Regisztráció Blogot indítok
Adatok
múzeum

920 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan búcsúzunk a magyar zergevirágtól, amely 2019-ben volt az év vadvirága. A 2020-as év vadvirágát három tavaszi virágzású növényfaj közül választhatjuk ki, melyek mindegyike ritka és védett hazánkban. Bár virágzásuk csak márciustól májusig tart, zöld részei mindhárom fajnak megfigyelhetők az év…..
Ma már alig hihető, de 40-50 évvel ezelőtt magyar zoológusok gyűjtőutakon vettek részt a világ egyik legtitokzatosabb országában. Amit hazahoztak, máig szinte példa nélküli. Szerző: Merkl Ottó (MTM Bogárgyűjtemény)   Észak-Korea ma a Föld leginkább elzárt országa. Magyarországgal való kapcsolata…..
Reméljük, hogy e bejegyzés olvasója nem vált már immunissá a kampányhírekre, ugyanis mi is egy szavazáson való részvételre buzdítjuk, bár „Az év ásványa” voksolás korántsem hat úgy mindennapjainkra, mint az önkormányzati választás. Írta: Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár) Az ásványok barátai…..
Lebilincselő felvételek várnak mindenkit a Magyar Természettudományi Múzeumban november 3-áig Földünk éjszakai tájaitól a Naprendszer égitestjein át a Tejút titokzatos világába, és azon is túl, a kozmikus végtelen extragalaxisai közé. Tarczi Patrik: Sarki fény teliholdnál Ha azt hitték, több mint…..
Ígéret ne maradjon beváltatlanul: szép csendben letelt az experimentum magnificum ideje, nézzük meg, mi lett a komposztált diólevelekből – lassan már egy év után...
múzeum 2019.10.01 12:14:16
@bozon:
Ha nagyon nagy a lárva, akkor orrszarvúbogáré. Ha kisebb, akkor inkább valamelyik virágbogár lárvája (aranyos virágbogár = Cetonia aurata, olajzöld virágbogár = Protaetia cuprea). Lehet benne hagyni őket a komposztban, meggyorsítják a lebomlást, pont a levelekét meg a többi nehezebben feldolgozhatóét. Az ürülékük abszolút földszerű (tulajdonképpen humuszos föld). Külföldön néhol direkt betelepítik velük a kupacot.

Biztos nem cserebogár, mert a cserebogárfajok lárvái a talajban élnek és élő gyökereket esznek.

Merkl Ottó
A „fekete kontinens” ornitológiai ritkaságainak legkeresettebb öt faja közé tartozik a papucscsőrű madár (Balaeniceps rex), ezért az afrikai madármegfigyelő utazások egyik sztárja. Nem véletlen, hogy az egyetlen fennmaradt eredeti, Kittenberger által elejtett papucscsőrű példányt és egy állatkertből…..
A remetebogár az egyik legritkább és legérdekesebb magyarországi rovarfaj. Jövőbeli sorsa azonban nem éppen biztató. Írta: Kovács Tibor (MTM Mátra Múzeuma) Hím remetebogár (Osmoderma barnabita) (fotó: Káldi József, izeltlabuak. hu; licenc: CC BY 4.0) A kiemelt közösségi jelentőségű remetebogarat…..
A napokban az egyik bulvárlap érzékekre ható című cikke nyomán elárasztották a magyar sajtót a „repülő csótányok” budapesti inváziójáról szóló hírek. Ezekben a tények mellett sajnos valótlanságok is előfordulnak, ezért igyekszünk a helyükre tenni és kiegészíteni a bennük szereplő…..
Arról, hogy miként gyarapodtak több emberöltőkkel ezelőtt gyűjteményeink, már írtak a blogunkon. Adományozók azonban ma is élnek köztünk, és friss, értékes bogárpéldányok is kerülnek közgyűjteményekbe. Nem is akármilyenek! Szöveg és fotók: Németh Tamás (MTM, Bogárgyűjtemény) Színpompás cincérek:…..
múzeum 2019.08.14 22:47:46
@altimus:
Az biztos. Főleg, ha eljönnek Budapestre, mert akkor láthatják is őket.
múzeum 2019.08.19 15:40:52
@Első mohikán:
Az nem baj, hogy abbahagyta, de az baj, ha undorodik tőlük... Egyáltalán nem szolgáltak rá.
Némi szakszerűség sohasem árt. Nem tudom, mi lehetett a vegyszer (az etilacetát a legjobb, az elaltatja és puhán is tartja őket), de legalább fél napig hagyni kell hatni az anyagot, nehogy feléledjenek. Ha rendesen ki vannak preparálva és megfelelően kiszáradnak, nem förtelmes a szaguk, mert nincs szaguk.

A a szarvasbogarak, orrszarvúk, hőscincérek mind ott vannak az erdőben, csak ki kell menni értük. Fiatalabb korában az embernek több ideje és türelme van, ezért felnőttként úgy érzi, eltűntek a gyerekkorban látott élőlények (én is így érzem). De ha beleáll az ember, azért meg lehet őket találni ma is. Az idén a Pilisben ez volt a dolgunk, a szép nagy, látványos bogarakból sokkal találkoztunk.

Merkl Ottó
múzeum 2019.08.19 15:45:46
@Attilajukkaja:
Igen, a szarvasbogarak fel-felbukkannak a hegyvidéken, ahol vannak öregebb tölgyek, akár a kertekben is. De az idén a pesti oldalon, a Soroksári Botanikus Kertben is találtunk. Orrszarvúbogarak meg Budapest összes kertvárosában zúgnak a június végi estéken, sőt egy kollégám nemrég a Gellért térről hozott be egyet.

Az idei budapesti szenzáció pedig a havasi cincér XII. kerületi újrafelfedezése:
mttmuzeum.blog.hu/2019/07/26/a_normafai_havasi_cincer_esete_amerika_felfedezojevel

Merkl Ottó
„Hanem amíg Új-Guineába eljuthattam, annak nagy ára volt, egy egész élet szenvedése. De nem bántam meg. Lassanként akklimatizálódtam …de világnézetem nem bír akklimatizálódni, nem tudok látni semmit a régi európai szemmel.” Szerző: Merkl Ottó (MTM Bogárgyűjtemény) A magyar rovarászati expedíciók…..
múzeum 2019.08.10 17:32:51
@Attilajukkaja:
Már aki. Én igyekszem nem tenni.
Merkl Ottó
múzeum 2019.08.14 22:20:43
@Attilajukkaja:

Nem is vettem személyeskedésnek. Már vannak is új posztok, ezt különösen ajánlom:

mttmuzeum.blog.hu/2019/08/13/adni_jo_374

Merkl Ottó
Intézményünk növénytani folyóirata 1961-ben indult útnak Fragmenta Botanica néven, majd 1973-tól a neve Studia botanica hungarica. Lapunk hosszú ideig kizárólag a múzeumi kollégák eredményeit közölte, illetve más kollégáknak a Növénytár gyűjteményein alapuló kutatási eredményeit. 2014-től a lap új…..
Csak három példány maradt a Széchenyi-féle expedíció anyagából a múzeumban. Az egyik egy kihalt ormányos, a sztegodon őrlőfoga. Szerző: Gasparik Mihály (MTM, Őslénytani és Földtani Tár) Gróf Széchenyi Béla a „nemzet nagy reformátorának”, gróf Széchenyi Istvánnak első fiaként született 1837.…..
A minap örömteli hírről számoltunk be a múzeum Facebook-oldalán: végre (száz év után) bebizonyosodott, hogy él havasi cincér Budapest közigazgatási határain belül, mert egy csapat gyerek jól azonosítható maradványokat talált a Normafánál. Írta: Merkl Ottó (MTM, Bogárgyűjtemény) Utána dőlni kezdtek…..
múzeum 2019.07.27 17:02:00
@lutria: Na, ezt már sohasem tudjuk meg. Szajkó. Cickány. Hangyák. Valószínűleg ebben a sorrendben.

Merkl Ottó
múzeum 2019.07.28 22:32:07
@flort:
Ha magasnak tűnt a ló, roppantul sajnálom. Pont ezt még nem mondták nekem, de most már ez is megvan; bár újra elolvasva a szöveget, nem nagyon találom a kioktatást. Mondjuk, azt leírtam, hogy egy újdonságnak tűnő lelettel mit érdemes csinálni - ez lett volna az? A poszt azért íródott, mert a múzeumi facebookon valaki (magas lóról) kétségbe vonta a havasi cincér megtalálásának újdonság voltát. Ezt próbáltam helyre tenni.

Őszintén gratulálok a 15 évvel ezelőtti fotózáshoz. A nagy normafai bükkfavágások idején hetente jártam ki, mégsem sikerült látnom havasi cincért. Talán azért nem, mert túl korán abbahagytam a kijárást. A havasi cincér az utolsónak megjelenő cincérek egyike, amikor más bogár már alig akad az elhalt fákon.

Ha talál még bármi érdekes bogarat, nyugodtan elküldheti (a képet is), örömmel meghatározom, ha esetleg nem ismeri.
A biológiai sokféleség jövője és megőrzése nagyrészt olyan pozitív társadalmi változásoktól függ, melyeket csak akkor tudunk előidézni, ha különösen nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre. Éppen ez volt a célja a május utolsó hetében ért véget a Biotalent – Talent in Biodiversity…..
Késmárk, amely az egyik legjelentősebb szepességi város a Tátra közelében, igazi zarándokhely egy botanikus számára, ahova nem csak a közeli hegység érdekes növényvilága csábítja a kutatót, a város lehetőséget kínál arra is, hogy a belváros utcáin sétálva jelentős flórakutatókra emlékezzünk. Erre…..
Az égvilágon mindenféle betegséget gyógyító csodaszer, és mindezért nem kell mást tennünk, csak eső után csatangolnunk, esetleg áskálnunk kicsit: a földigiliszták hagyományos gyógyászatban betöltött szerepéről lesz most szó. Írta: Szederjesi Tímea (MTM Talajzoológiai Gyűjteménycsoport) A…..
Itt a nyakunkon a nyár, közeledik, sőt már itt is van a turisztikai főszezon, de talán még nem késő a városlátogató természetbarátok számára néhány praktikus tanáccsal szolgálni. Közhely, hogy manapság a fapados járatokkal aránylag olcsón el lehet jutni számos európai városba. Városnézés során…..
Idén tavasszal a MTM Ásvány- és Kőzettára „Szabályos és szabálytalan szépség” címmel rendezett kiállítást a herendi Porcelánművészeti Múzeumban. Az elsősorban Arnóth József adományaiból álló bemutató számos látogatót vonzott, akik közül a legtöbb időt alighanem Tamás Ákos, a Herendi…..
Elefántokat meg oroszlánokat puskával elejteni sokan tudnak. Váltóláztól gyötörten rovarokat gyűjteni kevesebben. Kittenberger Kálmánnak mindkettőben volt része. Szerzők: Merkl Ottó (MTM Bogárgyűjtemény) és Katona Gergely (MTM Lepkegyűjtemény) Kittenberger Kálmán (1881–1958) pályája úgy indult,…..
múzeum 2019.06.07 13:18:08
@Boar. + @exilis:

Hát persze, hogy egyfajta játék volt a szavakkal, nem vadászati/vadgazdálkodási szakkifejezések.

Egyébként miért ne lenne a nagyvadnak többesszáma? Az elefánt, a zsiráf, az oroszlán Afrikában élő nagyvadak. Mi ezzel a baj?

Merkl Ottó
múzeum 2019.06.07 13:43:30
@Boar.:

A nép (az olvasó) szava Isten szava - átjavítottam egyes számra. De a kisvadhoz ragaszkodom, bogarakra és lepkékre nem bírnám az apróvadat használni.

Merkl Ottó
múzeum 2019.06.08 13:37:42
@Leylandi:

Na, több mindent nem értek.
"A gyűjtőneveknek rendesen nem használjuk többes számú alakjukat." Gondolom, a "rendesen" itt "rendszerint" értelemben szerepel. Viszont természetrajzi körökben már hogyne lenne többes száma némelyiknek! Mégpedig elég gyakran.

Pl. erdő. Itt van a hazai élőhelyek leírása:

www.novenyzetiterkep.hu/eiu2011

Idézek: molyhos tölgyes bokorerdők; fűz-nyár ártéri erdők; keményfás ártéri erdők.

A mén tudtommal a hím ló (= csődör), nyilván nem azonos a ménessel. Példamondat: A zebrák csapatokban élnek, amelyek főleg kancákból és csikókból állnak. A mének vagy egyedül járnak, vagy csak ménekből álló csapatokat alkotnak. (Most mindegy, hogy a zebráknál pontosan így van-e.)

Továbbá: A takinok nyájban élnek. A Volong San területén harminc nyájuk van. A nyájak nyáron magasan a hegyekben legelnek, télire lejönnek a völgyekbe, de bizonyos nyájak egész évben odafent maradnak. (Megint nem az a lényeg, hogy tényleg ennyi nyáj van-e.) Hogy lehetne ezt az egészet megoldani a nyáj többes száma nélkül?

Értem én, hogy a köznapi beszédben a gyűjtőneveket inkább mondjuk egyes számban (így magyarosabb is), de ez természetrajzi blog, és a ritka kivételek itt feldúsulnak.

Merkl Ottó
Akik még esetleg nem alszanak, és szeretnének olvasni valami hátborzongató, de érdekes sztorit a természetből, azok számára egy kis esti mese következik. szerző: Újvári Zsolt A bőrfutrinka elindult szokásos éjszakai portyájára, hogy lakmározzon egyet a frissítő áprilisi eső után ezrével előbújó…..
A Családháló Alapítvány április 26-án bemutatta saját fejlesztésű, több mint 1000 pelenkázó- és szoptatóhelyiséget tartalmazó mobilapplikációját a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.  A családbarát intézmények, szolgáltató- és bevásárlóközpontok listája egy fejlesztés és kilenc hónapos…..
Melegszik az idő, építkeznek és petét raknak a társas darazsak. Napról napra egyre több darázslárva zárja le selyemmel a lakhelyéül szolgáló, mostanra alaposan "kihízott" sejtet, hogy a teljes átalakulás után erőtől duzzadó dolgozóként járjon-keljen kertjeinkben fészekhez való alapanyag, táplálék és…..
múzeum 2019.05.09 09:33:49
@degeco: Sosem késő, mondom.

Méh: szőrös.
Darázs: csupasz.
Méh: belehal a szúrásba (beszakad a fullánkja).
Darázs: nem hal bele (kihúzza).

Merkl Ottó
múzeum 2019.05.09 20:01:51
@Pierr Kardán:

Drága Pierr, akkor ezredszerre is írassék le.

A darázs nem bogár.
A darázs nem bogár.
A darázs nem bogár.
A méh se bogár.
Ezek mind hártyásszárnyúak és nem bogarak.

Amúgy szerencséje volt, hogy a darázsszúrástól csak Kelemen Annává változott. Ha kicsit lejjebb/beljebb szúr, akkor Rosenkrantz és Guildenstern. (Halottak.)

Merkl Ottó
múzeum 2019.05.11 23:03:22
@Khonsu: Igen, az, De a kecskedarázs is. A papírdarazsak fészke sokkal nyitottabb helyeken lóg (padlás, eresz, kő oldala, ilyesmik).
A DNS-alapú vizsgálatok napjainkban már sok olyan kérdésre választ adnak, amelyeket korábban fel sem tudtunk tenni. Múzeumunk számos más neves intézmény mellett több éve részt vesz egy olyan nemzetközi programban, amely a genetikai erőforrások felhasználását és a genetikai információk zavartalan…..
Xántus János (1825–1894) természettudós, felfedező, néprajzkutató páratlan észak-amerikai és délkelet-ázsiai gyűjtéseivel gazdagította a hazai természettudományi és néprajzi gyűjteményeket. Írta: Görföl Tamás (MTM Emlősgyűjtemény) Xántus János a pesti Állatkert igazgatója volt, amikor 1868-ban az…..
Vizúr János és Kércz Tibor fotóművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a múzeumban. A kiállítást 2019. április 26-án Áder János köztársasági elnök nyitotta meg. forrás: MTI, képek és videók (Vizúr János, Kércz Tibor, György Zoltán MTM) Vizúr János és Kércz Tibor a víz témájában készített színes…..