Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kepletesbeszed

11 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bojár Gábor volt a vendégünk december 19-én. Hogyan lesz fizikusjelöltből világhírű üzletember? Miért ne féljünk minden területen a legjobbakat alkalmazni? A Graphisoft után az oktatás területén is maradandót alkot: mit kapunk, mit várunk a Harvardról, Yale-ről hallgatókat…..
December 12-én, szerdán délelőtt 10-től 11-ig Falus Andrással, Széchenyi-díjas magyar kutatóval arról beszélgettünk, hogy a környezetünk, életmódunk miként befolyásolja örökítőanyagunkat és ezáltal életkilátásainkat, sőt, utódaink életkilátásait. Ennek fontosságát,…..
Mi is az sejtterápia, génterápia? Mennyire használja ezeket ma az orvostudomány a kezeléseknél? Hogyan lehet a csontpótlást kötőszöveti őssejtekkel megoldani? December 5-én, szerdán délelőtt 10-től 11-ig Tátrai Péter sejtbiológussal, az MTA Enzimológiai Intézetének…..
Gulyás László informatikussal hálózatot kutattunk és hálózatot szimuláltunk. Szociális hálózatok, tudományos publikációk, közlekedési dugók és adócsalók is a hálónkba akadtak 2012. február 24-én a Rádió Q stúdiójában: Beszélgetés Gulyás László informatikussal…..
Január 6-án Mérő Lászlóval beszélgettem Az érzelmek logikája című könyvéről. Tanult tehetetlenség, értelem és érzelem, a pszichológia és a közgazdaságtan került terítékre. És egyáltalán: mit szól egy matematikus a pszichológiához? Beszélgetés Mérő Lászlóval…..
Czeizel Endre kivételes költők, muzsikusok, festők és természettudósok genetikai elemzése után talán a legnehezebb fába vágta a fejszéjét: matematikus géniuszokról készített számvetést. A tíz elméleti és öt alkalmazott matematikus – többek között Bolyai…..
...Ön és génállománya egészségét. Genetikai állományunk nap mint nap károsodik. A napi közel 100 000 "seb" nagy részét szervezetünk könnyen javítani tudja. Ám szerencsétlen esetben egy-egy károsodás komoly következménnyel, akár daganatos megbetegedéssel is járhat.…..
Kitüntetett szerepe lehet embereknek és sejteknek is. Acsády Lászlóval, a KOKI neurobiológusával mindkét esetről beszélgettünk. Hiszen Szentágothai János és Freund Tamás személye a magyar agykutatásra hatalmas hatást gyakorolt. Ugyanígy lehetnek agyunkban is nagyhatású…..
"A kísérletből egyértelműen kimutatható volt, hogy az adakozó önzetlen egyedeket sokkal szívesebben támogatták a többiek, mint az önzőket. Az adakozó viselkedés hosszú távon előnyös, hiszen a befektetett támogatást mások önzetlenül jutalmazták." - ez az idézet…..
Az igazi matematikus nem halmozza az élvezeteket, hanem élvezi a halmazokat. Ezzel a szakállas viccel vezetem be szakállas vendégemet: Katona Gyula, Széchenyi-díjas matematikus járt a Rádió Q stúdiójában 2011. szeptember 9-én. Rényi Alfrédról (a képen balra), halmazrendszerekről,…..
Sokakat meglephetett, amikor Watson, az IBM szuperszámítógépe a nyelvi humorban, talányos megfogalmazásokban gazdag Jeopardy! elnevezésű vetélkedőn győzedelmeskedett a kvízjáték legjobbjai felett. Vajon ez csupán kedves játszadozás? Vagy mérföldkő az emberiség életében? A…..