Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kertib

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tovább görgetjük az Econovum Akadémia-ügyet. Ezúttal tizennyolc, a magyar állami vagy az üzleti szférában bármikor vezető szerepet betöltő embert találtunk, aki az innen szerezhető, „MBA” diplomaként megjelölt képesítést nyilvános önéletrajzában, vagy más helyen…..
kertib 2014.02.12 10:43:53
@Gera: olvasd el a szakmai múltját, és az alapján próbáld megítélni rendben? Az, hogy milyen szakmai tudást lehet szerezni egy ilyen képzés keretében nem tudjuk megítélni. De, hogy nem emiatt a sor miatt lett a Karunk dékánja az 110%. És pont emiatt érzem úgy, hogy méltatlan, és szemét dolog volt megemlíteni. És illik odabiggyeszteni a "Dr."-t a neve elé, lévén ezt a címet nem az Ecserin szerezte. Bárki elolvashatja a disszertációját akár személyesen, akár digitális formában.
Az Egyesült Államok legnagyobb műanyaggyártójából mezőgazdasági és biotechnológiai óriássá alakult Monsanto, 400 gazdát készül a legfelsőbb bíróság elő rángatni a szerzői jogok megsértésének a vádjával. Az ültetésbűnözéssel gyanúsított farmerek a gyanú szerint…..
kertib 2013.03.01 21:13:43
Anélkül, hogy elolvastam volna az összes eddigi hozzászólást, szerénytelenül mint végzett agrármérnök, és azon belül is mezőgazdasági biotechnológus szólnék hozzá a témához. Három dolgot kell megérteni függetlenül attól, hogy hiszünk-e Istenben. A tudományban soha nem az a kérdés, hogy szabad-e, hanem az, hogy ki, mikor, és hol végzi el a kíséretet. Ez a tudományos fejlődés alapja, és Istent ebbe felesleges belekeverni. A második dolog, hogy az USA mezőgazdasági egységei az ún. farmok, méretben több ezer vagy tízezer hektáron elterülő monokultúrás, jelen esetben kukoricát termő területek. Ekkora területen a vegyszeres védekezés már olyan költséges, hogy létjogosultsága van pl. a kukorica moly elleni toxint termelő kukoricának, vagy az említett glifozát (Roundup,Gliakla, Finale...stb) rezisztenciának. A harmadik dolog amit tudni kell, hogy függetlenül attól, hogy biotechnológiai módszerekkel, vagy hagyományos úton nemesített kukoricák egytől egyig ún. hibrid kukoricák, azaz van egy apai és egy anyai vonal, és ezek utódai általi termés mint vetőmag rendelkeznek csak az elvárt minőségi tulajdonságokkal. Ha valaki visszaforgatja a termés egy részét vetőmagként, akkor az esetek döntő többségében el fog maradni termés az elvártaktól mennyiségben és/vagy minőségben. Az, hogy géneket szabadalmaztatni lehet az USA-ban a fentiektől független dolog, de mivel az EU-ban ilyenre nincs is mód, így ez Mo-t nem érinti. A különböző fajtákat viszont az Eu-ban is megilleti a fajtaoltalom függetlenül attól, hogy hagyományos, vagy molekuláris módszerekkel nemesítették. Azzal pedig, hogy a nem kicsit képzavaros "génkezelt" jelzővel illetik a molekuláris módszerekkel nemesített növényeket még jobban hozzájárul, hogy összemossuk az egymástól merőben különböző dolgokat. Az USA-ban már évtizedek óta jelen vannak a molekuláris módszerekkel nemesített növények, kukorica, szója...stb. Ezek egy része közvetlenül, nagyobb része pedig az állatok takarmányozására révén kerül emberi fogyasztásra. Azért az USA lakossága elég nagy populáció, hogy bármilyen egészségkárosító hatást ne lehessen eltusolni, vagy nem észrevenni. A laboratóriumi kísérletekkel eddig mindig két probléma volt. Az első, hogy soha nem olyan szakmailag elismert médiumokban (Nature, Science, The Scientist...stb) jelentek meg - már ha egyáltalán azt megpróbálták publikálni. A másik, pedig az elsőből fakad, miszerint soha nem lehetett megismételni az eredményeket, így tehát a környezet eltérő volta nagyban hozzájárult, az eredményekhez. Természetesen a fogyasztónak meg kell adni a lehetőséget, hogy biztos legyen abban mit eszik, és a termelőnek pedig lehetőséget kell adni, hogy azt termeljen amit szeretne.
Chili-vili blog Az olvasó kérdez 2011.02.20 16:45:00
Egy alkalmi olvasómtól kaptam az alábbi levelet: Szia Lemúr Miki! Olvastam a neten a "Beérett a bhut jolokia" blogodat. A segítségedet szeretném kérni! Napokban kaptam egy Angliában dolgozó barátomtól egy ilyen paprikát,közepesen száraz állapotban. Kivettem belőle a…..