Regisztráció Blogot indítok
Adatok
múzeum

1075 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A barokk kor jezsuita iskoláiban egyedülálló módon tanították a ma természetismeretnek nevezett tantárgyat. A kíváncsiságból fakadó megfigyelés és a kísérletezgetés nem maradt elméleti vagy bölcseleti síkon. A jezsuita atyák nem hipotéziseket gyártottak, hanem miután a tapasztalatokat…..
Szerző: Bálint Zsolt (Lepkegyűjtemény) Negyven éve alakult meg az izraeli lepkészek társasága, hivatalos angol nevén: Israeli Lepidopterist’s Society. Ezt megünnepelendő a társaság 2023. június elején háromnapos nemzetközi konferenciát rendezett a Tel-avivi Egyetem természettudományi múzeumával…..
Szerzők: Horváth Edit, Lazányi Eszter, Nagy Hajnalka ŐRZÉS „Kutatási eredményeinek hatására a Magyar Nemzeti Múzeum 1924-ben berendelte szolgálattételre az Állattárba, tíz évvel később I. osztályú múzeumőrré nevezték ki.” – olvashatjuk dr. Szalay László (a Myriapoda gyűjtemény hajdani kurátora)…..
Szerzők: Horváth Edit, Lazányi Eszter, Nagy Hajnalka (Talajzoológiai gyűjteménycsoport) Mit is takar a név: „Talajzoológiai gyűjteménycsoport”? A név kötelez, vagy mégsem? A múzeumi gyűjtemények összetételét néha történeti okok és/vagy gyakorlati szempontok jobban befolyásolják, mint a rendszertan…..
Szerzők: Bálint Zsolt, Katona Gergely, Tóth Balázs (Magyar Természettudományi Múzeum, Lepkegyűjtemény) Ha végignézhetnénk a Pannon-térség fölött lebegő kamera mintegy másfél évszázadon át tartó működéséből összeállított filmet, talán az a meglátásunk lenne, hogy a tájat hatalmas természeti csapások…..
Szerző: Vas Zoltán, Hártyásszárnyúak gyűjteménye A napokban bejárta a közösségi médiát az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) hazai megjelenésének híre. Márta Tamás kimlei méhész és méhegészségügyi felelős augusztus második felében figyelte meg és fogta be a faj első magyarországi példányait. Ezek…..
Szerzők: Horváth Edit, Lazányi Eszter, Nagy Hajnalka, Dr. Mahunka Sándor † (Talajzoológiai gyűjteménycsoport) Minden ismeretterjesztő történet a múlttal és a nagy elődök bemutatásával kezdődik. Ezek ismerete és megértése valóban elengedhetetlen, megalapozza a jelen megértését, értékelését.…..
Szerzők: Bálint Zsolt, Katona Gergely, Tóth Balázs (Magyar Természettudományi Múzeum, Lepkegyűjtemény) A Kárpát-medence lepkefaunája a jobban kikutatottak közé tartozik. Már a XVIII. század végéről vannak megbízható előfordulási adataink. A XIX-XX. század során lepkészeink feltérképezték a…..
Szerzők: Bálint Zsolt, Katona Gergely, Tóth Balázs (Magyar Természettudományi Múzeum, Lepkegyűjtemény) A természet felé nagy szeretettel forduló emberek szorongva veszik tudomásul, hogy milyen viharos sebességgel pusztul környezetünk. Megváltozik a táj, eltűnnek a felszíni vizek, idegen lesz a…..
Pluto, Jupiter és Neptun megosztoznak a világon. Giulio Bonasone (1531–1576) metszete. (Forrás: MET) A 18/19. század fordulója körül vagy fél évszázadon át dúlt egy igen komoly „földtudományos háborúság” a vulkanisták (plutonisták) és a neptunisták között. A két tábor hívei közül a neptunisták…..
Gyakori probléma, hogy a városi állatvilág egyes sok generáció óta velünk élő képviselői nagymértékben bizalmasakká válnak az emberekkel, és szinte teljesen elvesztik a félelemérzetüket. Gondoljunk a budapesti belterületen feltűnő, forgalmas úton kocogó vaddisznókra, az Erdélyben kukákat fosztogató…..
Kevés olyan híres/hírhedett alga van a világon, aminek beceneve is van, sőt a köznapi ember is lépten-nyomon találkozhat vele. A világ sok pontján szinte megkerülhetetlen, ráadásul sok szempontból érthetetlen a viselkedése, terjedése, hatása a mindennapokra. A Didymo-ként is emlegetett kovaalgáról…..
A hazai rovarfauna egy új „óriással” gazdagodott, de az, hogy ennek örülhetünk-e vagy sem, még megválaszolásra, további kutatásra vár. Szerzők: Péntek Attila László, László Márk és Katona Gergely Napjainkban a biológiai inváziók korát éljük. A globális világban olcsóbb, gyorsabb és tömeges lett a…..
Szerző: Szives Ottilia (MTM, Őslénytani és Földtani tár)  „Mélységes mély a múltnak kútja…”, írja Thomas Mann a József és testvérei című műve kezdősoraként. Ez a mondat különösen igaz, ha megpróbálunk betekinteni Földünk történetébe. A földtörténeti idő visszahozhatatlan, az egykori folyamatok, az…..
A lepkék leginkább színes szárnyaik miatt ismertek. A színek nem dekoratív célokat szolgálnak, hanem szaporodási stratégiájukon belül döntő fontosságúak. Ezek egyike a szexuális jeladás, amikor a párosodás előtti kommunikációhoz használt színek nem pigmentek által adott kémiai, hanem nanoméretű…..
Ismét jelentkezünk a múzeumi biodiverzitás-kutatás tavalyi eredményeivel. 2022-ben összesen 101 új taxont – úgymint 82 tudományra új fajt, egy alfajt és 18 új nemzetséget – fedeztek fel, illetve írtak le a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói. Kontinenseken és geológiai időkön átívelő…..
Írta: Fodor Rozália (MTM Mátra Múzeuma, Őslénytani és földtani gyűjtemény), Dr. Dávid Árpád (Debreceni Egyetem, Ásványtani és Földtani Tanszék)   Új, tizenkét részes blogsorozatot indítunk 2023-ban, „Ősi nyomok nyomában” címmel. Célunk, hogy bevezessük az olvasót az ősmaradványok egy különleges…..
Szerző: Szabó Márton: MTM, Őslénytani és Földtani Tár Magyarországon az utóbbi évtizedben felélénkültek a fosszilis porcoshalakkal kapcsolatos kutatások. A vizsgálatok kedvelt célpontjai – a közgyűjteményi leletanyagok revízióján túl – a Bakony-hegység, valamint a Mecsek-hegység középső-miocén korú…..
Akik szerint az éjjeli lepkék unalmas szürkés-barnás színűek, feltehetően nem erre a fajra gondoltak. Élénk, „neonzöld” alapszíne nem áll nagyon messze a láthatósági mellények árnyalatáról, amelyet csinosan kiegészít a szárnyak külső szegélyén futó rozsdabarna sáv, ill. az ugyanilyen színű…..
2022. december 14-én 15 órakor avatták fel Veszprémben, a Kiskőrösi út melletti élelmiszerbolt önkormányzati területén Magyarország egyik, ha nem a leghíresebb ősmaradványa, a Placochelys placodonta köztéri szobrát. Szerző: Katona Lajos Miért kötődik a lelet Veszprémhez? A maradványokat az egyik…..
A Bakony-vidék változatos természeti környezete még manapság is tartogat újdonságokat a kutatók számára. A növények és állatok azonosítását csak a több éves tapasztalattal és nagy fajismerettel rendelkező szakemberek képesek elvégezni, akiknek a száma sajnos hazánkban is egyre csökken. A fajlisták…..
Írta: Szabó Márton (MTM, Őslénytani és Földtani Tár) A csótányok minden kétséget kizáróan nem tartoznak a legnépszerűbb rovarok közé. Nagyjából 320 millió éve jelen vannak a földi ökoszisztémákban, és színre lépésük óta gyakorlatilag alig változtak. Gond nélkül túlélték azokat a kataklizmikus…..
Ferenc József szenegáli bozótkakukkja (Centropus senegalensis) a Magyar Természettudományi Múzeum Madárgyűjteményében Írta: Dr. Fuisz Tibor István (MTM, Madárgyűjtemény) Fotó: szenegáli bozótkakukk (forrás: Magyar Természettudományi Múzeum) A Madárgyűjtemény féltve őrzött kincsei között tartjuk…..
Írta: Szőke Viktória (MTM, Állattár, Kisebb rovarrendek gyűjteménye) Kis barna szárnyak libbennek a könnyed szellőben. Hajszálvékony, gyöngysorszerű csápok rezzennek. Egy levélen pihenő apró rovar az alkonyatot várja, amikor majd szárnyra kel táplálékot és párt keresni – egy rovartűre tűzött…..
Írta: Papp Gábor (Magyar Természettudományi Múzeum, Ásvány- és Kőzettár)   1956-ban megsérült gyűjteményi tárgyak.Balra: drágakő példányok (Ásvány- és Kőzettár). Jobbra: Koy Tóbiás (1757–1809) lepkegyűjteményének megperzselődött dobozai (Állattár). (Fotók: Bényi Andrea) A szomszédságunkban dúló…..