Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alfred Hitchcock

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
..
Alfred Hitchcock 2012.11.08 09:55:26
 Már fémből is készül passzívház minőségű nyílászáró Több SCHÜCO szerkezet is megkapta a németországi Passzívház Intézettől (PHI) a 'passzívházhoz alkalmas komponens' minősítést. Amiért ez az információ figyelmet érdemel az az, hogy mostantól kezdve…..
Alfred Hitchcock 2012.11.08 09:12:09
@Alfred Hitchcock: Elfelejtettem az előbb:az üvegszálas rendszer hőszigetelésben is jobb mint az említett német alu, nem csak teherbírásban!
Bornai Tibor Gond egy szál se 2012.08.26 11:14:51
Azt mondják, munkanélküliség van. Biztosan. De akkor miért nem találok valakit, aki rendesen megjavítaná a vízcsapot? Meg a többit? Lehet, hogy csak a tisztességes embereknek nincs munkája? Mert aki dolgozik, az kihasználja, hogy nincs helyette más, és rosszul dolgozik. Összecsapja.…..
Alfred Hitchcock 2012.08.29 13:01:19
Subba Ember, mi van veled? 2012.05.20 16:02:00
Ezért nem szabadna motyóznia a sok idióta hipszternek. Még jó, hogy nem volt a keze ügyében öngyújtó!..
Alfred Hitchcock 2012.05.22 08:04:24
avagy a központi gépi szellőztetés kialakításának főbb elvei   "Azt a folyamatot, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja légzésnek nevezzük." Korábbi begyezésekben már…..
Alfred Hitchcock 2012.05.18 08:29:45
@h.e.g.a: Köszönöm a választ!Abban az esetben nincs is semmi gondom a géppel, ha egy komfortnövelő, választható beruházás. Azonban ha a ház működését döntően befolyásolja, tartós hiánya élhetetlenné teszi az épületet,(penészesedés, nyitható ablakok hiánya vagy elégtelen száma) akkor mesterkélt iránynak tartom, az építészet vadhajtásának ítélem, ami túlságosan kiszolgáltatottá teszi a társadalmat mivel függést alakít ki az energiaszolgáltató, az alkatrészt szállító ipari vállalatok felé. Talán így túlzó ez a megállapítás de az elvi álláspont szerintem érthető. Érdekes álláspont, miközben kacérkodok a gondolattal, hogy
a fenti ellenvetések ellenére mégis felruházom a házamat egy ilyen berendezéssel, igaz ugyan, hogy az épület formája és fűtésrendszere következtében megspórolható a sok cső a falban és az ezzel járó költségek.
Alfred Hitchcock 2012.05.21 08:50:50
@h.e.g.a: Szia! Köszi a választ, Hoffi Géza jutott eszembe:
"-Megvette már az e hetit?
-?? Ki az a barom aki múlt hetit akar venni?? A jövőhetit meg még nem is árulják!
-Á csak beszélgetni akartam...
-Anyukáddal"

:)

Viccet félre téve, nekem a hűtő sem tetszik. A probléma inkább az olyan épületekkel kapcsolatban éleződik ki, mint például a szigetelésből készült zsaluelemekbe öntött vasbetonból készült "passzívház" építési módszer.
Nem nevezném meg de tudjuk miről van szó. Ebben az esetben mivel belül is van szigetelés, az épület elveszti hőtehetetlenségét és szellőztetőgép nélkül, nyáron klíma nélkül nem is használható. Ez nem éppen passzív megoldás. Most nem etimológiailag magyarázandó kérdés a passzívház mint építészeti irány, de nem szeretem a félmunkát, a passzív az legyen passzív, és építészet, nem gépészet. Nem akarom ennyire kiélezni, csak keresem a lehetséges módokat mindenféle gépészet elkerülésére persze ami kell, az kell.
Esetleges alternatíva lehetne esetleg a talajcsatornában vezetett levegő, talán megfelelő méretezéssel lehetne szabályozni a levegőáramot, de szerintem nem kísérelte meg még senki ezt az utat járni gépészet nélkül.
Passzív családi ház - Kamakura, Japán Új sorozat indul, melyben érdekes, megvalósult passzívházakat mutatunk be. Rögtön itt az első, egy pici és kissé szokatlan kialakítású épület Japánból, ahol is 2009-ben készült el ez az épület, ami nem mellesleg az ország első…..
avagy egy építtető tapasztalatai - 1. rész   A Holnapház egyik aktív részvevőjével már találkozhattatok több helyen is. Egy éve saját passzívházában lakik. Jó néhány itteni bejegyzés kapcsán is kifejtette már véleményét, amely saját élményeiből táplálkozik.…..
Alfred Hitchcock 2012.05.03 15:26:23
@kjapp: Profi, nem is tudtam hogy van ilyen kémény! Eleve épített kéményben gondolkodtam. Pedig szóba került a kéményseprő részéről nálunk is ez a márka de valami miatt az építész elterelte a szerinte "anyagilag érdekelt" kéményseprő gondolatait. Majd rákérdezek.
Most küzdök a hatóságokkal, még nincs engedélyem de energetikai számításom ma holnap már lesz. Illetve egy előzetes már van, de ez még 1,4 low-es tetőablakokkal van számolva. (70,4 kw/m2a) Már ez is A+ :) Sajna sok az ablakom és ez lerontja, most kalkulálunk újra.
Más részt meg jó a sok ablak, minden oldalon besüt a nap,
a nyári felmelegedésre 2,7 fok adódott.
Alfred Hitchcock 2012.05.04 20:06:18
@kjapp: Köszönöm, gondoltam ezekre de valószínűleg soha nem érhetem el a passzívház szintet mert sok az ÉNy-ÉK-ablak. Számolok, számolok, de nem tudok annyi ablakot nélkülözni, hogy elég legyen a nyert energia. Mérlegelnem kell, hogy lemondok-e a padlóig érő ablakokról pl,vagy beérem-e teőablakok nélkül, szeretem a fényt és nehéz visszalépni a jó sok ablak után. A földszinten élből 0,8 as K-val számoltunk, egyértelmű volt a 3 rétegű üveg. Tetőablakban találtam utólag 0,6 osat, ez lesz még újraszámolva. Illetve még van egy adu-ászom, de nem tudom működik-e: a trumb falak működési elvét kihasználva, gerébtokos ablakokat csináltatok, csak moderneket. Üvegszálas szárny pl, Ez már négy rétegű üveget jelentene, háát nem tudom. Kivitelezhető igényesen is, de erölködésnek tűnik...Árban még mindig csak a kapcsolt szárnyú internormnál tartunk, vagy kevesebbnél...
Majd ősszel megcsináltatom cukorból az üveget és télen ha süt a nap akkor elolvad, úgy sincs rá szükség :-)
Alfred Hitchcock 2012.05.07 09:54:04
@kjapp: Egy józan hang, az egy éve benne lakás nyugalma szólott belőled :)
Nem érem el a szintet, mert nem akarok szellőztetőgépet ez világos volt eddig is, csak szeretném megközelíteni amennyire lehet egy józan mértékig. Idős koromban nehezebb lesz fűteni, meg lusta is vagyok, talán ezért...
avagy Mennyit ér a minősítés? A passzívházakkal szemben magas követelményeket támasztunk, és jogos elvárás, hogy ezek megvalósulását is szeretnénk megkövetelni. Ekkor, emiatt jön képbe a minősítés. A Passivhaus Institute, mint a rendszer kidolgozója, és mint független…..
Alfred Hitchcock 2012.05.03 16:16:31
Építészként tapasztalatból tudom, hogy egy adott kérdésre, műszaki feladatra nincs egyértelmű, minden helyzetre alkalmazható válasz, nincs kész recept. Minden probléma egyedi, és mindig a rendelkezésre álló lehetőségek, adottságok és információk alapján lehet megtalálni a…..
Alfred Hitchcock 2012.04.20 14:26:33
@kjapp: Kuba Gellért foglalkozik gravitációs légfűtéssel. Egyik tanítványa tervezte a házamat.
avagy Hőszigetelő anyagok bemutatása 1.rész Az előző részben végig vettük a hőszigetelés választás általános elveit és szempontjait. Most a szóba jöhető konkrét anyagok és megoldások, illetve azok legfontosabb  tulajdonságai kerülnek terítékre. Első körben a mai itthoni gyakorlatban talán…..
Alfred Hitchcock 2012.04.13 15:31:53
@kjapp: Alap és fal közé került a ytong, vagy a lábazatra és alapra kívülröl? Néztétek phpp-vel? Ha igen, akkor mennyit változott így vagy úgy? Emlékszel még rá?
Alfred Hitchcock 2012.04.17 09:37:04
Nem olyan nagy dologról van szó, csak a szállítgatás emészt fel egy csomó energiát meg mire elkészül a polisztirol az is rengeteg oda (gyárba)szállított anyag és energiaigényes. Nem levegőzik a fal.
Viszont megbízható,tulajdonságát hosszú időn keresztül megtartja, szellőztetőgép esetén meg megoldódik a nedvesség elszállítása a légárammal.
A szalmabálát 2km ről szállítom a helyszínre és amúgy is bálázták volna. Roskadni fog majd idővel, és szárazon kell tartani. Meg kell védeni a rágcsálók ellen. Olcsó.
Így tudnám összefoglalni. A megfelelő mértékű szellőztetést nagy légköbméterrel oldom meg, (600m3) az egész házban összekeringtetem a levegőt "falcsatornákon" keresztül. Egészen egyszerű, nem kell légvezeték, kiömlő nyílás, visszatérő légvezeték. Ne gondoljatok bonyolult dologra, középen fölszáll a meleglevegő, oldalt a falak/ablakok mentén leszáll. Külső levegőt fogok vezetni a kemence alá, ez a néhány órás tüzelési periódusban kiszellőzteti az épületet, majd lezárom. (a kéményt is) A falak és a kemence nagy tömege csapdába ejti a tűz melegét és kitart egész nap. A legnagyobb hidegről beszélek, ha süt a nap be sem kell gyújtani. Sőt ahogy számolgatom az energiamérleget, ha van kint 5 fok akkor egyáltalán nem kell majd tüzelni.
Nyáron fordítva is működik a rendszer, a szalmabála jó hőszigetelő képességének köszönhetően és a falak nagy hőtehetetlensége miatt nem képes felmelegedni, ha mégis túl meleg lenne, akkor a szellőztető levegővel éjjel kihűtöm.
Már hallom előre: hővisszanyerős szellőztetés nélkül nincs passzívház. Rendben, de van egy csomó fám ingyen, mert egy erdő közepén lakok és szeretem a tűz látványát is. Fontos a friss levegő, kényes vagyok rá, sajnos az emberek nem szellőztetnek eléggé, tisztában vagyok ezzel.
A wc szellőztetését egy szigetelésen belüli kéménnyel oldom meg, de ez egy külön történet mert komposzt-wc-t szeretnék.
Tulajdonképpen az elektromos rendszereket is szívesen száműzném a lakásomból, mert sokba kerülnek és elektro-szmogot termelnek, ezért gondolkozok mindig gravitációban mert az ingyen van és nem romlik el.
Talán hosszú is lett ez ide a szigetelések rovatba de ha már az elektro-szmog szóba került (Hofi:mert szóba hoztam) :) akkor az ellen is jobb a vasbeton+ szalmabála mint a polisztirol+tégla.
Szívesen beszámolok majd a tapasztalati számokról természetesen.
Ez a bejegyzés a hőszigetelés választás szempontjaival foglalkozó több részes ’oknyomozó’ cikksorozat első eleme. Ahogy a követelmények szigorodása mellett az épület egészével és különböző szerkezeteivel szemben is egyre nagyobb hőtechnikai elvárásokat támasztunk, úgy…..
Alfred Hitchcock 2012.04.12 08:56:02
avagy Könnyű kontra nehézszerkezetek kérdése Építkezések, tervezések során az egyik, szinte mindenki számára fontos kérdés a falazatok kialakítása. A több évszázados hazai gyakorlat egyértelműen az úgynevezett nehézszerkezetek (vályog, kő, tégla, beton) tette le a voksát,…..
Alfred Hitchcock 2012.04.02 08:30:30
@kjapp: Oda is, meg a falakra körbe. 150 ezer forintba kerül, és a falam hőátbocsájtási tényezője 0,07-es. A padló alá már geocelt teszek mert szükség van a terhelhetőségére, ennek az ára kb 1 millió. Van különbség mi? Így lehet spórolni pár milliót. A falam vastagsága közel 1 méter. Ha a másik irányban tenném a bálát akkor csak 80 cm-es falam lenne, de nem akartam kispórolni a szigetelést :) Ez azért vicc, mert keresztben is szigetel annyit hogy elérhető a passzívház szint, de én hosszában rakom be mert úgy is lesz veszteségem az ablakoknál és így azt enyhíthetem.
avagy Energiatudatos épületek nyári működése Árnyékolás Mint azt a korábbi bejegyzésekben már láthattuk a nagyméretű, déli tájolású ablakfelületek összességében pozitív energiamérleggel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a fűtési szezon összességében a napsugárzás…..
  A korábbi, ablakokkal foglalkozó bejegyzésben taglalt paraméterek az ablak kiválasztását segíthetik. Azonban eddig még nem beszéltünk az ablakok építészeti szempontjairól, melyek legalább ilyen fontos szereplői az energiatudatos épületek optimalizálásának. A tájolás fontosságára most azért nem…..
Alfred Hitchcock 2012.03.08 08:37:45
@kjapp: Akkor hát vissza kell térni az ősi geréb tokos megoldáshoz csak modern változatban. Két 1.4 es Uw értékű szerkezet jobban szigetel mint egy háromrétegű 0.8 as Uw értékű, mégpedig a közrezárt levegő miatt. Ha jól számolom simán el lehet érni a 0.2-es Uw értéket. 10-12 cm légrés kell a két felület között. Jól gondolom?
Alfred Hitchcock 2012.03.08 13:18:05
@h.e.g.a: Értem, légáramlás lép fel az üvegtáblák között.
A gerébtokszerű kialakítás viszont teret adhat esetleg egy Trombe-fal működési elvnek, magyarul ha nyáron tűz a nap kinyitom a külsőt, hogy elvezessem a képződő hőt, télen meg inkább kinyitom a belsőt és bevezetem a hőt a lakásba.
Csak azért érdekelne egy ilyen megodás lehetősége mert úgy látom a gyengébb U értékekkel rendelkező üvegtipusoknak nagyobb a nyeresége. A mérnökök pontos számítással igyekeznek ezt megoldani a passzívházaknál de ha lehetünk egy kicsit aktívabbak az ablak nyitogatással és csukogatással akkor talán nagyobb az elérhető nyereség. Nálunk télen minusz 3 fokos külső hőmérsékletnél a napkollektor 30 fokos vagy még több.
Lehet hogy megint hibás a gondolatmenet de talán megvitatható.