye.
ananda123 2012.08.10 19:37:40
@komplikato:

Gondolom az okozta a meglepetést, hogy idén nem a "megfelelő" rendőrök mentek ki.
„Az egy főre vetített statisztika semmit nem jelent, erre mindenki ráébredhet, aki megnézi a sorrendet. Ez az összevetés kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzetek mákonya.” – írja blogjában Mong Attila. Egy kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzet…..
ananda123 2012.08.10 19:05:56
@Clear-water:

Most ugyanezt a szöveget add elő egy amerikainak, olasznak, orosznak, kínainak vagy franciának aztán fuss az életedért, mert amíg nálunk vannak, akik vevők a neurotikus "húzzuk meg magunkat" mentalitásra, addig ott nemes egyszerűséggel pofánverik azt, aki a saját bajnokaik iránt érzett jogos büszkeséget fikázza.
Az Apple tegnapi gyorsjelentése főbb vonalakban visszaigazolta a kétségeimet, nagyjából az rajzolódik ki a számokból, amiről már írtam tegnap, sőt, kicsit talán még negatívabb a kép itt-ott. Az árbevétel és főként a profit terén sikerült kövér csalódást okoznia a cégnek,…..
Subba Facebook: Balhé 2012.07.17 10:42:00
Ez volt már? Klasszik cicaharc, acsarkodó rajongókkal, akik pont annyit tudnak a világról, hogy belemennek egy internetes vitába, ezek bármibe, hogy még verekednek is a való életben, ráadásul a kommentek között a tulajdonos is megjelenik.  …..
ananda123 2012.07.17 23:00:53
Kb. ott követte el a hibát a tulaj, hogy meghívta azt a nyomoronc nyikhajt.

@VRbagoly:

Ez az eligénytelenedés bullshit. Faludy mesélte egy interjúban, hogy Recsken napi 14-16 óra kényszermunka után összegyűltek a rabok és egymástól tanultak, volt ott pár világklasszis, akitől lehetett - akkoriban ők voltak az osztályellenség. A lényeg: aki akar, az bármilyen lehetetlen körülmények között is művelődik, de legalábbis megkülönbözteti a minőséget az olyan überfostól, mint pl. majka. Ez nem szabadidő és/vagy pénz kérdése.
DopeManTV Ákos 2012.06.08 07:37:00
 Tudom, hogy sok embert kiakasztok, de leszarom. Majdhogynem a Class FM-re ébredtem. Miért van az, hogy bizonyos emberek számait automatikusan játsszák a kereskedelmi rádiók? Itt van ez az Ákos. Megszólalt az új száma. Szöveg? Művészkedésnek álcázott semmitmondó szócséplés.…..
comment:com Vége a Heti hetesnek? 2012.05.13 09:41:00
Az RTL Klub 1999 óta műsoron levő beszélgetős showműsorával kapcsolatban kis túlzással az utóbbi éveben szinte minden évadban felmerül a kasza kérdése, vajon folytatódik-e vagy sem, kell-e az RTL Klubnak egy nyilvánvalóan pártos, és egy oldalra (oké, mondjuk ki, balra) húzó…..
Várható volt, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik: a magyar kisebbségek szempontjából legfontosabb három szomszédos államban sorra olyan kormányok alakultak, amelyek a korábbiaknál biztosan vagy várhatóan kevésbé kooperatív módon viszonyulnak majd nemzettársainkhoz. Az elmúlt…..
   A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi dilemmáit elemző Mi a jobb? sorozatunkban Szerető Szabolcs (Magyar Nemzet) írását olvashatják.   Aki tételekben, pontokba szedve fogalmazza meg a mondanivalóját, arról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy…..
ananda123 2012.05.09 18:36:43
@is:

"azt ugye elismered, hogy azok száma, akik szerint hülyeség volt a FIDESZ szavazni, az bizony egyelőre a többség"

Attól mert hangos kisebbség "többségnek" kiáltja ki magát, még nem lesznek többen.

"Erre találták ki az alkotámybíróságot, hogy a választók hülyeségéből odakerült csapnivaló kormány ne tehessen meg akármit. "

Ez nettó hülyeség. Az alkotmánybíróság alkotmányos normakontrollt gyakorol. Azt vizsgálja, hogy a parlament által hozott törvények konzisztensek-e az érvényben lévő alkotmánnyal. Az alkotmánybíróságnak tehát egyáltalán nem szerepe politikai ellensúlyt képezni az aktuális kormánnyal szemben.
Az más kérdés, hogy amikor a választók akaratából a baloldal olyan szinten elvesztette a politikai befolyását, hogy gyakorlatilag nincs ráhatása a politikára, akkor (többek között) az alkotmánybíróságtól várja el, hogy az a baloldal politikai érdekei szerint cselekedjen. Ez azonban sokkal inkább a balosok kényszerképzeteit, mint az alkotmánybíróság szerepkörét érintő problémák közé tartozik.
 - Magyarország ma olyan hely, ahol kormányzati politikusok előbb megjelennek az Élet Menetén, aztán hagyják, hogy Horthy-szobrot avassanak.- Magyarország ma olyan hely, ahol több százmilliárdos megrendeléseket kap a kollégiumi szobatárs és volt fideszes pártigazgató, a többi…..
ananda123 2012.05.07 14:19:09
@dr. nomac:

Fletóék úgy kaptak hitelt, mint a reklám beli hülyecsalád a Providenttől. Nem várt számla érkezett, hát hitelt vettek fel.
Bár Schmitt Pál plágiumügyében blogunk eléggé megégette magát a múltkor azzal, hogy az általános netes közvéleménnyel szemben foglaltunk állást, most mégis úgy érzem, hogy Gyurcsány vélt plágiumügyében is állást kell foglalnunk, valószínűleg ezúttal sem túl sok…..
Tegnap eljött a Nagy Nap,- az Androlib birka módjára szépen át is aludta, mert megérdemli - és a Nagy Nap keretében a Samsung bejelentette a Samsung Galaxy SIII eljövetelét, amit persze már mindenki előre tudott, vagy gondolt, esetleg csak remélt. No de ne szaladjunk ennyire előre,…..
sorok között @llamfő.hu 2012.05.03 15:13:00
 Van egy Taoista történet egy öreg parasztemberrõl aki évekig dolgozott búzaföldjén. Egy napon elszökött a lova. Meghallva ezt, eljöttek a szomszédai meglátogatni. "Micsoda balszerencse!" mondták rokonszenvesen. "Bizonyára..." válaszolt a fölmûves.…..
ananda123 2012.05.03 19:28:24
@rockjano:

Ahhoz képest, hogy alkotmányt módosítani a balosok szerint csak két egymást követő országgyűlés négyötödös támogatásával szabadott volna, elég gyorsan eljutottatok az "át kell lépni az alkotmány kereteit" megoldáshoz.
ananda123 2012.05.03 19:34:04
@nu pagagyí:

Remélni lehet, de Torgyán óta tudjuk, hogy a saját vérgőzös indulatainkat összekeverni a társadalom általános hangulatával önbecsapás.
ananda123 2012.05.03 19:43:15
@rockjano:

Tőlem nyugodtan lecserélheted a fejedben a valóságot a magad kis furcsa világára, de mielőtt még kitalálod, hogy kresz sincs, meg gravitáció se, a saját érdekedben javaslom, hogy ébredj fel.
Érdekes vita bontakozott ki annak kapcsán, hogy a kormány Erzsébet-utalványban kívánja fizetni a családi pótlékot: a szándék érthető, hiszen sok helyen nem éppen a családra költik ezt a pénzt, másrészt van bőven ellenző is: nehogy már a kormány mondja meg, hol és mit vegyek…..
ananda123 2012.04.05 13:45:31
Az Erzsébet utalvány a melegétkezési, üdülési és egyéb csekkeket hivatott kiváltani.
Az étkezési utalványok eredeti célja az volt, hogy ha egy cég kajáltatni akarja az alkalmazottjait, de nem éri meg céges konyhát fenntartani, akkor az erre szánt pénzt közvetlenül is odaadhassa a munkásoknak, hogy kaját vehessenek rajta, az után pedig ne kelljen adót és járulékokat fizetnie, mert az valójában nem bér, hanem működési költség. Ez viszont csak addig működik, amíg a melós tényleg kaját vesz és azt is magának és nem a tágabb rokonságának, meg az üzletfeleinek.
Ehhez képest nálunk az utalvány biznisz rövid időn belül átment valamiféle pénzpótlékba. Minimálbér mellett havi 60 ezer kajálásra. Na persze.
Az már csak a szokásos szoci bája a történetnek, hogy az utalványbiznisz francia multik kezében összpontosult, azaz az állami adókedvezmény egy része kapásból elhagyta az országot. Mert mi olyan jól állunk államháztartásilag, hogy szponzorálhatjuk a francia multikat ugye.
Az Erzsébet utalvánnyal a kormánynak tehát kettős célja van: 1. ha már az állam adókedvezményt ad, az ne menjen külföldre, 2. a kajajegy a melós kajáltatására menjen, ne pedig rejtett bérpótlék legyen.
Ebből következik, hogy az utalványokat semmiképpen sem szabad szabadon felhasználhatóvá tenni, mert azzal ismételten adómentes jövedelemként kerülne a melóshoz, nem pedig béren kívüli extra juttatásként.
Ezért aztán, ha valaki úgy érzi, hogy az Erzsébet utalványok bevezetésével megrövidítette az állam, az gondolja végig, mennyire tartható az a rendszer, hogy normális bér helyett kajajegyben fizetnek neki. Ilyenkor nem az állam ellen kellene küzdeni a kajajegyek általános felhasználhatóságát követelve, hanem a munkaadóval kellene megértetni, hogy mi a különbség bér és béren kívüli juttatás között. (Megértetés alatt pedig valódi munkavállalói érdekképviseletetek valódi akcióit értem és nem szoci kesztyűsbábként működő álszakszervezetek pótcselekvését.)
Ami az üzletek által fizetett 3-6%-ot illeti: ha az állam adókedvezménnyel támogatja az utalványokat, akkor szerintem tök természetes, hogy a rendszer fenntartását azokkal fizetteti meg, akiknél a forgalomnövekedésből adódó extra nyereség keletkezik. Ez minden hasonló pénzügyi konstrukció esetében így van.
Ami pedig az állami szociális juttatásokat illeti, az ettől a kérdéstől teljesen független, és jellemzően azok keverik össze szándékosan az utalványbiznisz rendbetételével, akik az előző utalvány rendszernek valamilyen módon haszonélvezői voltak.
Örülünk, Vincent? A trauma 2012.04.04 13:30:00
Az ún. magyar jobboldal a trauma napjait éli. Fel kell dolgoznia a Schmitt-ügyet, ami megroppantja az évek alatt szívósan kiépített virtuális valóságát. Ritka az ilyen ilyen időszak, és rövid ideig tart. Éppen ezért érdemes megállnunk és körbenézni: mi folyik most az orbánista…..
ananda123 2012.04.04 17:22:01
"Innentől létkérdéssé válik a vezető tévedhetetlenségébe vetett hit és minden egyes hiba, magának a rendszernek a fenntarthatóságát kérdőjelezi meg."

Vannak a jobboldalon Orbán rajongók, vannak tisztelői és vannak kritikusai is, mint minden normális politikai közösségben. Sőt bizonyára vannak olyanok is, akik Orbánban a tévedhetetlen vezetőt látják.
Azt hinni ugyanakkor, hogy a 2-3 millió stabil jobboldali szavazó egytől-egyik agyhalott Orbánhívő zombi lenne, nettó balos hülyeség. Egy dolog politikai haszonszerzésből téveszméket terjeszteni, a médiában és "független elemzésekben" axiómaként kezelni, és egy dolog hinni bennük.
Hibás feltételezésekre alapozva csak hibás következtetéseket lehet levonni, azokból pedig természetesen következnek a hibás cselekedetek, melyek után meglepetésként jön szembe a valóság.
Jó példa erre a 2002-es kormányváltás: a baloldal meg volt győződve róla, hogy Orbán pszichésen összeomlik, ha elveszti a hatalmat. Mert addig kampányolták, hogy Orbán egy hatalommániás diktátor, hogy ez tűnt logikusnak. Aztán a nagy összeomlás csak elmaradt.Ugyanezt gondolták 2006-ban: "ha a szocik dupláznak, akkor Orbánnak annyi" és ismét meglepetés volt az eredmény.
Most azt hiszik, hogy a Schmitt Pál elleni sikeres hecckampánnyal fordulatot érhetnek el a politikában, hogy kijózanodik az Orbán-hívő tömeg és a Fidesz elindul a leejtőn. Ismét tévednek és nincs messze a következő maflás a valóságtól.
Persze amíg a baloldal saját hazugságainak rabja, amíg a pitiáner rosszindulatból épített virtuális valóságukból képtelenek kilépni, addig ne csodálkozzanak, ha újra és újra sokként éri őket a kudarc.